Radio Suomen Ilta

Vinkkejä unettomuuteen; lemmi, leiki, lepää

 • 29 min
 • toistaiseksi

Taina Laane kirjoitti: Olen kokenut huutavan väsymyksen ja epätoivon tunnit, kun muut talossa nukkuvat, mutta itse on valveilla, tunnista toiseen, viikosta toiseen, hulluuden partaalle asti, ja vaativat asiat odottavat heti kahdeksalta aamulla.

Puhetta unesta ja etenkin unettomuudesta. Toimittajana Olga Ketonen.

Lähetykset

 • to 28.12.2017 20.13 • Yle Areena

Jaksot

 • Tubettaja on nykyään ammatti siinä missä siivooja tai opettajakin. Harva olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut, että Suomen kokoisessa maassa yhä useampi saa elantonsa dokumentoimalla omaa elämäänsä videolle. Mutta millaista tubettajan työ ihan käytännössä on? Yksi Suomen suosituimmista tubetähdistä on 17-vuotias Tuure Boelius, joka tekee nykyään myös musiikkia. Jo lapsena Tuure halusi kuuluisaksi. Tubettaja Boeliuksen tapasi Anna Keränen.

  (Kuva: Kuvakaappaus YouTubesta // Tuure Boelius videollaan vuonna 2016.)

 • Olga Ketosen vieraana seitsemännen soololevynsä julkaiseva, polkujuoksua harrastava Kalle Ahola.

 • Tänään tapaamme nuoren polven tubettajan ja musiikintekijän Tuure Boeliuksen sekä kuulemme mikä kappale elämässä on ollut Elastiselle tärkeä. Studiossa Olga Ketonen

 • Miten pyöräily vaikuttaa hyvinvointiimme ja ympäristön tilaan? Studiossa vieraana Pyöräliiton toiminnanjohtaja Otso Kivekäs. Pyörälenkille mennään "Kampiapina" Jaakko Alajoen seurassa. Juontajina Petri Rinne ja Maria Jyrkäs.

 • Jaakko Alajoelle pyörä on jokapäiväinen kulkuväline, kaikki alle 10 km pitkät matkat taittuvat aina pyörällä. Useat pyöräharrastajat tuntevat Jaakon vlogistina nimellä "Kampiapina".

  Petri Rinne ja Jaakko Alajoki suuntasivat fillarinsa Espoon Nuuksion reunamaille, Kaitalammen rannalle.
  Miehet valitsivat levähdyspaikaksi katoksen, jossa sytytettiin nuotiotuli ja keitettiin nokipannukahvit. Kahvimukin äärellä pohdittiin, mitä pyöräily Jaakolle merkitsee ja miksi juuri pitkien matkojen pyöräily häntä viehättää.

 • Katri-Helena juhlii tänä vuonna 55-vuotistaiteilijajuhlaansa. Ensimmäisen 1963 julkaistun levyn jälkeen niitä onkin tullut lähes viisi sataa. Olga Ketosen kanssa Katri-Helena pohtii elettyä elämää, tulevia aikoja sekä musiikkibisneksen muuttumista.

 • Tutustumme Mamma Mia! -musikaaliin. Juontajana Olga Ketonen

 • Käsien upotus tuoksuvaan multaan, oman keitaan suunnittelu, väriloiston odotus. Puutarhanhoito tempaisee mukaansa. Mutta mikä saa kyykkimään iltakaudet pihalla itikoitten syötävänä ja kitkemään rikkaruohoja vähän väliä? Onko puutarhanhoito parasta terapiaa? Studiovieraana tuottaja, intohimoinen harrastelijapuutarhuri Liisa Akimof.

  Puutarhatieteen dosentti, vanhempi tutkija Erja Rappe Ikäinstituutista kertoo, millaista näyttöä on puutarhatöiden vaikutuksesta henkiseen hyvinvointiin.

  Kirkkonummella sijaitsevan Puutarhaliike Reimanin hortonomi Pirjo Reiman tekee selkoa puutarhojen tämän kevään hittikasveista.

  Juontajina Maria Jyrkäs ja Petri Rinne.

 • Taimistoilla ja puutarhaliikeissä eletään keväisin kiireistä aikaa. Ja kiire on kuulemma nykypäivän ihmisilläkin, jotka haluavat pääsääntöisesti heti valmiita kesäkukkasia. Petri Rinne piipahti tohinan keskelle Jorvakseen Puutarhaliike Reimanin pihalle, jossa liikkeen suunnitelupuolen hortonomi Pirjo Reiman nosteli haastattelun lomasssa myyntipöytiin kesäkukkasia.

  Iloisesti naurahtaen Reiman kertoo, että yleisimmät määreet puutarhaostoksille tultaessa ovat "helppoa ja kaunista".

  Hortonomi Pirjo Reiman huomauttaa, että ihmiset eivät nykyään oikein tiedä kasvien kasvuolosuhteista ja hoidostakaan.

  - Vihoviimeinen paikka hakea vastauksia näihin kysymyksiin on internet ja sen keskustelupalstat. Siellä vastauksien taso vaihtelee ja jokaisella keskustelijalla on oma mielipide.

  Reimanin mukaan meidän ongelmallisin puutarhanhoitoon liittyvä asia on keväinen roudan aiheuttama polte.

  - Keväällä kun maa on jäässä ja aurinko paistaa, aurinko haihduttaa havukasveista paljon vettä. Kasvit kuivuvat kun routainen maa ei luovuta vettä. Tänäkin vuonna näkyy paljon ruskeaksi mennyttä havua, kun lumi säilyi pitkään maassa.

 • Aina on aikaa juoda kupponen.
  Juodaan nyt ensin kahvit.
  Suomalaisessa juhlassa ja arjessa on aina mukana kahvi,
  oli sitten häät, syntymäpäivät tai hautajaiset.

  Jaa meidän kansamme elämäsi kahvikuppi. Mitä tärkeää tapahtui juuri sen kupin aikana, keitä oli paikalla ja miten tilanne päättyi? Kerro meille oma kahvitarinasi.
  WhatsApp viestit numeroon 044 4210895 tai soita 0203-17600

  Studiossa kahvia nauttii Olga Ketonen.
  Ja jos kuppiin liittyy vielä jokin kappale niin kerro sekin.
  Kahvimusiikki soikoon!

 • Aina on aikaa juoda kupponen.
  Juodaan nyt ensin kahvit.
  Suomalaisessa juhlassa ja arjessa on aina mukana kahvi,
  oli sitten häät, syntymäpäivät tai hautajaiset.

  Jaa meidän kansamme elämäsi kahvikuppi. Mitä tärkeää tapahtui juuri sen kupin aikana, keitä oli paikalla ja miten tilanne päättyi? Kerro meille oma kahvitarinasi.
  WhatsApp numero studioon 044 4210895 tai soita 0203-17600

  Studiossa kahvia nauttii Olga Ketonen.
  Ja jos kuppiin liittyy vielä jokin kappale niin kerro sekin.
  Kahvimusiikki soikoon!

  Julie London: Black coffee
  Hector: Heinäpellolla
  Scandinavian Music Group: Mustana, maidolla, kylmänä, kuumana
  Frank Sinatra: The Coffee Song
  Emma Salokoski: Oodi kahville
  Matti Jurva: Kahvikullan ylistys
  Brita Koivunen: Jauhan kahvia
  Koivistolaiset: Costa Rica-laulu
  Neljänsuora: Tuhma tyttö kahvilassa
  Kolmas nainen: Tästä asti aikaa
  Carmen McRae: Coffee time
  Tapio Heinonen: Tilaan toisen kahvin
  Supergrass: Coffee in the pot
  Jenni Vartiainen: Mustaa kahvia
  Markku Into: Keitä, keitä kahvinkeitin
  Bob Marley: One cup of coffee
  Bob Dylan: One more cup of coffee
  Ella Mae Morse: Forty cups of coffee
  Lea Laven: Kahvilaan pieneen mä käyn
  Viola Turpeinen: Kullallein minä kaffia keitän
  Juno: Aamukahvit
  Sleepy Sleepers: Kaksi tapaa keittää kahvia
  Anne Mattila: Kylmä kahvi
  Rembrandts. I'll be there for you
  Jevetta Steele: Calling you

 • Radio Suomen Illassa mukana seikkailujuoksija Jukka Viljanen ja sisututkija Emilia Lahti, joille satojen kilometrien liikuntasuoritus on rutiinia. Juontajina Petri Rinne ja Maria Jyrkäs.

  Sisututkija Emilia Lahti teki massiivisen fyysisen suorituksen alkuvuonna 2018. Hän juoksi Uuden Seelannin päästä päähän. Juoksumatkaan kului aikaa 50 päivää ja reitille kertyi pituutta 2400 km.

  Emilia Lahti kertoo, että sisu ei ole pelkkää mielen voimaa.
  - Sisu on mielenvahvuuden vastinpari eli myös kehollista lujuutta, jota löytyy kun ihminen on tullut oman pystyvyytensä äärirajoille, kun tuntuu että tässä oli nyt kaikki.

  Jukka Viljasen juoksumatkat ovat vieneet niin Saharan autiomaan halki kuin maantieteelliselle Pohjoisnavalle. Hänet on nähty myös ylittämässä Kalaharin autiomaata ja viimeksi inuiittien seurassa Grönlannin jäätiköllä.

  Jukka Viljanen on vuosien myötä pannut merkille, että arkielämässä rakennamme huomaamattamme näkymättömiä kaltereita ympärillemme.
  - Aluksi häkki on kultainen, mutta vähitellen väri muuttuu tummemmaksi kun keksimme erilaisia verukkeita. Pystynkö tekemään tätä, kun olen jo niin vanha, tai kun olen niin paksu. Keksittyjen tekosyiden myötä unelmien saavuttaminen käy mahdottomaksi. Emme uskalla avata häkin ovea, koska pelkäämme ulkona olevaa uhkaa tai mahdollisuutta.

  - Kannustan ihmisiä avaamaan reippaasti häkin oven, sieltä löytyy lisää ovia. Meissä jokaisessa on erilaisia voimavaroja, joihin meidän pitää itse uskoa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä