Ykkösaamun kolumni

Hannu Reime: Ikuinen riita Jerusalemista

 • 5 min
 • toistaiseksi

Kolmen uskonnon pyhä kaupunki Jerusalem nousi loppuvuodesta jälleen kerran kansainvälisen huomion kohteeksi, kun Yhdysvallat ilmoitti pitävänsä Jerusalemia Israelin pääkaupunkina. Kolumnistimme Hannu Reime kertoo tämän ikivanhan kaupungin kiistellystä asemasta.

Presidentti Donald Trumpin isännöimä Valkoinen talo antoi kuukausi sitten tiedotteen, jonka mukaan Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja aikoo siirtää suurlähetystönsä sinne. Ilmoitus nostatti heti levottomuuksia: toistakymmentä palestiinalaista kuoli yhteenotoissa Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa ilmoitusta seuranneissa mielenosoituksissa. Myös amerikkalaisten liittolaismaat sekä Euroopassa että islamilaisessa maailmassa tuomitsivat päätöksen, jota kutsuttiin bensiinin heittämiseksi tuleen.

Näyttää päivänselvältä, että Trumpin ainoana motiivina Jerusalem-ratkaisussaan olivat sisäpoliittiset kannatuslaskelmat. Trumpin tukijoukkoihin toissavuotisissa vaaleissa kuului Yhdysvaltojen uskonnollinen oikeisto, niin sanotut kristityt sionistit, jotka tulkitsevat Lähi-idän tapahtumia Raamatun kirjoitusten valossa. Vaalikampanjassaan Trump oli luvannut, että presidenttinä hän tunnustaisi Jerusalemin kuuluvan Israeliin ja olevan siis juutalaisvaltion pääkaupunki, ja että sen seurauksena hän myös siirtäisi sinne Yhdysvaltojen lähetystön tähänastisesta asemapaikastaan Tel Avivista.

Ilmoituksellaan Trump halusi osoittaa, että hän, edeltäjistään poiketen, pitää vaalilupauksensa. Käsitystä sisäpoliittisesta laskelmoinnista vahvistaa myös se, että vain muutamia tunteja ilmoituksensa jälkeen ja paljon vähemmällä julkisuudella Trump allekirjoitti asetuksen, jolla suurlähetystön siirron toimeenpanon aloittamista lykätään jälleen puolella vuodella. Yhdysvaltojen presidentit ovat tehneet niin jo vuodesta 1995 lähtien, jolloin kongressi hyväksyi lain suurlähetystön siirtämisestä Jerusalemiin. Niin teki siis nyt myös presidentti Donald Trump.

Trumpin päätöstä seuranneissa kommenteissa on jäänyt vähälle huomiolle se, miksi ulkovallat ylipäänsä pitävät edustustojaan Tel Avivissa eivätkä Jerusalemissa, jonne hallitus, parlamentti Knesset ja muut Israelin valtiolliset toimielimet on sijoitettu. Joissakin kirjoituksissa on mainittu syyksi se, että Israel valtasi Itä-Jerusalemin vuoden 1967 sodassa ja liitti sen alueeseensa julistaen samalla, että yhdistynyt Jerusalem on Israelin ikuinen pääkaupunki. Mikään valtio ei ole tunnustanut tällaista yksipuolista päätöstä. Mutta miksi lähetystöjä ei ole siinä osassa Jerusalemia, joka kuului Israelin hallintaan ennen vuotta 1967?

Syyt siihen, että ulkovallat välttelevät edustustojensa sijoittamista mihinkään osaan Jerusalemia, ovat hieman kaukaisemmassa historiassa, diplomaattisissa tapahtumissa, jotka edelsivät Israelin valtion perustamista ja ensimmäistä sotaa arabimaita vastaan vuonna 1948. Marraskuun lopulla edellisenä vuonna YK:n yleiskokous oli hyväksynyt suunnitelman Britannian hallitseman Palestiinan jakamisesta juutalais- ja arabivaltioon ratkaisuna väkivaltaan ja terrorismiin. Jakosuunnitelmassa Jerusalemista ympäristöineen olisi tullut erillisalue, corpus separatum, jota olisi hallittu kansainvälisesti.

Palestiinan jako ei koskaan toteutunut YK:n kaavailemassa muodossa. Sitä vastoin Israel ja brittien perustama vasallivaltio Transjordania, nykyinen Jordania, tosiasiassa jakoivat keskenään sen alueen, josta olisi pitänyt tulla Palestiinan arabivaltio. Jerusalemista kyllä myös sodittiin toden teolla. Taistelu pyhästä kaupungista alkoi heti YK:n päätöslauselman jälkeen ja ratkesi vasta seuraavana kesänä.

Sodan seurauksena Jerusalemista tuli kaupunki, joka oli jaettu Israelin hallitsemaan läntiseen ja Jordanian hallitsemaan itäiseen sektoriin. Jerusalemin selvittämättömän aseman johdosta useimmat Israelin tunnustaneet valtiot päättivät sijoittaa edustustonsa Tel Aviviin, uuteen kaupunkiin, jonka Palestiinaan muuttaneet juutalaissiirtolaiset olivat perustaneet viime vuosisadan alussa ikivanhan Jaffan pohjoispuolelle.

Jerusalem, hepreaksi Yerushalayim ja arabiaksi Al-Quds, on kolmen uskonnon pyhä kaupunki, ja siitä syystä sitä koskevat kiistat ovat katkeria. Uskonto yksin ei kuitenkaan selitä kaikkea. Jerusalem oli vuosisatojen ajan Osmanien turkkilaisvaltakuntaan kuulunut syrjäinen ja takapajuinen pikkukaupunki, jossa muslimienemmistö sekä kristityt ja juutalaiset elivät pääosin sovussa keskenään. Viime vuosisadalla sekoitettu politiikan ja uskonnon myrkyllinen cocktail nosti Jerusalemin hallitsemisen kansainvälisen politiikan kiistakysymykseksi.

Jaetussa Jerusalemissa muurien ympäröimä vanhakaupunki, jonka sisäpuolella useimmat pyhät paikat sijaitsevat, jäi Jordanian hallitsemalle itäiselle sektorille. Kun Israelin ja ympäröivien arabimaiden sota puhkesi kesäkuussa1967, Israel oli valmistautunut valtaamaan Itä-Jerusalemin ja mahdollisesti myös koko sen alueen, jota puolueettomat tarkkailijat nykyisin kutsuvat Länsirannaksi, mutta jolle Israel on palauttanut alueen raamatulliset nimet Juudea ja Samaria. Länsiranta vallattiinkin nopeasti, mutta vain Itä-Jerusalem laajennettuine rajoineen liitettiin virallisesti Israeliin.

Niin sanottu ”demografinen ongelma” on estänyt laajemman alueliitoksen. Länsiranta haluttaisiin pitää, mutta siellä asuu lähes neljä miljoonaa Palestiinan arabia ja vain alle 400 000 siirtokuntalaista. Palestiinalaisten karkottaminen ei käy käden käänteessä ja laittomien siirtokuntien perustaminen on hidasta. Demokraattinen ratkaisu, samojen oikeuksien tunnustaminen Palestiinan arabeille kuin hepreaa puhuville Israelin juutalaisillekin, on suljettu pois nationalistis-ideologisista syistä, eikä sellaiseen ole pakkoa Israelin ollessa ylivoimaisen vahva palestiinalaisiin verrattuna.

Ollaan umpikujassa.

Lähetykset

 • ke 3.1.2018 8.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Älkää peljätkö, vaikka perjantaina pääministerinä on Jussi Niinistö (sin.). Näin oli viime viikollakin, ja Suomeen tulivat vain Trump, Putin ja hirmuhelle.

  ------------------------------------

  Hei huomenta Suomi, pääministerimme on tänään Jussi Niinistö. Älkää peljätkö, vaikka perjantaina pääministerinä on Jussi Niinistö (sin.). Näin oli viime viikollakin, ja Suomeen tulivat vain Trump, Putin ja hirmuhelle.

  Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on taas palannut lomalle ja tänään perjantaina kuten eilen torstainakin pääministeriä sijaistaa puolustusministeri Jussi Niinistö kuten viime viikollakin muutaman päivän.

  Pääministerin sijaisuus ei siis ole ainakaan sinisten eduskuntaryhmän koosta tai puolueen kannatusluvuista kiinni.

  Trumpista ja Putinista päästiin sentään eroon, mutta helle näkyy viivyttelevän Suomessa myös Jussi Niinistön toisen pääministerikauden yli.

  Jos ihan tarkkoja ollaan, niin Niinistön ansioksi voi laskea ehkä vain helteen, sillä Sipilä katkaisi hetkeksi lomansa viime viikonlopun ja alkuviikon ajaksi. Sipilä ei tosin Trumpin ja Putinin tapaamiseen osallistunut, mutta sen sijaan hänet nähtiin työtehtävissä Porin asuntomessuilla ja SuomiAreenalla, jossa kansakunnan huomio kiinnittyi kuinkas muutenkaan kesäpartaan.

  Partojen ja helteiden välillä saattaa olla jokin kummallinen korrelaatio.

  Porista kuultujen asiantuntija-arvioiden mukaan mielipiteet parran tyylikkyydestä menivät suunnilleen fifty-fifty.

  Edelliset kesäparralla säväyttäneet poliitikot taitavat olla Ilkka Kanerva (kok.) 2010 ja Eero Heinäluoma (sd.) 2015.

  Partojen ja helteiden välillä saattaa olla jokin kummallinen korrelaatio, sillä Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys 37,2 (siirryt toiseen palveluun)tehtiin juuri Kanervan partakesänä 2010 Liperissä. Myös vuosi 2015 (siirryt toiseen palveluun)oli kokonaisuudessaan ennätyksellisen lämmin, vaikka alkukesä jäi viileäksi.

  Varsinaisesti Trumpin ja Putinin tapaamisen vuoksi lomansa keskeytti vain ulkoministeri Timo Soini (sin.), joka palasi virkatehtäviinsä maanantaina ja tapasi huippukokouksen yhteydessä amerikkalaisen virkaveljensä Mike Pompeon. Tiistaina iltapäivällä Soini vaihtoi taas vapaalle.

  Mitä Jussi Niinistö sitten voisi tänään tehdä? Ainakin valtioneuvoston istunnon järjestäminen näyttää kovin vaikealta, sillä ollakseen päätösvaltainen valtioneuvoston yleisistunnossa pitää olla paikalla vähintään viisi ministeriä.

  Nyt kun ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) lienee vielä Washingtonissa tai palaamassa sieltä, jää paikalla ja töissä olevia ministereitä laskujeni mukaan Niinistön lisäksi jäljelle vain kolme: Kai Mykkänen (kok.), Pirkko Mattila (sin.) ja Mika Lintilä (kesk.).

  Tosin yleisistunnon järjestämistä vaikeuttaa sekin, että valtioneuvosto on sopinut kolmen viikon istuntotauosta, joka alkoi viime maanantaina. Myöskään tasavallan presidentin esittelyjä ei ole suunniteltu.

  Ministereillä on vuosilomaan rinnastettavaa vapaata vuodessa 30 päivää.

  Ihan niin hullusti eivät asiat kuitenkaan maassa ole, etteikö hallitusta saataisi hädän tullen koolle. Istuntotauon aikana sekä muun muassa Sipilä että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat takapäivystyksessä, jos isänmaa kutsuu.

  Ministereillä on vuosilomaan rinnastettavaa vapaata vuodessa 30 päivää, jonka voi halutessaan sirotella ympäri vuoden. Tosin ministerien lomapäivät vahvistaa valtioneuvosto. Kaikilla ministereillä on tänä vuonna ainakin jonkin verran lomaa heinäkuussa.

  Jussi Niinistö voisi tietysti noin teoriassa perjantaina esimerkiksi johtaa valtioneuvoston kanslian toimintaa, mikä sekin kuuluu pääministerin tehtäviin (siirryt toiseen palveluun). Eri asia sitten on, onko sielläkään juuri nyt kovin paljon johdettavaa.

  Näyttää selkeästi siltä, että poliittinen Suomi melko tarkkaan pysähtyy juuri nyt Trump-Putin -tapaamisen ja Porin SuomiAreenan jälkeen.

  Viikonloppuna ja koko ensi viikon pääministerin tehtäviä hoitaa Anne Berner (kesk.).

  Siitä voitaneen olla yhtä mieltä, että Jussi Niinistön pääministeripäivät ovat olleet kirjaimellisesti helteisiä.

  Jos ne jonkun mielestä ovat olleet turhankin helteisiä, voi aina panna toivonsa siihen, että viikonloppuna ja koko ensi viikon pääministerin tehtäviä hoitaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

  kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

 • Et voi väittää olevasi moniarvoinen ja maahanmuuttomyönteinen, ellet käytä heidän palvelujaan, kirjoittaa Heli Vaaranen.

 • Opetukseen osallistumisen vaikeudet synnyttävät häiriökäyttäytymistä, josta syntyy onnettomuuksien kierre. Ennen kuin kaikki kirjataan rikosrekisteriin, olisiko jotakin tehtävissä.

  - - - -

  Kun työskentelee ongelmanuorien kanssa, törmää ihmistyyppiin, jota voi kutsua pojaksi varjoiselta kujalta. Hän on tyypillisesti impulsiivinen. Hän ei tarkalleen tiedä, miten suunnata tai purkaa energiaansa, ja hän on usein kärsimätön löytämään ratkaisun ongelmiinsa. Hän ei aina ole kovin
  hyvä ottamaan toisia huomioon, ja hänen itsetuntonsa on heikko tai olematon.

  Tämä hahmo herää henkiin yläkoulussa, ja hänet tunnetaan usein hankalana tapauksena. Koulumenestys jää heikoksi, koska hän ei suostu toimimaan auktoriteettien ehdoilla. Hahmo säilyy ällistyttävän samanlaisena 40 ikävuoteen saakka, ja tällainen nuori päätyy helposti kahnauksiin
  myös virkavallan kanssa. Törmään tähän joukkoon jatkuvasti etsiessäni eri ikäryhmistä heikon lukutaidon omaavia poikia ja miehiä.

  Olen ollut yllättynyt siitä, että tekstitaitojen täydellistä puuttumista esiintyy tässä joukossa melko vähän, vaikka tutkimukset osoittavat toisin. Näiden nuorten ongelmana on ennen kaikkea se, ettei heidän osaamistaan tunnisteta. Surullisinta on, että he eivät itsekään yleensä tunnista lahjakkuuttaan. Tyypillisesti tällaisen nuoren päättelykyky on salamannopea ja hänen verbaaliset taitonsa häikäisevät. Remu Aaltonen on kuuluisimpia tällaisia hahmoja. Harvinainen tapaus hän on ennen kaikkea siksi, että ihmiset hänen ympärillään paitsi löysivät hänen kykynsä, myös osasivat valjastaa ne oikein.

  Nämä pojat päätyvät pahimmassa tapauksessa vankilaan tehtyään yhden tai useamman väärän valinnan. Heille on myös tunnusomaista myöhään kypsyminen. Kun ihmiset yleensä miettivät 16-vuotiaina tulevaisuuttaan ja opiskelumahdollisuuksiaan, näille miehille se pälkähtää mieleen usein
  vasta kolmenkympin jälkeen.

  Koulumaailma rakentaa arvosanoilla oman rankijärjestelmän, joka toistuu myös harrastuksissa. Lapset tietävät jo varhain oman asemansa arvosanojen ja suoritustensa perusteella. Kilpailuyhteiskunta rakentuu itseymmärryksen ehdoksi, jossa osa jää alakynteen toisiin nähden.
  Ehdottomasti kiinnostavin ryhmä onkin heikoimmin pärjäävät lapset. Miten ihmeessä kukaan voi ylläpitää kiinnostusta mihinkään, jos suoriutuu jatkuvasti muita huonommin? Myös maailman muuttuminen heijastuu näihin nuoriin. Kun taloutemme perustuu korkeaan osaamiseen, monelle
  nuorelle täytyy olla kammottavaa huomata, ettei ylläkään muiden tasolle.

  Nuorten kanssa viettämäni viimeiset pari vuotta on tehnyt tästä ihmisjoukosta minulle läheisen. Totta puhuen samastun heihin vahvasti, ja etenkin teini-iässä näihin nuoriin on helppo saada kontakti. Kun seuraa nuoria, joille koulunkäynti tuottaa ongelmia, vika ei ole käytännössä koskaan
  heidän valmiuksissaan. Opetukseen osallistumisen vaikeudet synnyttävät sen sijaan häiriökäyttäytymistä, josta syntyy onnettomuuksien kierre.
  Yhteiskuntakelpoisuus näkyy ihmisen statuksesta. Tyypillisin mittari ihmisen yhteiskuntakelpoisuudelle on rikosrekisteri. Jos sellainen löytyy, ihmisessä on jotain epäilyttävää ja jos rikosrekisteri on pitkä, yhteiskuntakelpoisuus on kyseenalainen. Monissa maissa, kuten
  Yhdysvalloissa, vangit eivät saa kansalaisoikeuksia. He eivät saa esimerkiksi äänestää.

  Suomessa on viime vuosina puhuttu paljon rangaistuksien koventamisen tarpeesta. Vankilatuomioiden määrää ja pituutta halutaan lisätä. Tämä siitä huolimatta, että niin rikollisuus kuin rikosten uusimisen yleisyys ovat maassamme alhaisia. Vankilamme toimivat käytännössä samaan tapaan kuin peruskoulu: niiden perusajatus on tuottaa yhteiskuntakelpoisuutta. Näillä molemmilla saroilla olemme muita maita edellä. Kovempia tuomioita halutaan ennen kaikkea siksi, että oikeuslaitoksesta halutaan koston väline. Tuomio ei tähtää sovitukseen, vaan kärsimykseen. Tässäkin Yhdysvallat osoittaa huonoa esimerkkiä. Selvästi tuomioiden ja vankilaolojen koventaminen ei tee valtiosta toimivampaa. Se vain tönii pojan varjoiselta kujalta pimeyden syliin.

  Koululaitoksella on kiinnostava ja perustava yhteys näiden nuorten tulevaisuuteen. Jos koululaitos toimii mutkattomasti, se on kansalaisyhteiskunta pienoiskoossa. Parasta aikaa peruskoulua ollaan uudistamassa suuntaan, jossa sosiaaliset taidot ja itsearviointi korostuvat. Perusopetuksen
  kivijalka on yhteistoiminta, jossa ryhmätyön merkitys entisestään painottuu. Heikosti pärjäävien nuorten ongelmat ilmenevät yleensä juuri sosiaalisissa suhteissa. Siksi tätä uudistusta on helppo tervehtiä ilolla. Vielä iloisempi olisin, jos nuorten piilevä lahjakkuus tunnistettaisiin ajoissa. Se
  ratkaisi kaikkein suurimmat ongelmat automaattisesti, kuten rapistuvan lukutaidon ja heikkenevän koulutustason.

 • Miten sotevaliokunta voi työskennellä kaksitoistakertaisesti normaaliin verrattuna? Mitä töitä Suomen Pankilla muka on? Onko EU-huippuvirkoihin joku pätevyysvaatimus?

  ---------------------------------------------------------------------------

  Kesällä Suomessa ei yleensä tapahdu juuri mitään, jos festareita ja kesäteattereita ei lasketa. Tänä kesänä tapahtuu, tavallaan. Parin ison maan presidentit päättivät tavata toisensa Suomessa ja muu elämä Helsingissä pysäytettiin.
  Myös Sote-maailmassa tapahtuu, tavallaan. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee kiivaalla vauhdilla Sote-uudistusta. Valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun mukaan he ovat tehostaneet työtahtinsa kaksitoistakertaiseksi (!) normaaliin verrattuna.
  Tämä kyllä herättää muutamia kysymyksiä, joita nyt tässä en kehtaa esittää. Erikoista on, että muutama valiokunnan jäsen valitti eduskunnan puhemiesneuvostolle, ettei valiokunnan työskentely oikein etene.
  Eipä se työ juuri nyt kummemmin kyllä etenekään, kun päättivät pitää kesken kaiken kiireen melkein kahden kuukauden toipumisloman.
  Pari merkittävää nimitystä kesään osui. Itälän Ville nimitettiin hyvin korkeaan virkaan EU:ssa. Nyt siellä on tärkeissä ja hyvinpalkatuissa hommissa jo kolme kotimaan politiikassa aika täydellisesti epäonnistunutta miestä. Tämä herättää EU-virkojen pätevyysvaatimuksista muutamia kysymyksiä, joita nyt tässä en niitäkään kehtaa esittää.
  Kotimaassa nimitettiin Suomen Pankin johtokuntaan ammattilainen talon sisältä. Paikka vapautui, kun Liikasen Eki lähti eläkkeelle ja Rehnin Ollista tuli uusi pääjohtaja.
  Pari sanaa Ekistä. Hänestä tuli valtiovarainministeri eli esimieheni runsaat kolme vuosikymmentä sitten.
  Kova oli mies touhuamaan. Töiden ohella hän alkoi juosta pitkiä lenkkejä, lopulta aina maratoneihin asti. Ja siinä sivussa Eki opiskeli innokkaasti ranskaa.
  Tästä opiskelusta saattoi päätellä, että mies tähtää hommiin jonnekin Eurooppaan, ehkä EU:n suuntaan, niin kuin sitten kävikin. Sinänsä erikoista, kun muutamaa vuotta aikaisemmin hänet oli nähty aktiivina Ei EEC:lle -liikkeessä.
  Mutta takaisin Suomen Pankkiin. Suomi liittyi Euro-alueeseen pari vuosikymmentä sitten. Valuuttakurssipolitiikka eli ainainen devalvoiminen poistui talouspolitiikan työkalupakista ja rahapolitiikka siirtyi Euroopan Keskuspankille (EKP).
  Suomen Pankilta työt siis melkein loppuivat. Kun johtokunnasta poistui noihin aikoihin yksi jäsen keskusteltiin siitä, tarvitseeko paikkaa ollenkaan täyttää.
  Silloinen pääjohtaja Matti Vanhala oli sitä mieltä, että uutta jäsentä ei tarvita. Lehtihaastattelussa hän totesi, että hänellä käy aika pankissa pitkäksi, kun ei ole mitään tekemistä. Lehtileike on minulla vieläkin tallessa.
  Liikasta on onniteltava siitä, että hän on pystynyt ylläpitämään mielikuvaa siitä, että Suomen Pankilla olisi jotain merkittävää tekemistä.
  Kun lakia pankista lukee, tulee vastaan kolme tehtävää. Ensinnäkin tulee toimeenpanna se, mitä Isot Pojat ja Tytöt EKP:ssä päättävät. Ei kovin kummoinen homma. Toiseksi pankin vastuulla on Suomen setelihuolto. Kolmanneksi tehtäväksi mainitaan tarvittavien tilastojen tekeminen, mitä se siten merkinneekään.
  Tekisi mieli kysyä, miten näihin rutiinihommiin tarvitaan kovapalkkainen johtokunta, nelisensataa työntekijää ja komea graniittilinna keskellä Helsinkiä. Mutta näin kesämielellä en nyt kehtaa tätäkään kysymystä esittää.

  Erkki Virtanen. Kirjoittaja on työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö, joka jäi eläkkeelle 45 vuoden virkamiesuransa jälkeen. Nyt Virtanen vaeltelee mökkipaikkakuntansa Tammelan saloilla ja seuraa ja kommentoi valtiontalouden nykytilaa. Poliittisesti yhä sitoutumaton.

 • Kolumnisti Janne "Rysky" Riiheläinen toteaa kolumnissaan, että Suomeen saapuvat suurvaltajohtajat näkevät maailman nollasummapelinä, jossa toisen saama hyöty on aina itseltä pois.

  --------------------------

  Yhdysvaltain ja Venäjän johtajien tapaamiset on perinteisesti ajateltu rauhan ja liennytyksen toimiksi, jotka luovat edellytyksiä turvallisuuden ja vakauden edistämiseen. Nyt Helsingissä tapaavat kuitenkin valtionpäämiehet, joille nämä asiat eivät ole tärkeitä. He tapaavat Helsingissä edistääkseen oikeiksi katsomiaan asioita.

  Trumpin ja Putinin tapaaminen ei ole pohjimmiltaan vastustajien, tai oikeastaan edes kilpailijoiden, tapaaminen. He ovat maidensa johtajina monessa asiassa samalla puolella. He haluavat purkaa toisen maailmansodan jälkeen kehittyneen ja kylmän sodan loppumisen jälkeen kukoistaneen, sääntöpohjaisuuteen ja keskinäisriippuvuuteen perustuvan maailmanjärjestyksen. Sekä Putin että Trump haluavat luoda kaikkialle kahdenvälisiä suhteita, koska kumpikin tietää maansa olevan vahvemmilla silloin. Presidenteistä kumpikin näkee maailman nollasummapelinä, jossa toisen saama hyöty on aina itseltä pois.

  Kumpikin presidenteistä haluaa EU:n heikkenevän ja jopa hajoavan. Trump ei viitsi tätä tavoitettaan edes peitellä. Vastikään hän tarjosi Ranskan presidentti Macronille hyvää, kahdenkeskistä kauppasopimusta vastineeksi maan erosta Euroopan unionista. Venäjä puolestaan väittää haluavansa vahvaa unionia, mutta pyrkii heikentämään sitä muun muassa tukemalla EU-vastaista äärioikeistoa. Parhaillaan ovat myös tutkinnan alla suurimman Brexitiä ajaneen kampanjan keskushahmona olleen miljonäärin suhteet Venäjän suurlähetystöön. Komissaari Jyrki Katainen totesikin Kultarannassa, että Trump ja Putin jakavat ajatuksen, että mitä heikompi Eurooppa on, sen parempi.

  Unioni on poliittinen ankkurimme länteen ja siksi sen hajoaminen tai heikentyminen asettaisi Suomen äärettömän hankalaan asemaan. Pahimmillaan ajautuisimme taas kylmän sodan tilanteeseen, jossa liikkumavaramme määriteltiin Kremlissä. Voidaan siis sanoa, että maaperällämme tapaavien presidenttien jakama ja yhdessä edistämä tavoite on syvästi Suomen etujen vastainen.

  Diilintekijäksi Valkoiseen taloon valitun Trumpin näytöt kansainvälisessä politiikassa ovat tähän mennessä olleet heikkoja. Kremlissä on varmasti mietitty miten hyödyntää huomiotalouden opein egoaan ja kannatustaan ylläpitävän Trumpin heikkouksia. Taustalla väikkyy myös Venäjä-tutkinta, jossa tutkitaan Trumpin ja hänen lähipiirinsä yhteyksiä Venäjälle. Vastikään senaatin tiedusteluvaliokunnan raportti totesi Venäjän pyrkineen voimakkaasti vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulokseen Trumpin hyväksi.

  Putin voi tulla Helsinkiin mielessään suunnitelma päästä pois siitä nurkasta, johon Venäjä on itsensä maalannut Krimin miehityksen ja Ukrainaan hyökkäämisen myötä. Sen nurkan seinät muodostuvat pääosin läntisten valtojen arvopohjaisen yhteistyön rakenteista. Historiaton Trump lienee valmis heikentämään näitä rakenteita, jos kokee siitä itselleen saavansa hyödyn tarpeeksi suureksi.

  Laajemmassa kuvassa nämä presidentit vastustavat globalisoitunutta, avointa maailmaa, jossa ihmiset, palvelut, raha, arvot ja tavara liikkuvat sääntöpohjaisesti ja suhteellisen vapaasti. Putin vastustaa sitä, koska Venäjä ei sellaisessa maailmassa voi olla niin suuri kuin haluaa. Trump vastustaa sitä, koska osa Yhdysvalloista on kokenut syystä tai syyttä jääneensä häviäjäksi tässä kehityksessä. Juuri siitä osasta hän ammentaa kannatuksensa.

  Suomessakin tätä tapaamista tuntuvat tervehtivän suurimmalla ilolla ennen kaikkea erilaiset laita- ja ääriainekset. Siinä ilossa ei ole kysymys virallisen Suomen maltillisesta tyytyväisyydestä, vaan voimaantuneesta riemusta jollain tasolla omiksi koettujen johtajien saapumisesta tänne.

  Trumpin ja Putinin poliittiset tavoitteet voidaan hyvin monessa asiassa tiivistää paluuksi menneisyyteen. Heille sääntöpohjainen maailmanjärjestys, ihmisoikeudet, ympäristönsuojelu, sukupuolten tasa-arvo, keskinäisriippuvuus, lehdistönvapaus, vähemmistöjen oikeudet ja monet muut modernin elämänmuodon piirteet ovat syystä tai toisesta vastenmielisiä.

  Maanantaina presidentit Trump ja Putin siis miettivät yhdessä keinoja, millä kääntää kelloja taaksepäin. Meidän muiden on nyt hyvä miettiä keinoja, miten pääsemme palaamaan tulevaisuuteen.

 • Puna-armeijan sotareportterina toisessa maailmansodassa toiminut Vasili Grossman kirjoitti romaanin, jota pidetään Tolstoin Sodan ja rauhan veroisena mestariteoksena. Kolumnisti Hannu Reime on juuri lukenut kirjan ja kertoo sen herättämistä ajatuksista.

  ----

  Silmiini sattui loppukeväällä uutinen siitä, että Pietarin Pieni draamateatteri esitti toukokuussa vierailunäytöksenä Lontoossa näyttämösovituksen Vasili Grossmanin romaanista Elämä ja kohtalo. Tieto näytelmästä tuli itselleni mutkan kautta ja pitkällä viipeellä, sillä esitys oli saanut ensi iltansa Pietarissa 11 vuotta sitten draamateatterin kantaviin voimiin kuuluvan Lev Dodinin ohjaamana, ja sitä on sen jälkeen esitetty usein. Mieleeni muistui samalla, että olin kauan sitten ostanut Grossmanin romaanin, mutta syystä tai toisesta kirja oli jäänyt lukematta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, joten tartuin teokseen ja luin sen kesän alussa.

  Lukukokemus oli vavahduttava. Elämä ja kohtalo kuvaa yli 800 sivullaan mahtavan freskon tavoin Euroopan historian synkimpiä vaiheita 1900-luvulla. Teoksen keskeinen tapahtuma on Stalingradin taistelu Neuvostoliittoon tunkeutuneen Natsi-Saksan armeijan ja Puna-armeijan välillä. Klassisen venäläisen romaaniperinteen mukaisesti kirjassa on paljon henkilöitä, joiden kohtalot sivuavat toisiaan läheltä ja kaukaa.

  Elämän ja kohtalon tapahtumat ajoittuvat vuosiin 19421943. Kirjoittaessaan niistä konstailemattomalla proosallaan Grossman piirtää lukijan mieleen realistisen kuvan Volgan varrella sijaitsevasta, pommien raastamasta Stalingradista, mutta myös monista muista paikoista noina vuosina: Moskovasta, Kazanista, Kuibyševista, Kalmukian arosta, Hitlerin tuhoamisleireistä kaasukammioineen ja Stalinin pakkotyöleirien todellisuudesta napapiirin pohjoispuolen talvessa.

  Vasili Grossman toimi toisen maailmansodan aikana Puna-armeijan lehden Krasnaja Zvezdan rintamakirjeenvaihtajana Stalingradissa ja monilla muilla sotatoimialueilla. Hän oli todistamassa muun muassa Kurskin panssaritaistelua, Treblinkan tuhoamisleirin vapauttamista ja lopulta myös Berliinin antautumista. Grossmanin teosta on kutsuttu 1900-luvun Sodaksi ja rauhaksi, ja paljon yhteistä sillä onkin Tolstoin klassikon kanssa. Erona on se, että Grossman itse oli todistamassa tapahtumia, joista hän rakentaa kertomuksensa, kun taas Tolstoi ei ollut vielä syntynytkään Napoleonin sotien aikana.

  Grossman kirjoitti Elämän ja kohtalon 1950-luvun lopulla ja uskoi, että se julkaistaisiin silloin vallinneen poliittisen suojasään ilmapiirissä, kun Stalinin rikokset oli virallisesti tuomittu. Toisin kuitenkin kävi. Poliittinen poliisi KGB takavarikoi käsikirjoituksen, ja puolueen pääideologi Mihail Suslov sanoi, että kirjaa ei tultaisi julkaisemaan Neuvostoliitossa ainakaan kahteensataan vuoteen. Suslovin mukaan Elämä ja kohtalo on Neuvostoliitolle vieläkin vahingollisempi kuin Boris Pasternakin Tohtori Živago, jonka käsikirjoituksen italialaiset kommunistit olivat salakuljettaneet Länteen. Vasili Grossman kuoli syöpään vuonna 1964 eikä koskaan tullut tietämään romaaninsa lopullista kohtaloa.

  Maailmankirjallisuudelle ja ihmiskunnan yhteiselle kulttuurille onneksi Grossman oli piilottanut kaksi kopiota kirjansa käsikirjoituksesta. Akateemikko Andrei Saharov auttoi kopioimaan tekstin mikrofilmille, joka onnistuttiin salakuljettamaan ulkomaille. Elämä ja kohtalo julkaistiin vuonna 1980 venäjäksi ja pian muillakin kielillä. Suomeksi kirja ilmestyi Esa Adrianin kääntämänä neljä vuotta myöhemmin. Mihail Suslov osoittautui huonoksi ennustajaksi: Elämä ja kohtalo julkaistiin kuin julkaistiinkin Neuvostoliitossa, mutta vasta vuonna 1988 Mihail Gorbatšovin avoimuuspolitiikan aikana. Neuvostoliitolla itsellään ei silloin ollut enää montakaan elinvuotta jäljellä.

  Kuten historiallisissa romaaneissa tapana on, myös Vasili Grossmanin mestariteoksessa vilahtaa kuvitteellisten henkilöiden lisäksi todellisia historian hahmoja: Stalin ja Hitler. Sotilailla on tietenkin tärkeä osa kirjan henkilökokoelmassa, mutta keskeinen tarina on rakennettu siviilimiehen, tiedeakatemiassa työskentelevän ydinfyysikon Viktor Shtrumin ja tämän perheen ympärille. Shtrumissa on piirteitä kirjailijasta itsestään alkaen molempien juutalaisesta syntyperästä. Grossman oli koulutukseltaan kemian insinööri, ja hän tunsi suurta mielenkiintoa luonnontieteisiin, jotka muodostivat pienen, ainakin jonkinasteisen ajatuksen vapauden saarekkeen totalitaarisessa valtiossa.

  Elämän ja kohtalon mieleenpainuvimpia kohtauksia onkin sodan ja leirien kauhujen šokeeraavien kuvausten lisäksi puhelinsoitto, jonka Viktor Shtrum saa eräänä iltana Stalinilta suoraan kotiinsa. Tutkija on joutunut kateellisten kollegojensa ja esimiestensä silmätikuksi: hänen työtään on alettu vieroksua "talmudilaisena fysiikkana", joka on ristiriidassa Engelsin ja Leninin kirjoitusten konkreettisen materialismin kanssa. Shtrum odottaa pelolla sitä hetkeä, jolloin hänet tultaisiin pidättämään. Mutta mitä onkaan Stalinilla sanottavanaan vapisevin käsin puhelinta pitävälle tutkijalle: toveri Shtrum, teette mielenkiintoista ja tärkeää työtä. Onko teillä kaikki, mitä tarvitsette? Generalissimus Stalin oli ymmärtänyt tai hänelle oli kerrottu, että "talmudilaisen fysiikan" abstraktioilla on yhteys, ei vähempään kuin atomipommiin.

  Elämä ja kohtalo olisi hyvin kirjoitettu reportaasi, jos se tyytyisi kuvaamaan vain ulkoisia tapahtumia: toisen maailmansodan sekä natsismin ja stalinismin kauhuja. Suureksi kirjallisuudeksi romaanin nostaa sen hieno ja uskottava ihmiskuvaus. Kirjan henkilöt eivät ole läpikotaisin pahoja, mutta eivät myöskään pyhimyksiä lukuun ottamatta ehkä muutamaa poikkeusta kumpaankin suuntaa.

  Elämää ja kohtaloa lukiessa tuli mieleen Marxin ajatus, että joskus historia toistaa tragedian farssina. Ne hahmot, jotka nykyisin täyttävät suurpoliittisen teatterin näyttämön ja joista kaksi tunnetuinta tapaa toisensa muutaman päivän kuluttua Helsingissä, ovat aika farssimaisia, jos heitä vertaa niihin, jotka johtivat Vasili Grossmanin kuvaamaa maailmaa.

 • Viestinnän tutkija, toimittaja Taneli Heikka kolumnoi alkoholista ja siihen kuolleista.

  ----

  Siemailen rapsakkaa valkoviiniä aurinkoisella terassilla, kun alkoholi nostattaa ajatukseni lentoon. Näen
  syksyisiä hautuumaita, kaikki Suomen kalmistot pimeänä yönä, ja jokaisen alkoholiin kuolleen ihmisen
  haudalla palaa lyhty. Lyhtyjen tuike muodostaa valojen verkoston, koko maata halkovan tähdistön.
  Siinä se oli taivaalta katsoen silmieni edessä, Hangosta Petsamoon ulottuva viinaan kuolleiden
  muistomerkki, joka äänettömästi huutaa suruaan avaruuteen.
  Alkoholi on Suomen unohdettu sota. Se on kaatanut miehiä ja naisia mykkiin hautoihin vuosituhansia.
  Alkoholin 1300 vuosittaista suoraa uhria ei saa muistella. Sankarihautoja ei ole. Kenraali Zinfandelin ja
  marsalkka Chardonnayn sotilaat repivät itsensä kuoliaaksi taistelussa, josta ei kirjoiteta historiikkeja,
  maalata tauluja tai veistetä patsaita.
  Kansa taistelee, kansa vaikenee. Läheisensä menettäneet muistelevat rakkaitaan yksin.
  Voisiko asialle tehdä jotain? Mikä paikkakunta rakentaa ensimmäisenä kansallisen alkoholikuolemien
  muistomerkin?
  Alkoholiin voi kuolla monella tapaa. Se on hyvin suosittua.
  Voit kuolla pikkuhiljaa elävältä, niin kuin se konttoristi joka pitkän uran jälkeen sai potkut alettuaan
  siemailla voimia firman baarikaapista. Voit hiipua tuskallisesti niin kuin ne tuhannet elämäntaiteilijat,
  jotka ruokkivat luovuuttaan maksan kautta. Voit päätyä kansalliseen juhannustilastoon järven selällä
  vetoketju auki, tai voit katkokävellä hautaan pitkän harrastuksen tuloksena.
  Mikä suosituinta, voit kuolla ihan tavallisesti, mutta viisitoista vuotta etuajassa, eikä kukaan koskaan
  sano ääneen miksi. Vain läheiset tietävät.
  Tämä ei ole moralistinen kolumni. Tämä on kolumni julkisen suremisen puolesta.
  Moralismi olisikin epäuskottavaa. Itsekin nimittäin tykkään olla päissäni.
  Kuulun märkään, 1990-luvulla aikuistuneeseen X-sukupolveen, jonka kasvuvuosiin osuivat
  alkoholipolitiikan vapautuminen ja kommunismin kuolema. Kun byrokratiat ja diktatuurit veltostuivat,
  jäljelle jäi ihmisenä olemisen tyhjyys ja tyhjyyden täyttävä, aamuun asti saatavilla oleva pitkä tuoppi.
  Merkitykset, työpaikat ja yhteisöt katosivat. Tuollainen sukupolvikokemus on ihmiskunnan yleisin tunne,
  johon viinakauppiaat kaikkina aikoina ovat myyneet rohtojaan.
  Tein oman osani juomatalkoissa alkoholihaittojen maksimoimiseksi ja maksamiseksi. En kadu, olin
  aikani lapsi. Mutta suren hieman jokaista hetkeä, jota ei ollut voimia ottaa vastaan ilman puudutusta.
  Onneksi en ollut lähesiriippuvuuteen taipuvainen. Rutikuiva Riesling on edelleen ystäväni, mutta mitä
  harvemmin hän kippistää kanssani, sen parempi.
  En voi syyllistää juopottelijoita. Ihmiset kyllä kaatavat viinan kurkkuunsa itse, mutta mistä me tiedämme
  minkä haavan puuduttamiseen. Luonnontieteen uusi tutkimustulos kertoo, että kokemukset saattavat
  siirtyä perimään. Jos siis sinusta tuntuu siltä, että sisälläsi on möykky, jonka syytä et tiedä, et ehkä
  kuvittele. Se on edeltävien sukupolvien lahja juuri sinulle, sukupolvesta toiseen periytyvä synti, joka ei
  liuottimilla katoa, mutta saattaa kyllä unohtua hetkeksi. Pullotettu terapia on monille ainoa saatavilla
  oleva. Siitä vaan syyllistämään puliukkoa, joka sulattaa alkoholilla sukupolvien takaa periytyvää
  kokemusta väkivallasta, yksinäisyydestä, sodasta ja rakkaudettomuudesta.
  Alkoholi taitaa olla seuranamme niin kauan kun ihmiskunta juhlii ja suree. Ihminen ei raivoraitistu.
  Mutta ihminen voi surra. Ja siitä alkaa yksilön ja ihmiskunnan parantuminen.
  Alkoholikuolemien muistomerkki suo omaisille oikeuden muistella ihmistä, jonka elämä oli arvokas. Siitä
  tulisi nähtävyys, jonka äärellä omaiset saisivat tunnustaa surunsa ja rakkautensa julkisesti ensimmäistä
  kertaa. Siksi tälle muistomerkille jonotettaisiin.
  Taneli Heikka: Millainen muistomerkki se olisi?
  Olisiko se kuin joukkotuhon muistomerkit maailmalla? Ehkä rauhaisa lehto tai betoninen labyrintti, jossa
  omaiset voisivat viivähtää ja puhua? Vai olisiko se kuin Rumba, Helsingin Salmisaareen Alkon 60-
  vuotisjuhliin pystytetty musta alumiiniveistos, jossa alkoholikuolema hakee parinsa kosiotanssiin? Vai
  näköispatsas 60-vuotiaana kuolleesta perheenisästä, josta mikään ei näkynyt ulospäin vaikka me
  läheiset tiesimmekin, ja samalla kun vihasimme, myös rakastimme loppuun asti.
  Taiteilijat miettikööt. Tärkeintä on, että tunteille ja puheelle avautuu paikka. Että alkoholitaisteluissa
  kaatuneet saavat rauhan vainajina, joista saa puhua totta. Että voisimme sanoa: hän oli hyvä ihminen,
  joka joutui sotaan, ja siellä hän kuoli.
  Että hautausmaiden lyhtyjen liekit näkyisivät avaruuteen, ja voisimme olla jokaisesta tulesta kiitollisia ja
  ylpeitä.

 • Kolumnivuorossa on Parecon Finlandin varapuheenjohtaja, tietokirjailija sekä luokan- ja historianopettaja Joona-Hermanni Mäkinen. Parecon Finland kertoo olevansa demokraattiseen ja ekologisesti kestävään talouteen erikoistunut järjestö ja Joona-Hermanni Mäkisen aiheena onkin markkinatalous.

  -------------------------------------------

  Markkinatalous, kuten farkut, ei ole koskaan poissa muodista. Tämänhetkisessä julkisessa keskustelussa vallitsee kuitenkin sellainen markkinatalousvillitys, että mitään muuta lääkettä hyvinvointivaltion kehittämiseen ei tunnu edes olevan tarjolla.
  SDP-poliitikko Timo Harakka visioi hiljattain demareista "verotuksen saralla Suomen johtavaa markkinatalouspuoluetta". Porvarihallitus puolestaan vie läpi järkälemäistä sote-uudistusta väittäen kirkkain silmin, että terveydenhoidon tasoa voidaan nostaa vain yksityisen sektorin avulla.
  Suomessa ollaan unohtamassa koko hyvinvointivaltiomme historia. Menestyksemme olisi ollut mahdotonta vailla ymmärrystä markkinoiden pimeästä puolesta. Ennen kuin markkinaintoilu saa enemmän vahinkoa aikaan, kerrataan hieman taloustieteellisiä tosiasioita.
  Markkinatalous ei poista köyhyyttä. Parhaassakin tapauksessa puolet väestöstä elää köyhyysriskissä, koska eivät käy töissä. Koti-isät ja -äidit, vanhukset, työkyvyttömät, lapset ja täysipäiväiset opiskelijat ovat vailla tuloja. Suomessa heitä on ymmärretty tukea.
  Valitettavasti näitä tuensaajia on alettu syyllistää. Tämä on absurdia.
  Markkinoilla raha jakautuu epäoikeudenmukaisesti. Ahkeruudella ja yritteliäisyydellä luodaan vaurautta, mutta markkinataloudessa varallisuuserot kasvavat järjestään suhteettoman suuriksi. Varallisuuden keskittyminen harvojen ja valittujen käsiin on yleisen oikeustajun vastaista. Sillä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan tai tuntee oikeita ihmisiä, on suurempi vaikutus yksilön menestykseen kuin lahjakkuudella tai toimeliaisuudella. Eniten vaikutusta on tutkitusti sillä, kasvaako vauraissa oloissa.
  Markkinatalous jättää myös monet köyhiksi. Ilman tukia ja tulonsiirtoja köyhyyttä olisi Suomessa jopa Yhdysvaltoja enemmän.
  Markkinatalous ei ole koskaan kyennyt tarjoamaan kaikille työkykyisille töitä.
  Siihen tarvittaisiin vahvaa julkisen sektorin vetoapua. Puhumattakaan siitä, että taantumassa ja lamassa työt ovat erityisen tiukassa. Miksi yksilöä syytetään laiskuudesta, kun kyse on järjestelmän valuviasta?
  Ympäristön turmeleminen on markkinatalouden pahimpia syntejä. Markkinat suorastaan käskevät saastuttamaan, koska ympäristöhaitat eivät näy hinnoissa. Vaikka yksittäinen kuluttaja kuinka tunnollisesti söisi kasvisruokaa ja vähentäisi lentämistä, päästöt kasvavat ja tuotanto saa yhä absurdimpia piirteitä.
  Norjalainen lohi lentää Aasiaan pakattavaksi ja sieltä suomalaisen kaupan hyllylle. Aidosti tehokkaassa taloudessa kala pakattaisiin ilman mannerten välisiä lentoja.
  Ekonomistit painottavat, että oikein kohdistetuilla kannustimilla saadaan paljon aikaiseksi. Ympäristöasioissa kannustimet ovat markkinoilla erittäin dynaamiset. Ne kirittävät kuitenkin täysin väärään suuntaan - kohti ilmastokatastrofia.
  Markkinat kaventavat demokratiaa. Talousviisaat ymmärtävät myös, että markkinat ovat sisäsyntyisesti epädemokraattinen järjestelmä. Demokratiassa jokaisella kansalaisella on yksi ääni. Markkinataloudessa vaikutusvaltaa saa lompakon paksuuden perusteella.
  Taloudella on kuristusote politiikasta. Kansainvälisesti katsoen tilanne on synkkä. Monikansalliset energiayhtiöt käärivät voitot, jättävät ympäristöhaitat muiden maksettaviksi, levittävät valheita ilmastonmuutoksesta ja lobbaavat ilmastosopimuksia vastaan. Toteutettu politiikka noudattaa vuodesta toiseen suurten vaalirahoittajien ja sidosryhmien toiveita.
  Kilpailu keskittyy. Markkinoilla syntyy herkästi monopoleja ja oligopoleja ilman viranomaisten jatkuvaa valvontaa. Suuret yritykset ostavat nousevia kilpailijoita, ja hinnoittelevat niitä ulos markkinoilta. Julkinen sektori yrittää paikkailla ongelmaa.
  Kilpailuviranomaiset määräävät sakkoja pahimmista väärinkäytöksistä ja estävät monopoliasemaan johtavat fuusiot.
  Eikä pieneen talouteen mahdu montaa suuryritystä. Siksi Suomea onkin kutsuttu "keskittyneen kilpailun luvatuksi maaksi". Täällä on erityistä syytä olla tarkkana siitä, millaiset pelisäännöt haluamme markkinoille asettaa.
  Markkinatalous vaatii jatkuvaa korjaamista. Markkinauskovaisilla on taipumus kritisoida äänekkäästi julkista sektoria. Ironista kyllä, julkinen sektori on juuri se taho, jonka suuntaan taloustieteessä käännytään, kun markkinatalous vaatii huoltoa. Haittaverot, ympäristönsuojelu ja köyhyyden vähentäminen eivät toteudu ilman jatkuvaa valtion puuttumista markkinoiden toimintaan.
  Vakavin markkinatalouden aiheuttama uhka on elinympäristömme romahtaminen rajattoman saastuttamisen ja kulutuksen seurauksena. Tiedeyhteisö on jo pitkään liputtanut päästökaupan, päästöjen verottamisen ja vahvan vihreän teollisuuspolitiikan puolesta.
  Tavoitteena on oltava nollapäästöjärjestelmien läpimurto liikenteessä, kulutuksessa ja tuotannossa. Markkinoiden reunaehtojen asettaminen, korkeat verot ja määrätietoinen valtion omistajaohjaus ovat hyvinvointivaltioiden vahvuuksia, joille on huutava maailmanlaajuinen tarve. Suomi voisi esimerkillään näyttää, kuinka vihreä teollinen vallankumous toteutetaan.
  Suomessa on pitkään osattu olla terveen skeptisiä markkinatalouden suhteen. Pidetään siitä kiinni tulevaisuudessakin.
  Kirjoittaja on Parecon Finlandin varapuheenjohtaja, tietokirjailija sekä luokan- ja historianopettaja.

 • Kolumnisti Unto Hämäläinen tarkastelee Helsinkiä suurvaltapolitiikan näyttämönä toteutuneiden huipputapaamisten kautta.

  ----

  Helsingissä järjestetyt idän ja lännen johtajien tapaamiset ovat olleet Suomen
  ulkopolitiikan huippuhetkiä. Helsinki ei ole kertaakaan valikoitunut
  tapaamispaikaksi sattumalta. Isännöintiä on edeltänyt pitkä valmistelutyö ja
  myös kova kilpailu muiden pääkaupunkien kanssa.
  Viisi voittoa tässä kaupunkien välisessä kilpailussa 43 vuoden aikana ei ole
  huono suoritus, sillä pieni maa ei juuri enempää voi vaikuttaa
  maailmanpolitiikkaan kuin tarjota suurille tilat neuvonpitoon ja sen jälkeen
  nostaa peukun pystyyn.
  Jos kokous onnistuu, isäntämaa saa paitsi kehut järjestelyistä myös
  tilaisuuden edistää omia tavoitteitaan. Tätä mahdollisuutta Suomen
  valtionpäämiehet ovat taitavasti, jopa hämmästyttävän taitavasti, käyttäneet
  hyväkseen.
  Pisimpään työtä tapaamisen eteen joutui tekemään presidentti Urho
  Kekkonen, sillä heinäkuussa 1975 järjestetyn Euroopan turvallisuus- ja
  yhteistyökokouksen valmistelu kesti peräti kuusi vuotta.
  Suomen aloitteesta alkaneet Etyk-neuvottelut takkusivat ja kokous lykkääntyi
  monta kertaa. Kekkoselta oli loppua aika kesken ja niin eduskunta joutui
  vuonna 1974 jatkamaan Kekkosen presidenttikautta, jotta tämä voisi
  isännöidä kokousta.
  Vuotta ennen kokousta Yhdysvaltain presidentti vaihtui, sillä Richard Nixon
  joutui Watergate-skandaalin vuoksi eroamaan kesällä 1974. Samana vuonna
  Neuvostoliiton puoluejohtaja Leonid Breznev sairastui vakavasti.
  Kun Nixonin seuraaja Gerald Ford tapasi heinäkuussa 1975 Breznevin, oli
  tapaaminen lähinnä symbolinen. Breznev oli hyvin huonossa kunnossa.
  Suomen kannalta tärkeintä olikin, että molemmat johtajat saatiin yhtä aikaa
  Helsinkiin ja heidän nimensä kokouksen päätösasiakirjaan. Etyk-kokouksen
  isännöinti vahvisti maailmalla Suomen puolueettomuuden uskottavuutta, jota
  oli niin idässä kuin lännessäkin kyseenalaistettu.
  Seuraava, syyskuussa 1990 järjestetty tapaaminen valmisteltiin yhdessä
  viikossa. George Bush ja Mihail Gorbatzov sopivat kahden kesken
  tapaavansa Helsingissä, mutta unohtivat kertoa siitä presidentti Mauno
  Koivistolle. Suomen presidentti kuuli tapaamisesta Ylen radiouutisista, eikä
  ollut aluksi uskoa uutista todeksi. "Ajattelin, että kaikenlaisia merkillisiä juttuja
  sitä maailmalla kiertää", Koivisto kirjoittaa muistelmissaan.

  Toki Koivisto tunsi hyvin molemmat yllätysvieraansa, sillä hän oli jo
  vuosikausia ollut kirjeenvaihdossa heidän kanssaan ja tavannut useaan
  kertaan. Kokouksen aikana Koivisto käytti tilaisuutta hyväkseen ja kertoi
  Gorbatzoville, että Suomi aikoisi mitätöidä Pariisin rauhansopimuksen ja yya-
  sopimuksen Saksaa koskeneet pykälät ja sai siihen hyväksynnän. Ilman
  Gorbatzovin myöntyväisyyttä yya-sopimuksen korjailu olisi saattanut olla
  vaikea prosessi.
  Seuraava huipputapaaminen oli taas pitkän valmistelun huipentuma. Etykin
  jäsenmaat kokoontuivat heinäkuussa 1992 Helsinkiin, ja Bush tapasi
  kokouksen yhteydessä Venäjän ensimmäisen presidentin Boris Jeltsinin.
  Näiden kahden tapaamisen väliä oli vain vajaat kaksi vuotta, mutta siinä
  ajassa oli tapahtunut paljon. Neuvostoliitto oli hajonnut joulukuussa 1991, ja
  Venäjästä oli tullut sen seuraajavaltio. Suomi oli hakenut Euroopan yhteisön
  jäsenyyttä maaliskuussa 1992. Koivistolle tarjoutui tilaisuus selvittää
  molempien suurvaltojen johtajille, miksi Suomi aikoi luopua
  puolueettomuudesta.
  Presidentti Bill Clinton tapasi Boris Jeltsinin viisi vuotta myöhemmin
  maaliskuussa 1997. Presidentti Martti Ahtisaari tarjosi Mäntyniemeä sen
  jälkeen, kun maailmalle oli levinnyt uutinen, että kokouspaikkaa etsittiin Länsi-
  Euroopan pääkaupungeista, koska Jeltsin ei olisi sairautensa takia pystynyt
  matkustamaan Washingtoniin. Ahtisaarella oli kokeneena diplomaattina omat
  suorat kanavansa, ja vain pari tuntia myöhemmin Suomen kutsu oli jätetty
  molemmissa pääkaupungeissa.
  Ahtisaaren aktiivisuus vaikutti todennäköisesti siihen, että keväällä 1999 sekä
  Clinton että Jeltsin pyysivät Ahtisaarta Jugoslavian kriisin sovittelijaksi. Siinä
  tehtävässä Ahtisaari onnistui ja se loi pohjan hänen menestykselleen
  rauhansovittelijana presidenttikautensa jälkeen.
  Presidentti Sauli Niinistö on noudattanut edeltäjiensä toimintamallilla, voi jopa
  sanoa jatkanut pitkää linjaa. Ratkaisevan siirron Niinistö teki syksyllä 2014,
  jolloin hän meni tapaamaan presidentti Vladimir Putinia, vaikka EU:n
  jäsenmaat olivat edellisenä keväänä asettaneet Venäjän johdon
  tapaamisboikottiin Krimin miehityksen jälkeen. Niinistö on pitänyt
  säännöllisesti Putiniin yhteyttä ja tavannut myös presidentti Donald Trumpin
  Valkoisessa talossa. Näissä tapaamisissa Niinistö on tehnyt selväksi, että
  Helsinki olisi hyvä vaihtoehto, jos pitää löytää molemmille sopiva
  kokouspaikka.

  Onnistuuko Niinistö lypsämään tukea jollekin Suomen kannalta tärkeälle
  hankkeelle? Sitä on mahdoton etukäteen arvioida. Se on vaikeaa, sillä
  maailma on tänään moninapaisempi kuin edellisten johtajien Helsingin-
  tapaamisten aikana.
  Suurin ero lienee siinä, että tei enää kannata entiseen tapaan puhua idän ja
  lännen johtajien tapaamisesta. Trump ei edusta koko koko länttä eikä Putin
  koko itää.

 • Kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen yllättyi kiinalaisessa kylpylässä ja saunassa.

  ---

  En ole koskaan tuntenut itseäni niin alastomaksi kuin kiinalaisessa kylpylässä. Yleensä naisseurassa alastomuus ei ole minulle suomalaisena mikään ongelma.
  Kun mennään saunaan, käydään salilla suihkussa tai vaihdetaan pukukopissa vaatteet. Tai kun mennään kesäyönä laiturilta uimaan.
  Koen kuuluvani kulttuuriin, joka ylpeilee kivuttomalla suhteellaan alastomuuteen.
  Näin ainakin ajattelin viime lauantaihin saakka.
  Menimme suomalaisen ystäväni kanssa pekingiläiseen kylpylään kuvitellen, että perillä odottaa allasosasto, jossa uima-asuiset kaupunkilaiset pulikoivat sekaisin sukupuoleen katsomatta.
  Kun laskeuduimme portaat naisten pukuhuoneeseen, kävikin ilmi ettemme olleetkaan pukukopissa vaan naisten kylpyläosastolla. Uimapuku oli kokonaan kielletty.
  Eihän Kiinassa missään olla alasti! eräs täällä asuva kaverini vahvisti hämmennykseni, kun jälkikäteen kerroin kokemuksesta.
  Mutta kyllä ollaan, ainakin Pohjois-Kiinassa. Ja kun ollaan, ollaan todella alasti.
  Altaan keskellä olevalla korokkeella kölli alaston pekingiläisnainen kuin norppa kivellään. Ympäriinsä kylpylätilaa käyskenteli eri ikäisiä naisia yllään ainoastaan pukukaapin avain ja muoviset lipokkaat. Nauratti.
  Ei kai siinä, ajattelimme. Emmehän me ole mitään ranskalaisia tai amerikkalaisia, joita sosiaalinen alastomuus ahdistaa.
  Uikkarit jäivät kaappiin ja luikahdimme suojaan lämpimään altaaseen. Samalla pohdimme, miksi nakuilu tuntui nyt niin oudolta?
  Kiinalaisnaiset istuivat ilkosillaan pöydän ääressä nauttimassa kuumaa vettä pahvimukeista, kävivät hieronnassa ilman rihman kiertämää ja rasvailivat itseään antaumuksella tarjolla olevilla kauneustuotteilla. Ja ennen kaikkea, tuijottivat itseään peilistä tätä tehdessään.
  Suomalaisessa sauna-alastomuudessa on jotain käytännöllistä. Se liittyy järkevyyteen, puhtauteen ja rehellisyyteen. Sitä ei ole tarkoitettu katsottavaksi. Ei itsensä eikä muiden.
  Parhaimmillaan saunassa käydään pimeässä, pesuvesi tulee järvestä ja selkään unohtuu nokitahroja. Nivea levitään niin, että naamaan jää valkoisia viiruja. Tukka kammataan vääristävän mökkipeilin edessä ja jätetään tuuleen kuivumaan.
  Tärkeintä on se miltä tuntuu, ei se miltä näyttää.
  Kiinalaisessa kylpylässä tuli erilainen olo. Tuntui, että alastikin piti olla cool eikä kroppaansa kuulunut peitellä häpeillen pyyhkeellä. Kehopositiivisuutta parhaimmillaan.
  Se hämmensi, koska muualla Kiinassa alastomuus on visusti piilossa katseilta. Alastomuus on kielletty elokuvissa ja televisiossa eikä siihen juuri vihjailla katumainoksissa.
  Muoti on enemmän peittävää kuin paljastavaa. Kaula-aukoista ei näe sisään ja uimapuvuissakin on usein helma.
  Kesällä ihon maaninen peittäminen jopa huvittaa. Se ei tosin liity ainoastaan häveliäisyyteen, vaan myös aurinkoon.
  Ruskettuminen on Kiinassa yhä rahvaiden hommaa: tumma iho yhdistetään peltotöihin.
  Aurinkoisella säällä kaduilla näkee paljon päivänvarjoja, mutta myös paljon kekseliäämpiä keinoja verhota itsensä suojaan. Mopoillessa käsiin vedetään irtohihat. Moni myös käyttää ohutta tuulitakin kaltaista kesävaatetta. Helteellä pitää olla pitkät hihat, sanoo kiinalainen tuttu.
  Naiset varjelevat etenkin kasvojaan. Aurinkolipat ovat jättimäisiä ja rannalla kasvoja peittää facekini, eli ruskettumiselta suojaava kommandopipon kaltainen naamio.
  Pientä päivetystä kaipaavalle pohjoiseurooppalaiselle naamabikinit näyttävät lähinnä häiriintyneiltä. Mutta kiinalaisnaisia se ei haittaa. Tärkeintä on, että iho ei rusketu.
  Kiinassa on sanonta, jonka voi kääntää kuta kuinkin näin: vaalea iho kätkee tuhat virhettä.
  Ajatus siitä, että kauneus avaa ovia sekä työelämään että avioliittoon on täällä yhä vahva, eikä siitä häpeillä puhua. Ulkonäöstä on ihan ok huomautella.
  Kylpylässä todistamani peilaileva alastomuus ehkä liittyy tähän samaan asiaan. Kehopositiivisuus saattaa lopulta olla hommasta kaukana.
  Vartaloa hoidetaan, jotta se olisi kauniimpi. Alastomuuskin on tuloksellista ja tehokasta. Kun pitää ottaa vaatteet pois, ne otetaan pois. Mutta ulkonäköä ei pidä tässäkään vaiheessa unohtaa. Päinvastoin.
  Ja juuri se teki tilanteesta oudon. Saunassa olisi vähän noloa miettiä, miltä näyttää.
  Siksipä kylpyjen jälkeen minä ja ystäväni kieltäydyimme vaaleanpunaisista pyjamista, jotka päällä olisi voinut jatkaa itsensä peilailua.
  Kampasimme tukat, läiskimme rasvan punakoille naamoillemme ja kiipesimme portaat ylös takaisin Kiinaan, jossa alastomuutta ei ole.

 • Nettikansaa tuntuu tällä hetkellä jakavan kaksi asiaa: saako Yhdysvaltojen presidenttiä verrata sikaan, ja onko Suomessa järjestettävä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen hyvä asia vai imagokatastrofi.

  Trump on itse kutsunut pakolaisia eläimiksi, joten se siitä. Hesarin sikavitsi oli toki luokaton, erityisesti siksi, että rinnastus on niin ilmeinen, mutta huonojakin vitsejä saa kertoa ja mauttomuus ei ole rikos. En jaksa loukkaantua, vaikka sika on jalo eläin.

  Mutta itse huippukokoukseen. Miten maineellemme käy?

  Käsi ylös kuka muistaa missä Trump tapasi Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin? Singaporea veikanneille arvotaan vielä lisäkysymys: miten Singaporen maineelle kävi tapaamisen seurauksena? Tuntuuko Singapore sling hapokkaammalta? Näyttääkö made in Singapore -merkintä tunkkaisemmalta? Huippukokouksen aikana Helsinki ei ole huomion keskipiste, vaan kulissi. Siitä kirjoitetaan jotain vain, jos itse näyttämöllä ei tapahdu mitään.

  Suomi on imagokonsulttien luvattu maa, meitä on noin viisi miljoonaa, mutta imagotyön vaikutukset ovat puhtaasti sisäisiä. Itse imago on kuin keihäsmaine: ulkomailla siitä ovat saanet vihiä lajia huipputasolla harrastavat eksentrikot ja heidän lääkärinsä.

  Huippukokouksen aikana Helsinki ei ole huomion keskipiste, vaan kulissi. Siitä kirjoitetaan jotain vain, jos itse näyttämöllä ei tapahdu mitään. Eihän kulttuurisivuillakaan arvioida Kansallisteatterin eteishallia tai Tampereen työväenteatterin vessaa. Sadat huippukokousta seuraavat toimittajat tulevat kyttäämään Trumpin sammakoita ja samalla yrittävät tulkita ilmeistä ja sanamuodoista, että onko Kremlillä ote Trumpista vai ei. Helsingistä he näkevät lentokentän, taksin, jos sattuvat sellaisen saamaan, hotellin ja konferenssikeskuksen. Imagohaitaksi jää se, että Sauli Niinistö pääsee poseeraamaan kahden oman maansa demokratian tuhonneen presidentin kanssa samoissa kuvissa.

  Washington Postin kolumnisti viittasi suomettumiseen, kun arvioi Trumpin Eurooppa-politiikan vaikutuksia. Luonnehdinta on omalla tavallaan osuva. Suomettuneisuus ei alun perin kuvaa Suomea, vaan termi on keksitty Saksan sisäiseen käyttöön, kun Willy Brandt pyrki normalisoimaan suhteita Itä-Saksaan, ja kriitikot varoittelivat liiasta lähentymisestä karhun kanssa. Asialistalla vilahti amerikkalaisten joukkojen vetäminen Saksasta.

  Nyt Trump on vilautellut samaa vaihtoehtoa, lähinnä piikitelläkseen Angela Merkeliä, ja se paha sana nousee esiin vanhasta muistista. Kansainvälisissä arvioissa ymmärretään että sodassa hienosti toiseksi tullut pieni maa ei paljon muuta voinut, kun naapurissa oli agressiivinen ja laajentumishaluinen supervalta.

  Suomi-kuvaan syntyy särö, mutta onneksi vain omassa keskuudessamme. Muut sitä tuskin huomaavat.

  Kyse on kansallisesta traumasta. Suomen suomettuminen oli sotien jälkeisellä kaudella ihan tapahtunut tosiasia. Kotimaisissa häpeän kyllästämissä keskusteluissa ulkopoliittinen ahdinko oli itse aiheutettua, mutta kansainvälisissä arvioissa ymmärretään että sodassa hienosti toiseksi tullut pieni maa ei paljon muuta voinut, kun naapurissa oli aggressiivinen ja laajentumishaluinen supervalta, jonka paranoidinen ulkopolitiikka perustui siihen, että reagoidaan jokaiseen risahdukseen, joka naapurista kuuluu.

  Suomettuneisuuden kaudella ulkopolitiikkamme tärkein päämäärä oli saada Neuvostoliitto tunnustamaan, että Suomi on puolueeton. Parhaaksi tarjoukseksi taisi jäädä kommunikeaan kirjattu ”Suomen pyrkimys harjoittaa puolueettomuuspolitiikkaa”. Nyt monet taas tuntuvat pelkäävän, että huippukokouksen seurauksena Suomea erehdytään pitämään puolueettomana, ja että tämä käsitys kirjataan maailmanpolitiikan uuteen peruskirjaan.

  Helsinki on isännöinyt maailmanpolitiikan muutoksia ennenkin. Presidentti Kekkosen puuhaama Etyk sinetöi kylmän sodan status quon vuonna 1975, ja Bill Clinton saneli Boris Jeltsinille Neuvostoliiton romahdusta seuranneen uuden maailmanjärjestyksen vuonna 1997. Nyt tarina saa jatkoa.

  Itse en ole huolestunut siitä, mitä meistä ajatellaan tapaamisen aikana tai sen jälkeen, mutta olen huolissani siitä, miten presidenttien käymät keskustelut meihin vaikuttavat. Ja toivon todella etteivät suurvaltojen ulkoministerit järjestä kahdenkeskisiä tapaamisia kulisseissa. Niillä on Molotovin ja Ribbentropin jäljiltä vähän huono kaiku.

  Jukka Relander

  Kirjoittaja työskentelee viestintäkonsulttina Kaiku Helsingissä ja harrastaa historiaa vanhasta muistista. Vapaa-aikoinaan hän haaveilee perhokalastuksesta istuessaan kentän laidalla katsomassa kun lapset pelaavat.

 • Suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen vs. professori Janne Saarikivi puhuu jalkapallosta ja aika paljon muustakin.

  ----

  Ei pitäisi puhua asioista, joista ei tiedä mitään, sanotaan. Niinpä minunkaan ei varmasti
  pitäisi puhua jalkapallosta. Maailma on kuitenkin sellainen, että jalkapallokaan ole jalkapalloa
  vaan esimerkiksi kulttuuria, politiikkaa ja vallankäyttöä.

  Tunnen kohtalaisesti muutamia niistä kaupungeista, joissa jalkapallon MM-kisojen
  pelejä pelataan. Esimerkiksi suomalais-ugrilaisen Mordvan tasavallan pääkaupunkiin,
  Tampereen kokoiseen Saranskiin rakennettiin kisoja varten Helsingin olympiastadionia
  suurempi 45 000 katsojan stadion. Kaupungissa on Venäjän 3. divisioonassa pelaava
  jalkapallojoukkue, mutta stadionille mahtuu 15 % kaupungin asukkaista. Kaupunkiin
  rakennettiin myös uusi lentokenttäterminaali, ohitustie ja muuta infraa.

  Tämä kaikki on tarpeen korruption tähden. Suuret rakennushankkeet mahdollistavat
  Venäjällä rahojen siirtämisen federaation budjetista tasavaltojen nokkamiehille ja heidän
  lähipiireilleen. MM-kisojen kaltaista prestiisiprojektia voidaan näin käyttää aluejohtajien
  palkitsemiseen. Kisat ovat juuri Mordoviassa, koska jo useiden vaalien ajan tämä alue on
  tuonut Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä-puolueelle yli 90 % alueen äänistä.
  Potkupallokilpailu on siis palkinto vaalien onnistuneesta väärentämisestä.

  Mordvan tasavallan asukkaista 40 % on mordvalaisia. Mordvalaisia oli Neuvostoliiton
  romahtaessa vielä noin 1,2 miljoonaa, mutta uusimpien väestönlaskentojen mukaan vain
  700 000. Mordvalaisten määrän putoaminen muutamassa vuosikymmenessä onkin
  mahdollisesti etnisen assimilaation maailmanennätys. Eikä se ihme olekaan, sillä Mordovian
  tasavallassa ei ole yhtään lastentarhaa tai koulua, jossa mordvalaiskielet toimisivat
  opetuskielinä. Nyt Venäjän duumassa käsitellyn lakialoitteen mukaan kansallisia kieliä saa
  tulevaisuudessa opettaa ainoastaan vapaaehtoisena aineena. Tämä maassa, jossa
  vähemmistökielten puhujia on lähes viidennes väestöstä, yli 20 miljoonaa henkeä.

  Yksi prosentti jalkapallospektaakkeliin käytetyistä rahoista Mordvassa mahdollistaisi
  kansalliskielisten koulujen ja lastentarhojen järjestämisen ja antaisi toivoa kielen ja kulttuurin
  selviämisestä seuraavalle vuosisadalle. Selvää silti on, että vaikka rahaa riittää stadioniin ja
  kehätiehen, tähän tarkoitukseen rahaa ei riitä.

  Saranskin, kuten kaikkien muidenkin jalkapallokaupunkien asukkaat, ovat silti tietysti
  riemuissaan kisoista. Valtava kansanjuhla tuo kaupunkiin kansainvälistä pöhinää. Ihmiset
  unohtavat hetkeksi raskaat ja ikävät asiat kuten kansallispoliittiset ristiriidat ja poliittisen
  painostuksen ja kokevat elämyksiä.

  Tiedemiehenä unelmoin kansainvälisistä, neljän vuoden välein toistuvista
  tiedefestivaaleista, joissa koko maailman huomio kiinnittyisi maailman terävimpien
  fyysikkojen, arkeologien ja sosiologien esitelmiin. Tilaisuutta varten olisi piikki auki.
  Isäntamaa rakentaisi avokätisesti uusia tutkimuskeskuksia huippuvarustuksin, uusia
  yliopistokaupunkeja ja niihin meneviä luotijunayhteyksiä. Miljoonapalkkaiset tutkijat kisaisivat
  niissä ja koko maailma pidättäisi hengitystään.

  Jalkapallon mm-kisa, sen mittasuhteet, käytetyn rahan ja energian määrä muistuttaa
  meitä siitä, että ihmiskunnalla ei ole toivoa. Emme koskaan tule kääntämään katsettamme
  epäoleellisesta oleelliseen. Ei tule koskaan aikaa, jolloin ilmastonmuutos ja eliölajien
  sukupuuttoaalto kiinnostaisi enemmän kuin riita muutamasta somalipakolaisesta tai Pirkko
  Arstilan kolumnin naisvartalokuvasta. Ei tule koskaan aikaa, jolloin jokin oikea ongelma
  kiinnostaisi enemmän kuin jalkapallo.

  Toisaalta mm-kisat kertovat siitäkin, että ihminen on kulttuuriolento, joka elää itse
  rakentamissaan kuplissa. Siellä se ratkoo, ongelmia, joita ei kuplan ulkopuolella ole
  olemassakaan, sellaisia, miten Saksan puolustuspeli saadaan kuntoon tai miten Messin tykki
  pelaa.

  Tästä syystä loppumme ei tule olemaan kauhea. Emme melkein huomaakaan kun
  ilmastonmuutos, eliölajien sukupuuttoaallot ja ydinsodat pyyhkivät ylitsemme. Viimeisissä
  bunkkereissa puhumme yhä vain sellaisista asioista, että Jumalan käsi ratkaisi ottelun.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä