Miten jääkiekko syntyi? Miten jääkiekko tuli Suomeen? Nykymuotoinen jääkiekko on syntynyt Kanadassa, mutta millaisista aineksista laji syntyi?

Jääkiekon alkujuuret ovat Britteinsaarilla pelatuissa mailapeleissa, joita pelattiin yleensä maalla, mutta toisinaan myös jäällä luistimilla. Siirtolaisten mukanaan tuomat pelit kehittyivät Kanadassa vähitellen kohti nykymuotoista jääkiekkoa.

Britanniassa jää- ja mailapelit kehittyivät kohti jääpalloa, joka järjestäytyi ja levisi myös Suomeen. Miten ja miksi jääkiekko syrjäytti jääpallon Suomessa?

Toimittajana Harri Alanne.

Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo ja Hockey Hall of Fame

Jaksot

 • Osa 2/2. Tampere on suomalaisen jääkiekon kehto. Vaikka jonkinlaista jäällä pelattavaa peliä pelailtiin kiekolla Helsingissä 1800-luvun lopussa, varsinaisesti jääkiekon pelaaminen alkoi 1920-luvun lopulla Tampereella. Miksi juuri Tampereella ja miten se tapahtui? Miten jääkiekko kasvoi ja kehittyi Suomessa aina ensimmäisen jäähallin valmistumiseen saakka?
  Haastateltavina jääkiekkolegenda Pentti Isotalo, jääkiekosta väitöskirjaa valmisteleva Kimmo Isotalo ja jääkiekkovaikuttaja Kimmo Leinonen.
  Toimittajana Harri Alanne.

  Kuva: Tampereen Palloilijoiden ja Viipurin Reippaan välinen jääkiekko-ottelu v. 1928. Suomen Jääkiekkomuseo.

 • Osa 1/2. Kanadassa syntyneen nykymuotoisen jääkiekon juuret ovat Britteinsaarilla pelatuissa erilaisissa mailapeleissä. Siirtolaisten mukanaan tuomista peleistä kehittyi vähitellen nykyisin tunnettu jääkiekko. Miten syntyivät ensimmäiset jääkiekkoliigat? Mitä kaikkea oli ammattilaisliiga NHL:n perustamisen taustalla? Mitä tekemistä evoluutioteorian kehittäjällä Charles Darwinilla on jääkiekon kanssa?
  Haastateltavina torontolainen jääkiekkohistorioitsija Len Kotylo ja Toronton Hockey Hall of Famessa työskentelevä Darren Boyko.
  Toimittajana Harri Alanne.

  Kuva: Montrealin McGill -yliopiston joukkue v. 1881. Suomen Jääkiekkomuseo.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä