Etnoilta

Keinuva talo - Okra Playground ja Tuuletar valloittavat maailmalla, uutuuksia Portugalista

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

Suomalaista kansanmusiikkia viedään maailmalle entistä laajemmalla rintamalla, kertoo Music Finlandin vientipäällikkö Henna Salo. Kuulemme Okra Playgroundin kuulumiset ja vielä julkaisemattoman uuden levyn ensimmäiset maistiaiset. Tuuletar-yhtyeen toimittaja Mika Kauhanen tavoitti kiertueelta Intiasta. Toinen puolituntinen on omistettu erityisesti portugalilaisille levyille, mukana mm. Cristina Brancon ja Sara Tavaresin uutuudet.

Värttinä: Riena
Okra Playground: Kevät
Okra Playground: Ääneni yli vesien
Tuuletar: Kohma
Carlos Peninha: O Portugal futuro
Sara Tavares: Ginga
Julio Pereira: Praca do comércio
Malagasy Guitar Masters: Milomano
Ofer Ronen: La naranja y el azahar de Granada
Cristina Branco: Eu por engomar

Lähetykset

 • ma 19.2.2018 21.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Tänään musiikki soi Vörumaalta, Helsingistä ja Espanjasta. Kyseessä on kolme hyvin erilaista konserttia, joista kaikki on nauhoitettu viime keväänä omenapuiden kukkiessa Euroradio Folk Festivaalilta Moskovassa. Lavalle nousevat Tuulikki Bartosik (kuvassa) Feat. Vanessa Massera, Päivi Hirvonen sekä Brath. Konsertin toimittaa Tuuli Saksala.

  Tuulikki Bartosik on nuoren polven harmonikan taitaja Virosta. Hänen harmonikkansa soi Vörumaan maisemaa ja kulttuuriperintöä, mutta soittoon antavat oman erityisen värinsä myös kohtaamiset: Bartosik on sanonut, että hän tallentaa kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa musiikkiinsa ja siitä syntyy sen omaperäinen sointi. Moskovassa Tuulikki Bartosik esiintyy harmonkansoittajakollegansa Vanessa Masseran kanssa.

  1. Calling rouge
  2. Crying meadows
  3. In luce amor
  4. Josefins vaggvisa
  5. Time
  6. November
  7. Resistance
  8. Reminesence
  9. Setting sail
  10. Coming home
  11. Promise

  Päivi Hirvonen on helsinkiläinen viulisti, joka on 15-vuotisen uransa aikana ehtinyt vaikuttaa useissa keskeisissä kansanmusiikkiensembleissa. Luovassa vaiheessa ovat esimerkiksi yhtyeet Okra Playground ja duo Lempilempi. Hirvosta on kuvattu samaan aikaan perinnetietoiseksi, mutta uutta luovaksi soittajaksi. Tammikuussa julkaistiin Hirvosen ensimmäinen sooloalbumi, joka kantaa osuvasti nimeä Alku. Musiikillinen matka on ottanut ensimmäiset vakaat askeleensa.

  1. Viinanpiru
  2. Nouskaa neidot
  3. Eikä mun saisi laulella
  4. Ruskatanssi
  5. Väinöläinen
  6. Ragnarök

  Brath on jo keski-ikää lähestyvä kansanmusiikkiyhtye Galiciasta, Espanjasta. Yhtyeen soitto on hioutunut yhteen pikkuhiljaa ja takana onkin tuhatkunta konserttia, 300 sävelmää ja 16 kokopitkää albumia. Uusin albumi nimeltään Enxebre julkaistiin viime vuonna.

  Brath on kuuden muusikon liitto ja siinä soittavat:
  Eloi Caldeiro, laulu ja perkussiot
  Ricardo Roales, kitara
  Alberto Caseiro, harmonikka ja koskettimet
  Carlos Lorenzo, säkkipilli, huilu, zamfona ja pillit
  David Cid, basso
  Hugo Rodríguez, viulu

  1. Alalá do Miño
  2. Novembro en Sarria
  3. Antroidoso
  4. Planxty Birke
  5. Belthane das fachas
  6. Benoit
  7 Axiña Sarria + Festa na tolda
  8. Primavera + Ponte Sampaio

 • Kansanmusiikin uutuuslevyissä soivat kirpeät sävelet ja herkulliset rytmit. Helpotusta levynälkään kokonaisen ohjelman verran! Toimittajana Amanda Kauranne.

  Ohjelmassa kuultavat kappaleet:
  Teho. : Täthisilmävalssi
  Aallotar: Ameriikan laulu ja Octone
  Pulkkinen-Räss-Sadovska: Gueti Gääsli ja Vdova
  IKI: Eukaryote
  Petri Hakala ja Piia Kleemola: Seilimaakari ja Ronssin Aapa
  Robbie Sherratt: Hole in the Ceiling
  Jo Einar Jansen: Nordisk Medley ja Gorrlaus Gangar
  Teho. : SAhanperän sottiisi

 • Puolalaisesta kansanmusiikista puhutaan maailmalla kenties enemmän kuin koskaan. Ennenkin tiedettiin Kroken ja Warsaw Village Bandin kaltaiset nimet, mutta nyt puolalaisten etnoyhtyeiden kirjo vaikuttaa huomattavasti leveämmältä. Yksi tärkeimmistä uusista nimistä on Kapela Maliszów, joka vieraili kesällä Kaustisellakin. Peripuolalaiseen tapaan villit viulut ja kiihkeät kiihdytykset dominoivat sen musiikissa. Mutta millaista on soittaa perheyhtyeessä ja kuinka suosio tuntuu teini-ikäisten arjessa? Siitäkin oli puhetta haastattelussa. Toimittajana Mika Kauhanen.

  Warsaw Village Band: Matthew
  Kapela Maliszów: Zawisloczek
  Kapela Maliszów: Dziwok
  Kapela Maliszów: Zapychacz
  Kapela Maliszów: Socha
  Kapela Maliszów: Chmiel
  Tegie Chlopy: Swiatówka
  Tegie Chlopy: Oberek dulnika
  Volosi: Nomadism
  Kroke: Usual happiness

 • Kuinka polska matkasi halki Euroopan ja kulkeutui kauas Pohjolaan? Kansanmusiikki ja barokki ammentavat paljon samoista lähteistä ja niitä tutkii alttoviulisti, musiikin tohtoriopiskelija Krishna Nagaraja. Luvassa haastatteluja ja musiikkia. Toimittajana Amanda Kauranne.

  Ohjelmassa kuultavat kappaleet:
  Kreeta-Maria Kentala ja Ville Kangas: Glädare än du tror
  Henriksson-Kleemola-Prauda: Yxi kaunis papillinen polska
  Krishna Nagaraja: otteita teoksista Finnish Suite, The 2 1/2 seasons ja The Lappfjärd Set
  Kreeta-Maria Kentala: Mollipolska ja Partita sooloviululle n:o 2 d-molli BWV1004: 3. OSA: Sarabande sekä Riippusillan hambo sekä Partita sooloviululle n:o 2 d-molli BWV1004: 2. OSA: Courante
  Karuna: Pahhia ja kaffia
  Henriksson-Kleemola-Prauda: Mita silloin taita puuttuu
  Petri Hakala ja Piia Kleemola: F-duuripolska

 • Kuin haukkaisi maukasta tortillaa! Sellaista on kuunnella kirpeänletkeää texmex-musiikkia, jossa haikeatkin hetket saavat paikkansa. Laatulevymerkki Folkways on julkaissut kolme uutta albumia (niistä yhden uudelleenjulkaisuna), joissa musiikki ei muureja tunne. Mutta millainen on mariachi-musiikin all female panel? Texmexin lisäksi ohjelman loppupuolella soivat Yves Lambert Trion (La Bottine Sourianten perustaja) ja Riccardo Tesin (Accordion Samurain jäsen) uutuudet. Toimittajana Mika Kauhanen.

  Ohjelmassa kuultavat kappaleet:

  Los Texmaniacs: Mexico americano
  Los Texmaniacs: El porrón
  Los Texmaniacs feat. Lyle Lovett: Deportee
  Grupo Mono Blanco: El cascabel
  Grupo Mono Blanco: La soledad
  Mariachi Reyna de Los Ángeles: El pitayero
  Mariachi Reyna de Los Ángeles: Popurri de chihuahua
  Ry Cooder: Ejercito militar
  Ry Cooder: He'll have to go
  Yves Lambert Trio: La poule à Jean-Paul
  Yves Lambert Trio: Suite du Cap Breton et la déboulade
  Riccardo Tesi & Banditaliana: Giri

 • Yle taltioi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta 2018 runsaasti konsertteja. Ensimmäiset otteet festivaalin sadosta kuullaan tässä Etnoillan kaksituntisessa lähetyksessä, jossa omissa konserteissaan esiintyvät Tuuletar-yhtye ja Pekko Käppi. Toimittajana on Mika Kauhanen.

  Neljän naisen lauluyhtye Tuuletar on tämän hetken kysytyimpiä suomalaisia etnokokoonpanoja maailmalla. Yksistään tämän vuoden aikana se on esiintynyt mm. Englannissa (Womad, Songlines Encounters), Espanjassa, Puolassa, Tsekissä, Ruotsissa, Japanissa, Hollannissa, Saksassa ja Intiassa. Kaustisella Tuuletar valloitti yleisönsä Kallioklubilla 12.7. Uudistuneessa ohjelmistossa kuultiin myös monia kiinnostavia trad-helmiä maailmalta Tuulettaren omalla taidokkaalla tyylillä sovitettuina.

  Tuulettaren kappaleet konsertissa:
  1. Alku / Kohma
  2. Ngam sang duan / Veela
  3. Tuu kerää
  4. Ei leijuta
  5. Loimu
  6. Melai doina
  7. Mui kon nieborak
  8. Suven ahava
  9. Soua

  Lähetyksen jälkimmäisellä puoliskolla soivat Pekko Käpin laulut. Käppi oli koonnut Kaustiselle teemakonsertin, joka pureutui Suomen sisällissodan arpikudoksiin. Mukana oli sekä koeteltuja Käppi-numeroita että kokonaan tätä projektia varten laadittuja lauluja. Käppi haltioitui laulun ja jouhikon karhealla ilmaisulla, ja vieraakseen lavalle hän sai Eero Turkan, joka soitti bulgarialaista kielisoitinta gadulkaa. Sitä pidetään jouhikon sukulaisena. Käpin konsertti taltiotiin Iholla-salista 10.7.

  Pekko Käpin kappaleet konsertissa:
  1. Ruusu
  2. Veljensurmaaja
  3. Oi veljet
  4. Jussi-setä
  5. Jämsä
  6. Pidä tuli yllä lampussasi
  7. Kirje

Klipit

 • Viljo S. Määttälä puhuu Tallarin merkityksestä

 • Tallarin muusikot Ritva Talvitie, Risto hotakainen, Antti hosiosa ja Timo Valo kertovat yhtyeen 15-vuotishaastattelussa siitä, mitä yhtye heille merkitsee.

 • Paavo Helistö kertoo radio-ohjelmassa vuodelta 1986 Tallari-yhtyeen synnystä ja soittajista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä