Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Muutoksen mahdottomuudesta

 • 4 min
 • toistaiseksi

Kaiken maailman työelämägurut ja life style -oppaat hokevat hokemasta päästyään, että "muutos on mahdollisuus".  Sitten on näitä tosielämän guruja, jotka ovat sitä mieltä, että muutos on mahdottomuus tai ainakin kaikki muutos on aina pahasta.
Odotetusti olen törmännyt tähän jälleen näin vuodenvaihteessa, kun ohjelmistoa on uusittu osin aika reippaastikin. Kritiikkiä on tullut sekä vanhojen ohjelmien päättymisestä kuin uusien ohjelmien alkamisestakin. Joidenkin uutislähetysten lyhentynyt kesto on myös kohdannut kovaa kritiikkiä. On jopa epäilty, että Suomen kansaa tarkoituksella tyhmennetään, kun vähennetään taustoittavan tiedon jakelua.
Tähän voin suoraan vastata, että nimenomaan taustoittavan tiedon tarjonta tulee Yle Radio yhdessä lisääntymään, kun Ykkösaamun uudistus saadaan toteutumaan. Se ei aivan ehtinyt tähän vuodenvaihteeseen, mutta helmikuun lopussa pääsette jo siitä nauttimaan.

On esitetty voimakas epäily siitä, että radiokanavia uudistetaan pelkästään uudistamisen riemusta. Näin ei ole. Esitän tässä nyt kaksi pääasiallista syytä muutoksiimme:
Kuluneena vuotena ja vuodenvaihteessa harvinaisen moni Yle Radio 1:n toimittajista jäi eläkkeelle kuten kirjallisuusohjelmien Seppo Puttonen ja Eeva Luotonen, musiikkitoimituksen Helena Hannikainen sekä Juha Kulmanen, joka tuotti muun muassa eurooppalaisia, amerikkalaisia ja kolmannen maailman puheenvuoroja sekä Julkista sanaa. He kaikki olivat selkeästi oman korkean profiilinsa omaavia tekijöitä, ja siksi juuri samanlaisten tuotteiden tekemistä ei kenenkään muun ollut mielekästä jatkaa. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei kirjallisuus- ja musiikkiohjelmia enää tehtäisi, vaan niitä tekevät nyt muut omalla otteellaan. Myös eurooppalaisia näkemyksiä tullaan kuulemaan kokeneen toimittajan Jorma Mattilan tuottamassa sarjassa "Moniääninen Eurooppa", mikä kuullaan lauantaisin kello 12.30 ja toisena lähetyksenä keskiviikkoisin kello 17.30. Itse odotan paljon tältä sarjalta.
Toisaalta jaan kyllä sen huolen, että kuulemmeko enää niin sanotun kolmannen maailman ääntä täällä Radio yhdessä. Useinhan on niin, että valtaosa maailmaa näyttäytyy meille ainoastaan uutisissa sotien ja katastrofien yhteydessä ikään kuin siellä ei muuta elämää olisikaan. Tärkeää on, että kuulemme esimerkiksi Afrikasta afrikkalaisten itsensä kertomana eikä pelkästään länsimaisten toimittajien analyyseissä. Tätä täytyy pitää silmällä ja onhan meillä siihen välineitä, kuten useita keskusteluohjelmia, sarjoja ja tietenkin klassikko-ohjelma ”Maailmanpolitiikan arkipäivää”. Se kuullaan muuten ensilähetyksenä juuri ennen Moniäänistä Eurooppaa eli lauantaisin kello 12.10 ja toisena lähetyksenä tiistai-iltana kello 21.30.

Toinen erittäin tärkeä syy muutoksiin on se, että maailma muuttuu, kuuntelijat tai ainakin heidän tarpeensa muuttuvat ja mediakenttä muuttuu. Radio yksi ei halua kalkkeutua, jäykistyä tai dementoitua toistamaan menneen maailman sanomaa. Tämä kanava haluaa pysyä dynaamisena kulttuurin, asiapuheen ja monipuolisen musiikin ehdottoman laadukkaana sivistyksen soihtuna. Se edellyttää harkittua, mutta määrätietoista evoluutionaarista kehitystä, ja sitä me tässä nyt koetamme saada aikaan.

Kertokaa te hyvät kuuntelijat, kuinka me siinä onnistumme. Palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille.
 

Kaj Färm

Radio 1 vastaa 13.1.2018

Lähetykset

 • la 13.1.2018 12.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Itämainen heinäkuu on tuskin vielä puolessavälissä, mutta menestys se on jo nyt:

  Monet yksittäiset ohjelmat ja ohjelmasarjat ovat saaneet paljon kiitosta kuten Markus Leikolan ”Itämaiden imagot”, myös ohjelmat ”Kaukaiset ystävät: Suomi ja Japani”, Brysselin koneen ”Itä-Aasian kehitys ja EU” sekä lukuisat musiikkiohjelmat RSO:n itämaishenkisistä konserteista erilaisiin musiikkiohjelmiin, Aamusoitosta Faunin iltapäivään. Hyvin on otettu vastaan.

  Eritysmaininnan vielä eilen saivat Jorma Mattilan tuottama ”Moniääninen Eurooppa”, minkä tämänviikkoinen jakso oli ”Euroislam näyttää tietä muslimien uuteen ajatteluun” sekä perjantainen Tiedeykkönen, minkä aiheena taas oli ”Itämainen syklinen aikakäsitys”. ”Uskomattoman kiehtova ohjelma!” kiitteli kuuntelijamme Raili Keravalta. Runsaasti on kiitetty myös Satu Kivelän ja Salla Matusiakin toimittamaa ”Itämainen makumatka”-sarjaa.

  Kaikki nämä ja paljon muuta löytyy yhä Areenasta.

  Mutta on moitettakin tullut. Presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tuleva tapaaminen Helsingissä kiihdyttää mieliä paitsi uutistoimituksissa, myös kuuntelijoide parissa. Kuvaava, joskin ehdottomasti asiallisimmasta päästä on tämä kommentti:

  ”Sekä Yle:n uutistoimitus että Helsingin Sanomat ovat tehneet kaikkensa
  antaakseen erittäin negatiivisen kuvan tulevasta huippukokouksesta ja
  varsinkin sen kahdesta pääosanottajasta. Oltakoon kahdesta presidentistä
  ja heidän politiikasta mitä mieltä tahansa, jonkinlainen harkintakyky,
  kohtuus, korrektius ja myös asiantuntijuus olisi suotavaa uutisoinnissa.”

  Tätä toivoi Erkki T. Paljon kärkevämpääkin viestiä on tullut. Useammassakin yhteydessä on ihmetelty sitä, miten joku toimittaja, kolumnisti tai haastateltava, voi esittää näkemyksiä, ”jotka ovat Suomen virallisen ulkopolitiikan vastaisia”. Nyt, nyt olisi korkea aika päivittää jokin tiedosto. Nuo ajat jäivät taakse onneksi jo vuosikymmeniä sitten. Vapaan länsimaisen demokratian – jollainen Suomikin on – yksi olennainen piirre on, että niin tiedotusvälineet kuin yksittäiset kansalaiset eivät ole sidottuja mihinkään ”valtion viralliseen linjaan”, vaan voivat esittää vapaasti näkemyksiään. Näinhän ei suinkaan ole läheskään kaikissa maissa edes lähialueillamme, joten olkaamme iloisia tästä oikeudesta ja käyttäkäämme sitä säästelemättä.

  Unohdetaan maailmanpolitiikka ja keskittykäämme tärkeämpiin asioihin kuten kauniiseen kesään, puutarhanhoitoon ja kalastukseen. Sen lisäksi pyytäisin kiinnittämään huomion siihen, että Lontoossa ovat juuri alkaneet maailman suurimmat vuotuiset klassisen musiikin festivaalit, nimittäin BBC Proms -festivaalit. Niiden avajaiskonsertti kuultiin eilen ja jo tänä iltana se kuullaan myös Suomessa sekä Yle Radio 1:ssä että sisarkanavalla, digitaalisella Yle Klassisella. Ohjelmistossa Royal Albert Hallissa on monenlaista musiikkia Holstin planeetoista lähtien ja konsertin kapelimestarina on – yllätys, yllätys: Sakari Oramo.

  Jokavuotiseen tapaan ennen kaikkea Yle Klassinen seuraa Promsia erityisen tarkkaan ja sieltä voi kuulla kaiken kaikkiaan yli neljäkymmentä proms-konserttia ja mukana ovat kaikki suomalaissankarit eli Oramon lisäksi myös Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänskä, John Storgårds sekä solistina viulisti Pekka Kuusisto. Lisää tietoa kannattaa etsiä Yle Klassisen nettisivuilta tai Areenasta.

  Kiitos taas mielenkiinnostanne ja oikein hyvää kesän jatkoa.

  Kaj Färm

 • Muistellaan hetki vielä mennyttä juhannusta:

  "Suuret kiitokset juhannusaaton Risto Nordellin ohjelmasta. Minulta usein jää nimenomaan
  Riston ohjelma kuulematta, ja tällä kertaa palattuani kotiin ostosmatkalta, satuin
  kuulemaan siitä vain loppuosan. Ja tällä kertaa jäin kuuntelemaan ohjelman loppuun, sillä
  ei siellä tullutkaan vain Bachia, Buxtehudea ja muita "yleviä" barokkihengen biisejä, joita
  Risto niin mielellään soittaa. Sieltä tuli nimenomaan minun sukupolvelleni (synt.v, -40) niin
  mieluista juhannusaattoon sopivaa musiikkia. Onneksi se tulee vielä uusintana, niin voin
  vielä kuulla sen kokonaisuudessaan. Mutta myös olen sitä mieltä, että se uusinta voitaisiin
  lähettää hieman "inhimillisempään" aikaan kuin klo 7 sunnuntaiaamuna."

  Tätä mieltä oli Tytti Lohjalta. Hänelle ja muillekin muistutan Areenan olemassaolosta.
  Sieltä mainittu Risto Nordellin "Juhannus on meillä herttainen"-ohjelmakin löytyy vielä
  ainakin kolmen viikon verran.

  Paljon on kiitelty myös juhannuspäivän "Lapsuuden laulut"-ohjelmaa, jonka toteuttivat
  kuuntelijoiden toiveiden ja tarinoiden pohjalta Paula Jokimies ja Kirsi Väänänen. Mutta
  eräs hankala piirre näissä toiveohjelmissa on ja siihen puuttui myös kuuntelijamme:

  "Olen pettynyt etten kuullut omaa toivettani - Niitähän oli kyllä kolme. Haluaisin tietää miksi toivomukseni ei toteutunut. Kuinka monta muuta toivojaa jäi ilman toiveensa toteutumista, vai olenko jopa ainoa, jolle kävi näin?"

  Voi, et todellakaan ollut. Vaikka ohjelmassa onnistuttiin soittamaan peräti
  kaksikymmentäneljä toivelaulua, jäi valtaosa toiveista toteutumatta. Niitä tuli itse asiassa
  niin paljon, että olemme ajatelleet soittaa näitä toiveita tarinoineen omana pienenä
  ohjelmatuokiona syksystä lähtien. Ei siis kannatta menettää toivoansa, melko varmasti ne
  omatkin toiveet vielä toteutuvat, kun hieman malttaa. Näinhän elämässä usein käy. Kerron
  tästä ohjelmasta lisää, kunhan suunnitelmat täsmentyvät.

  Mutta nyt nostamme katseet kohti huomenna alkavaa heinäkuuta. Kuten on jo kerrottu, Yle
  Radio yhden teemana tämän vuoden heinäkuulle on "Itämainen heinäkuu". Kuten
  sanottua, on aihe tarkoituksella hieman provokatiivinen: onhan "itämaisuus" ja orientalismi
  lähtökohtaisesti länsimainen ajattelutapa, missä on vahvahko kolonialismin ja kulttuuri-
  imperialismin tuoksahdus. Mutta se on myös kiehtova teema, kun sen oikein laajasti
  ymmärtää, ja niin se on myös ymmärretty. Itämaisen heinäkuun ohjelmisto on todella
  laaja-alainen kattaus musiikkia, draamaa, puheohjelmaa, dokumenttia, kulttuuria ja mitä
  niitä nyt onkaan. Hyvä esimerkki saadaan jo heti huomenna, heinäkuun ensimmäisenä
  päivänä:

  Aamusta "Musiikkia vanhasta Euroopasta"-ohjelmassa kello 9.05 saadaan kuulla
  länsimaisessa musiikissa niin suositusta orientalismista Mozartista lähtien. Myös Klassista
  kahteen on itämaisissa tunnelmissa. Kello 17.10 kuulemme taas Jani Tanskasen ohjelman siitä, kuinka Romeon ja Julian tarinan alkuperä on Lähi-Idästä. Haastateltavana on Edinburghin yliopiston professori Jaakko Hämeen-Anttila. Sen jälkeen kuulemme taas Salla Matusiakin kokoaman ohjelman
  "Satumaista musiikkia" samasta teemasta. Radio Variaatiossa puolestaan kysytään, "mitä Kiinassa tapahtuu nyt?" ohjelmassa "Kiinalaisia tarinoita" tasan kello kahdeksantoista.

  Tässä oli siis ainoastaan vilkaisu heinäkuun ensimmäisen päivän tarjontaan, mutta jo se
  antaa hyvän kuvan "Itämaisen heinäkuun" moninaisuudesta. Heinäkuussa saattaa tietenkin olla muutakin tekemistä, kuin kuunnella herkeämättä radiota ja siksi näistä teemaheinäkuun ohjelmista tehdään kuuntelupaketti myös Areenan puolelle.

  "Olen lapsi ma heleän heinäkuun, minä kaipaan kaunista säätä", runoili Eino Leino lähes
  puoli vuosisataa ennen minun syntymääni, mutta oikeaan osui. Siksipä jään tästä pariksi
  viikoksi lomalle ja toivotan kaikille muillekin heleää heinäkuuta.

  Kaj Färm

 • "Erityiskiitokset kahdesta loistavasta musiikkiohjelmasarjasta, jotka lämmittävät kesää säistä riippumatta. Ensinäkin toiveuusintoina kuultavat Erkki Toivasen 'Musiikkiklubi' -ohjelmat. Hämmästyttää, kuinka ajan hammas ei ole niitä lainkaan kymmenessä vuodessa syönyt, vaan ohjelmien syvällinen, mutta samalla jotenkin keveä kulttuurijournalismi on yhä tuoretta. Toisaalta eihän se niin kummallista ole. Onhan ohjelmissa kuultu musiikkikin Mozartista lähtien säilynyt tuoreena läpi vuosisatojen."

  "Toinen ohjelmasarja, josta haluan kiittää, on Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmät. Kuuntelen paraikaa hienosti tehtyä ohjelmaa Jussi Björlingistä. Vaikka olen hänestä runsaasti lukenut, antaa tämä ohjelma paljon ajateltavaa.
  Kiitos näistä muutenkin ainutlaatuisen kanavanne helmistä."

  Nämä kiitokset lähetti Erik Helsingistä.

  Kriittistä palautetta on puolestaan saanut yleensä kiitelty "Syötävät sävelet", jonka tiistainen aihe oli "Straussin höyhenenkevyt sokeripaukku":

  "Miksi siellä klasarimusan lomassa tehdään taas ruokaa. Eikö niitä isoja pavarotteja ole jo tarpeeksi? Voisiko ohjelmaa (ja muusikoiden elintapoja) muuttaa, 'kun lihava sopraano on laulanut'? Seuraavaksi musiikkia, säveltäjiä ja muusikoita liikunnan ja urheilun kaverina! Aivan varmasti löytyy, aloittakaa himohiihtäjä Hynnisestä."

  No joo. Liikunta ja terveys ovat tietenkin tärkeitä asioita - joskus tuntuu siltä, että ajassamme mikään ei ole yhtä tärkeätä. Vaikeata on kuitenkin juosta tai hiihtää, jollei mitään syö. Susanna Välimäen ja Janne Koskisen ohjelmasarja luo mielestäni viehättävän kulttuurihistoriallisen kehyksen niin musiikin kuin muusikkojen aikaan ja elämään. Ja juuri elämäänhän ruoka kuuluu.

  Sitten kauniit terveiset Hämeenlinnasta:

  "Suven suloisuutta teille sinne Radio yhteen? Aamuhartaudet ovat minulle ponnahduslautoja tulevaan päivään. Kun käyskentelen tekemään rikosseuraamustyötäni vankilaan varhain aamulla, kuuntelen kello 06:15 hartauden ja näin vapaapäivinä kuulemishetki on tuntia myöhemmin. Torstaiaamuna julkaisupäällikkö Olli Seppälä vei minut matkalle Pablo Nerudan maisemiin. Virreksi hän oli valinnut minulle virsihullulle ennestään melko vieraan virren 593. Kuuluttaja Jalmari Laineen lempeän miehekäs ääni saatteli hartauteen ja hartaudesta pois. Siitä minä niin mieleni pahoitin, kun jostain syystä Topi Lehtipuun huikea veisuu loppui kuin kanan lento, kesken säkeistön. Voisiko hartaushetkeä ajoittaa niin, että virsiä ei pätkitä pahasti?"

  Näin toivoi Kylli Hämeenlinnasta, Vanajan kirkon kupeesta.

  Ei tuo virsi kuitenkaan kesken säkeistöä loppunut, mutta totta on, että kaikkia säkeistöjä ei aina ehditä soittaa. Valitettavasti.

  Loppuun vielä kiitokset tutusta aiheesta:

  "Muistojen Bulevardi 20.06. oli ohjelmistoltaan mahtava konsertti. Esitän suuret kiitokset Jake Nymanille, joka oli koonnut ohjelman. Lisää samanlaista hienoa musiikkia."

  Näin tervehti Kalevi ja välitän kiitokset Jake Nymanille.

  Antoisaa oli taas saada palautetta. Sitä sopii lähettää suvesta huolimatta joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Nyt on siis juhannuspäivä ja sitten koettaa juhannusyö - vai oliko se jo viime yö? No joka tapauksessa näitä päiviä ja öitä voi Suomen hyytävän suloisessa suvessa viettää monin eri tavoin. Yksi parhaista tavoista on kuunnella esimerkiksi edellä mainittuja ohjelmia kotilieden lämmössä Areenasta. Niin ainakin minä aion tehdä.

  Hauskaa juhannusta.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 23.6.2018)

 • "En ole urheilukielteinen, mutta"

  Näin lupaavasti aloittaa viestinsä Sanna, ja jatkaa:

  "Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen rummuttaminen rupeaa jo ylittämään sietokyvyn. Jopa radio ykkösen nettisivuille mennessä minua käsketään innostumaan potkupallokilpailusta! Miksi ihmeessä?

  Kyseessähän on läpikorruptoituneen jalkapalloliiton läpipoliittinen kädenojennus Venäjää takaisin Stalinin-aikaan vievälle Vladimir Putinille. Juhlistetaan epädemokratiaa aivan kuten 1936 olympialaisissa Hitlerin Saksassa. Eroa ei ole. Seuraavat potkupallojuhlat vietetään sitten toisessa diktatuurissa eli Qatarissa, jossa stadioneja rakennetaan orjatyövoimalla. Miksi Yle on tässä teatterissa niin voimakkaasti mukana?"

  Hyviä kysymyksiä Sannalta. Itse olen noista jalkapallojuhlista pitkälle samaa mieltä kuin poliittisen historian professori Vesa Vares Ykkösaamussa torstaina. Hän sanoi jotain sen suuntaista, että jalkapallon ystävänä hän seuraa pelejä, mutta koettaa unohtaa, missä ne pelataan. Näin me ihmiset toimimme. Yle Radio 1 ei sitten tätäkään urheilujuhlaa käsittele muuten kuin juuri tuollaisella ilmiötä analyyttisesti pohtivalla tasolla. En tiedä miksi Sanna on törmännyt jalkapallomainokseen Radio yhden sivuilla – me emme siihen ainakaan ole syypäitä.

  Kuunnellaan sitten tovi kiitoksia:

  "Hei! Olipa virkistävä keskiviikkoaamupäivä Yle 1:llä taas tänään! Ensin Maija Elonheimon toimittama Brysselin kone, jossa tänään oli haastateltavana harvinaisen suora- ja selkeäpuheinen tutkija Ronkainen. Hän valotti euro-ongelmia ja Euroopan eri alueiden rahapolitiikkaan liittyviä ongelmia reippaasti omalla tutkijantyylillään, joka poikkesi selvästi edukseen poliitikkojen käyttämästä, tyhjänpäiväisestä retoriikasta.
  Sitten Minna Lindgrenin musiikkiohjelma, josta tulee hyvälle tuulelle hänen älykkäästä, riemastuttavasta tavasta käsitellä aiheitaan. Samalla hän mukaansa tempaavalla tyylillään tutustuttaa kuulijansa musiikin saloihin. Erinomainen musiikkiesitelmä joka kerta! Sydämelliset kiitokset molemmille taitaville toimittajille."

  Näin kirjoitti Marja-Leena. Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmät ovat todellakin tehneet paluun kesäohjelmistoomme ja niitä kuullaan keskiviikkoisin kello 11 ja toisen kerran sunnuntaisin kello neljätoista.

  Ja kaikkihan löytyy myös Areenasta.

  "Muistojen bulevardi pelastaa aamuni. Älkää milloinkaan lopettako sitä ohjelmaa!"

  Näin parkaisi Olli ja lupaan saman tien hänelle ja muillekin, että mitään lopettamisen kaltaistakaan emme suunnittele.

  Kiitoksia taas palautteestanne ja pyydän sitä lisää. Kaikenlaista viestiä purnauksesta kiitoksiin ja ehdotuksiin voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kelpo vaihtoehto on myös lähettää palaute suoraan minulle joko sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Kaunista Päivin päivää kaikille

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 16.6.2018)

 • Tänään jää varsinainen palauteosasto kovin vähälle, sillä kaappaan tämän palstan mainoskäyttöön. Jo toistakymmentä vuotta on Yle Radio yksi omistanut heinäkuunsa, jollekin teemalle aina ”Punaisesta heinäkuusta”, ”Murhaavaan heinäkuuhun, ”Keskiajan heinäkuuhun” ja viimekesäiseen ”Toivon heinäkuuhun”. Tämän kesän teemamme on ”Itämainen heinäkuu”.

  Tänne asti kuulen paheksuntaa: kuinka eurooppalainen näkemys! Silkkaa kolonialismia ja kulttuurista omimista! Ja juuri siitä onkin kysymys. Tai myös siitä. Heinäkuun aikana tullaan kuulemaan niin sanotuista ”itämaista” monelta eri kantilta. Esimerkiksi musiikissa orientalismi oli kovin suosittua Euroopassa 1700-luvulta lähtien ainakin 1900-luvulle ja ehkä tähän päiväänkin saakka.

  Orientalismia käsitellään myös alan klassikon eli Edward W. Saidin kirjoitusten ja kritiikin pohjalta.

  Toisaalta tulemme kuulemaan ohjelmia myös nykypäivän Kiinasta, Intiasta, Japanista Turkista ja monista muista kiinnostavista maista ja alueista.
  Kuulemme kulttuurista, politiikasta, historiasta, ruoasta, musiikista, kirjallisuudesta ja en edes tiedä vielä, mistä kaikesta.

  Meidän orienttimme alkaa perinteen mukaan Bosporin salmista ja jatkuu ainakin Japaniin. Venäjän olemme rajanneet tämän heinäkuun ulkopuolelle - se ansaitsisi ehkä aivan oman messunsa.

  Tulossa on siis monipuolinen ja kiinnostava heinäkuu. Kerromme näistä ohjelmista monin eri välinein, kunhan aika koittaa.

  Mutta kesä on jo alkanut ja se kuuluu myös meidän ohjelmistossamme lukuisina eri kesäsarjoina, joista mainitsen muutamia:

  Maanantaina alkoi jo J.P. Pulkkisen toimittaman ”Television tiiliskivien” uusin kausi. Tänä kesänä hän tulee esittelemään kymmenen eri television laatusarjaa.

  Poikkeuksellisen tästä kaudesta tekee se, että osa sarjoista näytetään joko tuoreeltaan tai uusintoina Yle Teemalla ja Yle Femillä sekä tietenkin Areenassa. Esimerkiksi viime maanantaina esitelty ”The Handmaid’s Tale - Orjattaresi” nähtiin ja nähdään tiistai-iltaisin Teemalla.

  Sellainen varoitus, että näiden kansainvälisten suursarjojen Areena-oikeudet ovat hieman hankalia, joten kannattaa olla tarkkana: osa sarjoista joudutaan ottamaan pois melko nopeasti, mutta jonkin aikaa ne siellä keikkuvat.

  Radiossa Television tiiliskivet kuullaan siis maanantaisin kello 13.00 ja uusintana sunnuntaiaamuisin kello 8.05.

  Sitten varsinaiseen toive-uusintaan: Kesäkuun tiistai-iltapäivisin Yle Radio 1 lähettää Erkki Toivasen toimittamia Musiikkiklubi-ohjelmia. Erkki Toivanenhan hallitsi suvereenisti myös Euroopan kulttuuriperinnön lukuisat eri ilmiöt. Tämä ohjelmasarja tiistaisin kello 14.

  Paluun Yle yhden kesälaitumille tekee myös ”Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä”. Minna Lindgreniä kuullaan keskiviikkoisin kello 11 ja toisen kerran sunnuntaisin kello 14.

  Keskiviikkojen toinen mielenkiintoinen kesäsarja on Matti-Johannes Koivun ”Oikeudenmukaisuuksien historia”. Se kuullaan keskiviikkoisin kello 12.10 ja uusintana lauantaisin kello 13.

  Lauantaina paluun tekevät myös herrat Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi. He jatkavat viimevuotista sarjaansa ”Ankarat vuodet” nyt 1950-luvun selviytymiseen. Luvassa on ”Viaton viisikymmenluku” lauantaisin kello 14.

  Eikä pidä unohtaa lauantain päivänkeventäjää eli Mielensäpahoittajaa: ”Mielensäpahoittaja maailmalla”, roolissa Heikki Kinnunen lauantaisin kello 15.

  Vielä yksi kesäsarja tekee paluun, eli ”Kiveen hakatut” kuullaan sunnuntaisin kello 13.00. Ja nämä kaikki löytyvät tietenkin myös Areenasta.

  Ensi viikolla palaan sitten palautteen pariin, joten kertokaa, mitä mieltä olette näistä mainituista tai muista joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kelpo vaihtoehto on myös lähettää palaute suoraan minulle joko sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Mukavaa viikonloppua

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 9.6,.2018)

 • Aloitetaan tämä tuokio Simon terveisillä:

  "Haluan tässä alkuun kiittää yleisestä ohjelmapolitiikasta, nautin lähes aina kun avaan radion. Ainoa kritisoitava, johtuen omasta aikataulustani, ovat aamuiset hartaudet. Työmatkoilla, päivä olisi "aurinkoisempi" ilman raskassoutuisia virsiä ja pastorien horinoita.

  Erityisen kiitoksen haluan antaa Erja Manton radioteatterille, niin kaunista luentaa, äidinkielen-huollon kannalta todella hyvää kuunneltavaa myös lapsille.
  Tästä laadusta maksan ilolla veroni. Kiitos."

  Erja Manto on moniosaaja näyttelijänä, ohjaajana, lukijana sekä tuottajana. Toki Ylen draamaosastolla on muutama muukin työntekijä, mutta olkoon nyt sitten Erjan radioteatteri.

  Musiikin määrä on herättänyt keskustelua ja arvailua pitkin kevättä. Sen aiheena on ollut lähinnä se, että kun aikaistimme Ykkösaamun alkamaan jo kello 7.30, lyheni "Aamusoitto" 25 minuutilla. Jotkut ovat vetäneet tästä sen johtopäätöksen, että musiikin ja nimenomaan niin kutsutun "klassisen musiikin" määrä olisi kanavalla vähentynyt. Tämä käsitys ei pidä paikkaansa. Olemme tutkineet asiaa ja tosiasiassa Yle Radio 1:ssä on nykyään selvästi enemmän musiikkia kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. On totta, että musiikin kirjo on laventunut eli soitamme klassisen ohella entistä enemmän myös erityylistä kansanmusiikkia, jazzia ja viihdeklassikoita kuten "Muistojen bulevardissa". Näiden musiikkilajien kasvanut osuus ei kuitenkaan ole pois klassisen musiikin osuudesta. Se on pysynyt ennallaan ja jopa hieman kasvanut.

  Sitten lisää arvovaltaista kiitosta herra kanslianeuvokselta Helsingin Katajanokalta:

  "Haluan kiittää sinua hyvästä kanavasta. Ilman sen välittämiä maailmoita ja tietoa olisin uusköyhä. Kanavan avulla kykenee pitämään kulttuuri- ja monien muiden elämänalueiden tietonsa tässä ajassa. Kanavan musiikkiohjelmat ovat korkeatasoisia. Musiikkiohjelmat liikkuvat musiikin koko skaalassa eivätkä toimittajat sorru käyttämään rajoittavia käsitteitä kuten 'vakava' musiikki ja muu. Tämä on koskenut musiikkiohjelmia ja -kirjoituksia sekä tarkastelutapoja yleisesti vielä ennen 1970-lukua. Edelleenkin saattaa vielä kohdata käsitteen vakava musiikki ja muu. Kanavan musiikkiohjelmia voi pitää ajattomina, sillä aikajänne kattaa varhaisemmat musiikkilajit ja uudet tyylisuunnat. Ilahduttavaa on myös ollut havaita, että musiikkitoimittajat kanavalla eivät sulje pois jazz -musiikkia tai kansanmusiikkia."

  Myöhemmin viestissään kuuntelijamme kiittää erityisesti yhtä toimittajaamme:

  "Tänään lähetettiin 'Eva Tigerstedtin' upea musiikkiohjelma. Toimin edellisessä elämässäni aikuiskouluttajana, jolloin opetukseni painopiste oli esityksen informatiivisuudessa ja esitystavassa. Eva Tigerstedtin suullisia esityksiä on ilo kuunnella, koska hänen painotuksensa ja muut tehokeinot tukevat hänen sanottavaansa luontevasti. Voisitte ystävällisesti välittää tämän viestin hänelle. Tässä yhteydessä ei tule myöskään unohtaa kanavan muita musiikkitoimittajia."

  Kiitoksia sinne Katajanokalle. Olen välittänyt viestinne myös Klassikkoparatiisia toimittavalle Eva Tigerstedtille.

  Lopuksi vielä palautetta perjantaisesta "Narrin aamulaulusta":

  "Heimo Haitosta kuuleminen on aina vaikuttavaa ja koskettavaa, jopa liikuttavaa. Soitto on niin niin syvällistä ja sielukasta. Outi Paananen on erinomainen toimittaja tässä, kuten aina."

  Tämän tosiasian toteaa Erkki T. Muistutan, että kaikki edellä mainitut ohjelmat ovat yhä kuunneltavissa Areenassa.

  Kesä alkoi tänä vuonna varhain, mutta se ei selvästikään ole häirinnyt radionkuuntelua - sen verran runsasta on taas ollut palaute. Kiitoksia siitä, mutta lisää halutaan. Palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kelpo vaihtoehto on myös lähettää palaute suoraan minulle joko sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Nautitaan nyt kesäisestä säästä. Koskaan ei tiedä kauanko se kestää.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 2.6.2018

 • Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho oli haastateltavana keskiviikkoisessa Brysselin koneessa, kun aiheena oli EU:n pakolaispolitiikka. Tuskin kukaan yllättyi, että haastattelu herätti mielipiteitä ja tunteita.

  Luen muutaman esimerkin:

  "Hyvä ohjelma, tosin en kuunnellut aivan loppuun. Vaikutti siltä, että Halla-aho sai kerrankin puhua vapaasti ilman, että joku suvakkitoimittaja kaiken aikaa häiritsi tai keskeytti."

  Näin kirjoitti nimimerkki "Pappa 78" ja samoilla linjoilla oli seuraava kuuntelija:

  "Todella harvinaista YLEltä mutta Kiitettävää, että kerrankin annatte Jussi Halla-ahon puhua ilman oleellisia keskeytyksiä, välihuutoja ja äällepuhumista."

  Täysin eri linjoilla on seuraava kuuntelija:

  "Mikä tämä Ylen reportteri on, kun ei saa suutaan auki sanoakseen jotain vastaväitettä persu-propagandalle!"

  Tästä jatkaa nimimerkki "Yksinäinen humanisti":

  "On todella surullista, jos Ylen toimittajat on säikytelty olemaan mielin kielin kaikenlaisille rasisteille ja rodunjalostajille. Sellainenhan Jussi Halla-aho on. Elämme kohta sivistyksen raunioilla, jos ajattelemme, että tasapuolisuuden nimissä, mikä tahansa mielipide on saman arvoinen. Kunnon tiedotusvälineen tulee toki antaa puheenvuoro, myös ääripuheille, mutta niitä tulisi käsitellä kriittisesti ja kunnon journalistisin perustein. Nyt yleensä pätevä Maija Elonheimo antoi aivan liikaa liekaa Halla-aholle."

  Niin. Enpä ota tuohon sen kummempaa kantaa, mutta muistutan, että tuo Brysselin kone on yhä kuunneltavissa Areenassa. Kannattaa kuunnella se ja muodostaa sen jälkeen mielipide.

  Tällaista "kuuntelen-silloin-kuin-haluan" eli "audio-on-demand"-kuuntelua harrastaa myös Sanna:

  "Hei, Harvemmin tulee nykyään kuunneltua radiota, mutta olen innostunut podcasteista, erityisesti Spotifysta löytyvistä. Olen kuunnellut kaikki jaksot "Havaintojai hmisestä" -sarjasta työmatkapyöräillessäni. Haluan välittää kiitokset ohjelmasarjasta, jonka aiheet ovat mielenkiintoisia ja erityisesti siitä, että ne sisältävät tutkimuspohjaa sekä oikeiden ihmisten kokemuksia ja ajatuksia aihealueista. Aiheet ovat kirvoittaneet mukavasti keskustelua lähipiirissäni. Tätä lisää!"

  Näin siis Sanna ohjelmasarjasta "Havaintoja ihmisestä", minkä tokin voi kuunnella myös suoraan radiosta torstaisin kello 12.10.

  "Hei. Olipa fiksua ja kerrankin kiihkotonta puhetta feminismistä. Asialla olikin tietenkin Kalle Haatanen."

  Totuuden nimissä on sanottava Mialle, että asialla oli myös kirjailija Eveliina Talvitie. Tuo perjantainen ohjelma oli otsikoltaan: "Myyttejä ja harhakäsityksiä feminismistä" ja se todella kannatta kuunnella. Löytyy Areenasta.

  Lähettäkää lisää palautetta. Vaikka kaikki ei tähän ohjelmatuokioon päädykään, niin kaiken kuitenkin tykönämme luemme ja sillä on merkitystä.

  Väylät ovat entiset eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Kaunista viikonloppua jälleen.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 26.5.2018)

 • Heti alkuun anon synninpäästöä: Ainakin kaksi professoria ja yksi yhteiskuntatieteiden maisteri on oikaissut, ojentanut ja aivan aiheellisesti hieman ivannutkin minua viimeviikkoisesta palautepalstastani. Kerroin silloin Sari Valton ohjelmasta, jossa puhuttiin kriiseistä selviytymisestä. Mainitsin siinä käsitteen "resilienssi". Tai nimenomaan ongelma oli se, että huolimattomuuksissani sanoin "relienssi" enkä "resilienssi". Anteeksi! Tietenkin se on resilienssi! Olen nyt kirjoittanut kirskuvalle liitutaululle 127 kertaa "resilienssi", joten enköhän nyt jo osaa. Joka tapauksessa tuo Areenassa kuultavissa oleva ohjelma on silti hyvä.

  Lohdutuksekseni sain mitä miellyttävimmän sähköpostin kuuntelijaltamme Ilkalta:

  "Tervehdys. Olen ilmeisesti ylen radio ykkösen "megakuluttaja", koska kuuntelen kanavaa päivittäin jopa 7-12 tuntia. Jostain syystä en ole kuitenkaan saanut aiemmin kakistettua kiitosta hienon ohjelmatarjonnan tekijöille. Monet mielenkiintoiset puheohjelmat sekä kiehtovat klassisen, jazzin, maailmanmusiikin konsertit ja muut taitavasti laaditut musaohjelmat ovat olleet henkilökohtaisesti mieluisaa kuultavaa. Erityisesti mm Roman Schatz aina mielenkiintoisine keskusteluaiheineen, Aristoteleen kantapää, yhteiskunnalliset ja poliittiset pohdinnat. Klassikkoparatiisi, Muistojen bulevardi, ja sunnuntain jazzohjelmat saavat korvani herkistymään. Yle radio 1 tarjoaa mielestäni ainoana kotimaisena kanavana niin laajan kirjon tasokasta ohjelmaa, että omien "highligtsien" poiminta sieltä on joskus jopa vaikeaa. En ole hengellisten ohjelmien kuuntelija, mutta sattumoisin kuulin hiljattain pastori Olavi Virtasen ansiokkaan hartauden, joka jäi vahvasti mieleen.

  Muuten, hyvänä parannuksena pidän Ykkösaamun varhaisempaa aloitusaikaa ja toimituksen terävöittymistä. Kanavan ei selvästikään anneta sammaloitua, vaan eletään vahvasti ajassa. Parhaat kiitokset siitä ohjelmien tekijöille ja hyvää kesää kaikille!"

  Onpa mukavaa kuultavaa. Täytyy tosin sanoa, että aivan kaikki eivät ole yhtä tyytyväisiä pidentyneeseen Ykkösaamuun. Erityisesti osa musiikin harrastajista on pahoillaan siitä, että Aamusoitto lyheni Ykkösaamun tieltä. Ymmärrän minä senkin.

  Joka tapauksessa Ykkösaamua kuunnellaan paljon, jopa siitäkin huolimatta, että eräänkin kuuntelijan mielestä toimittajat ovat surkeita, asiantuntijat väärässä ja koko maailma mullin mallin. Tämä kävi ilmi esimerkiksi maanantaina, kun Ykkösaamussa pohdittiin asiaa "Kuinka kauan Venäjän talous kestää suurvaltapeliä". Ei olisi saanut pohtia. Kuulemma aivan turhaan epäiltiin Venäjää yhtään mistään ja kaikki perustelut olivat länsimielistä propagandaa ja russofobiaa. Kuitenkin tämäkin kuuntelija kuunteli ohjelman alusta loppuun siitä päätellen, että ehti lähettää ainakin puolenkymmentä kiukkuista viestiä aiheesta. Hyvä, että ollaan mieltä.

  Kritiikkiäkin on siis tullut, mutta otetaan tähän loppuun vielä pieni kiitos:

  "Onpa mukava kuunnella kun kaksi asiansa osaavaa keskustelijaa vaihtelee ajatuksia hyvän musiikin lomassa."

  Tämä kiitos tuli perjantaisesta "Narrin aamulaulusta", jossa Outi Paananen ja Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto keskustelivat Toivo Kuulasta. Vaikka musiikkiohjelmat eivät tekijänoikeussyistä voi olla Areenassa ikuisuuksia, niin kyllä ne kuukauden verran ovat siellä kuunneltavissa. Suosittelen.

  Kiitollinen olen taas kaikesta opista, ojennuksesta ja kiitoksistakin. Lisää keppiä ja porkkanaa toivon ja niitä voi jakaa joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Monet lähettävät viestinsä myös perinteisen postin kautta, ja sehän sopii. Osoite on: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua!

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 19.5.2018)

 • "Onpa hyvä keskustelu, tätä lisää! Ihan voimautuu jo kuunnellessa ohjelmaa. Kiitos Sari Valto ja keskustelijat!"

  Näin kiitellään Sari Valtoa tiistaisesta ohjelmasta "Miksi jotkut selviävät vastoinkäymisistä paremmin kuin toiset?"

  Psykologiassa puhutaan resilienssistä eli kyvystä säilyttää toimintakyky haastavissakin tilanteissa. Tästä resilienssin käsitteestä keskustelivat Sari Valton kanssa psykoterapeutti Krisse Lipponen sekä psykologi Aku Kopakkala. Ohjelma on herättänyt paljon positiivista keskustelua, josta esimerkkinä luen vielä toisenkin palautteen:

  "Oma tilanteeni katastrofissa oli, etten pystynyt jakamaan tilannetta kenenkään kanssa. Terapoin itse itseni, luotin omiin voimavaroihini, sieltä voimani kaivoin, nyt olen iloinen löydöistäni. Nuo tapahtumat rikastivat minua."
  kirjoittaa yksi kuuntelija.

  Toinen kertoo näin:

  "2000-luvun alussa menetin kaiken, puolison kuolema, lapsen vakava sairastuminen, omaisuus ulosotossa, oma taannoinen vammautuminen. "Älä jää tulen makaamaan"-asenne auttoi, nyt on kaikki hyvin."

  Niin. Ohjelmassakin siteerattiin Winston Churchillia, jonka kerrotaan sanoneen: "When you are going trough hell, keep on going."

  Tämä selvästikin koskettava Sari Valton ohjelma on luonnollisesti yhä kuunneltavissa Areenasta.

  Mennään sitten kysymys-vastaus-osastolle:

  "Kysyisin että jatkuuko Kiveen hakatut ohjelma tulevana kesänä uusin jaksoin Yle Radio 1 kanavalla? En ole onnistunut netistä löytämään tuohon vastausta."

  Emme ole vielä julkaisseet kesäohjelmistoamme, mutta tuohon kysymykseen osaan kyllä vastata: Kyllä. Kiveen hakatut kuullaan tänäkin kesänä ja sillä on mitä mainioin lähetysaika eli kesäsunnuntaisin kello 13.00.

  Myös "Kuusi kuvaa"-ohjelma on saanut jälleen paljon hyvää palautetta. Etenkin haastateltavan viisautta on kehuttu:

  "Kiitos Kersti Juva hämmästyttävästä henkisestä ja laajakatseisesta rehellisyydestä. Olen aikaisemminkin kuunnellut joitain haastattelujanne ja saanut itselleni ajatuksia. Toivotan teille ja hyvää kesää. Helena."

  Myös Tarja on löytänyt mieluisaa kuunneltavaa:

  "Aivan mahtava tämä "Naisia huipulla"-ohjelmasarja! Varsinkin uuden oopperajohtajan Gita Kadambin haastattelu oli ihanaa kuunneltavaa. En ole juurikaan harrastanut oopperaa, mutta nyt kyllä rupesi kiinnostamaan. Naisvaikuttajia kuullaan yleensä hyvin harvoin. Poikkeuksen siinä asiassa tekee Yle Radio 1. Pisteet siitä."

  Kiitos, kiitos. Tuota "Naisia huipulla"-ohjelmasarjaa toimittaa Anna-Liisa Haavikko ja ohjelmat ovat yhä tietenkin Areenassa.

  Kiitoksia jälleen kerran kaikesta palautteesta. Sitä on aina hyvä saada, oli se sitten kiittävää, moittivaa tai ehdotuksia sisältävää. Lisää palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kelpo vaihtoehto on myös lähettää palaute suoraan minulle joko sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Kaunista kevättä aivan jokaiselle.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 12.5.2018)

 • "Oih, miten hienosti koostettu ohjelma Carmen-oopperan taustoista! Musiikkivalinnat, varsinkin kvintetto, tekivät juuri sen aromin kokonaisuuteen, jossa kuulija voi nauttia suuren taideteoksen tuoreudesta ja ajankohtaisuudesta. Kiitos Outi Paananen!"

  Tuo kommentti ei juuri muuta selittelyä kaipaa kuin, että se koski perjantaista "Narrin aamulaulua". Outi Paanasen ohjelma kuullaan radiosta perjantaisin kello 11 ja on yhä kuunneltavissa Areenasta.

  Sitten tiukkaa palautetta oikeusvaltioperiaatteesta Euroopassa ja sen käsittelystä radiossa:

  "Hei, Ykkösaamu, 3.5. 2018:
  Keskustelitte Puolan ja Unkarin oikeusvaltiotilanteesta, mutta miksi ette kysele, toimiiko Espanja EUn oikeusperiaatteiden ja arvojen mukaisesti, kun Katalonian johtajat ovat edelleen vangittuina tai maanpaossa, kun nämä kuuntelivat katalaaneja ja järjestivät demokraattisen vaalin nähdäkseen, miten laajasti katalaanit haluavat itsenäisyyttä! Miten se voi olla rikos, josta joutuu vankilaan! Eu:n arvojen mukaistako?
  Ja miten on mahdollista, että kun Madrid pakotti Katalonian uusintavaaleihin, tuon vaalin tulos ei kelvannut Madridille, eikä sitä hyväksytty?
  Miksi EU ei suunnittele rangaistustoimia Espanjaa vastaan?
  Ja miten EU:n arvoihin sopii, että Espanjan poliisi pamputtaa rauhallisesti äänestäviä katalaaneja?
  Ykkösaamu, näkökulmanne on kovin yksisilmäinen."

  Näin siis ilmeisen kimpaantunut kuuntelijamme. Sen verran kyllä opponoin, että mielestäni niin Ykkösaamussa kuin muissakin ohjelmissamme on vuoden aikana käsitelty melkoisen paljon Espanjaa ja Kataloniaa. Toinen asia on sitten se, kuinka nopeasti avoimiksikin jääneet kysymykset poistuvat median asialistalta. Sitä sopii miettiä ajateltaessa vaikka Ukrainan tilannetta. Siellähän on oikeasti täysi sota vielä käynnissä.

  Sitten palautetta Kulttuuriykköselle:

  "Hei! Kuuntelen melkein aina ohjelmaanne ja pidän sen monimuotoisuudesta. Joskus liikenteessä olen pelästynyt "väliaikamerkkiänne", vai mitä ne torventörähdykset ovatkaan, jotka tulevat ohjelmien välillä. Ääni muistuttaa hälytysajoneuvon ääntä yhtäkkiä kuultuna. Pian kyllä huomaa, ettei hälytyksestä ollutkaan kyse, vaan tööttäytykset kuuluivat ohjelmaan. Ne ovat kuitenkin mielestäni häiritseviä. Onkohan kukaan muu kiinnittänyt tähän huomiota?
  Terveisin Anna-Liisa Lappeenrannasta."

  En nyt muista onko juuri noihin tööttäyksiin kiinnitetty huomiota, mutta syytä olisi. Välitän viestin eteenpäin.

  Joku vielä muistelee vappuakin:

  "Kiitokset vappupäivän ohjelmasta "Samppanjan lumous". Vaikka emme aivan vielä kymmeneltä aamupäivällä korkkeja poksautelleetkaan, niin oli mukava kuulla asiantuntevaa puhetta sekä Winston Churchillin että minun omasta lempijuomastani."

  Näin kiitteli Salla Helsingistä. Tuo Sari Valton toimittama ohjelma on toki vieläkin kuunneltavissa Areenasta.

  Sain kuluneella viikolla useammankin kovin perinpohjaisen kirjeen eri kuuntelijoilta, jossa he avasivat laajemminkin pitkäkestoista suhdettaan radioon. Niiden käsittely voisi oikeastaan olla aivan oman messunsa paikka. Sovitaan, että palaan niihin pikapuoliin.

  Kaikenmoista palautetta toivon vastakin joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista keväänodotusta.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 5.5.2018)

 • "Riston valinta on Yle Radio yhden paras musiikkiohjelma", todistaa Pauli Vantaalta ja esittää teesilleen vakuuttavat ja monisanaiset perustelut:

  "Kerran sain kuunnella Riston valintaa, kun hän toi ilmi hienosti ja antaumuksella Pompein kaupungin maanjäristystä Vesuviuksen juurella lähellä Napolia vuonna 79 jKr. Hänen pienoisselostuksensa maanjäristyksestä teki minuun mahtavan vaikutuksen."

  Myöhemmin Pauli kirjoittaa:

  "Riston valinnan ansiosta opin kuuntelemaan 1300- ja 1400-lukujen musiikkia. Eikä se musiikki ole lainkaan hassumpaa, vaikka saattaisi luulla."

  Erityisesti Pauli on mieltynyt vanhaan espanjalaiseen musiikkiin ja toivoisi kuulevansa espanjalaista urkumusiikkia, mitä hän ei milloinkaan ole kuullut Ylen soittavan. Kunniamainintoja saavat myös Eva Tigerstedtin Klassikkoparatiisi, Johanna Korhosen Valkoista valoa, Muistojen Bulevardi sekä viimevuotinen Seppo Hovin ja Lasse Lehtisen ohjelmasarja "Ankarat vuodet".

  Kerronkin tässä Paulille ja muille, että Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi ovat tekemässä jatkosarjaa, mikä kuullaan täällä Radio yhdessä ensi kesänä. Siitä enemmän myöhemmin.

  "Melkein liian koskettava oli minulle tämä ohjelma, mutta kiitos siitä silti." Näin kirjoitti Paula ohjelmasta "Havaintoja ihmisestä: Kriisit koettelevat psykologista joustavuutta". Itse menetin jo useampi vuosi sitten kaksi perheenjäsentäni auto-onnettomuudessa ja oli kuin olisin kuunnellut omia ajatuksiani tuossa ohjelmassa. Olen sitä mieltä, että suru ei pääty milloinkaan, mutta sen kanssa on opittava elämään."

  Näin Paula. Tuo Satu Kivelän toimittama ohjelma kuullaan torstaisin kello 12.10 ja äsken mainittu jakso on tietenkin Areenassa.

  "Olipa harvinaista, että Ylessä puhuttiin kaivosteollisuudesta neutraalisti ja jopa hieman positiiviseen sävyyn. Se on tärkeä työllistäjä ja Suomen vaurastuttaja, mutta yleensä siitä puhutaan kuin Suuresta Saatanasta. Miten te luulette Ruotsin taannoin vaurastuneen, Euroviisuja laulamallako? Pohjoisen kaivokset ovat Ruotsin vaurauden lähde ja niin se voisi olla Suomessakin."

  Erkki kehuu tässä – ainakin mutkan kautta – Juho-Pekka Rantalan Mikä maksaa-ohjelmaa, minkä otsikko tällä viikolla oli "Elämää Talvivaaran jälkeen – miten voi kaivosteollisuus Suomessa".

  Tosin hän ei ole tyytyväinen tuohon ohjelman nimeen: "Siellä se Talvivaara yhä ja vihdoin porskuttaa ja työllistää kainuulaisia. Nimi on vain Terrafame nykyään."

  Näin on Erkki. Tuo Mikä maksaa ohjelmakin on yhä kuunneltavissa Areenasta.

  Paljon ollaan oltu mieltä Ykkösaamun keskusteluista: on otettu kantaa puolesta ja vastaan ja sehän on hienoa ja palkitsevaa palautetta niin ohjelman tekijöille kuin kanavallekin. Kuunnellaan ja keskustellaan: sillä lailla se maailmakin paranee, ei murjottamalla.

  Kaikesta palautteesta olen jälleen kiitollinen, mutta samalla kyltymätön. Lisää palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kelpo vaihtoehto on myös lähettää palaute suoraan minulle joko sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Vappu on edessä heti alkuviikosta, mutta koetetaan pysyä vielä aisoissa.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 28.4.2018)

 • "Wanckehan sopii radioonkin! Aina on ollut yksi suosikkijuontajistani, on yhä!" toteaa
  kuuntelija.

  On hyvä muistaa, että kevääksi radion Ykkösaamuun siirtynyt Nicklas Wancke on alun
  perin radiomiehiä ja se toki kuuluu myös otteista. Hyvin hän pärjää minunkin mielestäni.
  Olli Seuriakin on tosin kaipailtu takaisin ja kyllä Olli takaisin tuleekin, kunhan on lomansa
  lomaillut.

  Ykkösaamun sisällöstä ja kestostakin on tullut palautetta:
  "On kuulemma valiteltu aamumusiikin vähenemisestä, mutta minulle tämä aikaisemmin
  alkava Ykkösaamu sopii erittäin hyvin. Minä nautin alkuosasta aamukahvini kanssa ja
  loput kuuntelen autossa matkalla töihin. Tämän tyyppistä ohjelmaa ei ole millään muulla
  radiokanavalla ja Yle ykkösen asialliseen ja fiksuun ohjelmistoon se sopii mitä parhaiten.
  Musiikkia kuuntelen sitten iltaisin." Näin kommentoi Ritva, mistä kiitos.

  Sitten asiaa kulttuurista:
  "Milloin Kirjakerho palaa ohjelmistoon? Se oli Suomen ainoa ja paras kirjallisuusohjelma,
  jolla oli todella pitkät perinteet. Olen kuullut huhuja, että ohjelma olisi kokonaan lopetettu. Ei kai tämä pidä paikkaansa? Se merkitsisi kyllä Yle Radio 1:lle lopun alkua kulttuurikanavana."

  Tulen tähän väliin ja kerron, että nimikkeenä Kirjakerhoa ei todellakaan keväällä ole kuultu,
  vaikka muita kirjallisuusohjelmia onkin. Kirjakerho tekee toki paluun kesäohjelmistoomme
  teemaheinäkuun merkeissä. Siitä kerron sitten myöhemmin lisää.

  "Toinen vakava asia on Kultakuumeen lopettaminen. Kai Ristolan eläköityminen ei voi olla
  mikään syy ajankohtaisen kulttuurin makasiiniohjelman lakkauttamiseen. Eikä samalle
  lähetyspaikalle tullut Kulttuuriykkönen ole millään muotoa Kultakuumeen seuraaja."

  Kai Ristolan eläköityminen ei liity Kultakuumeen lopettamiseen ja Kulttuuriykkösen
  alkamiseen. Kulttuuritoimitus vain halusi uudistaa tarjontaansa hieman toisentyyppisellä
  lähestymistavalla.

  Antaa kirjoittajan jatkaa:
  "Olen pannut senkin merkille, että kulttuuri loistaa poissaolollaan aamun uutismakasiinista
  Ykkösaamusta, jonka lähetysaikaa on pidennetty. Onhan siellä toki joitain uutisia
  kulttuurista ja kolumneja, mutta olisin odottanut, että uudistuksen myötä mukaan olisi tullut
  joitain vakiomuotoisia ja pysyviä kulttuuriosioita kuten vaikkapa kulttuurilehtikatsaus tai
  taidenäyttelyarvio."

  Tuo on aivan totta. Ykkösaamua uudistettaessa pohdimme myös tuota kulttuurin osuutta ja
  päädyimme ratkaisuun, jossa varsinaiset kulttuurisisällöt jätettiin kulttuuritoimitukselle,
  mutta kulttuurista voidaan Ykkösaamussakin puhua ikään kuin uutisnäkökulmasta. Jos
  vaikka joku rupeaisi rakentamaan Helsinkiin Guggenheimia tai purkamaan Ateneumia.
  Kyse on siis toimitusten työnjaosta. Kulttuuripalautetta antoi kriitikko ja kirjallisuudentutkija, josta käytän tässä etunimeä Jarkko.

  Kiitoksia jälleen kaikesta palautteesta. Se on ollut runsasta, mutta sen lukeminen on aina
  yhtä antoisaa. Antakaa sitä siis lisää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse
  osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse
  osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Jos haluaa käyttää niin sanottua perinteistä postia, niin sekin
  sopii. Osoite on silloin: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Aurinkoista kelirikkoaikaa kaikille.
  Kaj Färm

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä