Riikan tähtitarha

Saamelaiskulttuurin nuori sanansaattaja: joikutaiteilija Hildá Länsman

 • 55 min
 • ei kuunneltavissa

Poromiehen ja joikaajan perheeseen syntynyt Hildá Länsman nostaa taiteessaan esiin väkevän värikästä saamelaista kulttuuria. Veri vetää pohjoiseen, vaikka musiikkiopinnot ovatkin tällä hetkellä Helsingissä. Hildan entinen musiikinopettaja Niilo Rasmus kertoo puhelimitse kuinka ujoa Hildaa piti rohkaista etsimään omaa ääntään. Hildá esittää studiossa kehärummun säestyksellä maagisen Äilen joiun.

Ohjelmassa soivat musiikit:

Anssi Tikanmäki: Kiutaköngäs (katkelma) (Anssi Tikanmäen studio-orkesteri).
Ulla Pirttijärvi: Hildá (Ulla Pirttijärvi ja Ulda).
Sainkho Namtchylak: Dance of eagle.
Hildá Länsman: Äilen joiku (Hildá Länsman, joiku ja kehärumpu).
Hildá Länsman - Ulla Pirttijärvi: Heargevuoddji (Härkäkuski) (Solju).
Sofia Jannok: This is my land (Sofia Jannok ja yhtye).

Lähetykset

 • ke 17.1.2018 14.56 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Riikan vieraaksi kesken kiireisen Suuren viikon piipahtaa Tampereen ortodoksisen seurakunnan kanttori Heikki Hattunen. Vaikka klassinen laulu oli Hattusen inhokki nuoruusvuosina, on miehestä kuoriutunut vuosien mittaan täysiverinen oopperalaulaja. Onko kanttorin työ myös taiteen tekemistä, ja onko ristiriitaista olla sekä kirkonmies että oopperalaulaja?

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkemat:

  Sergei Rahmaninov: 6. osa ’Iloitse, Jumalan äiti’ Vigiliasta (Voces8).
  Janne Salmenkangas (san. Raamattu: Psalmi 1): ’Hyvä on sen osa’ laulusarjasta Ensimmäinen päiväkirja (Heikki Hattunen, tenori, ja Collin Hansen, piano).
  Emilio Castello – Stephen Kupka: Soul with a capital S (Tower of Power).
  Emil Kauppi (san. Aleksis Kivi): Eskon monologi oopperasta Nummisuutarit (Heikki Hattunen, tenori, ja Collin Hansen, piano).
  Ortodoksinen sävelmä (sov. Heikki Hattunen): Suuren torstain ja perjantain tropari (Johannes Teologin Laulajat, joht. Petri Nykänen).
  John Tavener: Katkelma teoksesta Protecting veil (Steven Isserlis, sello, ja Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. Gennadi Rozhdestvenski).

 • Suomalais-hollantilainen Jonathan Roozeman on kiertänyt monet kovat kansainväliset kilpailut. Kuudes palkinto vuoden 2015 Tshaikovski-kilpailussa, kilpailun nuorimpana osallistujana, siivitti espoolaisen uran hurjaan nousukiitoon. Diivan elkeitä Jonathanista on kuitenkin turha etsiä, hänen muusikkouttaan kuvaa herkkyys ja vahva usko musiikin voimaan. Riikan haastattelussa Jonathan kertoo muun muassa taustastaan musiikkia rakastavassa perheessä, musiikkikilpailuista ja musiikkikritiikistä. Myös livemusiikkia on luvassa.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  David Popper: Elfentanz (Alban Gerhardt, sello, ja Markus Becker, piano).
  Robert Schumann: Am leuchtenden Sommermorgen laulusarjasta Dichterliebe (Fritz Wunderlich, tenori, ja Hubert Giesen, piano).
  Sergei Prokofjev: 1. osa (Andante) Sinfonia concertantesta (Daniil Shafran, sello, ja Neuvostoliiton valtion sinfoniaorkesteri, joht. Gennadi Rozhdestvenski).
  Johann Sebastian Bach: Sarabande Sarjasta soolosellolle nro 2 d-molli (Jonathan Roozeman).
  Franz Schubert: 1. osa (Molto moderato) Pianosonaatista nro 21 B-duuri (Andras Schiff, fortepiano).
  Ludwig van Beethoven: 3. osa (Rondo) Pianokonsertosta nro 3 c-molli (Arturo Benedetti Michelangeli, piano, ja Wienin sinfonikot, joht. Carlo Maria Giulini).

 • Matleena Nymanin päivät koostuvat maailman ihmettelemisestä ja epävarman tulevaisuuden kanssa elämisestä. Nyman kokee etääntyneensä klassisen musiikin maailmasta alan jäykkyyden ja tasa-arvo-ongelmien takia. Halu tehdä musiikkia ja kirjoittaa on kuitenkin vahva. Nymanin elämää kuvaa jatkuva värinä ja holtiton avoimuus. Elämä on kuin taideteos, erilaisten kokemusten ja tunteiden kaappaamista. Studion pikkupianolla syntyy lumoavan kaunis tulkinta Lili Boulangerin kappaleesta.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Edvard Grieg: Etydi ’Hommage a Chopin’ pianosarjasta Tunnelmia (Daniil Trifonov).
  Fiona Apple: Every single night (Fiona Apple ja yhtye).
  Johannes Brahms: Rapsodia g-molli (Martha Argerich, piano).
  Lili Boulanger: Preludi Des-duuri (Matleena Nyman, piano).
  David Longstreth - Nat Baldwin - Mike Johnson: (I Wanna) Feel It All (Dirty Projectors feat. Dear Nora).
  Vitezslava Kaprálová: 1. osa Pianokonsertosta d-molli (Alice Rajnohová, piano, ja Filharmonie Bohuslava Martinu, joht. Tomás Hanus).

 • Äskettäin 18 vuotta täyttänyt Anton Mejias aloitti pianonsoiton viisivuotiaana Meri Louhoksen opissa. Louhos kertoo puhelimessa kuinka Antonilla oli periaatteessa kaikki jo valmiina. Himo vaikeisiin kappaleisiin oli suunnaton, ja Merin tehtäväksi jäi lempeän lujasti ohjata Anton pedagogisesti hyödyllisempien kappaleiden pariin. Helsingin Norssin lukiota käyvälle Antonille soittaminen on ykkösasia, ja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen jälkeen haaveissa siintää opinnot ulkomailla. Juuri äskettäin Anton voitti pohjoismaisen pianokilpailun Ruotsissa. Kilpailuista on sinänsä vaikea pitää, mutta niissä joutuu menemään äärirajoille. Äärirajoille meneminen taas on tärkeää, että soittoon löytyy vapaus ja sitä kautta oma ääni.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Frédéric Chopin: Poloneesi nro 1 cis-molli (Rafal Blechacz, piano).
  Johann Sebastian Bach: Aaria Goldberg-muunnelmista (Angela Hewitt, piano).
  Franz Liszt: Paganini-etydi nro 3 gis-molli 'La campanella' (Daniil Trifonov, piano).
  Felix Mendelssohn: Sanaton laulu E-duuri op. 19/1 (Anton Mejias, piano).
  Sergei Rahmaninov: Preludi g-molli op. 23/5 ja Preludi Ges-duuri op. 23/10 (Vladimir Ashkenazy, piano).

 • Fanny Söderström tiesi jo pienenä, että hänestä tulee pianisti. Äiti opetti nuotit, isän ja siskon kanssa laulettiin stemmoissa, ja pitkäaikaiseksi piano-opettajaksi Sibelius-Akatemiassa tuli täti, eli pianonsoiton professori Tuija Hakkila. Hassutteleva ja innostuva, mutta toisaalta herkkä ja lyyrinen, kuvaa Fanny persoonaansa. Studiossa Fanny soittaa itselleen rakkaimman säveltäjän, Johannes Brahsmin, musiikkia.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Béla Bartók: 3. osa ’Allegro molto’ Sarjasta pianolle op. 14 (Gary Graffman).
  Sergei Prokofjev: 2. osa ’Moderato’ Sellosonaatista C-duuri op. 119 (Misha Maisky, sello, ja Martha Argerich, piano).
  Robert Allen (sov. Jouni Kannisto): Kellä kulta, sillä onni (Club for Five).
  Johannes Brahms: Intermezzo h-molli op. 119 nro 1 (Fanny Söderström, piano).
  Saga Söderström (säv. ja san.): Kasvoton kaupunki (Syskofrenia).
  Kaija Saariaho (san. Eino Leino): 3. osa ’Rauha’ Leinolauluista (Anu Komsi, sopraano, ja Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä