Kulttuuriykkönen

Olemmeko kyllästyneet puhumiseen?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Tiistaina Kulttuuriykkösessä käsitellään Instagramin lumoa. Onko kuvien maailma sielukkaampi kuin kirjoitetun tekstin? Vieraina ovat instagrammaajat Rebecca Watson ja Joachim Munter, sekä someasiantuntija Johanna Janhonen.

Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola.

Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

Lähetykset

 • ti 9.1.2018 15.54 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Virolainen nykytaide valtaa Kiasman, kun Viron tasavalta täyttää sata vuotta. Kulttuuriykkösen vieraina ovat Viron suurlähetystö kulttuurineuvos Anu Kippasto ja toimittaja Rain Kooli sekä Kiasma-teatterin vastaava tuottaja Jonna Strandberg. Keskiviikkona 21.2. alkavan UUE-nykyesitystaiteen festivaalin virolaiset nykytaiteilijat kertovat todellisuudestaan.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Lauantai-iltaisin kodeissa jännitetään ja nauretaan Putouksen jutuille. Menestysohjelmien salaisuuksia paljastavat MTV:n sisältöjohtaja Marko Karvo, Nelosen televisiojohtaja Ville Toivonen, Aito Median vastaava tuottaja Katri Varjos sekä Ylen tilaaja Arttu Nurmi.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa aiheena on paasto, Ekbergin konditorian remontti, Michelle ja Barack Obaman muotokuvat, henkilöbrändäys ja kuorolaulu. Vieraina Helsingin Musiikkitalossa ovat Henrika Franck, Pia Maria Montonen ja Sami Kuusela.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola

 • Suomi on lukutaidon mallimaa, ja kirjojen lukemista on arvostettu erittäin paljon. Kulttuuriykkönen kysyy, onko kirjojen lukemiselle tilaa digitaalisten tekstien maailmassa.

  Keskustelemassa ovat YleX:n Aamu-show'n Viki Eerikkilä, Otavan kustannuspäällikkö Minna Castrén ja professori Raine Koskimaa. Lähetyksen juontaa Pietari Kylmälä.

 • Sota-aikana musiikki piti suomalaiset jotenkin järjissään ja ennen kaikkea toiveikkaina sekä korsuissa että kotirintamalla. Sisällissodan traumoja käsitellään Tampere-talon lavalla, nyt oopperana. Sodanjälkeinenkin sukupolvi käsittelee omia traumojaan kulttuurin keinoin.

  Sisällissotaamme käsittelevä Veljeni Vartija saa kantaesityksensä Tampere-talossa perjantaina 16. helmikuuta. Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta kertoo teoksen synnystä.

  Kirjailija ja suomalaisen viihteen historioitsija Maarit Niiniluoto on tutkinut musiikin roolia suomalaisissa juoksuhaudoissa ja kodeissa sotien aikana.

  Sodanjälkeisellä sukupolvellakin on omat kipupisteensä. Värityskirja-romaanillaan Tiiliskivi-palkinnon pokannut muusikko Marko Annala on tuonut rohkeasti julkisuuteen oman masennuksensa ja epätoivonsa turvallisessa maailmassa.

  Juontajana Pauliina Grym.

 • Vuonna 2018 suomalaisilla on tapana töiden jälkeen rentoutua - tekemällä mitä? Mitä sellaista puuhaamme kotona, jota voi kutsua kulttuuriksi, ja josta tulevat sukupolvet meidät muistavat. Arkikulttuuria ja rahvaan luovuutta etsimässä käsikirjoittaja Kirsikka Saari, valokuvaaja Ida Pimenoff ja Helsingin yliopiston alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta.

  Juontana on Jakke Holvas.

 • Kulttuuriykkösessä aiheena vuoden 2018 trendiväri, ultravioletti. Mitä se kertoo ajastamme ja mikä sen merkitys on ollut taiteessa, kirkossa ja muodissa. Vieraina studiossa tekstiilitaiteilja ja Intercolor Suomen jäsen Maija Arela, taidehistorioitsija Pia Maria Montonen ja kirkkotekstiilitaiteilija Helena Vaari. Mukana myös Pantone-värijärjestelmän asiantuntijan Antti Rimmisen analyysi ultravioletista. Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kisastudion vakioraadin aiheina tunneli Tallinnaan, autopilottielämä, saamelaisten oikeudet ja Suomen arkkitehtuuripolitiikka. Viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista porisevat professori Sixten Korkman, oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja yrittäjä Anna Moilanen. Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Kauhukirjallisuuden suhteesta todellisuuteen keskustelemassa ovat kauhukirjailija Marko Hautala, nuorempi tutkija Susanne Ylönen ja väitöskirjaa tekevä Onni Mustonen.

  Lisäksi kuullaan esikoiskirjailija Maija Sirkjärveä, jota Kaisa Pulakka haastatteli.

  Juontajana Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösessä julkisti Vuoden levyn 2017. Voittaja on Norrthlands - music by Matthew Whittall. Haastattelussa säveltäjä Matthew Whitall, käyrätorvensoittaja Tommi Hyytinen ja Alba Recordsin toimitusjohtaja Erkki Nisonen. Valintaraadin jäsen, musiikkikriitikko Kare Eskola kertoo, ketkä ovat Suomessa nyt säveltaiteen huippuja.

  Ohjelman juontaa Jakke Holvas.

 • Kulttuuriykkösen teemana on feminismin juuret 1800-luvulta ja uusi kukoistus ajassamme. Helena Kallio on kirjoittanut näytelmän Tanssiva agitaattori, joka kertoo feministien Emma Goldmanin ja Louise Michelin hurjat tarinat. Kuuluuko seksuaalinen itsemääräämisoikeus naisille ja oikeus rakastaa ketä haluaa? Feminististä nykytilannetta analysoi kirjallisuustieteilijä Elsi Hyttinen.

  Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola

 • Tulevaisuuden kaupunki rakennetaan nyt. 2000-luvun rakentamisessa korostuvat monitoimisuus, muunneltavuus ja kaupunkirakenteen tihentyminen. Kulttuuriykkönen kysyy: millaisia suuria rakennushankkeita suomalaisissa kaupungeissa on vuonna 2018?

  Rakentamisesta, hybridikomplekseista, uudesta kaupunkitilasta ja arkkitehtuurista ovat keskustelemassa arkkitehdit Antti Nousjoki ja Inari Virkkala, sekä kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara.

  Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä