Pyöreä pöytä

Vainoavat ex-puolisot, kaksoiskansalaisten muodostama Viides kolonna ja somenäkyvyyden arvo ja arvostus

 • 29 min
 • toistaiseksi

Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Anu Koivunen ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Ruben Stiller. Juha otti esiin tilanteen, jossa ex-puoliso tekee kiusaa päättyneen parisuhteen toiselle osapuolelle. Miksi erityisesti niin monet miehet ajattelevat avioliiton tai parisuhteen merkitsevän ikuista omistusoikeutta toiseen? Maija pohti, voivatko häpeä ja nöyryytys olla vaikuttavia tekijöitä. Onko kyseessä eräänlainen kunniamurha? Pohjimmiltaan teot ovat useimmiten naisiin kohdistuvia väkivaltarikoksia, joiden taustalla on rakenteellisia syitä, huomautti Anu. Rakkauslukot voivatkin kylmätä muitakin kuin Juhaa.

Suomessa on käynnissä lainsäädäntöhanke, jolla rajoitettaisiin kaksoiskansalaisten pääsyä ainakin korkeisiin sotilasvirkoihin. Ministeri Niinistön mukaan kaksoiskansalaisiin liittyvän lainsäädäntöhankeen päämäärä on "puolustushallinnon sisäisen turvallisuuden turvaaminen". Olenko minäkin turvallisuusuhka, kysyy Anu, kaksoiskansalainen itsekin. Puheenjohtaja Ruben takaa Anulle oikeuden osallistua jatkossakin Pyöreään pöytään ja myös Juha arvioi Anun olevan korkeintaan pieni riski Pyöreän pöydän ritarikunnalle. Pöytä päätyykin kysymään, miten syntyperä takaa sataprosenttisen lojaliteetin valtiolle tai yhteiskunnalle.

Maija toi ruodittavaksi kysymyksen, kelpaako näkyvyys palkkioksi tai korvaukseksi tuotteesta tai palvelusta? Onko esimerkiksi somejulkisuus oikeaa valuuttaa vai pelkkää hyväksikäyttämistä? Juhan mielestä esimerkiksi hotelliyön pyytäminen somenäkyvyyttä vastaan on kohtuullista, sen sijaan pyynnön julkistaminen ei sitä ole. Taustalla on brittiläisen bloggaajan hotellille esittämä majoituspyyntö, josta hotellinpitäjä kieltäytyi ja jonka toi julkisuuteen. Maija kysyy, vaikuttaako kielteiseen suhtautumiseen se, että kyse on lähinnä nuorten ja kauniiden naisten hallitsemasta bloggari- ja vloggarimaailman julkisuudesta. Anu huomautti, että kohu on molempien osapuolien kannalta edullinen ja ehkä jopa sovittu. Ruben kysyi myös, mikä ero on somenäkyvyydellä ja viihdeteollisuudesta yleisemminkin tutulla niin sanotulla product placementillä eli tuotesijoittelulla.

Lähetykset

 • ke 24.1.2018 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Keskustelijoina ovat etäyhteyden päässä Taru Tujunen, Mika Pantzar ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Maallikko-Rubenia voimassaolevat ja tulevat rajoitukset mietityttävät. Mika ja Taru sanovat, että
  paine rajoitusten purkamiseen mahdollisimman pian on valtava.

  Millainen on post-korona-Eurooppa? kysyy Taru Tujunen, joka huomauttaa, että EU arvoyhteisönä purkaa nyt maa kerrallaan yhteisiä sopimuksia koronan edessä, ja jäsenmaat riitelevät keskenään.

  Mika Pantzar luettelee ammatteja, jotka hallituksen mukaan ovat näinä aikoina kriittisiä aloja. Pyöreä pöytä toteaa, että esiin on tullut aiemmin näkymätöntä sankaruutta, mutta arvostus ei aina näy palkassa.

  Naapurimaassa Ruotsissa koronatilannetta hoidetaan toisin kuin monessa muussa maassa. Mitä jos Ruotsi onkin oikeassa? Sen kai näyttää vain aika.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja etänä 81-vuotias Sirkka Hämäläinen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Korona puhuttaa eri näkökulmista. Poikkeuslain julistaminen loi turvallisuuden tunnetta, vaikka toi samalla käyttöön sota-ajan kielen. Miksi jotkut ikäihmiset ovat kurittomia? Vastuuttomuus ei ole rohkeutta. Lisääkö uutisointi tiedonjanosta huolimatta paniikkia? 

 • Keskustelijoina ovat professori Mika Pantzar sekä muusikot Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  "Koronamyrsky" on iskenyt talouteen ja pörsseihin. Toisaalta kriisit tuottavat energiaa ja voivat luoda kasvupyrähdyksiä.
  Korona-aikana voi Pyöreän pöydän mukaan suositella somekaranteenia paniikin välttämiseksi. Hysteriasta on toisaalta ehkä myös hyötyä, sillä se saattaa kasvattaa varovaisuutta.
  Miksi ulkomaisen ammattitaitoisen työvoiman saanti voi Suomessa kestää niin paljon kauemmin kuin monessa muussa maassa? Mika Pantzarin mukaan Migri ja eri ministeriöt syyttävät toisiaan työlupien käsittelyn venymisestä.

 • Keskustelemassa ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Keskustelua syntyi supertiistaista, huippu-urheilussa lisääntyneistä moraalisista kannanotoista sekä Turkin, EU:n ja Suomen pakolaispolitiikasta.

  Pauli Aalto-Setälä ja Ruben Stiller löivät vetoa Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksesta, Pauli demokraattien Joe Bidenin, Ruben republikaanien Donald Trumpin puolesta.

 • Keskustelijoina olivat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Osaammeko pestä kädet oikeaoppisesti ja onko meillä kotivara? Pitääkö Suomessa osata suomea ja saako fasisti sanoa olevansa fasisti?

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Ruben Stiller pohtii kaksoisstandardeja. Onko Israel tiukemmassa tarkkailussa Lähi-idässä kuin arabimaat varsinkin vasemmiston silmissä?

  Eteläisen Suomen lumettomuus, perusprinsiippien muuttuminen, tekee Kaarina Hazardin oudon melankoliseksi. Muiden piristysyritykset eivät häntä juurikaan lohduta.

  Mika Pantzar on tutkimusmielessä lukenut satoja sosiaaliseen mediaan v. 2017 kirjoitettuja kommentteja valtion velasta. Häntä on alkanut ärsyttää ns. varman tiedon yksinkertaisuus.

 • Keskustelijoina ovat Pekka Seppänen, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Puhetta Oscareista ja maidosta, energia- ja vesiyhtiöiden ympärillä kuohuvasta "yksityistämisestä", Sanoman aikeesta ostaa nippu Alman sanomalehtiä ja alakoulujen paluusta vanhaan numeroarvosteluun.

  Keskustelun aikana Olavi Uusivirta estää itseään vaivoin toistamasta haikailuaan, että kaikki oli ennen paremmin.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Kaarina Hazard aloittaa päivänsä katsomalla Twitterissä, mistä puhutaan. Hän toivoo, että poteroitumisen sijaan maakuntalehdet perustaisivat nettiin yhteisen portaalin, jossa voisi lukea useamman/kaikkien lehtien juttuja maksua vastaan yhdellä kirjautumisella. Idea yhteisestä alustasta saa kannatusta eli studiossa on useita – Kaarinan termein – mikromaksunaisia.

  Taru Tujusen kukkahattua kiristää, sillä hän on kyllästynyt poliitikkojen huonoon käytökseen. Hän moittii mm. Trumpin ja Pelosin käytöstä presidentin vuotuisen liittovaltion tilaa koskevan puheen yhteydessä. Tujunen haluaa uskoa, että politiikka on arvokasta ja yhteisistä asioista päättämistä.

  Anu Koivunen haluaa puhua Finngen-tutkimushankkeesta. Suomeen suunnitellaan biopankkitietojen verkkopalvelua. Kiiruhtaisitteko heti katsomaan, mitä kudosnäytteenne teille kertovat?
  – Olisi ihan horroria lukea niitä yksin, hän itse vastaa.

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Vain pari minuuttia ennen suoran lähetyksen alkua saatiin tieto, että Suomen ensimmäinen koronavirus tartunta oli varmistunut Rovaniemellä. Pekka Seppänen epäilee uutisesta huolimatta, että kyse olisi epidemian sijaan ennemminkin hysteriasta. Muut eivät ole ihan samaa mieltä.

  Muina keskuistelun aiheina olivat sympaattisen paperipostin vähäisyys ja Afrikan maiden tulevaisuus.
  Puheenjohtaja kysyi myös mielipidettä historioitsija Teemu Keskisarjan sanavalinnoista.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Näistä keskusteltiin:

  Ilmastokriisissä on puheenjohtajan mukaan alkanut yritysten oma toiminta-aalto, jopa niin että maailman suurimmat sijoittajat tekevät enemmän  ilmastokriisin eteen kuin valtiot.

  Taru Tujunen kertoo, että juuri julkaistun kansainvälisen kyselyn mukaan 56% vastanneista katsoo, että kapitalismi nykymuodossaan aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyvää.

  Kaarina Hazardia askarruttaa uutinen, että Yle siirtää Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien tavoin verkkokeskustelujen esimoderoinnin Suomen Tietotoimiston hoidettavaksi. Mika Pantzar ällistyttää muut kertomalla, että erään nettialustan omistajan mukaan 15% kustannuksista muodostuu keskustelujen moderoinnista.

  Oman aiheensa Mika Pantzar otsikoi raflaavasti: Huippu-urheilu ja lasten kidutus. Hän viittaa muodostelmaluistelussa julki tulleeseen tapaukseen ja ehdottaa sydämistyneenä, että lasten suojelemiseksi kilpaurheilu kiellettäisiin lapsilta samaan tapaan kuin Norjassa on tehty.  

  – "Huippu-urheilu tarvitsee lapsiurheilua, mutta lapsiurheilu ei tarvitse huippu-urheilua", hän sanoo.

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Venäjän hallituksen yllätysero vaatii puheenjohtajan mielestä kommentointia.

  Oliko teillä ikävä maanantaina 13.1.2020 näyttävästi julkisuuteen palannutta Timoa Soinia?
  Anu ihmettelee, ettei kukaan toimittaja tarttunut Soinin Puola-vertauksiin.

  Maija haluaa tietää, mitä mieltä ritarit ovat Sussexin herttuaparin, Harryn ja Meghanin, aikomuksesta irrottautua Britannian kuningashuoneesta. – Tulkaa asumaan Suomeen, pyytää puheenjohtaja.

  Pekka kertoo, että vuoden urheilija palkitaan Urheilugaalassa huomenna torstaina 16.1.2020. Pyöreässä pöydässä haluttaisiin palkita jääkiekkomaalivahti Noora Räty, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, jalkapalloilija Riku Riski ja jalkapalloilija Teemu Pukki. Pukin uskotaan voittavan urheilutoimittajien äänestyksen.

 • Iranin vallankumouskaartin al-Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani kuoli Yhdysvaltain tekemässä ilmaiskussa. Käskyn antoi presidentti Donald Trump. Oliko kysessä murha vai tappo. tähän ja muutamaan muuhun visaiseen kysymykseen etsittiin tänään ratkaisua Kaarina Hazardin, Juha Itkosen ja Ruben Stillerin voimin. Puhetta johti Pauli Aalto-Setälä.

Klipit

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelu käytiin 7.3.2018.

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä