Riikan tähtitarha

Saamelaiskulttuurin nuori sanansaattaja: joikutaiteilija Hildá Länsman

 • 55 min
 • ei kuunneltavissa

Poromiehen ja joikaajan perheeseen syntynyt Hildá Länsman nostaa taiteessaan esiin väkevän värikästä saamelaista kulttuuria. Veri vetää pohjoiseen, vaikka musiikkiopinnot ovatkin tällä hetkellä Helsingissä. Hildan entinen musiikinopettaja Niilo Rasmus kertoo puhelimitse kuinka ujoa Hildaa piti rohkaista etsimään omaa ääntään. Hildá esittää studiossa kehärummun säestyksellä maagisen Äilen joiun.

Ohjelmassa soivat musiikit:

Anssi Tikanmäki: Kiutaköngäs (katkelma) (Anssi Tikanmäen studio-orkesteri).
Ulla Pirttijärvi: Hildá (Ulla Pirttijärvi ja Ulda).
Sainkho Namtchylak: Dance of eagle.
Hildá Länsman: Äilen joiku (Hildá Länsman, joiku ja kehärumpu).
Hildá Länsman - Ulla Pirttijärvi: Heargevuoddji (Härkäkuski) (Solju).
Sofia Jannok: This is my land (Sofia Jannok ja yhtye).

Lähetykset

 • ke 17.1.2018 14.56 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Säveltäjä-muusikko Niilo Tarnanen tunnustautuu multifonien, kontrapunktin ja karttojen rakastajaksi. Musiikissa hänelle on tärkeää, että se resonoi ajassa, jossa elämme. Maailman mutkikkuus vaatii moniaineksista estetiikkaa ja improvisaation vapautta. Tarnasen oma soitin on fagotti. Studioimprovisaatio syntyy soittamalla alttonokkahuilua väärinpäin fagotin suukappaleella.

  Ohjelmassa kuultavat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Béla Bartók: Musiikkia kieli- ja lyömäsoittimelle sekä celestalle (Unkarin kansallinen filharmoninen orkesteri, joht. Zoltán Kocsis).
  Tuvalainen kansansävelmä: Musiikki rinnassani (Choduraa Tumat -yhtye).
  Tomás Luis de Victoria: O Regem coeli (Olarin kuoro, joht. Matti Järvinen).
  Improvisaatio (Niilo Tarnanen, nokkahuilu ja fagotti)
  Kaija Saariaho: Kaukainen rakkaus, katkelma oopperan alusta (Berliinin saksalainen sinfoniaorkesteri, joht. Kent Nagano).
  Niilo Tarnanen: Record Low (Niilo Tarnanen, baritoni, ja Mioko Yokoyama, piano).

 • Musiikkiopiston teorianopettaja kannusti Sebastian Hilliä kirjoittamaan musiikkia. Sitä kautta nuorukainen sai kosketuksen omaan sisäiseen maailmaan ja omaan ajatteluun. Tätä nykyä 28-vuotiaan Hillin teoksia viedään jo maailmalle, ja kalenteri täyttyy sävellystilauksista. Hillin ilmaisun lähtökohtana on rytmi ja ilmaisun vapaus. Monikerroksisen ja monimutkaisenkin kudoksen keskeltä löytyy svengi, joka tempaa mukaansa. Riikan haastattelussa Sebastian kertoo sävellystyöstään, kilpailemisesta ja elämänarvoistaan.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Ornette Coleman (sov. Aki Takase): Free (Aki Takase, piano, ja Silke Eberhard, bassoklarinetti).
  Sebastian Hilli: Snap Music (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu).
  Magnus Lindberg: Feria (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste).
  Sebastian Hilli: Paraphrase II - “Giant steps and eden acid” (Uusinta Ensemble).
  György Ligeti: 1. osa Konsertosta pianolle ja orkesterille (Joonas Ahonen ja BIT 20 Ensemble, joht. Baldur Brönniman).
  Florence Beatrice Price: 1. osa Sinfoniasta nro 1 e-molli (New Black Music Repertory Ensemble, joht. Leslie Dunner).

 • Äänitaiteilija Tytti Arola kuuntelee ympärillään kuuluvia arkisia ääniä ja pitää huumorista säveltämisessä. Astuessaan Riikan tähtitarhan studioon, hän hämmästelee hienosti narahtavaa ovea, ja kotona tiskatessa on käytettävä korvatulppia. Myös hajuja voi hyödyntää teoksissa: Tytin haaveena on tehdä maustesarja. Maisterityö Aalto-yliopistossa käsittelee kehon jatkamista soittimien avulla. "Ratkaisuni eivät ole perinteisimmästä päästä!" Toimittaja on Riikka Holopainen.

  Ohjelman musiikit:

  Konrad Boehmer: Aspekt ääninauhalle

  Tytti Arola: Tonin teema elok. Wendy and the Refugee Neverland

  Björk: I miss you

  Tytti Arola: About Crickets

  Jean Sibelius: 2. osa sinfoniasta nro 3
  Berliinin filharmonikot, joht. Simon Rattle

  Nigel Kennedy: T 4.2
  Nigel Kennedy, viulu, ja Kroke -yhtye

 • ”Jos oma elämä polkee paikoillaan, niin kannattaa soittaa Päiville.” Näin toteaa Päivi Pylvänäisen hyvä ystävä, mezzosopraano Elli Vallinoja. Vauhdikas sopraano Päivi Pylvänäinen ei pelkää poistua mukavuusalueeltaan. Oulussa syntynyt mutta Savonlinnassa lapsuutensa viettänyt Päivi pääsi lapsikuoron kautta jo kuusivuotiaana mukaan Savonlinnan oopperajuhlien tunnelmaan. Viulunsoiton ammattiopinnot eivät lopulta kiinnostaneet, vaan unelmana oli päästä orkesterin eteen laulusolistiksi.

  Päivi on kotonaan monenlaisissa rooleissa niin puhe- kuin musiikkiteatterin puolella. Freelancerin pitää kiireisenä paitsi esiintymisprojektit myös rakas perhe, johon kuuluu aviomies ja kaksi ihanaa lasta. Feldenkrais-kehonhallinta on opettanut energiselle ikiliikkujalle kykyä suhtautua eteen tuleviin haasteisiin tyynellä ja armollisella mielellä.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Charles Gounod: Alkusoitto oopperasta Romeo ja Julia (Toulousen Le Capitolen orkesteri, joht. Michel Plasson).
  Frederick Loewe - Alan Jay Lerner: ’I could have danced all night’ musikaalista My fair lady (Kiri Te Kanawa, sopraano, ja Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. John Mauceri).
  Giacomo Puccini: Toscan rukous ’Vissi d´arte’ oopperasta Tosca (Maria Callas, sopraano, ja Milanon La Scala -oopperan orkesteri, joht. Victor de Sabata).
  Päivi Pylvänäinen: Se soi (Päivi Pylvänäinen, laulu ja piano).
  Richard Wagner: Pyhiinvaeltajien kuoro oopperasta Tannhäuser (Ambrosian Singers ja Lontoon Philharmonia-orkesteri, joht. Marek Janowski).
  Astor Piazzolla - Horacio Ferrer: ’Yo soy Maria’ tango operitasta Maria de Buenos Aires (Maria Volonte ja yhtye).

 • Edellisessä Lappeenrannan laulukilpailussa Virva Puumala ei päässyt jatkoon edes ennakkokilpailusta. Siitä sisuuntuminen tuotti tulosta: tällä kertaa Virva kruunattiin Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjan voittajaksi. Kilpaileminen on laulajille lähes välttämätöntä, jos haluaa saada näkyvyyttä ja töitä. Seuraava askel Virvalle on kansainväliset kilpailut. Oli tilanne sitten kilpailu tai konsertti, niin pitää keskittyä olennaiseen: tärkeintä on nöyryys musiikin ja tekstin edessä. Kaiken suorittamisen ja stressin vastapainona on oma luomutila Pohjanmaalla.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Johannes Brahms: Wie Melodien zieht es mir (Jonathan Aasgaard, sello, ja Martin Roscoe, piano).
  Giacomo Puccini: Mimin aaria ’Si, mi chiamano Mimi’ oopperasta La Boheme (Anna Netrebko, sopraano, ja Baijerin radion sinfoniaorkesteri, joht. Bertrand de Billy.
  Cole Porter: ‘I get a kick out of you’ musikaalista Anything goes (Jamie Cullum ja yhtye).
  Trad - J. Alfred Tanner: Laulu on iloni ja työni (Virva Puumala, laulu ja piano).
  Richard Strauss: ’Levolle käydessä’ sarjasta Neljä viimeistä laulua (Soile Isokoski, sopraano, ja Berliinin radion sinfoniaorkesteri, joht. Marek Janowski).
  Johann Sebastian Bach: Sopraanoaaria ’Aus Liebe will mein Heiland sterben’ Matteus-passiosta (Gundula Janowitz, sopraano, ja Berliinin filharmonikot, joht. Herbert von Karajan).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä