Oletko koskaan miettinyt mikä on Sinun ehdoton lempihuoneesi ja miksi? Mitä sinä siellä teet ja ajattelet?
Viisiosaisessa Lempihuone-sarjassa oven omiin lempihuoneisiinsa meille avaavat Pirkko Mannola, Anu Sinisalo, Mikael Jungner, Manuela Bosco ja Tuure Kilpeläinen sekä Virpi Suutari.
Ohjelman toimittaa Mira Selander.

Jaksot

 • Dokumentaristi Virpi Suutarin lempihuone on hänen oma työhuoneensa Helsingin Kruunuhaassa. Työn alla on parhaillaan kansainvälinen dokumentti Alvar Aallosta ja inspiraatiota antaa myös työhuoneen alkuperäinen rakennuttaja kuvataiteilija Meri Genetz. Hän tosin piti huoneessa spiritualistisia istuntoja ja kaasutti itsensä hengiltä.

  Vaikka Suutari on tehnyt useamman pitkän elokuvan, ikioma työhuone on silti 51-vuotiaan ohjaajan ensimmäinen. Tähän asti hän on tehnyt työtään milloin missäkin kodin tiloista eikä se ei ole ollut huono päätös. Palkitun ohjaajan mielestä työ ja elämä saavatkin limittyä toisiinsa ja kaikki valinnat on aina tehty perheen hyvinvointi edellä.

  Mutta millä tavalla dokumentaristi pitää intonsa yllä pitkää dokumenttia tehdessä ja miten lapsuuden kesät Kainuussa näkyvät hänessä?
  Kykeneekö ohjaaja suhtautumaan samalla lempeydellä itseensä kuin miten hän kuvaa elokuviensa päähenkilöt?
  Ohjelman on toimittanut Mira Selander. Leikkaus: Tuomas Vauhkonen.

 • Tuore aviopari Manuela Bosco ja Tuure Kilpeläinen valitsivat yhteiseksi lempihuoneekseen Manuelan uuden ateljeen Helsingin Katajanokalla. Vaikka pariskunta viettää siellä aikaa yhdessä, aviomiehen mukaan ateljee on kuitenkin Manuelan maailma ja siksi siellä on myös tiettyä taikaa.
  Työhuoneessa on syntynyt myös yhteisiä projekteja kuten vaatemallisto BosKil.

  Mutta kaipaako pariskunta myös omaa tilaa työnsä tekemiselle ja jos niin syntyykö siitä ristiriitoja? Ja millaista on esitellä toiselle omia keskeneräisiä teoksiaan ?

  Ohjelman on toimittanut Mira Selander. Leikkaus Tuomas Vauhkonen.

 • Mikael Jungner valitsi lempihuoneekseen oman olohuoneen Boulevardilla, Helsingin keskustassa. Omassa lempihuoneessa on mukava sekä rentoutua että tehdä töitä ja siellä kaikki löytyy läheltä: jääkaapista työpöytään ja isoon televisioruutuun, missä pyörii suoratoistosarjoja. Tarinat kiehtovat ja niitä on kiva jakaa teini-ikäisen tyttären kanssa.

  Olohuoneessa on myös erilaisia puvun takkeja sisältävä vaatetanko ja vespan kypärät. Nekin liittyvät ajankäyttöön. Kun on käynyt lähellä kuolemaa, ei viitsi hukata aikaa turhaan. Ennen haastattelua Mikael Jungner kertoi oppineensa sen, että kun alunperin annetut kaksi elinvuotta ovat venyneet useammaksi, se on herättänyt tunteen maratonin juoksemisesta 5000 metrin sijaan. Ja senkin, että vaikka hän viihtyy hyvin itsekseen, itsensä sisäinen tutkiskelu on vakuuttanut hänet siitä, että itse hän oppii eniten muiden seurassa olemalla ja tekee mielellään hyvää yhdistämällä sopivia ihmisiä toisiinsa.

  Mutta mitä Mikael Jungnerille tarkoittaa vahvasti eläminen? Mitä hän ajattelee ulkopuolisesta kritiikistä ja vanhenemisesta? Mitä hän haluaa itsestään muistettavan kuoleman jälkeen? Ja ennen kaikkea miten tähän kaikkeen vaikuttaa hänen saamansa vapaa summerhill- kasvatus?

  Ohjelman on toimittanut Mira Selander. Leikkaus Tuomas Vauhkonen.

  Ohjelman musiikki:
  MILES DAVIS - Milestones
  HERBIE HANCOCK - Maiden Voyage

 • Näyttelijä Anu Sinisalon lempihuone on aina ollut metsä. Metsä on niin oleellinen osa hänen elämäänsä, ettei hän siksi voisi asuvansa esimerkiksi jossain suurkaupungissa ilman sitä. Metsän suojissa voi käydä läpi vuorosanoja, saada happea tai vaikkapa itkeä. Jo 12 vuoden ajan Anulla on ollut metsässä mukana myös Pinja, löytökoira. Hän on tuonut freelance- taiteilijan arkeen myös kaivattua säännöllisyyttä.

  Mutta mitä Anu Sinisalolle merkitsee tähteys? Jääkö rooli koskaan päälle? Ja onko metsässä turvallista myös silloin, jos pelottaa?

  Ohjelman on toimittanut Mira Selander. Leikkaus Tuomas Vauhkonen.

  Ohjelman musiikit:
  AINO VENNA - Sylvian joululaulu
  VESA-MATTI LOIRI - Sydämeeni joulun teen
  LAURI TÄHKÄ - On hanget korkeat nietokset

 • Ylihuomenna 80 vuotta täyttävä Pirkko Mannola valitsi lempihuoneekseen Helsingin Bulevardilla sijaitsevan Cafe Ekbergin. Se on ollut hänen suosikkikahvilansa nuoresta tytöstä asti. Mannola osasi nauttia silloin ja osaa edelleen, mutta lepäämään häntä ei saa edelleen millään. Haastatteluunkin Mannola tuli keuhkoputkentulehduksessa ja pitkällinen flunssa harmittaa, kun joogatunnit jäävät väliin ja kaikkea kivaa voi jäädä kokematta.

  Millä silmin Pirkko Mannola itse katsoo mittavaa uraansa ja miten ikä vaikuttaa ammatilliseen itsetuntoon? Miltä rakkaus tuntuu vanhemmalla iällä ja mitä hän ajattelee tulevasta merkkipäivästään?
  Ohjelman on toimittanut Mira Selander. Leikkaus Tuomas Vauhkonen.

  Ohjelman musiikit:
  DEAN MARTIN - June In January
  JUDY GAEDLAND - Have Yourself A Merry Little Christmas
  THE BLIND BOYS OF ALABAMA - Joy To The World
  LAILA KINNUNEN - Petteri Punakuono

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä