Maailmanpolitiikan arkipäivää

Tarvitaanko Suomeenkin totuuskomissio?

 • 18 min
 • toistaiseksi

Suomessa valmistellaan parhaillaan Saamelaiskäräjien aloitteesta totuus- ja sovintokomissiota. Tavoitteena on sovintotyön käynnistyminen saamelaisten ja Suomen valtion välillä. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa avataan monille suomalaisille tuntematonta saamelaisten historiaa sekä pohditaan, miten alkuperäiskansan ja valtion välejä voi parantaa. Ohjelman toimittaa Sari Taussi.

Kuva: Kukka Ranta

Lähetykset

 • la 17.2.2018 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ihmisten mieliin lujasti juurtunut taikausko vaikeuttaa edelleen epidemioiden torjuntaa Afrikassa ja Aasiassa. Toisaalta perimätiedosta on myös hyötyä kriisitilanteissa.
  Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa tarkastellaan tällä viikolla mysteerin ja ja modernin kohtaamista. Ohjelman toimittaa Erja Tuomaala.

  Kuva: Antti Haanpää

 • Iranissa ollaan huolissaan entisestään kiristyvistä Yhdysvaltojen määräämistä talouspakotteista. Pakotteet iskevät etenkin tavallisiin iranilaisiin. Samaan aikaan iranilaiset arvostelevat myös maan omia vallanpitäjiä - on syntynyt erityinen naisten protestiliike huivipakkoa ja pukeutumissääntöjä vastaan. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Iranissa. Lisäksi tavataan Suomessa rauhantutkimusta opiskeleva Zahra Edalati. Juontaja on Sari Taussi. Kuva: Jussi Koivunoro

 • Iranissa ollaan huolissaan entisestään kiristyvistä Yhdysvaltojen määräämistä talouspakotteista. Pakotteet iskevät etenkin tavallisiin iranilaisiin. Samaan aikaan iranilaiset arvostelevat myös maan omia vallanpitäjiä - on syntynyt erityinen naisten protestiliike huivipakkoa ja pukeutumissääntöjä vastaan. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Iranissa. Lisäksi tavataan Suomessa rauhantutkimusta opiskeleva Zahra Edalati. Juontaja on Sari Taussi:

  Kuva: Jussi Koivunoro

 • Yhdysvalloissa on tiistaina 6.11. kongressin välivaalit, joita seurataan maailmalla kuin presidentinvaaleja konsanaan. Ennusteiden mukaan demokraattipuolue saattaa lisätä kannatustaan, mikä voisi vaikuttaa muun muassa maan ulkopolitiikan linjauksiin. Ohjelma käy Pennsylvaniassa ja Teksasissa sekä pohtii mahdollisia vaalien mukanaan tuomia muutoksia. Haastateltavana on mm. tutkijatohtori Matti Roitto Jyväskylän yliopistosta. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Cristobal Herrera / EPA-EFE

 • Suomessa ja Ruotsissa vihreillä puoleilla menee huonosti. Saksa on esimerkki toisenlaisesta kehityksestä. Siellä vihreät ovat menestyneet osavaltiovaaleissa, jopa konservatiivisena pidetyssä Baijerissa. Ohjelmassa käydään Baijerissa sekä Hessenissä, jossa pidetään sunnnuntaina 28. lokakuuta osavaltiovaalit. Lisäksi pohditaan Suomen vihreiden tilannetta. Juontaja on Sari Taussi.

 • YK ja ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että jopa yli kaksi miljoona uiguuria on suljettu hämärille leireille Kiinan suurimmassa maakunnassa, Xinjiangissa. Kiina on myöntänyt leirien olemassaolon ja perustelee niitä terrosimin torjunnalla. YK ja ihmisoikeusjärjestöt puhuvat vakavista ihmisoikeusloukkauksista. Ohjelmassa käydään Xinjiangin länsilaidalla Kashgarissa. Lisäksi tavataan Suomessa asuva uiguuriaktivisti Murat Harri Uyghur. Juontaja on Sari Taussi.

 • Israelin parlamentti hyväksyi kesällä kansalaisuuslain. Lain mukaan vain juutalaiset ovat Israelin valtion täysivaltaisia kansalaisia.
  Arvostettu israelilainen historioitsija Zeev Sternhell sanoo maansa olevan nyt samalla äärikansallismielisellä tiellä kuin Viktor Orbanin Unkari.
  Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman on toimittanut Sampo Vaarakallio. Kuva: Mikko Ahmajärvi/YLE.

 • Paljon puhutaan Afrikasta poismuutosta, mutta vähemmän sinne muuttajista. Afrikka houkuttelee kuitenkin enenevässä määrin ulkomaisia yrittäjiä. Ohjelmassa tavataan sähkötaksifirman Keniaan perustanut suomalainen Juha Suojanen. Lisäksi kysytään voivatko yrittäjät auttaa kehittämään Saharan eteläpuolisen Afrikan maita. Juontaja on Sari Taussi:

 • YK pitää jälleen yleiskokoustaan New Yorkissa. Mutta miten maailmanjärjestö voi aikana, jolloin suurvallat ajavat yhä enemmän omaa etuaan? Ohjelmassa kysytään myös mitä merkitsee Kiinan nousu yhä aktiivisemmaksi toimijaksi kansainvälisessä politiikassa, sekä mitä merkitsee Yhdysvaltojen vetäytyminen samoilta areenoilta. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Yle Uutisgrafiikka

 • Pohjoisen Jäämeren sulaminen on kiihdyttänyt visioita Suomen Lapin läpi kulkevasta Jäämeren radasta . Monet näkevät mahdollisuuksia, mutta saamelaisyhteisöt ovat huolissaan radan vaikutuksista elinkeinoihin ja perinteisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kysytään, miten hanketta ollaan viemässä eteenpäin. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Kukka Ranta

 • Kuohunta presidentti Donald Trumpin ympärillä ei näytä laantumisen merkkejä. Tällä kertaa presidentin toimia ruoditaan legendaarisen toimittajan Bob Woodwardin kirjassa Fear: Trump in the White House. Kirjan mukaan Trumpin lähipiiri yrittää estää presidenttiä toteuttamasta kaikkein impulsiivisimpia ja mahdollisesti vahingollisia päätöksiään. Ohjelmassa pohditaan mitä seurauksia paljastuksilla voi olla. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Justin Lane / EPA

 • Latinalaisessa Amerikassa on meneillään maanosan historian pahimpiin kuuluva siirtolaiskriisi, kun miljoonat venezuelalaiset pakenevat kotimaastaan. Paine kohdistuu esimerkiksi Brasiliaan, joka on perustanut vastaanottokeskuksia maiden väliselle rajalle. Ohjelmassa käydään tapaamassa Brasiliaan paenneita. Lisäksi kysytään onko kriisiin nähtävissä mitään helpotusta. Juontaja on Sari Taussi.

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä