Radio Suomen Ilta

Vinkkejä unettomuuteen; lemmi, leiki, lepää

 • 29 min
 • toistaiseksi

Taina Laane kirjoitti: Olen kokenut huutavan väsymyksen ja epätoivon tunnit, kun muut talossa nukkuvat, mutta itse on valveilla, tunnista toiseen, viikosta toiseen, hulluuden partaalle asti, ja vaativat asiat odottavat heti kahdeksalta aamulla.

Puhetta unesta ja etenkin unettomuudesta. Toimittajana Olga Ketonen.

Lähetykset

 • to 28.12.2017 20.13 • Yle Areena

Jaksot

 • Maria Jyrkäs tutustuu TRE-stressinpurkumenetelmään Jyrki Rytilän opastuksella.
  TRE (Trauma Releasing Exercises) on amerikkalaisen tohtori David Bercelin parikymmentä vuotta sitten kehittämä menetelmä, jossa muutamilla helpoilla, lonkankoukistajien ja lantion alueen lihaksiin kohdistuvilla venyttävillä liikkeillä, aktivoidaan keho tärisemään. Tärinän avulla traumaattisten kokemusten jännittämät lihakset vapautuvat jännityksestä.

 • Rohkea, ärsyttävä, maailmankansalainen - näinkin voi kuvailla sipoolaista kirjailija Kiba Lumbergia, jossa virtaa romaniveri.

  Olga Ketonen ja Kiba Lumberg puhuvat mm. työnimi-kampanjasta, rinnoista, vaikenemisesta ja elämästä.

 • Anna Laulu Lahjaksi -konsertin artistit Jonsu ja Ollie ovat Olga Ketosen haastattelussa.
  #annalaululahjaksi

 • Olemme hiljalleen heräämässä siihen, että ulkonäköpaineet koskettavat myös poikia ja miehiä, vaikka useimmiten aiheesta puhutaan naisnäkökulmasta. Olenko liian lihava vai liian laiha? Olenko tarpeeksi miehekäs?

  Vieraina psykologi Monica Ålgars ja bloggaaja Joonas Pesonen. Juontajana Olli Aimola.

 • Laulaja Arja Koriseva vieraili syyskuun alussa Afrikassa, Etiopian ylänkömailla yhdessä Radio Suomen Nenäreportteri Juha Blombergin kanssa. Mitkä asiat tekivät Arjaan vaikutuksen? Miten suomalaisten ja etiopialaisten onnellisuus eroaa toisistaan?

  Susanna Mikkonen on tuttu kasvo Salatut elämät -sarjasta ja hän esiintyi myös Nelosen sääankkurina. Näyttelijän koulutuksen saanut Mikkonen on ammatinvaihtaja: tällä hetkellä hän on töissä rakennusalalla ja opiskelee rakennusinsinööriksi. Parhaillaan Susanna valmistautuu Helsingin Kaupunginteatterin Nukkekoti, osa 2:n päärooliin.
  Toimittajana Olga Ketonen.

  Kuvassa Arja Koriseva keskustelee koululaisten kanssa, Kuva: Juha Blomberg / Radio Suomi

 • Miten puhua teinipojalle seksistä? Entä jos se käyttää huumeita? Mitä yläasteikäinen poika ylipäätään ajattelee? Vai ajatteleeko se enää ollenkaan?

  Kun Ylen menestyksekäs nuorten mielenterveyskysymyksiin keskittyvä Sekasin-kampanja heittäytyy perinteisen Luontoillan henkeen - syntyy Ihmisluontoilta!

  Koska Sekasin-kampanja keskittyy tänä vuonna erityisesti yläasteikäisiin poikiin, nyt on mahdollisuus kysyä mitä tahansa teinipoikien elämään liittyvistä asioista.

  Kysymyksiä voi laittaa etukäteen s-postlla osoitteeseen ihmisluontoilta@yle.fi tai soittaa suoraan lähetykseen p. 0203 - 17600

  Ihmisluontoillassa kysymyksiin vastaamassa Poikien puhelimen esimies Miguel Reyes ja kolmen pojan äiti Jenny Lehtinen. Juontajana Markus Turunen.

 • Tuolilta seisomaan nouseminen sujuu viisikymppiseltä vielä helposti, mutta miten on kun ikää tulee lisää. Tutkimusten mukaan arkinen toimintakyky alkaa laskea jyrkästi viidenkympin jälkeen, mutta onneksi siihen voi vaikuttaa itse.

  Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu on paras teko, minkä ihminen voi tehdä vanhuuspäivien liikuntakykynsä varalle ja se kannattaa aloittaa jo nuorena. Vieraana UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari. Juontajana Maria Jyrkäs.

  Kuva: Alora Griffiths/Unsplash

 • Radio Suomi keräsi viime joulun aikaan kuuntelijoiltaan jouluisia tarinoita. Nyt tarinat ovat saaneet uuden muodon Suomen huippumuusikoiden käsittelyssä. Anna Laulu Lahjaksi -levy julkaistaan marraskuun 2. päivänä.

  Yksi levyn tähtiartisteista on Mikko Kuustonen. Hän valitsi laulettavakseen tarinan, jonka oli lähettänyt Eija Kouvolasta. Laulun nimi on Huoneen täydeltä Pyhää. Se kuullaan ensi kertaa Mikon ja Eijan puhelun jälkeen.

  Juontajana Olga Ketonen.

 • Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen sanoi kaksi vuotta sitten, että hana on kuivunut - lauluja ei vain synny. Luovuus kukkii taas ja bändi on kovassa iskussa. Kaksi isoa konserttia on tulossa Helsingin Areenalle. Olli Aimola tapasi laulaja, kitaristi Toni Wirtasen.

  Toni Wirtanen ja Apulanta Tammerfesteillä 2017
  Kuva: Jani Aarnio / Yle

 • Elämänrytmi on kiihtynyt niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Edes vapaapäivät eivät tunnu takaavan riittävää palautumista. Puolet työikäisistä ei palaudu arjessaan riittävästi.

  Mitä seuraa jos jatkuvasti jää palautumisvajetta? Mitkä ovat ensimmäiset askeleet, jos haluaa tehdä ryhtiliikkeen oman palautumisen suhteen?

  Palautumisen tärkeydestä keskustelevat tietokirjailija, hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkola ja toimittaja Maria Jyrkäs.

  Kaisa Jaakkolan kuva: Elise Kulmala / Magnet Photography

 • Oma maa on ohjaaja Markku Pölösen ensimmäinen kokoillan elokuva kymmeneen vuoteen.
  Elokuva on väkevä tarina kahdesta nuoresta ja heidän rakkaudestaan sodan jälkeisessä Suomessa.

  Ohjaaja Pölönen ja Olga Ketonen keskustelevat mm. jälleenrakentamisesta, suomalaisesta raivaajanaisesta ja miessukupolvesta, joiden kohdalla metallinpaljastin aina piippaa.

 • Kari Hotakainen halusi tehdä kirjan aiheesta, josta ei tiedä mitään. Kirjan päähenkilöksi valikoitui historian vähäpuheisin F1-kuljettaja ja kirjan otsikoksi "Tuntematon Kimi Räikkönen".

  Elokuussa julkaistu kirja on paitsi pitänyt Hotakaisen kiireisenä, myös rikkonut ennätyksiä. Kirja on jo nyt Suomen kaikkien aikojen myydyin elämäkerta - tai ihmiskirja, kuten Hotakainen itse sanoo.

  Minkälainen oli Finlandia-palkitun romaanikirjailijan vuosi pian nelikymppisen, Sveitsissä asuvan perheenisän ja formulakuskin kanssa?

  Olli Aimola tapasi kirjailija Kari Hotakaisen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä