Radio Suomi Helsinki

Santahaminassa astui asepalvelukseen 840 nuorta miestä ja naista - miten Kaarti ottaa uudet koulutettavat vastaan

 • 7 min
 • toistaiseksi

Santahaminassa astui tänään palvelukseen 840 nuorta miestä ja naista. Ari Tuhkanen kävi Santahaminassa kysymässä, millä mielin armeijaan mennään ja miten puolustusvoimat uudet koulutettavat vastaanottaa. Haastateltavina oli kaksoset asepalvelukseen saattanut Mira Toivonen ja alokkaan äiti Mari Niemi, luutnantti Niklas Brander Kaartin rykmentistä ja alokkaat Nuutti Malinen ja Noora Särkilampi.

Lähetykset

 • ma 8.1.2018 15.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Lunta tullut viime päivinä todella paljon. Parantaako se Helsingin surkeaa latutilannetta? Helsingin laduista vastaavalle Mircos Kienaselle soitti Ari Tuhkanen:

 • Lääkärihelikoptereille tarvittaisiin lisää laskeutumispaikkoja. Näin arvioi lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan FinnHemsin lentotoiminnanasiantuntija Tuomas Suominen. Hänen mukaansa laskeutumispaikkoja pitäisi tehdä erityisesti Vantaalle ja Espooseen. Asia olisi syytä huomioida kaupunkien kaavoituksessa. Suomisen tapasi Helsinki-Vantaan tukikohdassa Ari Tuhkanen:

 • Sisällisodasta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta ja asiaa muistellaan monin tavoin. Yksi tapa kerrata tietojaan kansan kahtia repineistä tapahtumista Helsingissä on osallistua kävelykierrokselle. Helsingissä on jo vuoden ajan järjestetty Sisällissota Helsingissä - kävelykierroksia ja ne ovat olleet erittäin suosittuja. Kierroksen vetäjää ja suunnittelijaa Mikael Penttilää Green Cap Tourista haastattelee Ari Tuhkanen:

 • Kiinan kielen opiskelu ensimmäiseltä luokalta lähtien laajenee Helsingissä. Ensi syksystä lähtien myös Itäkeskuksen peruskoulussa voi oppia kiinaa ensimmäisestä luokasta lähtien. Meilahden alakoulussa kiinaa on voinut opiskella jo yhdeksän vuoden ajan. Toimittaja Olli Koski lähti vierailulle Meilahden ala-asteen kouluun ja tapasi opettaja Pia Näsman-Haon sekä ekaluokkalaiset Kaisla Heinosen ja Lassi Raskin.

 • Jokelan asema on herännyt jälleen eloon. Hyvän Olon Aseman katon alla on nyt mm. aamukahvila, terapiapalveluita ja lempeän matkailun ammattilainen.

  Aseman ulkoseinästä puolestaan löytyy kirjailija, runoilija Eino Leinon muistolaatta. Nyt siis myös Jokelassa eikä ainoastaan Roomassa!

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hyvän Olon Asemalla turisemassa yrittäjien ja ohikulkijoiden kanssa. Vaikuttaa siltä, että uusi monitoimitila ja sen historialliset puitteet ovat jotain, mitä paikkakunnalla on odotettu.

 • Helsingin vuoden kulttuuriteko-palkinto myönnettiin tänään Mahtava Merihaka-työryhmälle (Joonika Kaukoranta, Mikko "Vilunki" Viljakainen, Liisa Tolonen) Palkinnon myöntäneen Kulttuurijaoston mukaan Mahtava Merihaka on saanut toiminnallaan Merihaan uuteen eloon ja laajenpaan tietoisuuteen. Kunniamaininnan saivat Kalliossa sijaisteva elokuvateatteri Riviera ja Suvilahden skeittiparkki. Mahtava Merihaka-työryhmän jäseniä ja Kultturijaoston puheenjohtaja Elisa Gebhardia haastatteli Ari Tuhkanen.

 • Hakunilassa Vantaalla hiihdetään jälleen Suomen mestaruuksista. Ari Tuhkanen kävi paikan päällä Hakunilassa katsomassa, millainen on tunnelma katsomossa. Haastateltavina lipunmyyntivastaava Jan Kiljunen Vantaan hiihtoseurasta sekä Anita ja Anne Mikkonen.

 • Suvilahdessa, Oranssin tiloissa, aloittaa 31. tammikuuta toimintansa alakulttuurikeskus Loukko. Kevään aikana siellä on monenlaista toimintaa käsityö, media-, tanssityöpajoista keikkoihin ja kirppareihin. Toimintaa on tarkoitus laajentaa ja vakinaistaa sitä myöten, kun rahoitus selviää. Monipuolisen kulttuurisisällön lisäksi Loukosta halutaan luoda turvallinen tila, jossa ei tehdä oletuksia sukupuoleen, ihonväriin tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen. Justus Laitinen tapasi Loukon toiminnanjohtaja Hanna Rädyn kulttuurikeskuksen tulevissa tiloissa.

 • Helsingin yliopiston kampuksella Viikissä sijaitseva kumigorilla-veistos tuhoutui viime yönä tulipalossa. Lasiseinäisen yliopiston kirjastorakennuksen vieressä vuodesta 2009 seisonut viisimetrinen autonrenkaista valmistettu Kaikki on mahdollista-niminen teos tuhoutui palossa kokonaan. Ari Tuhkanen kysyi savuavan gorillaveistoksen jäännösten juurella, kuinka iso menetys patsaan palo viikkiläisille oli. Haastattelussa myös teoksen tekijä virolainen kuvanveistäjä Villu Jaanisoo.

 • Tutkimuksissa on todettu, että kostea sää lisää pelkästään päällysteiden urautumista jopa 50 prosentilla. Viime kuukausien märän sään rasitus näkyy pääkaupunkiseudun teillä jopa vaarallisina reikinä. Kuinka ripeästi teiden kunnossapidosta vastaava ELY-keskus paikkaa päällystevauriot ja kuka korvaa, jos kuuntelija ajaa asfaltissa olevaan reikään ja auto menee rikki. Ari Tuhkanen haastattelee projektipäällikkö Tuomas Vasamaa ELY-keskuksesta:

 • Santahaminassa astui tänään palvelukseen 840 nuorta miestä ja naista. Ari Tuhkanen kävi Santahaminassa kysymässä, millä mielin armeijaan mennään ja miten puolustusvoimat uudet koulutettavat vastaanottaa. Haastateltavina oli kaksoset asepalvelukseen saattanut Mira Toivonen ja alokkaan äiti Mari Niemi, luutnantti Niklas Brander Kaartin rykmentistä ja alokkaat Nuutti Malinen ja Noora Särkilampi.

 • Paatelman suvun serkukset Pusulasta teki suvun koskettavista vanhoista kirjeistä kirjan. Sen nimeksi tuli Rakkaat kotolaiset - kirjeitä mummon ja papan elämän ympäriltä ja vähän historiatietoakin. Paatelmien sukukokouksessa 80 kappaleen painos vietiin käsistä. Teos on kurkistus yhden perheen ja suvun sekä Uudenmaan ja Suomen historiaan. Mitä se kertoo 1930-1970-lukujen Suomesta ja mikä teoksen merkitys on suvun jäsenille? Ari Tuhkanen tapasi kirjekirjan tekijöistä Päivi Solinin ja Seija Sepän sekä Teuvo Paatelman, joka oli yksi kirjeiden kirjoittajista. Nyt yli 80-vuotias Teuvo Paatelma lukee jutun lopuksi kirjeen, jossa kerrotaan miten hänen veljensä Risto kuoli sodassa. Teuvo oli kirjeen saapumishetkellä kymmenvuotias.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä