Maailmanpolitiikan arkipäivää

Afrikan väestö kasvaa maailman nopeimmin - kestääkö pallo?

 • 19 min
 • toistaiseksi

Maapallon väkiluvun ennustetaan kasvavan yli kahdella miljardilla nykyisestä vuoteen 2050 mennessä. Väestönkasvu on kiivasta etenkin osissa Afrikkaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelma pohtii väestönkasvun aiheuttamia paineita. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

Kuva:
Ama Sarpong

Lähetykset

 • la 13.1.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Meneillään olevat Fifan jalkapallon MM-kisat ovat Venäjälle valtava imagohanke. Oman tunnelmansa kisoihin tuovat lännen ja Venäjän kireät suhteet. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kuulosteli kisatunnelmia Pietarissa ja Kaliningradissa ja pohtii, kuka kisoista lopulta hyötyy. Ohjelman ovat toimittaneet Sampo Vaarakallio ja Heikki Heiskanen.

  Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

 • Matkailu kasvaa ennennäkemätöntö vauhtia. Se työllistää, mutta aiheuttaa myös rasitusta ympäristölle. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan turisteja Islannissa ja Sveitsin Alpeilla. Lisäksi kysytään miten matkailusta voisi tehdä entistä kestävämpää. Juontaja on Sari Taussi

 • Italiassa valtaan noussut eurokriittinen populistihallitus huolestuttaa muuta Euroopan sekä finanssimarkkinoita. Maailmanpolitikaan arkipäivää ohjelmassa kuullaan italialaisten nuorten ajatuksia. Lisäksi pohditaan asiantuntijoiden kanssa minkälainen muutospaine Italiasta tulee muualle Eurooppaan. Ohjelman juontaja on Sari Taussi. Kuva: Angelo Carconi / EPA

 • Puolet maapallon asukkaista asuu kaupungeissa. Jos ennusteet pitävät paikkansa, vuonna 2050 jo seitsemän kymmenestä ihmisestä asuu kaupungissa. Kaupungistuminen on erityisen nopeaan Afrikassa. Maailmapolitiikan arkipäivää ohjelmassa käydään Norsunluurannikolla ja pohditaan nopean kaupungistumisen seurauksia. Ohjelman juontaa Sari Taussi:

  Kuva: Legnan Koula / EPA

 • Rikkaassa öljyvaltiossa Saudi-Arabiassa naiset saavat viimein kesäkuussa oikeuden ajaa autoa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa käydään Saudi-Arabiassa. Lisäksi pohditaan tutkija Susanne Dahlgrenin kanssa miksi avautumispolitiikka on aloitettu ja kuinka suurin uudistuksiin uskonnollisesti konservatiivinen maa on valmis. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Str/Epa

 • Tekniikan nopea kehitys ja tekoäly muokkaavat vauhdilla työmarkkinoita. Tytöt uhkaavat kuitenkin syrjäytyä monista ammateista, sillä maailmanlaajuisesti tytöt ovat paljon poikia vähemmän kiinnostuneita esimerkiksi ohjelmoinnista. Mitä sukupuolten välinen digikuilu näkyy jo nyt esimerkiksi kännykkäsovelluksissa ja mitä tyttöjen vähäinen tekniikkakiinnostus merkitsee tulevaisuuden kannalta? Ohjelmassa tavataan mm. koodausta opiskelevia naisia Keniassa. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Liselott Lindström

 • Pahamaineisen Patarein vankilan alueelle Tallinnaan rakennettaan kommunismin ajan rikoksista kertova museo. Kansainvälisen suunnittelukilpailun voitti äskettäin japanilainen arkkitehti. Hankkeen vetäjät sanovat, että kommunistien rikoksia ei tunneta Euroopassa vieläkään tarpeeksi hyvin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman juontaa Sari Taussi.
  Kuva: Markus Kuokkanen

 • Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta visioi tuoreessa raportissaan satoja ammatteja, joita nopeasti kehittyvä tekniikka mullistaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan kaksi naista, jotka tekevät jo nyt tulevaisuuden työtä. Lisäksi kysytään miten yhteiskunnan pitää varautua työn muutokseen. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

 • Useissa Euroopan maissa maahanmuuttovastaiset populistipuolueet ovat saaneet äänivyöryjä. Viime vuoden lopulla Itävallassa hallitukseen nousi äärioikeistolaisenakin pidetty Vapauspuolue. Se sai paljon ääniä maaseudulta. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii minkälaiset ilmiöt ovat oikeistopopulismin nousun takana. Ohjelman juontaa Sari Taussi

  Kuva: Christian Bruna / EPA

 • Venäjän ja lännen nykyistä vastakkainasettelua on nimitetty uudeksi kylmäksi sodaksi. Globaalista vaikutusvallasta kamppaillaan kovin keinoin Syyriassa. Sota Itä-Ukrainassa jatkuu. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kysyy onko uudesta kylmästä sodasta puhuminen liioittelua. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva:
  Arshad Arbab / EPA

 • Suurin osa länsimaista viedyistä käytetyistä vaatteista myydään edelleen Afrikassa. Kierrätysvaatteet ovat kuitenkin olleet tuohoamassa kehitysmaiden omaan tekstiiliuotantoa. Tietoisuus kestävästä vaatteiden kulutuksesta ja materiaalien valmistuksesta saattavat kuitenkin muuttaa globaaleja vaatevirtoja. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Keniassa ja Filippiineillä. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Liselott Lindström / Yle

 • Monet argentiinalaiset etsivät sotilasdiktatuurin jäljiltä kadonneita lapsiaan tai lapsenlapsiaan, jotkut taas vanhempiaan ja isovanhempiaan. Laura ja Amanda Hietala etsivät kuutta, 1970-luvulla kadonnutta lähiomaistaan. Naisten isoäiti oli Suomen kansalainen Hanna Hietala. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman on toimittanut Jaana Kanninen. Kuva: Pekka Tynell

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä