Kulttuuriykkönen

Martti Suosalo teki tutustumismatkan masentuneiden keskuuteen ja näyttelee nyt masentuneen äidin poikaa

 • 51 min
 • toistaiseksi

Näyttelijä Martti Suosalosta ei tullut hullu Jouko Turkan opissa, vaikka monen muun näyttelijän mieli järkkyi. Suosalo oppi Turkalta, kuinka elämää on seurattava. Suosalo kävi tutustumassa mielenterveyspotilaisiin ymmärtääkseen heidän käyttäytymistään. Nyt hän esittää masentuneen äidin poikaa Turun kaupunginteatterissa.
Kulttuuriykkösen juontaa Jakke Holvas.

Lähetykset

 • ma 22.1.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Historioitsija Ulla Koskinen on kirjoittanut teoksen siitä miten Suomessa selviydyttiin ennen hyvinvointivaltiota ja modernia maataloutta. Suomessa selviytymisen historia -teos esittelee selviytymisen tekniikoita ja taitoja menneinä vuosisatoina raukoilla rajoilla. Kulttuuriykkösessä kysytään mikä menneessä elämässä shokeeraa eniten suomalaista nykyihmistä - ja miten nykyhetken merkityskato selätetään.

  Nykyajan maalaiselämää kommentoivat ekoyhteisöaktivisti Kai Vaara ja maanviljelijä Tuomas Mattila.

  Juontaja on Pietari Kylmälä.

 • Helsingin Kaupunginteatterin Huonosti vartioitu tyttö yllättää, vuonna 1789 ensiesityksensä saaneesta, Suomessakin lukuisia kertoja esitetystä klassikkobaletista La fille mal gardée on jäljellä vain naispääosa - ja hänkin on erilainen kuin esikuvansa. Naimakaupoista kertovasta tarinasta kumpusi kertomus itsenäistyvästä naisesta, ja yksisarvisista, jotka korvaavat kaikki miesroolit.

  Mitkä ovat baletin pyhät konventiot ja minkälaisia kirjoittamattomia sääntöjä on muodostunut nykytanssiin?

  Vieraina ovat Huonosti vartioidun tytön koreografi Jyrki Karttunen ja tanssija Heidi Naakka sekä toimittaja ja kriitikko Raisa Rauhamaa.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kisastudion panelistit pohtivat kulttuurielämän vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen kaltaisiin kysymyksiin, nykytaiteen arvonmuodostuksesta liittyen Banksyn itsensätuhoavaan teokseen taikka hahmottomiin nykytaideteoksiin, halusta nostaa taiteilijaneroja jalustalle ja pitää heidät siellä sekä siitä kuinka äänikirjoja tulisi lähestyä. Panelisteina Sami Kuusela, Sixten Korkman sekä Anna Moilanen. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Onko suomenruotsalaisella rikoskirjallisuudella tiettyjä ominaispiirteitä, jotka erottavat sen ruotsalaisista ja suomalaisista dekkareista? Siitä keskustelemme dekkarikuningatar Eva Frantzin ja dekkarikuninkaan Staffan Bruunin kanssa. Svenska Ylen kulttuuritoimittaja ja Lasiavain-palkintoraadin suomalainen jäsen Petter Lindberg kertoo suomenruotsalaisen dekkarin menneisyydestä ja nykytilasta. Mitä äijäilylle ja cosy crimelle on tapahtumassa?

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Mitä olisi ooppera ilman kunnon murhaa? Murha on yksi opperataiteen keskeisistä moottoreista. Yle Kulttuurin Rikollisen lokakuun kunniaksi Kulttuuriykkönen ottaa selvää, millaisia murhia oopperataiteessa on ja mikä murhaamista motivoi. Ohjelmassa käydään läpi ainakin intohimomurha, poliittinen murha, itsemurha, vahinkomurha, tikarilla murhaaminen, myrkyttäminen, lapsenmurha, isänmurha ja sisarusmurha. Joukkoitsemurhaa ja selittämätöntä vaipumiskuolemaa unohtamatta. Ja jottei koko keskustelu menisi aivan hirvittäväksi teurastamiseksi, pohdimme myös miksi murhaaminen ei aina ole hyvä ratkaisu elämän ongelmiin - oopperassakaan.

  Opperamurhaamisesta ovat keskustelemassa toimittaja Minna Lindgren ja ohjaaja Ville Saukkonen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Miten media on eri vuosikymmeninä Suomessa käsitellyt rikoksia ja rikollisia? Luottaako yleisö tapaan, jolla valtamedia rikoksista uutisoi? Studiovieraina ovat Helvetinkone-kirjoittajat Miika Viljakainen ja Lauri Silvander ja Keisari Aarnio -kirjan kirjoittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Rikoselokuva on siirtynyt enenevissä määrin elokuvateattereista sarjoihin. Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen mukaan Hollywood ei halua panostaa tällä hetkellä keskisuuriin, vakavasti otettaviin rikoselokuviin, vaan supersankarielokuvien tapaisiin mahdollisiin kassamagneetteihin. Dramaturgi Tove Idström ei ole lajityypin puolesta huolissaan, vaikka se tällä hetkellä "nukkuu".

  Suuri rikoselokuva tai -sarja on väkisin ajassa kiinni, paljastaa ja kritisoi ympäröivää yhteiskuntaa - puhutaan sitten The Wiresta tai Chinatownista.

  Rikoselokuvien klassikoita ja nykytilaa perkaavia Kalle Kinnusta ja Tove Idströmiä haastattelee Tuukka Pasanen.

 • Kisastudion vakioraatilaiset Anna Moilanen, Mirva Saukkola ja Jussi Turhala keskustelevat viikon kiinnostavimmista aiheista. Puheena kehitysvammaiset mallit, Niken poliittiset mainokset, huoneentaulujen mietelauseet sekä teitittelyn paluu.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Virolainen Kai Aareleid ja suomalainen Paula Havaste ovat kirjoittaneet romaanit samasta aiheesta. Aareleidin Korttitalo ja Havasteen Pronssitähti kertovat omilla tavoillaan siitä, miten ihmiset selviytyivät Virossa toisen maailmansodan jälkeen, kun monien menneisyys oli pyyhitty pois, Stalinin varjo pitkä ja kuka tahansa saattoi joutua kyyditetyksi Siperiaan. Viron historian kipupisteistä, kirjallisuudesta, ihmisten sitkeydestä sekä Suomen ja Viron historian samankaltaisuudesta ovat keskustelemassa Kai Aareleid, Paula Havaste ja Viro-instituutin johtaja Sanna Immanen.

 • Joistakin musikaaleista tulee hittejä ja ne löytävät tiensä näyttämöille ympäri maailman. Miten englantilaisesta kenkätehtaasta ja drag queenista tehty Kinky Boots -musikaali saatiin Broadwaylta Helsingin Kaupunginteatteriin ja balettia tanssivasta kaivoskaupungin pojasta kertova Billy Elliott Tampereen Työväenteatteriin? Kansainvälisten teosten rinnalle on tullut myös kotimaisia suurtuotantoja kuten Tytöt 1918.

  Vieraina ovat Helsingin Kaupunginteatterin johtaja Kari Arffman, Kinky Boots -musikaalin näyttelijä Petrus Kähkönen, sekä Tampereen työväenteatterin Billy Elliott -musikaalin orkesterin tuottaja Eeva Kontu, joka on myös säveltänyt musiikkia kotimaisiin alkuperäismusikaaleihin.

  Lähetyksessä kuullaan myös ohjaajaa Samuel Harjannetta, joka ohjaa toisenkin brittiläisen hittimusikaalin, lokakuussa Tampereen Työväenteatterissa ensi-iltansa saavan Billy Elliotin.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Metsä on rakkauden, kiintymyksen sekä ideologisten kamppailujen kohde. Siellä voi rauhoittua ja pysähtyä, olla suojassa pahalta maailmalta, mutta sen käytöstä kamppaillaan jatkuvasti. Tulisiko metsää suojella enemmän, näemmekö me suomalaiset missään varsinaista luonnontilaista ikimetsää ja tulisiko avohakkuut kieltää? Ja mitä tapahtuu, kun metsässä pysähtyy?

  Keskustelemassa Ylen luontotoimittaja, biologi ja kuvataiteilija Minna Pyykkö, Evon metsäoppilaitoksen emeritusyliopettaja Ilmari Häkkinen sekä Mustarinda-residenssin sekä BIOS-tutkimusyksikön perustajajäsen Antti Majava. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Juureva ja lämmin tähtinäyttelijä Sinikka Sokka täytti 70 vuotta elokuussa. "Se on ihanaa ja kamalaa!", hän toteaa. Sokka näyttelee Kansallisteatterin Mustassa Saarassa vauhdikasta, tyllihameista tarinankertojaa. "Musta Saara tuo Euroopan lähemmäksi Suomea, se on osa meitä." Kulttuuriykösessä kuullaan tämän katolisen taustan omaavan näyttelijän havaintoja ajastamme. "Kellään ihmisellä ei ole varaa toisen vähättelyyn."

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä