Horisontti

Miksi perheen käsite muuttuu?

 • 42 min
 • toistaiseksi

Perinteiset yhteisörakenteet, kuten perhe ja avioliitto, ovat murroksessa. Ihmissuhteet ovat tänään enemmän valittuja kuin perittyjä. Valitsemme perhemallimme yhä yksilöllisemmin ja jätämme yhä enemmän hyvästejä.

Miten käsitys perheestä on vaihdellut eri aikakausina? Mihin kirkon ihanne perheestä on perustunut? Voiko esimerkiksi yksinasumisesta tai kumppanuusvanhemmuudesta tulla tulevaisuudessa valtavirtaa? Keskustelemassa ovat historian professori Anu Lahtinen, kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara sekä Väestöliitosta vastikään Kelaan siirtynyt tutkija Anneli Miettinen.Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Lähetykset

 • su 14.1.2018 12.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Enkeliusko elää vahvaa kasvun kauttaan. Enkeleitä käsitteleviä kirjoja ja tuotteita on markkinoilla yhä enemmän. Suomessakin vieraillut maailmanlaajuinen bestseller-kirjailija Lorna Byrne kiertää kertomassa täysille saleille enkelikokemuksistaan ja taivasmatkoistaan. Kirkko puolestaan typistää enkelit lähinnä symboleiksi ja kielikuviksi. Miksi kirkko vierastaa enkeleitä? Entä voiko ihmeitä ostaa?

  Horisontti tapaa Lorna Byrnen ja keskustelemassa ovat Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Jussi Sohlberg, yliluonnolliseen paneutunut tutkija Jeena Rancken sekä uskontodialogin asiantuntija Elina Hellqvist. Lisäksi kuullaan enkeliuskovien kanssa paljon aikaa viettänyt uskontotieteilijä Terhi Utriaisen haastattelu. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Ohjelma on uusinta marraskuulta 2017.

 • Kysymys ihmisen vapaasta tahdosta on askarruttanut ihmisiä vuosituhansia. Edelleen vapaan tahdon ongelmaa tutkitaan ja erityisen ajankohtaiseksi sen tekee tekoälyn kehittäminen. Entä jos vapaa tahto onkin vain illuusio ja teemmekin valintoja tiedostamattomin syin? Mitä seurauksia vapaalla tahdolla tai sen puuttumisella on moraaliin ja vastuuseen? Mitä jos tekoäly kehittääkin itselleen vapaan tahdon ja aloittaa sodan? Keskustelemassa ovat tekoälytutkija Timo Honkela, akatemiatutkija Aku Visala sekä teologian väitöskirjaa valmisteleva Eeva-Mari Virtanen. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Sotaveteraani Osman Abdrahim taisteli jatkosodassa JR4:ssä Punamustarykmentissä. Hän soti Karjalankannaksella, Maaselän kannaksella ja Syvärillä sekä toimi myös Mikkelissä päämajan tiedusteluosastolla.

  Talvi- jatko- ja Lapin sotaan otti osaa tavalla tai toisella kaikkiaan 177 tataaria ja kymmenen sotilasta menetti sodissa henkensä.

  Miten tänään 97-vuotias Abdrahim on kokenut vähemmistöasemansa rauhan ja sodan aikana? Mitä sota merkitsi Suomen tataarille? Toimittajana Anna Patronen.

 • Sosiaalisen median sovelluksella Twitterillä on merkittävä yhteiskunnallinen asema, siitäkin huolimatta, että vain puoli miljoonaa suomalaista on avannut itselleen Twitter-tilin ja vain 50 000 twiittaa viikoittain. Mikä on sosiaalisen median merkitys demokratialle? Tuoko Twitter meitä lähemmäs toisiamme vai kiihdyttääkö se vain vastakkainasettelua? Muuttaako some valtarakenteita vai ovatko vanhat valtarakenteet siirtyneet someen sellaisenaan? Keskustelemassa ovat sosiaalipsykologi ja mediatutkija Janne Matikainen, viestinnän tutkija Katja Mäkkylä Kelasta sekä varsin ahkera twiittaaja filosofian apulaisprofessori Panu Raatikainen. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Sunnuntai-iltana alkaa hanukka, keskeisesti juutalaisen kansan historiaan liittyvä juhla. Vaikka hanukka asettuu yleensä hyvin lähelle kristittyjen joulua, mikään juutalaisten joulu se ei missään nimessä ole, siitäkin huolimatta, että myös hanukkaan kuuluu lahjojen antaminen. Juhlat ovat juutalaisille tärkeä osa kansallista identiteettiä. Rabbi Simon Livsonia haastattelee Anna Patronen.

 • Amerikkalainen seikkailija ja lähetyssaarnaaja halusi kertoa Jeesuksesta myös muusta maailmasta eristyksissä eläville sentineleille. Evankeliumin julistaminen katkesi kuitenkin lyhyeen, sillä ilosanoman levittäjä tapettiin heti hänen noustuaan rantavedestä. Mitä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Jaakko Rusama ajattelee uutisesta? Entä millainen vastuu evankeliumin levittäjillä on siitä, mitä kristinuskon viemisestä maailman jokaiseen kolkkaan lopulta seuraa? Toimittajana Samuli Suonpää

 • Katolisen kirkon arvomaailma ja opetus seksuaalisuudesta on pitkälti samaa kuin evankelis-luterilaisen kirkon konservatiivisten herätysliikkeiden. Ihmiskuvassa sen sijaan on eroa, sanoo katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti. Onko vähemmistökirkolla luterilaista valtakirkkoa suurempi vapaus pitää kiinni perinteisestä seksuaaliopetuksesta? Millä mielellä Marko Tervaportti on seurannut luterilaista keskustelua Kutsuvat sitä rakkaudeksi -kirjasesta? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Mitä eroa on shiia- ja sunnimuslimeilla? Suomen lähes sadastatuhannesta muslimista noin kymmenesosa on shiialaisia. Mitä se tarkoittaa? Keitä ovat Suomen shiiamuslimit? Keskustelemassa ovat yrittäjä Sara Salmani, opiskelija ja bloggaaja Amir Zuhairi sekä toimittaja ja tietokirjailija Liisa Liimatainen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Keskustelu on uusinta syyskuulta 2017.

 • Tuomiosunnuntaina Helsingin Tuomasmessussa saarnaa Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. Kontula on kokenut puhuja, mutta saarnaajana ensikertalainen. Mitä evankeliumiteksti sanoo Anna Kontulalle viimeisestä tuomiosta ja miten kokenut kirjoittaja saarnansa valmisteli? Anna Kontulan mukaan kirkon ja vasemmiston vaikeassa suhteessa on päästy jo tasolle, jossa kommunistikin on tervetullut kirkkoon. Silti kirkon sanoma on suunnattu keskiluokalle ja köyhistä puhutaan monikon kolmannessa pertoonassa, hän sanoo. Anna Kontulaa haastatteli Samuli Suonpää.

 • Konservatiivisten kristillisten järjestöjen julkaisema Kutsuvat sitä rakkaudeksi -kirjanen nosti raivokkaan keskustelun siitä, miten seksistä saa nuorille opettaa. Miksi tavallinen rippikouluopetus ei kelpaa kirkon konservatiiveille? Onko kirkon valtavirta hukannut seksuaalimoraalisen kompassinsa? Vai onko sittenkin konservatiivinen seksuaalietiikka neitsyyslupauksineen irtaantunut todellisuudesta? Studiossa tilaa hakevat kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.), pastori Toni Kokkonen ja nuorisotyönohjaaja Maria Roimaa. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Kirkon jäsenten keskuudessa on seksuaalietiikastakin hyvin erilaisia näkemyksiä, sanoo Mikkelin piispa Seppo Häkkinen. Rippikouluopetuksessa on kuitenkin sitouduttava kirkon oppiin ja opetukseen. Kristillisten järjestöjen tuottama kirjanen Kutsuvat sitä rakkaudeksi on Häkkisen mukaan piristävää luettavaa, se edustaa kirkon perinteistä, turvallista opetusta. Anna Patronen haastattelee.

 • Keski-Porin seurakuntaa vaaditaan lopettamaan rippikouluyhteistyö seksuaalista tasa-arvoa ajavan Setan kanssa. Kansallisen Kokoomuksen kirkkovaltuutettu Antti Pekola sanoo puheen homoseksuaalisuudesta ja tasa-arvoisesta avioliitosta hämmentävän nuoria. Rippikouluyhteistyöstä kertoo Satakunnan Seta ry:n hallituksen jäsen ja vapaaehtoinen koulutusvierailija Lari Kontula. Toimittajana Samuli Suonpää.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä