Horisontti

Arkkipiispanvaalin finaalissa piispat Tapio Luoma ja Björn Vikström

 • 44 min
 • toistaiseksi

Kilpailu paikasta Turun ja koko Suomen arkkipiispana jatkuu. Ensimmäiseltä kierrokselta selvisivät jatkoon selvästi Espoon piispa Tapio Luoma sekä Porvoon piispa Björn Vikström. Seuraavan kolmen viikon aikana 1530 äänioikeutettua tekee lopullisen valintansa. Millaisen arkkipiispan kirkko haluaa ja miksi nämä kaksi piispaa nimenomaan haluavat arkkipiispaksi? Millaisia eroja he toisissaan itse näkevät? Toimittajina ovat Kimmo Saares ja Samuli Suonpää.

Lähetykset

 • su 11.2.2018 12.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kilpailu paikasta Turun ja koko Suomen arkkipiispana jatkuu. Ensimmäiseltä kierrokselta selvisivät jatkoon selvästi Espoon piispa Tapio Luoma sekä Porvoon piispa Björn Vikström. Seuraavan kolmen viikon aikana 1530 äänioikeutettua tekee lopullisen valintansa. Millaisen arkkipiispan kirkko haluaa ja miksi nämä kaksi piispaa nimenomaan haluavat arkkipiispaksi? Millaisia eroja he toisissaan itse näkevät? Toimittajina ovat Kimmo Saares ja Samuli Suonpää.

 • Arkkipiispanvaalin ensimmäinen kierros käytiin torstaina. Yliopistonlehtori Kati Tervo-Niemelän mukaan tulos osoittaa, että liberaalit ovat kirkossa vahvoilla, mutta samaan aikaan naisten oikeutta toimia pappisvirassa yhä vastustetaan. Kuka oli arkkipiispanvaalien yllättäjä? Kati Tervo-Niemelää haastattelee Samuli Suonpää.

 • Viihdeteollisuus poimii vaikutteita myös uskonnollisista traditioista. Mistä johtuu, että tarina messiaasta, itsensä uhraavasta kansan pelastajasta, toistuu niin usein viihdeteollisuudessa? Millaisia messiashahmoja tapaamme sarjakuvissa, elokuvissa ja tosielämän tähdissä? Keskustelemassa ovat populaarikulttuurin tutkija, FT Kimi Kärki, toimittaja, mediapastori Jan Ahonen sekä Teräsmiehestä pro gradu -työnsä kirjoittanut teologian maisteri Ella Luoma. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Tällä viikolla tulee kuluneeksi sata vuotta sisällissodan syttymisestä Suomessa. Miten vuoden 1918 tapahtumia on tulkittu historian saatossa ja mistä tulkinnat olivat peräisin? Entä mikä käsitys suomalaisilla on sisällissodasta tänään? Keskustelemassa ovat suomalaisten historiatietoisuutta tutkinut kansanedustaja (sd.) Pilvi Torsti, eksegetiikan dosentti, tutkija Niko Huttunen sekä historiantutkija Aapo Roselius. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Kenttäpiispa Pekka Särkiön mielestä suomalaisten tulisi kerrata, mitä vuoden 1918 sisällissodassa ja sitä ennen todella tapahtui. Sen kautta tulisi myös huomata, kuinka tärkeää on poikkeusoloissakin säilyttää ihmisyyden kunnioitus. Sivistyksen ohut pintakuori on vaarassa haihtua yllättävänkin nopeasti.

  Ev.lut. kirkko oli sisällissodassa valkoisten puolella. Pitäisikö kirkon pyytää anteeksi sodan hävinneeltä osapuolelta? Miten kirkko ylipäänsä pärjäsi kansallisen tragedian keskellä? Toimittajana on Anna Patronen.

 • Helsingin piispanvaalin jälkipyykki saa yhä uusia käänteitä. Uudistusmielisen Tulkaa kaikki -liikkeen näkyvät hahmot ovat ajautuneet välirikkoon koskien piispa Teemu Laajasalon talousepäselvyyksiä. Nyt pitäisi alkaa valmistautua seuraaviin seurakuntavaaleihin. Miten Tulkaa kaikki -liike eheyttää rivinsä? Keskustelemassa ovat liikkeen kansallinen yleiskoordinaattori Vesa Hirvonen, perhetyöntekijä, Korson seurakuntaneuvoston jäsen Eve Rämö sekä sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. Toimittajina ovat Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

 • Perinteiset yhteisörakenteet, kuten perhe ja avioliitto, ovat murroksessa. Ihmissuhteet ovat tänään enemmän valittuja kuin perittyjä. Valitsemme perhemallimme yhä yksilöllisemmin ja jätämme yhä enemmän hyvästejä.

  Miten käsitys perheestä on vaihdellut eri aikakausina? Mihin kirkon ihanne perheestä on perustunut? Voiko esimerkiksi yksinasumisesta tai kumppanuusvanhemmuudesta tulla tulevaisuudessa valtavirtaa? Keskustelemassa ovat historian professori Anu Lahtinen, kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara sekä Väestöliitosta vastikään Kelaan siirtynyt tutkija Anneli Miettinen.Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Sekä muslimeilla että juutalaisilla on tarkat säädökset siitä, millaista lihaa he voivat syödä. Olennaista on se, miten liha on teurastettu. Uutta eläinsuojelulakia sorvataan paraikaa. Miten se vaikuttaa uskonnollisiin yhteisöihin? Onko uskonnollinen teurastus ihmisoikeus- vai eläinoikeuskysymys? Keskustelemassa ovat puheenjohtaja Yaron Nadbornik Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvostosta, islaminopettaja Suaad Onniselkä sekä ylitarkastaja Sari Salminen Evirasta. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • "Olen erittäin eläinrakas ja viimeisen päälle luontoihminen", kertoo Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä. "Eläinten hyvinvointi on minulle äärettömän tärkeä asia."

  Uutta eläinsuojelulakia on valmisteltu vuosia ja nyt lakiesitys on lähtenyt lausuntokierrokselle. Lakiesityksen mukaan eläimia tulee kohdella kunnioittavasti ja hyvin. Muslimit ja juutalaiset ovat kuitenkin kritisoineet esitystä, jonka mukaan teurastettavat eläimet olisi aina tainnutettava ennen teurastusta. Ovatko eläinten oikeudet kansanedustaja Mikko Kärnälle tärkeitä? Entä miten käy suomalaisen halal-lihan ja kanojen kotiteurastuksen? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Miten uskonnot pääsivät uutisotsikoihin vuonna 2017? Mikä kiihdytti ja puhutti kotimaassa ja ulkomailla, kirkon piirissä ja laajemmin yhteiskunnassa? Keskustelemassa ovat Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen, toimittaja Emilia Karhu Kotimaa-lehdestä sekä Pasi Kivioja, Suomen Kuvalehden mediakolumnisti sekä viestintäyrittäjä Viestintäluotsi Oy:stä. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Ortodoksisen kirkon Helsingin piispa jää eläkkeelle ja arkkipiispan istuin siirtyy Kuopiosta pääkaupunkiin. Vuoden 2018 alusta alkaen kirkkoa johtaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Syksyllä kirkolliskokous valitsee uuden piispan Kuopioon. Millaisen piispan kirkko tarvitsee ja vieläkö aviosääty on piispuuden este? Samuli Suonpää haastattelee Helsingin kirkkoherraa Markku Salmista.

 • Kirkossa on alkanut tällä viikolla häirinnän ja ahdistelun vastainen kampanja tunnisteella #totuusvapauttaa. Sen polkaisi pystyyn pieni joukko kirkon aktiiveja reaktiona maailmanlaajuiseen #metoo-kampanjaan. Koko yhteiskunta on keskustellut seksuaalisesta häirinnästä nyt viikkoja ja kiihtyvään tahtiin. Alkaako nyt tapahtua? Saadaanko kirkossakin piste seksuaaliselle häirinnälle? Keskustelemassa ovat pappi, tietokirjailija Katri Kuusikallio, yliopisto- ja kisapappi Leena Huovinen ja toimittaja Tuija Pyhäranta. Toimittajina ovat Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä