Kulttuuriykkönen

Martti Suosalo teki tutustumismatkan masentuneiden keskuuteen ja näyttelee nyt masentuneen äidin poikaa

 • 51 min
 • toistaiseksi

Näyttelijä Martti Suosalosta ei tullut hullu Jouko Turkan opissa, vaikka monen muun näyttelijän mieli järkkyi. Suosalo oppi Turkalta, kuinka elämää on seurattava. Suosalo kävi tutustumassa mielenterveyspotilaisiin ymmärtääkseen heidän käyttäytymistään. Nyt hän esittää masentuneen äidin poikaa Turun kaupunginteatterissa.
Kulttuuriykkösen juontaa Jakke Holvas.

Lähetykset

 • ma 22.1.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen vieraina tänään pariisilaistuneet, vastaleivotut kondiittorit Kaisa Leino ja Terhi Toivonen, jotka kirjoittivat Suomen ensimmäisen ranskalaisen leivontakirjan nimeltä La Pâtisserie. Historiallisia taikinoita kuvaillaan runollisesti kirjassa. Kotimaisen kirjallisuuden tutkija Siru Kainulainen, joka on tutkinut ruokaa ja juomaa kirjallisuudessa, tulkitsee aikaamme.

 • Kuka oli Ida Moberg? Entä Amanda Maier-Röntgen? Kulttuuriykkösessä otetaan selvää keitä naissäveltäjiä pohjoismainen musiikinhistoria on unohtanut. Musiikin kaanon muodostuu melkein yksinomaan miessäveltäjistä, vaikka myös naiset ovat säveltäneet. Apurahat ovat olleet tiukalla, esiintyminen on ollut paheksuttua ja taitoihin on suhtauduttu väheksyen. Silti naiset ovat säveltäneet hienoa musiikkia myös sata vuotta sitten. Mukana keskustelemassa ovat viulisti Mirka Malmi ja pianisti Tiina Karakorpi, sekä musiikinopettaja Helena Holsti-Setälä.

  Juontaja on Pietari Kylmälä.

 • Kevään puutarhakauden avajaisten kunniaksi Kulttuuriykkönen selvittää kukkien, puiden ja pensaiden yhteiskuntaluokat. Yläluokkaisista, keskiluokkaisista ja työttömien kasveista keskustelemassa Helsingin yliopiston luonnontieteellisestä keskusmuseosta, kasvitieteen yksiköstä ylipuutarhuri Pertti Pehkonen, tietokirjailija ja eläkkeellä oleva entinen hyötykasviyhdistyksen puheenjohtaja Anu Ranta sekä puutarhoista taidehistorian puolella väitellyt Julia Donner. Jakke Holvas juontaa.

 • ”Tänä vuonna palkinnon saa toimija, joka tekee uraauurtavaa yleisötyötä ja tanssii puutarhoissa.” Näin perusteli Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen nykytanssin keskuksen Zodiakin valintaa Vuoden Teatteri –palkinnon saajaksi. Nykytanssista ja Zodiakin tulevaisuudesta Kulttuuriykkösessä keskustelevat toiminnanjohtaja Raija Orala, Zodiakin yleisötyövastaava Katja Kirsi sekä tanssitaiteilijat Sari Palmgren ja Juuli Lappalainen. Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio Helsingin Musiikkitalossa keskustelee lastenkulttuurista, kaupallisesta maailmasta ja vampeista taiteessa ja kirjallisuudessa. Vieraina ovat Annu Kemppainen, Sixten Korkman ja Sami Kuusela.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola.

 • Porilaisen muusikon, kirjailijan sekä elokuvan- ja teatterintekijän Mika Rätön uusi romaani Se jokin "kuule härkäpapusi rapisevan" on karnevalistinen romaani muun muassa demokratian mätänemisestä, maailmanlopun lähestymisestä ja kokeellisesta puutarhuroinnista. Se on kokoelma kaikenlaista kummallista - vähän kuin Mika Rätön taiteilijanlaatu yleisemminkin. Pietari Kylmälän haastattelussa Mika Rättö kertoo Porista, taiteestaan ja demokratian syvimmästä olemuksesta.

  Juontaja on Pietari Kylmälä.

 • Kuoro soikoon! Suomen vanhin suomenkielinen mieskuoro Ylioppilaskunnan laulajat täyttää 135 vuotta. Sen kunniaksi Kulttuuriykkönen nauttii kuoron kvartetin taidonnäytteistä Musiikkitalon kahvilassa. Kuoron historiasta ja tästä päivästä kertovat taiteellinen johtaja Pasi Hyökki, puheenjohtaja Jaakko Koivula ja Paleface, joka esiintyy kuoron kanssa YL Tarina -juhlakonsertissa Helsingin Yliopiston juhlasalissa 14. huhtikuuta.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kaikki pelaavat nyt Fortniteä. Mistä innostus peliin johtuu? Suosituimmista mobiili- ja konsolipeleista keskustelemassa Pelaaja-lehden päätoimittaja Miika Huttunen, esseisti Jantso Jokelin ja Sosped-säätiön suunnittelija Helmi Korhonen. Jakke Holvas juontaa.

 • Kaksi näyttelijää, kaksi tietä näyttelijäksi. Kaksi näyttelijää, kaksi tapaa rakentaa rooli oman itsensä kautta ja elää arkea roolinsa kanssa.

  Näyttelijän työstä, roolin rakentamisesta ja omasta urastaan keskustelemassa ovat näyttelijät Eila Ilenius ja Satu Silvo. Pitkän uran 110 vuottaan juhlivassa Kotkan Kaupunginteatterissa tehnyt näyttelijä Eila Ilenius kirjoitti teoksen Näyttelijän yökirja omien päiväkirjojensa pohjalta. Satu Silvo on näyttelijäntyönsä ohella vuorovaikutuskouluttaja.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa keskustellaan Barbien vaikutuksesta naisen rooliin, kulttuurin ikäpolitiikasta ja elokuvateattereiden karusta kohtalosta. Vieraina Helsingin Musiikkitalossa Mirva Saukkola, Silvia Hosseini ja Kari Enqvist.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola.

 • Saksalainen 1800-luvun Bildungsroman eli kehitysromaani ohjasi aikansa nuorukaisia kasvamaan hyveellisiksi miehiksi. Nuorten miesten kehityskertomukset ovat muuttuneet, ja Aamu-TV:n kirjavieraan Erkka Mykkäsen tuore Something Not Good kuvaakin etsikkoaikaa ironisesti. Keskustelemassa ovat kirjailija Riku Korhonen ja sanataidekouluttaja Aleksis Salusjärvi.

 • Taiteellisen johtajan Kenneth Greven syyttäminen seksuaalisesta häirinnästä on johtanut Kansallisbaletin kriisiin ja keskusteluun balettimaailman asenteista tanssijoiden kehoja kohtaan. Klassisen baletin ruumiinkuvasta, vallankäytöstä ja tanssikentän hajaannuksesta ovat keskustelemassa tanssijat Jouka Valkama ja Sanna Kekäläinen.

  Juontaja on Pietari Kylmälä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä