Maailmanpolitiikan arkipäivää

Maailmanpolitiikan arkipäivää: Hyönteisruoka - pelastaako kotisirkka maailman?

 • 19 min
 • toistaiseksi

Suomalaisten lautasille on tulossa uusi eksoottinen ruoka: hyönteiset. Markkina on voimakkaassa kasvussa koko Euroopassa. Maailmanpolitiikan arkipäivää käy Filippiineillä, missä hyönteisten syönti on perinne. Lisäksi kysytään voivatko hyönteiset nousta merkittäväksi proteiinin lähteeksi Suomessakin. Ohjelman juontaa Sari Taussi:

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Lähetykset

 • la 3.2.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kiertotalous on termi, joka toistuu Suomen uudessa hallitusohjelmassa. Tavoitteena on edistää ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpää taloutta antamalla tavaroille ja luonnonvaroille monta elämää kierrossa. Mutta miten realistisia visiot ovat? Ja eteneekö muutos kansainvälisesti? Ohjelmassa käydään mm. Koskenkorvan tehtaalla Etelä-Pohjanmaalla. Ohjelman toimittavat Johanna Kippo ja Sari Taussi. Äänet Juha Sarkkinen ja Katja Kostiainen.

  Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

 • Ukrainassa uusi presidentti hämmentää politiikan kuvioita. Televisiokoomikkona tunnetuksi tullut Volodymyr Zelenskyi ilmoitti ensi töikseen hajottavansa parlamentin ja tulossa ovat ennenaikaiset vaalit. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa vieraillaan Kiovassa ja kuullaan ukrainalaisten tuntoja maan suunnasta nyt, yli viisi vuotta Maidanin kansannousun jälkeen. Ohjelman on toimittanut Heikki Heiskanen.
  Kuva: EPA / STEPAN FRANKO

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee kesäkuun alussa useissa Euroopan maissa. Trump käy muun Irlannissa, Britanniassa ja Ranskassa, mutta ei Saksassa. Ohjelmassa pohditaan Yhdysvaltojen ja Euroopan muuttunutta suhdetta sekä tuoreiden europarlamentin vaalien vaikutusta Atlantin yli ulottuviin suhteisiin. Ohjelman toimittavat Mika Hentunen, Dan Ekholm ja Sari Taussi.

  Kuva: Christian Bruna / EPA

 • Euroopan parlamentin kokoonpanoon odotetaan mahdollisesti suuriakin muutoksia viikonlopun eurovaalien seurauksena. Lisäpaikkoja ennustetaan kansallismielisille, vihreille ja keskusta-liberaaleille. Ohjelmassa käydään Virossa ja Ruotsissa. Lisäksi pohditaan Ylen Brysselin kirjeenvaihtajan Petri Raivion kanssa, miltä näyttää EU:n tulevaisuus. Toimittajina ovat Silja Massa, Riikka Uosukainen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Marko Vierikko.

  Kuva: Olivier Hoslet / EPA

 • Maailman suurimmat vaalit ovat loppusuoralla Intiassa. Viisi vuotta sitten parlamenttivaalit voittaneen hindunationalistisen BJP saattaa menettää kannatustaan - yhtenä syynä kasvanut työttömyys. Ohjelmassa tavataan intialaisia nuoria ja kysytään, miksi työn saanti on niin vaikeaa. Entä mihin suuntaan Intia on menossa? Ohjelman toimittavat Jenny Matikainen ja Sari Taussi. äänitarkkailija on Juha Sarkkinen.

  Kuva: Jenny Matikainen / Yle

 • Kiina lisää vauhdilla investointejaan maailmalla, myös Euroopassa. Italia liittyi äskettäin ensimmäisenä G7-maana Kiinan globaaliin silkkitiehankkeeseen. Samalla Kiinan arvostelu epäreiluista kaupan käytännöistä kiihtyy, etenkin Yhdysvalloissa. Voiko Kiinaan vaikuttaa? Tätä kysytään ohjelmassa, jonka toimittavat Jenna Vehviläinen ja Sari Taussi. Haastateltavana on mm. Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
  Kuva: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

 • Sudanissa nähtiin huhtikuussa nuorten ja naisten johtama vallankumous. Yksinvaltias Omar al-Bashir syrjäytettiin, mutta ovatko sotilaat todella valmiita luopumaan vallasta? Voiko siviilivalta vahvistua perinteisten islamilaisten piirien kustannuksella? Ohjelmassa käydään Sudanissa. Lisäksi keskustellaan maan tulevaisuudesta Afrikan kriiseihin ja rauhanprosesseihin perehtyneen kansanedustaja Pekka Haaviston kanssa. Toimittajina ovat Liselott Linström ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Katja Kostiainen.

  Kuva: Ruud Elmendorp

 • Euroopan Unioni laajeni peräti kymmenellä maalla vappuna 2004. Suurin osa oli entisiä kommunistimaita. Ohjelmassa käydään Slovakiassa, jossa valittiin keväällä presidentiksi EU-myönteinen Zuzana Caputová. Kuinka poikkeava Slovakian linja on itäisten EU-maiden joukossa? Miltä näyttää EU:n tulevaisuus? Toimittajina ovat Jani Parkkari, Markus Kuokkanen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Joonatan Kotila.

  Kuva: Martin Divisek / EPA

 • Samalla kun osa maailmasta maallistuu, kasvaa kristinuskon suosio etenkin globaalissa etelässä, kuten eteläisessä Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja osissa Aasiaa. Kasvussa ovat etenkin niin sanotut karismaattiset liikkeet. Niillä on myös poliittista painoarvoa esimerkiksi Brasiliassa. Ohjelmassa käydään Rio de Janeirossa ja puhutaan kristinuskon muutoksista. Ohjelman toimittavat Erkka Mikkonen ja Sari Taussi:

  Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

 • Arvioidaan, että tänä vuonna maailmassa käy vaaliuurnilla enemmän väkeä kuin koskaan aiemmin. Vaalit järjestetään mm. Intiassa, Nigeriassa ja Euroopan Unionissa. Samaan aikaan puhutaan demokratian kriisistä - esimerkkeinä Ranskan keltaliivit ja brexit. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman aiheena ovat edustuksellisen demokratian muutospaineet. Toimittajina ovat Sampo Vaarakallio ja Sari Taussi.

 • Afrikan siirtolaisista puhuminen tuo helposti mieleen Välimerellä täynnä ihmisiä olevat alukset. Suurin osa Afrikan siirtolaisuudesta tapahtuu kuitenkin maanosan sisällä. Lisäksi moni pyrkii lähialueen maihin. Ohjelmassa kuullaan Etiopiasta ja Ugandasta Persianlahden maihin lähteneiden nuorten kohtaloita ja kysytään miten Afrikan sisäistä laillista siirtolaisuutta yritetään helpottaa. Toimittajina ovat Maria Tolsa, Liselott Lindström ja Sari Taussi.

  Kuva: Maria Tolsa / Yle

 • Thaimaassa järjestettiin viikko sitten ensimmäiset vaalit neljän vuoden takaisen sotilasvallankaappauksen jälkeen. Pitääkö armeijaa tukevat leiri edelleen kiinni vallasta? Saako oppositio äänensä kuuluviin, kun sananvapauden rajoituksia on kiristetty? Ohjelmassa pohditaan, kuinka hauraalla pohjalla Thaimaan demokratia on. Toimittajina ovat Mika Mäkeläinen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Anttoni Wikström.

  Kuva: Pongmanat Tasiri / EPA

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä