Radio Suomen Ilta

Radio Suomen Ilta: Vinkkejä unettomuuteen; lemmi, leiki, lepää

 • 29 min
 • toistaiseksi

Taina Laane kirjoitti: Olen kokenut huutavan väsymyksen ja epätoivon tunnit, kun muut talossa nukkuvat, mutta itse on valveilla, tunnista toiseen, viikosta toiseen, hulluuden partaalle asti, ja vaativat asiat odottavat heti kahdeksalta aamulla.

Puhetta unesta ja etenkin unettomuudesta. Toimittajana Olga Ketonen.

Lähetykset

 • to 28.12.2017 20.13 • Yle Areena

Jaksot

 • Urheilutoimittaja Kaj Kunnaksen elämä mullistui keväällä 2016, kun hän sai ylättäen aivoinfarktin.

  Äkillinen sairastuminen sai miehen pohtimaan, mikä on elämässä tärkeää. Hän pelkäsi, että yhteisiä eläkepäiviä ei vaimon kanssa ole tulossa, niinpä pitäisi elää nyt. Kunnas jätti vakituisen työnsä Ylessä ja heittäytyi "vapaaherraksi".

  Täysin toimettomana mies ei kuitenkaan ole, sillä satunnaisten urheilutoimittajakeikkojen lisäksi mies vetää turistiretkiä pienessä espanjalaiskylässä. Toimittajana Riikka Porttila.

 • Turkulaissyntyinen kuvataiteilija Iiu Susiraja tekee hämmentäviä omakuvia. Iiun näyttely "Kuivakka ilo" on avoinna Kiasmassa heinäkuun loppupuolelle saakka. Valokuvaava toimittajamme Juha Blomberg kävi tapaamassa Iiua näyttelytilassa.

  Suomen menestyneimpiin artisteihin kuuluva Chisu julkaisee uutta musiikkia tauon jälkeen uudella tavalla. Entinen iskelmällinen Chisu alkoi tuntua artistista vieraalta samalla kun hänen oma elämänsä muuttui esimerkiksi äitiyden myötä.

  Chisu palaa parrasvaloihin julkaisemalla Momentum 123 -albumitrilogian. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

 • Tunteiden tiistain vieraana on monessa roolissa urheilun ja kulttuurin kokenut Alpo Suhonen.
  Mitä maailmaa kiertänyt ja nähnyt sekä mielenkiintoisissa paikoissa työskennellyt Suhonen ajattelee yhteiskunnastamme ja sen yksilöistä juuri nyt. Miksi kauneus, taide, musiikki ja kirjat ovat niin tärkeitä asioita? Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Maija Salmisen vieraana on Ellips. Hänet muistamme myös Haloo Helsinki! -yhtyeen Ellinä, jonka omaa sooloprojektia nyt tehdään nimellä Ellips. Ensimmäinen albumi "Yhden naisen hautajaiset" on juuri valmistunut. Mikä saa nuoren naisen innostumaan progesta ja muustakin 70-luvun meiningistä?

  Sooloprojekti on ollut tänä vuonna 29 vuotta täyttävälle Ellille henkisen kasvun paikka. Hänen on pitänyt todistaa itselleen, että pystyy ja uskaltaa tähän. Elli vastaa albumin sävellyksistä ja sanoituksista, ja albumin on tuottanut Matti Mikkola.

  Biisit: Maailma on rikki, Kolera-allas ja Kukkapuro

 • Miten tehdä avioero siististi? Voiko oikeasti jatkaa ystävinä? Miten selvitä tilanteesta niin, etteivät lapset kärsisi? Keskustelemassa bloggaajat Sami Minkkinen ja Laura Satamo. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Reino Nordin on raitistunut artisti, joka ennen tunnettiin railakkaasta bailaamisesta. Helmikuussa uuden albumin nimeltä Cara mia julkaissut Nordin laulaa levyllä aikuisen miehen ajatuksista, jotka koskevat perhettä, vaimoa ja lapsia, elämää ja kuolemaa. Toimittajana Adile Sevimli.

  Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Urapolku on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Vappu on juontanut mm. Big Brotheria, Tanssii tähtien kanssa -kilpailua ja Maajussille morsian -ohjelmaa. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Juontajana Riikka Porttila

 • Miten eduskuntavaaliehdokas voisi vielä kasvattaa äänisaalistaan? Saattaako hän vielä tyriä koko homman? Radio Suomen Illassa kuulet asiantuntijoiden kommentit tuoreeltaan eduskuntavaalien pienpuoluetentistä. Keskustelemassa erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta ja vaalitutkija Jussi Westinen e2 Tutkimuksesta. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Siitepölyallergisia on 20 % suomalaisista. Kun kevään siitepölykausi voimistuu, käynnistyy samalla allergialääkkeiden sesonki. Kuinka varhain lääkitys tulee aloittaa? Miten paljon siitepölyallergia rajoittaa elämää? Keskustelemassa lastentautien ja allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirta ja siitepölyallerginen Helena Kemppainen. Juontajana Riikka Porttila.

 • SuomiLOVEn viides tuotantokausi päättyy perinteiseen tapaan päätöskonserttiin lauantaina 6.4.2019 Helsingin Hartwall Areenalla. Lähetyksessä SuomiLOVE -kuuntelijakilpailu, jonka palkintoina jaamme kaksi kappaletta, kahden hengen lippupakettia päätöskonserttiin. Ja bonuksena voittajat pääsevät konsertissa tapaamaan Juha Tapion.

  Laulaja-lauluntekijä Vahtera tuli tutuksi telkkarin Voice of Finland -kilpailussa koko nimellään Meri Vahtera. Haluan isoille lavoille ja haluan kehittyä biisintekijänä, summaa tavoitteitaan Vahtera, jonka biisit ovat viime aikoina soineet Radio Suomessakin.

  Jonna Geagea tuli tutuksi Nylon Beatin toisena osapuolena. Duon jälkeen alkoi oman tien etsiminen, eikä se aina ole ollut helppoa. Lopulta Jonna hoksasi, että kova kuori oli vain oman epävarmuuden peittelyä, eikä siihen enää ole tarvetta. Sillä kuten Jonna itse sanoo, keski-ikäisenä naisena oleminen on mahtavaa.

  Juontajana Maija Salminen.

 • Vaalit ovat kaikille vastuullisille medioille – ja varsinkin julkisen palvelun Ylelle – jättimäinen ponnistus. Mitä sinä haluaisit tietää Ylen vaalisisältöjen teosta? Studiossa kysymyksiin vastaamassa Ylen Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen, Ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki, vaaliohjelmien vastaava tuottaja Petri Kejonen, politiikan toimittaja, vaalitenttien ja Ykkösaamun juontaja Seija Vaaherkumpu sekä Ylen Vaalikoneen ja vaalisisältöjen verkkotuottaja Ville Seuri. Mukana myös vuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto ja lähetyksen juontajana Markus Turunen.

 • Mehustaminen on toiminut monelle ihmiselle helppona ja edullisena tapana aloittaa elämänmuutos. Miten vihermehut vaikuttavat terveyteen? Mitä kaikkea voi mehustaa ja miksi?

  Riikka Porttilan studiovieraana kirjailija, hyvinvointiluennoitsija Tara Lange, jonka opastuksella valmistamme energisoivan ja herkullisen vihermehun.

 • Uutta kehon varaosaa voi joutua odottamaan vuosikausia. Miltä odotus tuntuu? Keskustelemassa Ilkka Vass, joka sai 30 vuotta sitten uuden sydämen sekä munuaissiirrännäisen saanut Veera Holappa. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Klipit

 • Hyvien kirjojen aloituksia muistellaan ja siteerataan, mutta kuka muistaa hyvän kirjan lopetuksen? Onko loppu vähemmän tärkeä kuin mukaansatempaava aloitus. Miksi romaanit usein menettävät voimansa loppua kohti? Mitä kirja voi parhaimmillaan antaa lukijalle?

  Adile Sevimli haastatteli Sinikka Vuolaa ja Tommi Melenderiä, jotka ovat kirjoittaneet Maailmojen loput -nimisen teoksen, jossa ruoditaan kaavamaisia tapoja päättää romaani.

  Kuva: Veikko Somerpuro, Wsoy

 • Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Tie on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Tekeillä on myös kirja. Sen motto on: "kiitollisuus johtaa onnellisuuteen ja onnellisuus johtaa menestykseen".

  Vappu Pimiä käväisi Riikka Porttilan vieraana.

 • Reino Nordinin helmikuussa ilmestyneellä albumilla Cara mia kuullaan artistin itsensä mukaan "parempaa Reinoa".
  Nordin on jättänyt päihteet taakseen ja kertoo nyt, millaista on rakastaa elämää, elää hetkessä ja heittää irti egon lieveilmiöistä.

  Adile Sevimli haastatteli Reino Nordinia aikuisen miehen perheeseen liittyvistä ajatuksista

 • Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Vilkkumaa juhlistaa 20-vuotista soolouraa kiertueella ja kokoelmalevyllä.

  Olga Ketonen haastattelee Vilkkumaata.

 • Millaisen perinnön Minna Canth meille jätti? Mitä Minna Canth tuumisi ajastamme? Mihin hän ajassamme tarttuisi?
  Olga Ketosen vieraana ohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

 • Viime ajat Mariska on keskittynyt oman soolomusiikin tekemiseen, mutta hän sanoittaa kappaleita myös muille artisteille.
  Mariska on kirjoittanut tekstit mm. "Missä muruseni on", "Mestaripiirros" ja "Suloinen myrkynkeittäjä" -kappaleisiin.
  Mariskan tapaa Olga Ketonen.

 • Lauri Tähkä on saavuttanut urallaan sellaisen aseman, josta moni voi vain haaveilla. Helmikuun Iskelmägaalassa hänet nimettiin vuoden miesartistiksi ja kappaleensa ”Mä en pelkää” vuoden iskelmäksi. Ja uutta tuotantoakin pukkaa - peräti kahdella rintamalla. On vastajulkaistu albumi "Meidän tulevat päivät" ja valokuvakirja "Äärille".

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Lauri Tähkän uuden levyn julkaisupäivänä. Kovin syvällisiä pohtivatkin miehet juttutuokiossa, jossa Tähkä kertoo mm. tärkeästä luontosuhteestaan ja onnellisuudestaan, yleisön parissa, olla ukkosenjohtimena ihmisten tunteille.

 • Alibin päätoimittajana parikymmentä vuotta toiminut Mika Lahtonen kertoo rikoksiin erikoistuneen lehden ja rikollisuuden muutoksesta 70-luvun lopulta tähän päivään. Toimittajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Maustetytöt eli Anna ja Kaisa Karjalainen ovat julkaisseet yhden biisin: Tein kai lottorivini väärin.
  Lisää keikkoja on luvassa. Kaisa Karjalaisen mukaan pitkäsoittolevy on toivon mukaan tulossa tämä vuonna.

  Olga Ketonen jututti Maustetyttöjä myös Leevistä ja Vaalasta.

 • Vaalasta kotoisin olevan siskokset Kaisa ja Anna Karjalainen julkaisivat ensimmäisen singlensä "Tein kai lottorivini väärin" helmikuun alussa ja jo nyt siskosten keikkakalenteri on täyttymässä hyvää vauhtia kesäksi. Levy-yhtiöt kosiskelevat kaksikkoa, mutta Maustetytöt haluavat pitää homman pienenä ja näin ollen manageri Akin perustama levy-yhtiö vastaa myös vuoden loppuun mennessä suunnitellun pitkäsoiton julkaisusta. Maustetytöt piipahtivat Olga Ketosen vieraina Radio Suomen illassa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä