Ykkösaamu

Asevienti vetää, mutta minne?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Suomalainen panssariajoneuvo on kuvattu todennäköisesti Jemenin sodassa. Suomen asevienti on yltänyt ennätysmääriin, mutta ovatko kohdemaat vääriä? Kansanedustajat Erkki Tuomioja, Krista Mikkonen ja Simon Elo pohtivat. Sitra on palkittu maailman johtavana kiertotaloustoimijana. Mistä hyvästä? Tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioivat eilistä vaalitenttiä ja kaikkiaan presidentinvaalikamppailun viime ilmentymiä. Marko Kilpi puhuu kuolemasta. Juontajana Olli Seuri.

Lähetykset

 • ti 23.1.2018 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Virkamiesten syytteet nakertavat luottamusta, Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen ja hallinto- ja kehitysjohtaja Helena Tarkka, VM..
  Ranskan lakkopäivä, kirjeenvaihtaja Petri Raivio. Maailmankaupan solmut, DanskeBankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ja Petri Vuorio, johtaja, EK.
  Onko Millenium-palkinto täyttänyt odotukset, Tekniikan Akatemian hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow. Kolumni, Erkki Virtanen.
  Forssan luontomuseon hyönteislöytö, biologi Iiro Kakko.
  Uusinta: virkamiessyytekeskustelu. Juontajana Nicklas Wancke.

 • Puolueiden säätiöt.

  Italian hallitus. Tietokirjailija Anton Monti.

  Uuden ajan johtajat haastavat demokratian. Tutkijat Suvi Kansikas ja Tuomas Kuronen.

  Muovista uimapukuja. Uimapukuyrittäjä Salla Valkonen.

  Kolunistina Kari Enqvista. Kumpi tehokkaampi: lento- vai lapsihaittavero?

  Viikon luontoäänen, pohjansirkun, esittelee Pertti Koskimies.

  Juontaja Päivi Neitiniemi. 

 • Kotitalouksien velka on kasvanut ennätyksellisen suureksi, varoitti Suomen Pankki keskiviikkona. Myös Finanssivalvonta on varoitellut samasta asiasta. Asuntolainojen lisäksi kotitalouksien velkaa lisäävät voimakkaasti kasvavat taloyhtiölainat, joilla rahoitetaan uusien asunto-yhtiöiden rakentamista tai vanhojen remontteja. Ovatko taloyhtiölainat uhka kansantaloudelle? Minkälainen riski taloyhtiölainat ja asuntosijoittajat ovat taloyhtiön muille osakkaille? Ykkösaamun vieraana ovat asuntoluototukseen erikoistuneen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ja Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jyri Helenius. Toimittajana Elina Päivinen.

 • Miten meni työmarkkinakevät? SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
  STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kommentoi ulkomaisen työvoiman tarvetta Suomessa.

  Ovatko suuret taloyhtiölainat uhka kansantaloudelle? Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna ja Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jyri Helenius.

  Suomen lipun historia. Haminan lippumaailman toiminnanjohtaja, entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

  Kuninkaalliset häät Lontoossa. Suurlähettiläs Päivi Luostarinen.

  Kolumnistina Rysky Riiheläinen. Silta yli synkän salmen Krimille.

  Juontaja Elinan Päivinen.

 • Israelin ja palestiinalaisten yhteenotot Gazan kaistaleen rajalla ovat olleet verisimpiä sitten vuoden 2014 Gazan maahyökkäyksen jälkeen. Mielenosoitukset ja sitä seuranneet väkivaltaisuudet kärjistyivät maanantaina, kun Yhdysvallat avasi uuden suurlähetystönsä Jerusalemissa ja Israel vietti 70-vuotispäiväänsä. Tiistaina oli vielä palestiinalaisten Nakba eli oman maan maan menetyksen muistopäivä. Oliko lähetystön avaaminen ajoitettu tietoisesti juuri tähän ajankohtaan? Miten merkittävä tekijä Iran on Palestiinan kysymyksessä? Ykkösaamussa vieraana Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki. Toimittajana Päivi Neitiniemi.
  Kuva: Luca Piergiovanni/EPA

 • Lähi-Idän blokit. Vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki, Ulkopoliittinen instituutti.

  Maakuntavaalien vaalipiirimalli. Kunnanjohtajat Esko Kairesalo Mäntsälästä ja Mikael Grannas Sipoosta.

  Kiertotaloutta keittiössä. Sitran kiertotalouden asiantuntija Hanna Mattila.

  Kolumnistina Asta Leppä. Kesä täyttyy täytymisestä.

  Ulkomaanlehtikatsaus Annastiina Heikkilä, Pariisi. Juontaja Päivi Neitiniemi.

 • Italialle populistihallitus? Tietokirjailija Anton Monti ja poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta. 

  Miksi EK on kiinnostunut kaupungistumisesta, vaikka hallitus perustaa maakuntia? EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

  Pysyykö pk-seutu yhtenäisenä sote- ja maakuntakapinassaan? Espoon kaupunginvaltuutettu Mia Laiho (kok.), Helsingin kaupunginvaltuutettu Emma Kari (vihr.) ja Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.).

  Tilanne Israelin ja Gazan rajalla. Suomi-Palestiina -yhteystoimiston päällikkö Anna-Kaisa Heikkinen Ramallahissa.

  SAK:n historian osa "Laatua ja vapaa-aikaa". Erikoistutkija Tapio Bergholm.

  Blogistina Sanna Ukkola. Miksi empatia voi tehdä sinusta ihmishirviön?
  Juontaja Jari Mäkäräinen.

 • Johtaminen, näyttelijätyön professori Elina Knihtilä Teatterikorkeakoulusta ja sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

  Israel ja palestiinalaiset, vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki, UPI.

  Onko peruskoulu tasa-arvoinen? Keskustelemassa johtaja Jorma Kauppinen opetushallituksesta ja erityisasiantuntija Leena Pöntynen Kuntaliitosta. Puhelimessa entinen luokanopettaja, tietokirjailija Maarit Korhonen.

  Kolumni, Heikki Hiilamo.

  Oudot kokemukset, tutkija Jukka Häkkinen.

  Uusinta johtamiskeskustelusta.

  Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Venäjän talous ja Itämeren alueen turvallisuus, kansainvälisen liiketoiminnan professori Kari Liuhto, Turun yliopisto.
  Ukrainan tilanne, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen rauhanvälityksen erityisedustaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva.
  Suomi sisällissodan taistelujen jälkeen,  Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti, FT Tuomas Tepora, Helsingin yliopisto ja yliopistonlehtori Ilkka Huhta, Itä-Suomen yliopisto.
  Kolumni, Janne Saarikivi.
  USA avaa lähetystön Jerusalemissa, Suomen Israelin-suurlähettiläs Anu Saarela
  . Uusinta Venäjän talous -haastattelusta professori Kari Liuhdon kanssa. Viikon luontoääni, siili, Juha Laaksonen.
  Juontajana Jari Mäkäräinen.

 • Kuinka sisällissodastamme selvittiin? Haastateltavana Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Tuomas Tepora Helsingin yliopistosta ja kirkkohistorian dosentti Ilkka Huhta Itä-Suomen yliopistosta.

 • Iran ja Israel, Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.
  Puolustusyhteistyö,  puhelimessa entinen ulkoministeri, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja.
  Vaaralliset rikoksenuusijat. Keskustelemassa psykiatrian erikoislääkäri Gustav Schulman, Psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikön oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Mika Rautanen ja rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.
  Blogi, Paula Tiessalo.
  Äitienpäivän historia, Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Anu Lahtinen.
  Uudet vieraslajit, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Lauri Urho.
  Juontajana Nicklas Wancke.

 • Yritykset ammatillista järjestäytymistä murtamassa. Asiantuntija Ismo Kokko SAK:sta ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

  Asunto-osakeyhtiötalon purkaminen määräenemmistöllä. Päälakimies Jenni Hupli, Kiinteistöliitto.

  Poliittisen toiminnan uudet tavat. Kansalaisaktiivi Jon Sundell, Avoin ministeriö ja projektitutkija Ilkka Koiranen, Turun yliopisto.

  Uskonnollisuus arjessa. Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka ja uskontotieteen professori Teemu Taira. 

  Kolumnistina Tuija Siltamäki. Nuoriso, mainettaan vielä ihan sairaan paljon pahempi.

  Juontaja Marja Ala-Kokko.

Klipit

 • Halla Halla -uimapukumerkin toinen perustaja Salla Valkonen kertoo mistä yritys sai alkunsa ja miksi merten muoviroska valikoitui uimapukujen materiaaliksi. Päivi Neitiniemi haastattelee.

 • Yle keräsi lähes jokaisesta Suomen kunnasta tiedot koulujen resursseista, mm. opetukseen käytetyistä rahoista, opettajien määrästä ja pätevyydestä, ryhmäkoosta sekä oppituntien määrästä. Ylen vertailussa erot perusopetuksen resursseissa olivat jopa hätkähdyttäviä. Esimerkiksi Vihti käytti toissa vuonna 4000 euroa oppilasta kohti, kun Hirvensalmella käytettiin yli 7800 euroa. Mitkä ovat syyt kuntakohtaisiin eroihin opetuksen rahoituksessa ja resursseissa? Saavatko oppilaat asuinkuntansa perusteella enemmän opetusta koulu-uransa aikana? Ykkösaamussa haastateltavana erityisasiantuntija Leena Pöntynen Kuntaliitosta ja johtaja Jorma Kauppinen Opetushallituksesta. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta. Reilu vuorokausi sen jälkeen torstain-vastaisena yönä noin 20 rakettia ammuttiin Israelin asemiin Golanin kukkuloilla. Israel sanoo Syyriassa olevien iranilaisten joukkojen ampuneen ne. Ykkösaamussa Lähi-idan kiristynyttä tilannetta arvioi Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta. Toimittajana Nicklas Wancke.
  Kuva: Syyrian armeija/EPA

 • Aurinko keittää maissipuuron Keniassa Lesiolon syrjäisessä kylässä. Aurinkokeitin on suomalainen tuote. Täältä on viety Keniaan 1800 keittimen materiaalit ja niistä 1300 on jo käyttövalmiina. Aurinkokeitin projektin johtaja helsinkiläinen Jouko Ruissalo oli Ykkösaamussa Marja Ala-Kokon vieraana ja kertoi vierailustaan Lesiolon kylään ja ensimmäisten keittimien käyttöönotosta. Kylässä asuu 50 Masai-perhettä ja Jouko Ruissalo kuvaa olosuhteita näin:

 • Miten pitkälle Suomi tähyää avaruuden tutkimuksessa ja avaruustoiminnan hyödyntämisessä? Keskustelemassa ovat dosentti Juhani Huovelin Helsingin yliopistosta ja ohjelmapäällikkö Markus Ranne Business Finlandin uudesta avaruustalouden ohjelmasta. Toimittaja on Nicklas Wancke.
  Kuva: AOP

 • Venäjällä presidentti Vladimir Putin aloittaa tänään neljännen virkakautensa. Pehmentyvätkö otteet itänaapurissa iän ja kokemuksen myötä? Asiaa pohtivat Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro ja pitkään Venäjää seurannut toimittaja Kerstin Kronvall. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Maakuntauudistuksessa työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle. Muutos on saanut kritiikkiä mm. isoilta kaupungeilta, jotka olisivat halunneet hoitaa palvelut itse. Porua on herättänyt myös yritysten ottaminen merkittävään rooliin työnvälitystä ja koulutusta tuottamaan. Ykkösaamussa Hankkeen valmistelua vetävän Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson. Puhelimen päässä ovat Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja johtaja Laura Juvonen Teknologiateollisuus ry:stä. Toimittaja on Elina Päivinen.

 • Moni talouden tunnusluku näyttää nyt hyvältä. Ennusteiden mukaan talous kasvaa tänä vuonna kahden-kolmen prosentin vauhtia, ja myös ensi vuodelle ennustetaan yli kahden prosentin talouskasvua. Samalla on kuultu ensimmäisiä varoituksia uudesta taantumasta. Joko talouskasvu alkaa hiipua, minkälaisia riskejä taloudessa on nähtävissä? Keskustelemassa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Ilkka Kiema. Toimittaja on Nicklas Wancke.

 • Työttömyysturvan aktiivimallin vaikutukset alkavat selvitä. Aktiivimalli toimii palvelualoilla mutta ei teollisuuden, kuljetuksen eikä julkisten- ja hyvinvointialojen työttömillä. Haastattelussa ruoditaan myös hallituksen esityksiä alle 30-vuotiaiden työehtojen heikennyksistä sekä irtisanomisperusteiden höllentämisestä alle 20 työntekijän yrityksissä .
  Vieraina ovat johtaja Annika Rönni-Sällinen SAK:sta ja työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta. Toimittajana Nicklas Wancke.

 • Hallitus haluaa kieltää kivihiilen käytön vuoteen 2029 mennessä. Onko kyseessä ympäristöteko vai lisääkö keskusta näin puun polttoa ja pelaa äänestäjiensä pussiin? Asiaa puivat energia-, ympäristö- ja asuntoministeri, keskustan Kimmo Tiilikainen ja toimittaja Nicklas Wancke. Puhelimen päässä on vihreiden kaupunginvaltuutettu Atte Harjanne Helsingistä.

 • Vaikka Kiinan kiinnostus Suomea kohtaan näyttää suomalaisista isolta, olemme itse asiassa jälkijunassa muihin maihin verrattuna, Näin sanovat Ykkösaamussa vierailleet johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta ja Kiinan yhteiskunnan ja kulttuurin professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta. Professori Nojosen mukaan kiinalaiset virkamiehetkin tulevat nyt Suomeen, koska ovat jo käyneet kaikkialla muualla.

 • Viime päivinä kokoomuksessa on loikittu ulos ja sisään, mikä on kiristänyt hallituskumppaneiden hermoja. Mikä on loikkausten merkitys ja millaista vaikutusvaltaa on hetki kameravalojen loisteessa? Ykkösaamussa yliopistonlehtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta ja valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä