Kulttuuriykkönen

Olemmeko kyllästyneet puhumiseen?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Tiistaina Kulttuuriykkösessä käsitellään Instagramin lumoa. Onko kuvien maailma sielukkaampi kuin kirjoitetun tekstin? Vieraina ovat instagrammaajat Rebecca Watson ja Joachim Munter, sekä someasiantuntija Johanna Janhonen.

Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola.

Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

Lähetykset

 • ti 9.1.2018 15.54 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Oopperan historiassa naisen rooli usein kumpuaa naisen yhteiskunnallisesta asemasta. Nainen joko esineellistetään tai sitten nainen epätoivon vimmalla etsii itselleen aviomiestä. Musiikkitalon kahvilassa naisen asemasta oopperoissa ovat keskustelemassa sopraano Marjukka Tepponen ja mezzosopraano Erica Back Kansallisoopperan Cosí fan tutte -oopperasta, sekä naisen asemaa oopperan historiassa tutkinut Kati Kimanen.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola.

 • Vieraana kulttuuriministeri Sampo Terho

  Kulttuuriministerit tuppaavat onnistumaan nousukaudella ja epäonnistumaan laskukaudella. Sampo Terhon kulttuuriministerikaudella pitäisi tehdä ennätyksellisen suuria uudistuksia kulttuurin rahoitusjärjestelmään, mutta uudistukset uhkaavat jäädä puolitiehen. Ministeripuolue Sinisten tilanne on sekava ja hallituksen tulevaisuus epäselvä.

  Sampo Terho kertoo Kulttuuriykkösessä myös omasta musiikkimaustaan ja työn alla olevasta elokuvakäsikirjoituksestaan.

  Juontana Pietari Kylmälä.

 • Yle Teeman ja Femin yhteistyössä syntynyt kaksikielinen Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri Suomen. Matkakohteet valitaan yleisövihjeiden joukosta.

  Mutta mitä paikallisuus ja identiteetti tarkoittavat globalisoituneessa maailmassa, jossa verkko tuo kaiken lähelle? Mukana keskustelemassa paikalliskulttuurin merkityksestä ovat Egenlandin toimittaja Tuula Viitaniemi, Turun yliopiston kansatieteen professori Helena Ruotsala ja Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen. Juontajana on Pauliina Grym.

 • Älä naura! Nykyään huumorille asetetaan rajat. Jakke Holvas johtaa keskustelua ajankohtaisista aiheista Kulttuuriykkösen kisastudiossa, jossa vieraina Helena Ranta, Anna Moilanen ja Jussi Turhala.

 • Kulttuuriykkösen vieraina tänään pariisilaistuneet, vastaleivotut kondiittorit Kaisa Leino ja Terhi Toivonen, jotka kirjoittivat Suomen ensimmäisen ranskalaisen leivontakirjan nimeltä La Pâtisserie. Historiallisia taikinoita kuvaillaan runollisesti kirjassa. Kotimaisen kirjallisuuden tutkija Siru Kainulainen, joka on tutkinut ruokaa ja juomaa kirjallisuudessa, tulkitsee aikaamme.

 • Kuka oli Ida Moberg? Entä Amanda Maier-Röntgen? Kulttuuriykkösessä otetaan selvää keitä naissäveltäjiä pohjoismainen musiikinhistoria on unohtanut. Musiikin kaanon muodostuu melkein yksinomaan miessäveltäjistä, vaikka myös naiset ovat säveltäneet. Apurahat ovat olleet tiukalla, esiintyminen on ollut paheksuttua ja taitoihin on suhtauduttu väheksyen. Silti naiset ovat säveltäneet hienoa musiikkia myös sata vuotta sitten. Mukana keskustelemassa ovat viulisti Mirka Malmi ja pianisti Tiina Karakorpi, sekä musiikinopettaja Helena Holsti-Setälä.

  Juontaja on Pietari Kylmälä.

 • Kevään puutarhakauden avajaisten kunniaksi Kulttuuriykkönen selvittää kukkien, puiden ja pensaiden yhteiskuntaluokat. Yläluokkaisista, keskiluokkaisista ja työttömien kasveista keskustelemassa Helsingin yliopiston luonnontieteellisestä keskusmuseosta, kasvitieteen yksiköstä ylipuutarhuri Pertti Pehkonen, tietokirjailija ja eläkkeellä oleva entinen hyötykasviyhdistyksen puheenjohtaja Anu Ranta sekä puutarhoista taidehistorian puolella väitellyt Julia Donner. Jakke Holvas juontaa.

 • ”Tänä vuonna palkinnon saa toimija, joka tekee uraauurtavaa yleisötyötä ja tanssii puutarhoissa.” Näin perusteli Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen nykytanssin keskuksen Zodiakin valintaa Vuoden Teatteri –palkinnon saajaksi. Nykytanssista ja Zodiakin tulevaisuudesta Kulttuuriykkösessä keskustelevat toiminnanjohtaja Raija Orala, Zodiakin yleisötyövastaava Katja Kirsi sekä tanssitaiteilijat Sari Palmgren ja Juuli Lappalainen. Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio Helsingin Musiikkitalossa keskustelee lastenkulttuurista, kaupallisesta maailmasta ja vampeista taiteessa ja kirjallisuudessa. Vieraina ovat Annu Kemppainen, Sixten Korkman ja Sami Kuusela.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola.

 • Porilaisen muusikon, kirjailijan sekä elokuvan- ja teatterintekijän Mika Rätön uusi romaani Se jokin "kuule härkäpapusi rapisevan" on karnevalistinen romaani muun muassa demokratian mätänemisestä, maailmanlopun lähestymisestä ja kokeellisesta puutarhuroinnista. Se on kokoelma kaikenlaista kummallista - vähän kuin Mika Rätön taiteilijanlaatu yleisemminkin. Pietari Kylmälän haastattelussa Mika Rättö kertoo Porista, taiteestaan ja demokratian syvimmästä olemuksesta.

  Juontaja on Pietari Kylmälä.

 • Kuoro soikoon! Suomen vanhin suomenkielinen mieskuoro Ylioppilaskunnan laulajat täyttää 135 vuotta. Sen kunniaksi Kulttuuriykkönen nauttii kuoron kvartetin taidonnäytteistä Musiikkitalon kahvilassa. Kuoron historiasta ja tästä päivästä kertovat taiteellinen johtaja Pasi Hyökki, puheenjohtaja Jaakko Koivula ja Paleface, joka esiintyy kuoron kanssa YL Tarina -juhlakonsertissa Helsingin Yliopiston juhlasalissa 14. huhtikuuta.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kaikki pelaavat nyt Fortniteä. Mistä innostus peliin johtuu? Suosituimmista mobiili- ja konsolipeleista keskustelemassa Pelaaja-lehden päätoimittaja Miika Huttunen, esseisti Jantso Jokelin ja Sosped-säätiön suunnittelija Helmi Korhonen. Jakke Holvas juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä