Kulttuuriykkönen

Kulttuurin megatrendit

 • 52 min
 • 14 pv

Kulttuuriykkösessä kysytään mitkä ovat kulttuurimme megatrendit, jotka muokkaavat seuraavia vuosikymmeniä? Suomalaisen kulttuurin tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista ovat keskustelemassa kuvataiteilija Anna Tuori, sekä tulevaisuudentutkija Mikko Dufva.

Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä

Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

Lähetykset

 • ma 8.1.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Näyttelijä Martti Suosalosta ei tullut hullu Jouko Turkan opissa, vaikka monen muun näyttelijän mieli järkkyi. Suosalo oppi Turkalta, kuinka elämää on seurattava. Suosalo kävi tutustumassa mielenterveyspotilaisiin ymmärtääkseen heidän käyttäytymistään. Nyt hän esittää masentuneen äidin poikaa Turun kaupunginteatterissa.
  Kulttuuriykkösen juontaa Jakke Holvas.

 • Kisastudiossa vieraina ovat galleristi Pia Maria Montonen, muotiasiantuntija Mirva Saukkola ja copywriter Jussi Turhala. Puheenaiheina luksus, maalautaiteen merkitys ihmiselle ja se, kuinka hyvien asioiden markkinointi kaatuu vääränlaisiin sanavalintoihin. Juontajana Pia-Maria Lehtola.

 • Suomalaisessa kirjallisuudessa eletään historibuumia. Suomen 100-vuotisjuhlinnan lomassa myös teatterissa historialliset aiheet ovat korostuneet. Muun muassa vuoden 1918 tapahtumista ja historian painolastista Pietari Kylmälän kanssa keskustelevat teatteriohjaaja Lauri Maijala ja kirjallisuudentutkija Kukku Melkas.

 • Kumpi on populaarimusiikissa tärkeämpää, taiteellinen arvostus vai kaupallinen menestys? Keskustelemassa tuottaja, muusikko ja levymoguli Riku Mattila ja musiikkitoimittaja ja konsultti Janne Flinkkilä. Juontajana on JP Pulkkinen.

 • Presidenttiehdokkaiden kulttuurimaku yllättää asiantuntijat. Kulttuuriykkönen kysyi kaikilta kahdeksalta ehdokkaalta, mikä taideteos tai kulttuurielämys on jättänyt heihin jäljen.
  Presidenttiehdokkaiden taidemakua arvioimassa käsikirjoittaja Tove Idström sekä kotimaisen kirjallisuuden professori Jyrki Nummi Helsingin yliopistosta.
  Kulttuuriykkösen juontaa Jakke Holvas.

 • Kulttuuriykkösessä keskustellaan vaatteista ja vallasta. Kuningatar Elisabet I rakasti muotia jo 1500-luvulla. Nyt hän astuu Helsingin Kaupunginteatterin lavalle. Miten valta näkyy tänään presidenttiehdokkaiden vaatetuksessa? Vieraina näyttelijä Helena Haaranen, puvustaja Elina Kolehmainen ja muotitoimittaja Sami Sykkö.

  Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

 • Ajankohtaisista kulttuuriaiheista Kulttuuriykkösen Kisastudiossa keskustelevat Sixten Korkman, Anna Moilanen ja Sami Kuusela. Ruodinnassa mm. somen aiheuttama itsesensuuri, Kikka, Luther ja poltettu kumigorilla.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

 • "Tulevat sukupolvet syyttävät meitä siitä, että te ette tehneet mitään", sanoo kirjailija Rosa Liksom.

  Liksomin kirja Everstinna kuvaa kirjailija Annikki Kariniemen ja hänen miehensä, eversti Oiva Willamon tarinan. Willamo oli jääkäriupseeri, joka haaveili Suur-Suomesta ja joka toisen maailmansodan jälkeen hakkasi vaimoaan.

  Kulttuuriykkösessä valkoisesta Suomesta, natsismista ja populismista keskustelevat toimittaja J. P. Pulkkisen johdolla kirjailija Heidi Köngäs ja historioitsija Tuomas Tepora.

 • Oodin ilolle sävelsi yksi musiikkihistorian onnettomimmista ihmisistä, Ludwig van Beethoven. Beethovenista keskustelevat pianotaiteilija ja -pedagogi Niklas Pokki, esseisti Tommi Uschanov sekä näyttelijä-ohjaaja Jussi Nikkilä.

  Ohjelman juontaa Jakke Holvas.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

 • Tiistaina Kulttuuriykkösessä käsitellään Instagramin lumoa. Onko kuvien maailma sielukkaampi kuin kirjoitetun tekstin? Vieraina ovat instagrammaajat Rebecca Watson ja Joachim Munter, sekä someasiantuntija Johanna Janhonen.

  Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

 • Kulttuuriykkösessä kysytään mitkä ovat kulttuurimme megatrendit, jotka muokkaavat seuraavia vuosikymmeniä? Suomalaisen kulttuurin tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista ovat keskustelemassa kuvataiteilija Anna Tuori, sekä tulevaisuudentutkija Mikko Dufva.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä