Ääniversumi

Art's Birthday

 • 55 min
 • ei kuunneltavissa

Ajassa soi, Ääniversumi ja EBU:n Ars Acustica –ryhmä juhivat tänä vuonna 17.1. Fluxuxs-taiteilija Robert Filloun kunniaksi Taiteen miljoonatta ja 55. syntymäpäivää. 17.1. on kulunut 55 vuotta siitä kun Robert Filliou julisti taiteen syntyneen miljoona vuotta sitten: kun pesusieni pudotettiin veteen.

Oma syntymäpäivälahjamme taiteelle on teos ” Birth of Uncool” jonka esittää Singularitat, elektroakustinen duo, Jussi Kärkkäinen ja Jukka Hannukainen, käyttäen modularisyntetisaattoreita, efektipedaaleja, sähkökitaraa, kontaktimikrofoneja ja radiovastaanotinta. Oman teoksemme lisäksi kuulemme suorina lähetyksinä teoksia Tukholmasta, Zagrebista, Antwerpenistä, Lausannesta, Wienistä ja Pariisista.

Lähetykset

 • ke 17.1.2018 21.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • on Taina Riikosen radiofoninen äänitutkielma poliittisen retoriikan ja todellisuuden välisestä ristiriidasta. Ääniteos tarkastelee kriittisesti lauseen itsestäänselvänä oletettua, ilmeisen romantisoitua käsitystä suomalaisten suhteesta luontoon. Teos kysyy, millainen on sellainen suomalainen luontosuhde, jota ei näy matkailumainoksissa, pääministerin televisiopuheessa tai yritysten ympäristövastuukuvauksissa. Uusinta vuodelta 2016

  Tuotanto: Radioteatteri, Soila Valkama.

 • Pinja Mustajoen ja Milla Pelkosen ääniteos tarkastelee ihmisen ja eläimen suhdetta tuotantoeläinten lopetus- ja teurastusmenetelmien läpi. Teoksen lähtökohtana toimii elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laatimat, yksityiskohtaiset eläinten teurastusta ja lopetusta koskevat ohjeet. Toisessa ääripäässä kaikuu eläintuotteiden mainospuhe, jossa tappamisen tapojen ja välineiden kuvailu puolestaan loistaa poissaolollaan. Säädösten, pykälien, sanojen, tapojen ja tottumusten arkiseen välitilaan unohtuu itse eläinyksilö. Tuotantoeläin on sana elävälle kuolleelle, jolla on mitättömät oikeudet omaan elämäänsä. Hyvä lopetus
  rikkoo hiljaisuuden. Se on elämän ja kuoleman vuoropuhelu, jossa äänetön muuttuu kuuluvaksi ja kuollut eläväksi.

  Teoksen sisältö saattaa järkyttää.

  Työryhmä: Pinja Mustajoki, Milla Pelkonen
  ääniassistentti Tyko Sairanen
  teurasauton äänitykset Tuukka Nikkilä

  Rooleissa: Noel Mäki, Isabella Valkama, Veikko Honkanen

  Tuotanto, Radioteatteri, Soila Valkama

 • Satuttavassa syleilyssä kuuluu korsetin puristava voima ja hengitystä salpaava kosketus. Teoksen materiaali koostuu korsetin nauhojen, nappien ja metalliosien äänistä sekä erilaisista hengitysäänistä. Äänten työstämisen edetessä Riikonen kiinnostui myös historiallisista lääketieteellisistä teksteistä, joissa kuvataan korsetin käytön kohtalokkaita vaikutuksia elimistölle.

  Satuttava syleily on äänimatka yhdenlaiseen biovallan ilmiöön, joka tuntuu olevan jatkuvasti ajankohtainen. Lukuisat naiset ympäri maailmaa käyttävät nykypäivänä korsettia ympärivuorokautisesti päämääränään vartalon esteettinen muokkaus.

  Tuotanto, Radioteatteri, Soila Valkama

  Uusinta vuodelta 2014

 • on sveitsiläis-syntyisen, Berliinissä asuvan äänitaitelijan,dokumentaristin ja draamaohjaajan Jean-Claude Kunerin kunnianosoituselokuussa 90 vuotta täyttävälle unkarilais-säveltäjälle. Se on ääniteos joka pyrkii tunkeutumaan syvälle György Kurtágin maailmaan.

 • Pappa on Iida Hämeen-Anttilan ääniteos isoisästä,menneisyyden Säkkijärvestä ja muistin rakenteesta.
  Äänitykset,käsikirjoitus ja ohjaus: Iida Hämeen-Anttila
  Äänisuunnittelu: JukkaHannukainen
  Tuottaja: Soila Valkama, Yle Draama

  "Äidinisäni Erkki Outinen syntyi 17.5.1926 Säkkijärvellä. Erkki oliKarjalan evakko, musiikkia, kirjallisuutta ja maalaamista rakastavapainaja ja vannoutunut helsinkiläinen vuodesta 1947. Minulle hän olipappa. Papan lapsuuden tarinoissa sotaa ei juuri ollut, vaikka hänenperheensä jätti Säkkijärven kotinsa kahdesti. Päällimmäisenämuistoissa oli aina musiikki ja ihmiset. Mieleeni piirtyi valoisiakuvia koulumatkoista, ystävistä, tansseista, Viipurin kesistä jamerestä. Vaikka käsitys nykyhetkestä alkoi muistisairauden myötätoisinaan hämärtyä, Erkki pystyi palaamaan ajassa takaisinlapsuuteensa yhä uudestaan. Papan ja mamman keittiön pöydän ääressäoli tunne loputtomasta ajasta jossa mennyt ja nykyisyys virtasivatsulassa sovussa, eikä kahvi koskaan loppunut kesken. Vuoden 2013aikana haastattelin Erkkiä hänen muistoistaan. Hän menehtyi uudenvuoden aattona 2013."

 • Ääniversumissa kuullaan Finlandia-voittaja Juha Hurmeen ja Etnogaalassa vuoden artistiksi valitun Anne-Mari Kivimäen kauhuromanttinen dystopia-komedia.

  Onerva on Pasilassa pienessä varastorakennuksessa entisen Ylen vieressä. Onnibussi oy. on ostanut sekä Ylen että VR:n ja fuusioinut niiden toiminnat yhteen. Nämä haarat toimivat nykyisin nimillä Yle Onni ja Junaonni. Onerva saa tehtävän, juhlitaan 110 -vuotiasta Suomea, on vuosi 2027.

  Käsikirjoitus: Juha Hurme ja Anne-Mari Kivimäki
  Ohjaus: Juha Hurme
  Musiikki: Anne-Mari Kivimäki
  Muusikot: Anne-Mari Kivimäki, Suistamon Sähkö, Puhti
  Näyttelijät: Onerva Kärkkäinen, Tomi Alatalo, Taru Huokkola, Joni Seppälä, Matti Rönkä, Anne-Mari Kivimäki ja Juha Hurme
  Äänittäjä: Jari-Jukka Nippala
  Musiikin äänittäjät: Risto Ylihärsilä, Eero Grundström, Samuli Volanto, Matti Laitinen
  Äänitysstudio: Folk Extreme studio, Kihtinäjärvi Records, Pispala, Tampere

 • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma. Kuva: Björn Krause

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä