Riikan tähtitarha

Saamelaiskulttuurin nuori sanansaattaja: joikutaiteilija Hildá Länsman

 • 55 min
 • ei kuunneltavissa

Poromiehen ja joikaajan perheeseen syntynyt Hildá Länsman nostaa taiteessaan esiin väkevän värikästä saamelaista kulttuuria. Veri vetää pohjoiseen, vaikka musiikkiopinnot ovatkin tällä hetkellä Helsingissä. Hildan entinen musiikinopettaja Niilo Rasmus kertoo puhelimitse kuinka ujoa Hildaa piti rohkaista etsimään omaa ääntään. Hildá esittää studiossa kehärummun säestyksellä maagisen Äilen joiun.

Ohjelmassa soivat musiikit:

Anssi Tikanmäki: Kiutaköngäs (katkelma) (Anssi Tikanmäen studio-orkesteri).
Ulla Pirttijärvi: Hildá (Ulla Pirttijärvi ja Ulda).
Sainkho Namtchylak: Dance of eagle.
Hildá Länsman: Äilen joiku (Hildá Länsman, joiku ja kehärumpu).
Hildá Länsman - Ulla Pirttijärvi: Heargevuoddji (Härkäkuski) (Solju).
Sofia Jannok: This is my land (Sofia Jannok ja yhtye).

Lähetykset

 • ke 17.1.2018 14.56 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Se Frank Zappan levy kolahti todella, se oli kuin merkki taivaasta! Heta Aho vihasi pienenä äitinsä valitsemaa soitinta, mutta huilusta tuli kuitenkin oma soitin. Sinänsä mielenkiintoista, sillä Aho on aina tuntenut suurta vetoa mataliin ääniin ja soittimiin. Muita rakkauksia ovat kuvataide, kirjallisuuus, ja oman festivaalin järjestäminen taidepsykoosin vallassa. Sekä tietysti oma puoliso Taavi Oramo, joka piipahtaa studiossa elektroniikkaosaston kanssa.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musikkikatkelmat:

  Gyögy Ligeti: Adagio teoksesta Kuusi bagatellia puhallinkvintetille (Nielsen Wind Quintet).
  Leos Janácek: Sanattomana pianosarjasta Umpeenkasvaneella polulla (András Schiff).
  Jaco Pastorius: Portrait of Tracy (Jaco Pastorius, bassokitara)
  Juhani Nuorvala: Ruoikkohuhuilu (Heta Aho, alttohuilu, ja Taavi Oramo, elektroniikka).
  Turkka Inkilä - Taavi Oramo - Heta Aho: Varjele teoksesta Unisono (Turkka Inkilä ja Taavi Oramo, elektroniikka).
  Heta Aho: Tuulinen tupa, pilvinen linna (Itä-Helsingin musiikkiopiston harmonikka- ja kanteleorkesteri, joht. Antti Leinonen).

 • Kuoronjohtaja Tatu Erkkilälle hyvin onnistunut kuoroharjoitus voi tuottaa samanlaisen flow-kokemuksen kuin onnistunut konsertti. Erkkilä nauttii tehdä työtä yhteisön kanssa, ja samalla yhteisö toimii peilinä omalle toiminnalle. Tinkimättömyys ja pitkäjänteinen työ kantavat hedelmää. Studiovieraina on myös kolme Somnium Ensemblen jäsentä: he kertovat näkemyksensä kipparistaan, ja viriääpä studiossa laulukvartetin voimin kokonainen motetin osa.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Toivo Kuula (san. V.A. Koskenniemi): Auringon noustessa (Radion kamarikuoro, joht. Hannu Norjanen).
  Johann Sebastian Bach: Loppukuoro Johannes-passiosta (Dresdenin valtionorkesteri ja Leipzigin radiokuoro, joht. Peter Schreier).
  Wolfgang Amadeus Mozart: Kolmen pojan ja Paminan kohtaus oopperasta Taikahuilu (Poikasopraanot Joel Evans, Eric Sadkin ja Gregory Rodriguez, sopraano Kathleen Battle, sekä Metropolitan-oopperan orkesteri, joht. James Levine).
  Hubert Parry: My soul, there is a country, motetti kokoelmasta Songs of Farewell (Tatu Erkkilä ja Somnium Ensemblen jäsenet Marcus Björn, Emmi Kauppinen ja Veera Kuusirati).
  Toivo Kuula (san. Eino Leino): Rukous (Somnium Ensemble, joht. Tatu Erkkilä)
  Francis Poulenc: 8. osa Liberté (Vapaus) kantaatista Figure humaine (Ihmisolemus) (Tenebrae-kuoro, joht. Nigel Short).

 • Tampere Biennale -festivaalilla 14.4. äänitetyssä erikoisohjelmassa Riikka Holopaisen vieraana on uuden musiikin yhtye ÄÄNI-kollektiivi. Tampereen ylioppilasteatterissa musisoivat ja työstään puhuvat huilisti Kaisa Kortelainen, klarinetisti Helmi Malmgren, pianisti Väinö Jalkanen, lyömäsoittaja Jerry Piipponen, viulisti Aliisa Neige Barrière, ja sellisti Sirja Nironen. Luvassa suoraa puhetta nykymusiikista ja sen esittämisestä. Mihin soittaja asettaa rajat ilmaisussaan, ja miksi nykkärikonserttien käsiohjelmat vilisevät tekotaiteellisia pohdintoja..?

 • Taavi Oramo on individualisti, joka antaa omien ihanteidensa kuulua musisoinnissaan. Perheessä ja suvussa ilmenevä huippumuusikkous on ollut aikoinaan suuri painolasti, mutta nyt oma polku on vihdoin löytynyt. Tärkeimmät teesit ovat oman musiikillisen maailman luominen, kokonaisvaltainen kehon käyttö ja itsensä haavoittuvaksi altistaminen. Yllätysvieraana piipahtaa Taavin tyttöystävä Heta Aho, joka ojentaa Taaville yllätysrunon livemusisoinnin pohjaksi. Niin syntyy ainutkertainen improvisaatio ’Maailman surulllisin mies’. Se voisi olla musiikillinen muotokuva Taavi Oramosta itsestään..

  Ohjelmassa soivat musiikit:

  Magnus Lindberg: Kraft (katkelma) (Toimii-yhtye ja Radion sinfoniaorkesteri, joht. Esa-Pekka Salonen).
  Richard D. James: Meltphace 6 (Aphez Twin).
  Radiohead: Everything in its right place (Radiohead).
  Taavi Oramo: Improvisaatio 'Maailman surullisin mies' (Taavi Oramo, elektroniikka ja laulu).
  Alfred Schnittke: Toinen psalmi teoksesta Katumuspsalmeja (Stuttgartin radion vokaaliyhtye, joht. Marcus Creed).
  Verneri Pohjola: Another day (Verneri Pohjola, trumpetti, Aki Rissanen, piano, Antti Lötjönen, kontrabasso, ja Teppo Mäkynen, rummut).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä