Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen: Kisastudio

 • 50 min
 • toistaiseksi

Ajankohtaisista kulttuuriaiheista Kulttuuriykkösen Kisastudiossa keskustelevat Sixten Korkman, Anna Moilanen ja Sami Kuusela. Ruodinnassa mm. somen aiheuttama itsesensuuri, Kikka, Luther ja poltettu kumigorilla.

Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

Kulttuurin ajankohtaisohjelma.

Lähetykset

 • pe 12.1.2018 15.53 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Hurmaava muotoilijakaksikko Aamu Song ja Johan Olin viettää kymmenvuotista taiteilijajuhlaansa uudella näyttelyllään, Secret Universe – Maailmojen salat, Helsingin Designmuseossa. He ovat matkustaneet maailmalla etsien salaisuuksia ja aitoja käsityöperinteitä.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Arsi Alenius, Marko Pulkkinen ja Henriikka Tavi ovat ottaneet romaaneissaan käsittelyyn elämäntaitovalmennuksen ja itsensä kehittämisen ilmiöt. Aleniuksen Villa Alpha (2019) on kertomus eräänlaisesta huvipuistosta, jossa aikuiset voivat elää nuoruutensa uudestaan. Tavin Tellervossa (2018) päähenkilö sukeltaa rakkaus- ja itsensäkehittämisoppaiden maailmaan. Pulkkisen romaani Syntax error (2019) kertoo elämäntapavalmentajan tarinan satiirin keinoin. Kirjailijat käsittelevät nykyajan ilmiöitä aivan omilla tavoillaan, mutta kaikilla satiiri verhoutuu vakaviin aiheisiin ja kaunokirjallisuus paljastaa ihmiselämän pinnallisuudesta jotain syvää.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Harvoin Suomessa konsertoiva Iro Haarla esittää sävellyksiään pääsiäisaikaan UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa Uudellamaalla. Kovista elämänkokemuksistaan huolimatta Haarla on valoisa luonne eikä halua tehdä synkkää musiikkia.

  Iro Haarla soittaa livenä ja on Jakke Holvaksen haastateltavana Helsingin Musiikkitalossa.

 • Ohjaaja-käsikirjoittaja Joonas Berghällin uusimmassa dokumentissa Miehiä ja poikia tavataan yksinäisiä, puhumattomia, elämän perusasioiden kanssa kompastelevia suomalaismiehiä. Työhullu Berghäll on itsekin kamppaillut yksinäisyyden ja terveysongelmien kanssa. Berghäll puolustaa voimakkaasti suomalaisen miehen tasa-arvoa, erityisesti huoltajuuskiistoissa.

  Juontajana on Pekka Toikka.

 • Diplomaatti ja ihmisoikeusaktivismin edelläkävijä Tapani Brotherus pelasti arviolta yli 2000 poliittista pakolaista vapauteen ja turvaan Chilen sotilasjuntan johtajan, kenraali Augusto Pinochetin hirmuhallinnolta myrskyisinä vuosina 1973-1975. Ihmisten pelastaminen tehtiin Suomen virallisten ulkopoliittisten linjausten ulkopuolella, salassa ja ilman lupaa.

  Tapahtumien pohjalta on tehty draamasarja Invisible Heroes, se kertoo Brotheruksen ja kahden muun suomalaisen toiminnasta Santiago de Chilessä v. 1973 tapahtuneen Pinochetin juntan vallankaappauksen jälkeen.

  Keskustelemassa ovat Tapani Brotherusta Invisible Heroes -sarjassa näyttelevä Pelle Heikkilä, sarjan pääohjaaja Mika Kurvinen ja Kuoleman listat - Suomalaisten salainen apu Chilen vainotuille -kirjan kirjoittaja, professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta. Saimme haastattelun myös itse päähenkilöltä, Tapani Brotherukselta.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa ilmastoahdistuksesta ja sen lamauttavasta vaikutuksesta, virpomisvastaisuudesta, ammattimaisuuden hylkäämisestä vaalimainoksissa ja protestanttisuuden ylivertaisuudesta keskustelevat entinen eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen, copywriter Jussi Turhala ja yrittäjä Sami "Hupparihörhö" Kuusela.

  Kisastudio tehdään Helsingin keskustakirjasto Oodin kolmannesta kerroksesta, ja yleisö on tervetullut paikalle seuraamaan suoraa lähetystä.

  Lähetyksen juontaja on Pauliina Grym.

 • Henkilöhaastattelussa 2019 Kritiikin kannukset -palkinnon voittanut dramaturgi ja rap-artisti Ilja Lehtinen. Lehtinen viihtyy siellä missä sienet: tuottamattomilla väliplänteillä, joutomailla ja haja-asutusalueilla, laiskoissa notkelmissa.

  Juontajana on Jakke Holvas.

 • Teatteriammattilainen ja kirjailija Helena Kallio löysi Louise Labén, Lyonissa 1500-luvulla eläneen renessanssin Sapfoksi kutsutun runoilijan. Pitkään on keskusteltu siitä, onko Louise Labéta ollutkaan, vai onko nimen takana joku Lyonin piirin mieskirjailija. Helena Kallio ja naistrubaduureja tutkinut Susanna Niiranen ovat Pia-Maria Lehtolan vieraina.

 • Kesä tulee, samoin kesähäät! Häitä voidaan alkaa suunnitella jo vuosia ennen H-hetkeä ja ne vievät aikaa, energiaa ja rahaa. Entisaikojen maalaishäihin verrattuna tämän päivän ponnistelut ovat kuitenkin maltillisia, sillä tuolloin hääväen kestittämiseen saatettiin käyttää koko vuoden ruokavarannot.

  Hääperinteistä keskustelua ovat herättäneet muun muassa morsiamen ryöstö ja isän rooli morsiamen alttarille saattajana ja sulhaselle luovuttajana. Perinteillä on kuitenkin tänäkin päivänä paikkansa, sanovat Häät-lehden päätoimittaja Sari Yli-Salomäki, Love Me Do -messujen perustaja Nonna Sjöberg ja Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tytti Steel.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Miguel de Cervantesin 1600-luvun alussa kirjoittama Don Quijote on paitsi yksi aivan ensimmäisistä romaaneista myös vahva pilkkalaulu kaikenlaista moralismia ja yksitotisuutta vastaan. Red Nose Company -teatteriryhmän klovnit esittävät mielevän hidalgon ja surkean hahmon ritarin seikkailuja teatterilavoilla ympäri Suomea. Millaista naurua don Quijoten seikkailut hersyttävät Suomessa vuonna 2019 ja mikä on tämän ensimmäisen modernin romaanin vaikutus? Vieraiksi saapuvat näyttelijät ja klovnit Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, sekä iberianromaanisten kielten professori emeritus Timo Riiho.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kari Enqvist, Henrika Franck ja Silvia Hosseini keskustelevat ärsyttävistä sanoista, normienpurku-uupumuksesta, hiljaisesta vallankäytöstä, matkustamisen vaarasta ja yleisön tarjoamasta yllätysaiheesta. Jakke Holvas juontaa.

 • Psykiatri ja kirjailija Joel Haahtela kirjoitti arvoituksellisen pienoisromaanin miehestä, joka lähtee ranskalaiseen luostariin tutkimaan Pyhän Adèlen mysteeriä ja ottamaan selvää myös itsestään.
  "Olen aina ollut mystikko ja taide on ollut portti kauneuteen", Joel Haahtela kuvailee suhdettaan pyhään. Ohuen paikan kautta ihminen saa yhteyden toiseen maailmaan. Elämme egon unessa ja ihminen tekee käsittämättömiä asioita pitääkseen pelkonsa kurissa, on hänen teesinsä.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä