Ykkösaamu

Mistä nousee ruotsalainen jengiväkivalta?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Tuleeko perhevapaasta sopu hallituksessa? Kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk), Sanna Lauslahti (kok) ja Simon Elo (sin) vastaavat. Turkki hyökkää Syyrian kurdialueelle. Ruotsin lähiöjengien syntyjä ja syitä selventävät verkostotutkija Sari Vanhanen Siirtolaisinstituutista ja erikoistutkija Pasi Saukkonen Helsingin yliopistosta. Älkää ampuko mielipidemittauksen tekijöitä, pyytää Unto Hämäläinen. Studiossa Päivi Neitiniemi.

Lähetykset

 • ke 24.1.2018 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Mikä muuttuu, kun Britannian konservatiiveille valitaan uusi puheenjohtaja ja maalle pääministeri? Ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

  Ukrainan vaalitulos? Toimittaja Heikki Heiskanen, Yle.

  Kuka? Sttk:n uusi pääekokomisti Patrizio Lainà.

  Kolumni Asta Leppä. Eikö millekään saa enää nauraa?

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittajat Johanna Östman ja Marija Skara. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Sakkaako Suomen talous, pääekonomisti Tiina Helenius, Handelsbanken ja johtaja Elina Pylkkänen, PT.

  Uuden maailman heinäkuu, Kanada ja Trudeaun arvopolitiikka, tutkijatohtori Samira Sairamo Turun yliopiston John Morton keskuksesta ja kansanedustaja Matias Mäkynen, sd.

  Kolumni: Jani Halme: Monopoli ei olekaan leppoisa koko perheen peli vaan oppitunti, joka näyttää kapitalismin kylmimmät kasvot.

  Viikon luontoääni: lapintiira, esittelijänä Juha Laaksonen.

  Juontajana Marjo Näkki, toimittajina Sanna Raita-aho ja tuottajana Tarja Oinonen.

 • Asumisen uudet tuulet, toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén, EKE-Rakennus Oy ja arkkitehti Pia Ilonen.

  Italian Lega-puolueen sisäministeri Matteo Salvini Suomen-vierailulla, valtiotieteiden tohtori Pekka Korpinen.

  Blogi Porista, Robert Sundman.

  Teollisuusneuvos Timo Prihti entisöi Säterin kartanon.

  Juontaja Marja Ala-Kokko, toimittajina Marija Skara ja Jukka Vanninen. Tuottajana Tarja Oinonen.

 • Onko Nato-maa Turkki luisumassa Venäjän syliin, vanhempi tutkija Toni Alaranta UPI ja suurlähettiläs Pekka Voutilainen Ankarasta.

  Ukrainan vaalit, ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen.

  Hevi-tohtori, dosentti Toni-Matti Karjalainen, Aalto-yliopistosta.

  Ulkomaanlehdet, Maija Salmi, Barcelona.

  Kolumni, Kari Enqvist: Ihminen tuskin muuttaa muille planeetoille, vaikka aika ajoin siitä haaveilee.

  Juontajana Marjo Näkki, toimittajana Sanna Raita-aho ja tuottajana Tarja Oinonen.

 • Naiset vallankahvassa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sd. ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni, kesk.

  Tilattavien paikallislehtien tulevaisuus, Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen varapuheenjohtaja, Rantalakeus-lehden päätoimittaja Sauli Pahkasalo ja Luoteisväylän päätoimittaja Annina Ruokoski.

  Telakoiden suomalaisomistus, Porin telakan Pori offshore Constructionsin toimitusjohtaja Manu Grönlund ja Rauman telakan hallituksen jäsen, laivanrakentajana kaikissa tehtävissä toiminut Aarno Mannonen.

  Kolumni, Linda Liukas: Digitaalinen aikakausi pakottaa meidät pohtimaan, mitä haluamme muistaa ja mitä unohtaa.

  Toimittajat Marja Ala-Kokko ja Mira Stenström.

 • Avaruuden valloitus, Ilmatieteenlaitoksen Avaruus- ja kaukokartoituskeskuksesta toimialajohtaja Jouni Pulliainen ja avaruusfysiikan professori Minna Palmroth, Helsingin yliopisto.

  Komission puheenjohtajan valinta, väitöskirjatutkija Johannes Lehtinen Tampereen yliopistosta.

  Koirien luonteen jalostus, Ilkka Nurmela, Saksanpaimenkoiraliitto ry:n jalostustoimikunnan puheenjohtaja ja Milla Salonen, tutkija, Helsingin yliopiston Koirien geenitutkimus.

  Kolumni: Maryan Abdulkarim: Somali.

  Juontajana Marjo Näkki, toimittajina Sanna Raita-aho ja Jukka Vanninen. Tuottaja Tarja Oinonen.

 • Suomen vankiloiden tila, pääjohtaja Esa Vesterbacka, Rikosseuraamusvirasto.

  Uuden maailman heinäkuu: Hyvinvointivaltiokeskustelu USA:ssa, toimittaja Anu Partanen.

  Kolumni, Pekka Juntti: Vaihtoehtoisia teorioita suomalaisten synnystä.

  Viikon luontoääni: Vesipääsky, esittelijänä Pertti Koskimies.

  Juontaja Marja Ala-Kokko, toimittajana Marija Skara, tuottaja Tarja Oinonen.Suomen vankiloiden tila, pääjohtaja Esa Vesterbacka, Rikosseuraamusvirasto.

  Uuden maailman heinäkuu: Hyvinvointivaltiokeskustelu USA:ssa, toimittaja Anu Partanen.

  Kolumni, Pekka Juntti: Vaihtoehtoisia teorioita suomalaisten synnystä.

  Viikon luontoääni: Vesipääsky, esittelijänä Pertti Koskimies.

  Juontaja Marja Ala-Kokko, toimittajana Marija Skara, tuottaja Tarja Oinonen.

 • Viikko meni opiskelijoita päivitellen, mutta millä tuloksella, johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi, varapuheenjohtaja Kim Kujala, SYL ja puheenjohtaja Iiris Hynönen, SAMOK.

  Merkelin terveys, kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

  Rakennustyömaiden ulkomainen työvoima, vastaava lakimies Ville Wartiovaara, Talonrakennusteollisuus ry. ja aluetoimitsija Johanna Elonen, Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimisto.

  Kolumn: Yagmur Özberkan: En aio luopua omasta sukunimestäni, vaikka menen naimisiin.

  Juontaja Marjo Näkki, toimittaja Atte Uusinoka, tuottaja Tarja Oinonen.

 • Korkeakouluopiskelijoiden ja Keskustan tila, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

  Ratahankkeet ja valtio, omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, sd. sekä kansanedustajat Janne Heikkinen kok, ja Joonas Könttä, kesk. liikenne- ja viestintävaliokunta.

  Ulkomaanlehdet, Pasi Myöhänen, Lontoo.

  Kolumni: Jari Ehrnroothin kolumni: Vahvistuva oikeisto tarvitsee yhdistävän aatteen.

  Juontajana Marja Ala-Kokko, toimittajina Marija Skara ja Atte Uusinoka.

 • Nuorten naispoliitikkojen maalittaminen ja vähättely, studiossa kansanedustaja Iiris Suomela ja ex-kansanedustaja Rosa Meriläinen.

  Etla ehdottaa, että ikääntyneet voisivat kohentaa talouttaan myymällä asuntonsa, eläkeläisten etujärjestöjen EETUn hallituksen pj Anneli Taina kommentoi.

  Isis-leirin suomalaiset, KHO:n saamelaispäätös ja hallitus, kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin, European University Institute.

  Kolumni, Janne Saarikivi: Brexit osoittaa, miten englannin kielen yksipuolinen käyttö on kansainvälisen yhteisön valuvika.

  Juontaja Marjo Näkki, toimittajana Marija Skara, tuottaja Tarja Oinonen.

 • Aktiivimalli ja työelämän uudet tuulet, työministeri Timo Harakka.

  Mitä Lahden tietoverkon kyberhyökkäyksen tutkimuksiin kuuluu? Toimialajohtaja Ismo Rautiainen, ikääntyneiden palvelut ja kuntoutus, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.

  Suomen käymäläkulttuuri on huipputasoa mutta samaa ei voi sanoa muusta maailmasta, projektipäällikkö Sari Huuhtanen Käymäläseura Huussi ry.

  Kolumni, Sami Kolamo: Urheilija, joka puhuu tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta, on erinomainen esikuva nuorille.

  Juontajana Marja Ala-Kokko, toimittajana Atte Uusinoka ja tuottajana Tarja Oinonen.

 • Norpat vs. kalastajat, ympäristöministeri Krista Mikkonen, toiminnanjohtaja Markku Marttinen, Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Keskusliitto, lakimies Jenny Fredrikson, Kalatalouden Keskusliitto, kunnanjohtaja Matias Hilden, Puumala.

  Uuden maailman heinäkuu: Orjuuden pitkä varjo, haastateltavana Benita Heiskanen. 

  Kolumni Reetta Räty: Onko liioittelua olla haluamatta lapsia ilmastokriisin takia?

  Viikon luontoääni: Hernekerttu, esittelijänä Juha Laaksonen.

  Juontajana Marjo Näkki, toimittajina Kaija Kellman ja Sanna Raita-aho, tuottajana Tarja Oinonen.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

Klipit

 • Antti Rinteen hallitus haluaa nostaa työllisyysasteen 75 prosenttiin ja kaipaa työmarkkinajärjestöiltä keinoja siihen. STTK:n tuleva pääekonomisti Patrizio Lainà arvioi mitä keinoja tarvitaan, jotta hallitus saa aikaiseksi 60 000 uutta työpaikkaa tällä hallituskaudella. Entä voiko heikkenevä talouskehitys vesittää tavoitteet? Seija Vaaherkumpu haastattelee.

 • Britanniassa vaihtuu pääministeri, kun konservatiivipuolue valitsee uuden puheenjohtajan. Mitä pääministeriltä odotetaan ja minkälaista brexitiä Britannia lähtee tavoittelemaan? Ylen EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen ja Ulkopoliitisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioivat miksi pääministeriksi on nousemassa entinen ulkoministeri Boris Johnson ja mitä Johnson tavoittelee. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

 • Justin Trudeau nousi Kanadan pääministeriksi neljä vuotta sitten, kun hänen johtamansa liberaalipuolue voitti vaalit. Trudeau on pyrkinyt erottautumaan pääministerinä, joka tukee sääntöihin pohjautuvaa kansainvälistä järjestelmää ja puhuu niin feminismin kuin turvapaikanhakijoiden puolesta. Trudeaulle onkin ehditty rakentaa eräänlaista liberaalin sankarin viittaa.

  Mutta onko Trudeau onnistunut tekemään Kanadasta humaanin ulkopolitiikan johtajamaan vai ovatko politiikan ja maailman realiteetit iskeneet päin kasvoja? Millaista Trudeaun käytännön politiikka on ollut suhteessa hänen lausuntoihinsa? Asiasta avaa Suomen Akatemian tutkijatohtori Samira Saramo Turun yliopiston John Morton -keskuksesta. Juontajana Marjo Näkki. Kuva: Michael Reynolds / EPA-EFE

 • Useat yritykset ovat raportoineet huonoista osavuosikatsauksista kesän alussa. Esimerkiksi finanssiyhtiö Nordea kertoi liikevoittonsa kyykänneen peräti 34 prosenttia. Rakennusyhtiö SRV:n tulos oli toisella vuosineljänneksellä tappiollinen. Myös metsäyhtiö Stora Ensokin kertoi liikevaihtonsa pienentyneen.

  Suomalaiset uskovat myös talouden näkymien heikentyneen. Onko meillä syytä huoleen vai onko synkistely turhaa? Asiasta keskustelivat Ykkösaamussa Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius ja Palkanasaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen. Juontajana Marjo Näkki.

  Kuva: Henrietta Hassinen/Yle.

 • Millaisia haaveita asumisen ja kotien suhteen suomalaisilla on? Ja onko haaveita mahdollista toteuttaa? Asumisesta Ykkösaamussa keskustelemassa EKE-Rakennus Oy toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén ja arkkitehti Pia Ilonen.
  Asuvatko ammattilaiset itse haaveittensa kodissa?
  Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
  (Kuva: Arja Lento / Yle)

 • Turkin suhteet niin Yhdysvaltoihin kuin EU:hun takkuavat. Samalla maa Nato-maa on lähentynyt Venäjää, mikä sai Yhdysvallat sulkemaan maan pois Naton hävittäjäohjelmasta.
  Onko Turkki luisumassa Venäjän syliin? Miten pysyvästä liittolaisuudesta on kyse ja onko sillä globaalia merkitystä? Asiasta keskustelivat tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista ja Suomen Turkin suurlähettiläs Pekka Voutilainen.
  Haastattelijana Ykkösaamussa Marjo Näkki.
  Kuva: Tayana Zenkovich/EPA.

 • Suomessa ja Euroopassa on viime aikoina murrettu monia poliittisia lasikattoja. Suomessa ministereinä ja valiokuntien puheenjohtajina on tällä hetkellä enemmän naisia kuin miehiä. Politiikan lasikattoja on murrettu, mutta vielä riittää murrettavaa.

  Mitä se kertoo naisen asemasta ja itse yhteiskunnasta, kun lasikattoja murretaan? Mikä merkitys on ministerin sukupuolella? Aiheesta keskustelevat perhe- ja peruspalveluministeri, demareiden Krista Kiuru ja elinkeinoministeri, keskustan Katri Kulmuni. Lähetystä juontaa Marja Ala-Kokko Porin torilta käsin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

 • Apollo 11 laukaistiin historialliselle kuulennolle tasan 50 vuotta sitten. Vaikka kylmä sota on ohi, geopoliittinen kisa avaruudessa vain kiihtyy. Mitä kuuluu avaruuden valloitukselle nykyisin ja mitä Suomi tekee avaruudessa?
  Asiasta keskustelivat Ilmatieteenlaitoksen avaruus- ja kaukokartoituskeskuksesta toimialajohtaja Jouni Pulliainen ja avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.
  Haastattelijana Marjo Näkki.
  Kuva: EPA/NASA.

 • Kerran rikollinen aina rikollinen? Suomalainen vankeinhoito osoittaa toisin, nimittäin vain 35-40 prosenttia vankilassa olleista palaa vankilaan. Miten suomalaiset vankilat toimivat, mitä tukea vangeille tarjotaan, jotta rikokset eivät uusiutuisi. Marja Ala-Kokon haastateltavana on rikosseuraamuslaitosta 14 vuotta johtanut pääjohtaja Esa Vesterbacka. Hän kertoo, että suomalaisesta vankeinhoidosta haetaan oppia ulkomaillekin.
  (Kuva: Merja Siirilä / YLE)

 • Yli sataa uzbekistanilaista maalaria uhkaa karkottaminen Suomesta väärennettyjen koulutodistusten takia. Rakennusala on huolissaan, että työmailla tulee viivästyksiä tai pahimmillaan pysähdyksiä mahdollisten karkotusten takia.

  Mistä tapauksessa on kyse? Miten rakennusala pärjäisi ilman heitä ja miten vierastyöläisten ammattitaito voidaan todentaa? Aiheesta keskustelevat Talonrakennusteollisuus ry:n vastaava lakimies Ville Wartiovaara ja Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimiston aluetoimitsija, ja maalarin
  töitä tehnyt Johanna Elonen. Juontajana Marjo Näkki. Kuva: Nella Nuora / Yle

 • Hallitus aikoo antaa perheellisille opiskelijoille 25 euron suuruisen huoltajakorotuksen, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) Saarikko kertoi Ykkösaamussa, että opiskelijoille palautetaan myös indeksikorotukset ensi vuoden syksyllä. Opiskelijoiden toimeentulo ja hyvinvointi ovat olleet keskustelussa sen jälkeen, kun SYL nosti kannanotossaan esiin opiskelijoiden lomatilanteen.
  - Erityisesti painopiste on perheellisissä opiskelijoissa, joiden toimeentulossa tiedämme olevan suurta niukkuutta, Saarikko toteaa.
  Myös yliopistojen perusrahoitusta halutaan hänen mukaansa vahvistaa.
  - Indeksit palautuvat osaksi yliopistojen rahoitusta, se on ensimmäinen osoitus siitä, että tieteen tekemisen ja tutkintojen suorittamisen peruslähtökohdat pitää saada kuntoon.
  Annika Saarikkoa haastattelee Marja Ala-Kokko.

  Kuva: Lehtikuva

 • Maaliskuussa Syyirassa Al-Holin leirillä olevat suomalaiset nousivat otsikoihin, kun kansainvälisessä mediassa suomalainen nainen kertoi haluavansa palata Suomeen lastensa kanssa. Siitä lähtien leirillä olevat suomalaiset ovat olleet keskusteluissa, joissa käänteitä ei ole erityisemmin tapahtunut. He odottavat edelleen leirillä.

  Antti Rinteen hallitus ei ole vielä tehnyt päätöstä suuntaan tai toiseen suomalaisten noutamisesta Al-Holin leiriltä. Kuinka vakaalla pohjalla Suomen ihmisoikeustilanne on ja mitä tilanteessa tulisi tehdä? Tilannetta kommentoi kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin. Juontajana Marjo Näkki. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä