Hyväksyn käyttöehdot - tietosuojan historiaa

Internet on nykyään täynnä erilaisia huijausyrityksiä, roskapostia, identiteettivarkauksia, piratismia, tietokoneviruksia ja henkilökohtaisen yksityisyyden loukkauksia. Moni meistä pelkää henkilökohtaisten tietojensa puolesta. Eikä ehkä turhaan.

Hyväksyessään käyttöehdot kuluttaja antaa palvelun tarjoajalle luvan käyttää ja luovuttaa keräämiään tietoja vapaasti, myös kolmannelle osapuolelle. Muuttuneissa tilanteissa, esimerkiksi yrityskaupan tai kriisin yhteydessä, kolmas osapuoli voi olla käytännöllisesti katsoen kuka tahansa maan rajojen sisä- tai ulkopuolella.

Neliosaisessa sarjassa toimittaja Jukka Mikkola seikkailee tietoturvan ja tietosuojan historiassa, nykypäivässä ja tulevaisuudessa: salasanojen, hakkereiden, tietomurtojen ja palvelunestohyökkäysten maailmassa.

Jaksot

  • Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Tavallinen, rauhallinen arki-ilta voi muuttua painajaiseksi, kun pesukoneesi ja jääkaappisi päättävät hyökätä valtionhallinnon tietojärjestelmään. Jakso 3/4. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Oikeusministeriö ja laajalevikkinen aikakauslehti varoittivat jo yli 40 vuotta sitten suomalaisia tietosuojaan liittyvistä vaaroista. Suomeen alettiin jo tuolloin luoda järjestelmää, jossa yksilön tarkkailu olisi mahdollisimman helppoa. Jakso 4/4. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Ostat lentoaseman ravintolasta tuopin olutta ja istut sen kanssa pöytään. Meikä lähtee lomalle! Se mitä teet seuraavaksi, kannattaisi jättää tekemättä. Jakso 2/4. Toimittajana Jukka Mikkola.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä