Maailmanpolitiikan arkipäivää

Maailmanpolitiikan arkipäivää: Lähi-idän ruutitynnyrin yllättävä rauhankoulu

 • 19 min
 • toistaiseksi

Pieniä askelia Lähi-idän rauhan puolesta otetaan Jerusalemissa koulussa, jossa käy sekä palestiinalaisia että israelilaisia lapsia. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa pohditaan lisäksi mitä seurauksia on Yhdysvaltojen ja Israelin suhteen lähentymisellä. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

Kuva: Atef Safadi / EPA

Lähetykset

 • la 27.1.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Hirmumyrsky Idaita kuvataan Mosambikin ja mahdollisesti koko eteläisen pallonpuoliskon pahimmaksi sääkatastrofiksi. Myrsky iski pahiten puolen miljoonan asukkaan Beiran kaupunkiin. Ohjelmassa käydään pahoin tuhoutuneessa Beirassa ja keskustellaan muun muassa Mosambikin kaltaisten köyhien maiden mahdollisuuksista varautua ilmastonmuutoksen seurauksiin. Toimittajina ovat Liselott Lindström ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on ollut Anders Johansson.

 • Antisemitismi eli vihamielisyys juutalaisia kohtaan on kasvussa ympäri Eurooppaa ja myös Yhdysvalloissa. Onko syynä osin selvittämätön historia? Miksi esimerkiksi Baltian maissa suhtautumisesta natsiaikaan kiistellään yhä? Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Jerusalemissa, jossa tavataan tunnettu natsirikollisten jäljittäjä Eifram Zuroff. Lisäksi vieraillaan Latviassa sekä keskustellaan juutalaisvihan syistä Helsingin yliopiston tutkijan Riikka Tuorin kanssa. Toimittajina ovat Katriina Töyrylä, Markus Kuokkanen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on ollut Anders Johansson.

  Kuva: Omer Messinger / EPA

 • Kahden ydinasevallan, Intian ja Pakistanin, välit ovat kärjistyneet pahimmiksi yhteenotoiksi vuosikymmeniin. Minkälaisen esteen jatkuva konflikti Kashmirin maakunnassa muodostaan pysyvän rauhan kehitykselle? Ohjelmassa vieraillaan Pakistanissa, ja kysytään Intia-tutkija Kira Hujulta sekä islam-tutkija Mikko Viitamäeltä, voiko konflikti kärjistyä sodaksi. Toimittajina ovat Erja Tuomaala ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on ollut Anders Johansson.

  Kuva: Farooq Khan / EPA

 • Terroristijärjestö on Isis on menettämässä viimeisetkin tutikohtansa Syyriassa. Samalla Euroopan maat joutuvat pohtimaan mitä tapahtuu täältä Isisin riveihin lähteneille tuhansille vierastaistelijoille. Erityisesti Isisin taistelijoiden ja vaimojen ja lasten kohtalo puhuttaa. Ohjelmassa kuullaan, minkälaista keskustelua asiasta käydään Ranskassa, Ruotsissa ja Suomessa. Toimittajina ovat Annastiina Heikkilä, Riikka Uosukainen ja Sari Taussi. Äänitarkkailijana on ollut Jami Auvinen.

 • Venäjältä Saksaan rakennettava Nord Stream 2 -kaasuputki on jakanut EU-maat kahteen leiriin ja aiheuttanut maailmanpoliittisia jännitteitä. Viimeksi Münchenin turvallisuuskonferenssissa Saksa ja Yhdysvallat nokittelivat toisiaan putken tarpeellisuudesta. Mistä johtuvat EU-maiden erilaiset kannat kaasuputkihankkeeseen, ja miten putken valmistuminen vaikuttaa Ukrainan asemaan? Toimittajina ovat Juho Takkunen ja Antti Kuronen, äänitarkkailijana Joonatan Kotila.

  Kuva: Allseas / Nord Stream 2 AG

 • Espanjassa oikeistopopulistinen Vox-puolue kasvattaa kannatustaan vaalikeväänä. Puolue julistaa Espanjan olevan rikki ja tarvitsevan kovan käden ratkaisuja: Katalonia on pantava ruotuun, korruptio on kitkettävä ja paperittomat siirtolaiset karkotettava. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma selvittää, mihin suuntaan puolue yrittää Espanjaa kammeta.

  Toimittajina ovat Johanna Kippo ja Maija Salmi.

 • Liberaali demokratia on ajautunut syvään kriisiin. Populismi nousee, ihmiset ovat turhautuneita ja puoluejärjestelmä pirstaloituu.
  Kaksi maailmankuulua politiikan tutkimuksen professoria Yascha Mounk ja David Runciman pohtivat Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa demokratian kriisiä.
  Ohjelman toimittaa Sampo Vaarakallio.

 • Saksa aikoo lopettaa hiilivoiman käytön viimeistään vuonna 2038. Hiilivoiman vähentämistä pidetään tärkeimpänä keinona torjua ilmastonmuutosta. Mutta onko Saksan aikataulu tarpeeksi kunnianhimoinen?j Onko hiilen käyttö maailmassa todella vähenemässä, kun Aasian kasvavat taloudet lisäävät energiankulutusta? Toimittajina ovat Dan Ekholm ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Marko Vierikko.

  Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

 • Britannian eroon Euroopan Unionista on enää yhdeksän viikkoa. Aika käy vähiin ja ero ilman sopimusta uhkaa maaliksuun lopussa. Ohjelmassa kysytään, mitä erosta ajattelevat Britanniassa asuvat suomalaiset ja Suomessa asuvat britit. Lisäksi pohditaan miksi Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä on tullut niin keskeinen osa brexit-kiistaa. Toimittajina ovat Pasi Myöhänen ja Sari Taussi. Ääntarkkailija on Tuomas Vauhkonen.

  Kuva: Andy Rain / EPA

 • Ruotsissa kesti neljä kuukautta saada uusi hallitus. Pääministerinä jatkaa sosialidemokraattien johtaja Stefan Löfven. Hän tukeutuu nyt blokkirajan yli keskusta-oikeistoon. Mitä hallitusratkaisu merkitsee perinteiselle oikeisto-vasemmisto -jaolle? Mihin suuntaan uusi hallitus vie Ruotsia? Ohjelman toimittavat Riikka Uosukainen, Erja Tuomaala ja Sari Taussi.

 • Monessa Euroopan maassa pohditaan, miten äskettäin tulleet turvapaikanhakijat ja siirtolaiset saataisiin paremmin integroitua yhteiskuntaan. Yksi tapa on saada heidät nopeasti työelämään. Tästä on hyviä esimerkkejä Saksasta, jossa noin neljäsosa vuonna 2015 tulleista on töissä. Ohjelmassa käydään Frankfurtissa ja keskustellaan turvapaikanhakijoiden työllistymisestä myös Suomessa mm. Start Refugees verkoston työntekijöiden kanssa. Ohjelman toimittavat Anna Saraste ja Sari Taussi.

  Kuva: Lukas Rapp

 • Eri puolilla Ranskaa puhkesi vuoden 2018 lopussa väkivaltaisiksikin äityneitä mielenosoituksia. Keltaliivien liike syyttää presidentti Emmanuel Macronia eliitin etujen ajamisesta ja tavallisen kansan unohtamisesta. Miten vakavasta kriisistä Rankassa on kyse? Ja miten se vaikuttaa muuhun Eurooppaan? Ohjelman toimittavat Annastiina Heikkilä ja Sari Taussi.

  Kuva: Etienne Laurent/EFE

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä