Ykkösaamu

Miten Matti Vanhanen selvisi tentissä? Onko herroilla eri moraali kuin kansalla?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Matti Vanhasen presidenttiehdokastentissä onnistumista arvioivat valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen ja Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen. Mihin suuntaan Saksa ja Ranska vievät EU:ta? Studiossa europarlamentaarikot Heidi Hautala ja Petri Sarvamaa. Onko herroilla eri säännöt kuin kansalla? Vastaajana sosiologian professori Pertti Alasuutari. Kasarikatsauksessa muistoja vuodelta 1988.

Lähetykset

 • pe 12.1.2018 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten meni tentti? SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen vastaa puhelimeen. Hänen esiintymistään televisiossa arvioivat professori Elina Kestilä-Kekkonen ja politiikan toimittaja Maria Stenroos. Saksan suurin ammattiliitto uhkaa yleislakolla. Ulkopoiliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola käy läpi presidentti Donald Trumpin ensimmäistä vuotta vallassa Yhdysvalloissa. Eurooppa viettää kulttuuriperintövuotta. Juontajana Sakari Kilpelä.

 • Presidenttiehdokas Merja Kyllönen - miten meni vaalitentti?  Studiossa Kyllösen suoriutumista arvioimassa Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.
  - Suomalainen äärioikeisto kylmän sodan aikana, vieraana tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta. -
  Kiinalaiset pandat saapuvat Suomeen - mitä Kiina tavoittelee "pandadiplomatiallaan"? Keskustelemassa professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta.- Ulkomaanlehtikatsaus Ranskasta. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Presidenttiehdokas Pekka Haaviston vaalitentissä onnistumista arvioivat Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja politiikan toimittaja Maria Stenroos.-
  Ennakkoäänestys alkaa, haastateltavana vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä. -
  Katalonian alueparlamentti kokoontuu vaalien jälkeen, keskustelemassa vanhempi tutkija Teemu Tammikko Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittaja Ismo Nykänen.-
  Kolumnisti Janne  Riiheläinen pohtii Kiinan keinoja vaikuttaa. Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko. 

 • Kuinka suoriutui eilisillan televisiotentistä presidenttiehdokas Sauli Niinistö? Esiintymistä ja asiasisältöä arvioivat politiikan toimittaja Pirjo Auvinen ja Turun yliopiston yleisen valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen. Suurten terveysyritysten -Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan- toimitusjohtajat ovat kaikki studiossa saman pöydän ympärillä. Soten on pelätty tuovan monopoleja kuntiin, keskittävän markkinoita ja tuovan epävarmuutta palveluiden saatavuuteen. Mitä keskustelu Meri-Lapin ulkoistamispäätöksestä on opettanut? Inka Mero miettii, uskaltaako tekoälykuskin kyytiin. Juontajana Sakari Kilpelä.

 • Sälenin turvallisuuskokous alkoi. Vieraileva tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista arvioi. Politiikkaraati, aiheina mm. presidentinvaalit ja pääministerin haastattelutunnin anti. Arvioijina HBL:n pääkirjoitustoimituksen esimies Susanna Ginman, politiikan toimittaja Heikki Vento Suomen Kuvalehdestä ja tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta. Lehtikatsaus. Tunisian tilanne. Suomen Tunisian ja Libyan suurlähettiläs Leena Gardemeister, professori Hannu Juusola ja Nuorisotutkimuksen dosentti, Tunisian nuoria tutkinut valtiotieteiden tohtori Sofia Laine. Heikki Hiilamon kolumni: Estäisikö perustulo myös salametsästyksen?

 • Matti Vanhasen presidenttiehdokastentissä onnistumista arvioivat valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen ja Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen. Mihin suuntaan Saksa ja Ranska vievät EU:ta? Studiossa europarlamentaarikot Heidi Hautala ja Petri Sarvamaa. Onko herroilla eri säännöt kuin kansalla? Vastaajana sosiologian professori Pertti Alasuutari. Kasarikatsauksessa muistoja vuodelta 1988.

 • Presidenttiehdokas Nils Torvaldsin tentin analyysi, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja politiikan toimittaja Pirjo Auvinen. Miksi Ruotsi kylpee rahassa? SEB-pankin päästrategi Jussi Hiljanen. Suomi ja miinat. Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki ja apulaisosastopäällikkö Timo Korhonen ulkoministeriöstä. Ulkomaanlehtikatsaus Jyrki Palo. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja politiikan toimittaja Pekka Kinnunen. Kotitalouksien talouden hallinta, toimitusjohtaja Juha A. Pantzar, Takuusäätiö. Kolumni, Heli Vaaranen. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja politiikan toimittaja Pekka Kinnunen. Koreoiden neuvottelut, tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta. Työmarkkinat, entinen EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen. Kolumni, Tuija Siltamäki. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Sähköt poikki Kainuussa, energiaministeri Kimmo Tiilikainen. Elinkeinoministeri Mika Lintilä. Presidenttien puolisot, Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Kaisa Kauppinen ja politiikan toimittaja Pirjo Auvinen. Kolumni, Jari Ehrnrooth. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Presidenttikysely, Heikki Paloheimo, valtio-opin emeritusprofessori, Tampereen yliopisto. Työmarkkinaneuvottelut, Julkisten ja hyvinvointialojen JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo. Trump-kirja, Yhdysvaltain poliittista historiaa tohtoriopiskelija Oscar Winberg. Koko Suomi asuttuna? Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen. Kasarikatsaus, Kaija Kellman. Toimittajana Olli Seuri.

 • Iranin mielialat, tutkija Alan Salehzadeh, suurlähettiläs Keijo Norvanto ja ex-suurlähettiläs, johtava asiantuntija Harri Kämäräinen. Tunnelmat Korean niemimaalla, suurlähettiläs Eero Suominen. Vesi ja valta, vesitalouden professori Olli Varis Aalto-yliopistosta. Ulkomaanlehdet, Kerstin Kronvall, Pietari. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Klipit

 • Donald Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä on tulossa täyteen. Kuvaa presidentin hallinnon kaoottisuudesta on tarkentanut toimittaja-kolumnisti Michael Wolffin paljastuskirja Fire and Fury. Trumpin ensimmäisen vuoden summaavat tutkijat Ville Sinkkonen UPI:sta ja Oscar Winberg Åbo Akademista. Keskustelu on leikattu Ykkösaamun demosta, jota ei ole kuultu Yle Radio 1:ssä. Toimittajana Olli Seuri.

  Kuva: Chris Kleponis/EPA

 • Toimittaja Erkka Mikkonen on vaihtamassa maisemaa Moskovasta Buenos Airesiin. Argentiinassa hän jatkaa ulkomaantoimittajan työtä mm. Ylen avustajana. Mitä kahdeksan vuotta Moskovassa opetti Venäjästä? Haastattelu on leikattu Ykkösaamun demosta, jota ei ole kuultu Yle Radio 1:ssä. Toimittajana Olli Seuri.

 • Presidenttiehdokkaat ovat ehdolle lähtiessään sitoutuneet tehtävän vaatimuksiin ja presidenttiyden tuomaan julkisuuteen, mutta minkälainen rooli on presidentin puolisolla? Onko se kultainen häkki, jossa edustustehtävät ajavat yksityisyyden ja oman uran edelle - ja pitäisikö tästä tehtävästä myös virallisesti maksaa jonkinlaista korvausta? Asiasta keskustelevat Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Kaisa Kauppinen ja Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Pitääkö työttömät patistaa maaseudulta kaupunkeihin töihin? Entä pitääkö koko Suomi pitää asuttuna vai kenties tukea kaupunkiseutujen kasvua maaseudun kustannuksella? Tunteita herättävistä aluepolitiikan peruskysymyksistä keskustelevat Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen. Toimittaja on Olli Seuri.

 • Iranilaiset lähtivät kaduille viikko sitten osoittamaan mieltään taloudellista epävarmuutta ja maan johtoa vastaan. Mitä kansan kapinoinnista voi seurata? Aloitetaan kuulumisilla maan pääkaupungista Teheranista, josta Päivi Neitiniemi tavoitti suurlähettiläs Keijo Norvannon. Sen jälkeen keskustelua jatkavat johtava asiantuntija Harri Kämäräinen Ulkoministeriöstä ja Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh.
  Kuva: EPA

 • -Ei ole ratkaisu, että maksetaan ikuisesti työttömyysturvaa. Siihen ei ole varaa. Aktiivimalli tekee työnteosta taloudellisesti kannattavampaa. Hyvä uudistus, muistuttaa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.
  Vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli nostattaa tunteita ja vastustusta. Eiliseen mennessä lain kumoamista vaativan kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut runsaat 94 000 kansalaista. Kuinka toimiva malli todellisuudessa on? Ykkösaamussa asiasta keskustelevat kaksi kansanedustajaa, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen ja kokoomuksen Juhana Vartiainen. Toimittaja on Sakari Kilpelä.
  Kuva: AOP

 • Venäjällä järjestetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros maaliskuussa. Istuva presidentti Vladimir Putin pyrkii odotetusti jatkokaudelle. Sen sijaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin ehdokkuus hylättiin. Mistä Venäjän vaaleissa on kyse, ja mitä Putin aikoo tulevaisuudessa tehdä? Tästä keskustelemassa tutkija Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista ja Venäjää seuraava toimittaja Jarmo Koponen. Toimittaja on Olli Seuri.
  Kuva: Epa Alexey Nikolsky

 • Viime marraskuusta asti kaikki Suomen piispat ovat olleet miehiä. Alkuvuodesta valitaan uusi arkkipiispa viiden ehdokkaan joukosta, joista yksi on nainen. Kirkkohistorian yliopistolehtori ja dosentti Mikko Ketola ja tutkijatohtori Eetu Kejonen Helsingin yliopistosta saapuivat keskutelemaan siitä, millainen rooli sukupuolella on kirkon korkeissa elimissä.

  Kuva: Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström, teologian tohtori Heli Inkinen, kansanedustaja Ilkka Kantola, Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja lähetysjohtaja Ville Auvinen arkkipiispan vaalin vaalipaneelissa Turussa 13. joulukuuta 2017. Roni Lehti/Lehtikuva

 • Tiedustelulakia valmistelevan työryhmän edustajien ajatuksia tapaus HS:n pohjalta. Ykkösaamun vieraana työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli, kesk., puheenjohtaja Li Andersson, vas. sekä entinen sisäministeri Päivi Räsänen, kd. Toimittajana Olli Seuri.

 • Mitä tapaus HS ja sitä seuranneet reaktiot kertovat suomalaisesta sananvapaustilanteesta? Puhelinhaastattelussa journalismintutkija Heikki Kuutti Jyvästkylän yliopistosta. Kuva: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

 • Viikon vaihteessa on herättänyt paljon huomiota Helsingin Sanomien artikkeli sotilastiedustelusta. Enimmäkseen on pohdittu oikeudelliselta kannalta saiko tietoja julkaista vai ei. Vähemmälle on jäänyt tietovuodon motiivi ja tietojen sisältö. Tiedusteluun perehtynyt kansainvälisen politiikan dosentti Jan-Peter Paul arvioi jutun tietosisältöä ja tiedon vuotamisen motiivia. Toimittajana Sakari Kilpelä. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

 • -Vertaisin Macronia jopa Napoleoniin -molemmat ovat rohkeita, älykkäitä, tarmokkaita, energisiä ja uudistushaluisia. Ranskahan on edelleen monarkia, ei ollenkaan sellainen tasavalta kuin Suomi. Sen takia presidentin asema ja status on niin vahva. Vahvasta kuningasvallasta on jäänyt mm se, että presidentin täytyy olla etäinen ja kansan yläpuolella. Sen Macron ymmärtää, hän on historiansa lukenut, sanoo Ranskan-tuntija, Emmanuel Macronista kirjan kirjoittanut toimittaja Helena Petäistö. Häntä haastattelee Päivi Neitiniemi.
  Kuva: EPA

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä