Kulttuuriykkönen

Martti Suosalo teki tutustumismatkan masentuneiden keskuuteen ja näyttelee nyt masentuneen äidin poikaa

 • 51 min
 • toistaiseksi

Näyttelijä Martti Suosalosta ei tullut hullu Jouko Turkan opissa, vaikka monen muun näyttelijän mieli järkkyi. Suosalo oppi Turkalta, kuinka elämää on seurattava. Suosalo kävi tutustumassa mielenterveyspotilaisiin ymmärtääkseen heidän käyttäytymistään. Nyt hän esittää masentuneen äidin poikaa Turun kaupunginteatterissa.
Kulttuuriykkösen juontaa Jakke Holvas.

Lähetykset

 • ma 22.1.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa Annu Kemppainen, Anna Moilanen ja Mirva Saukkola ruotivat viikon ajankohtaisaiheita. Tällä kertaa he ainakin repivät Linnan kierrätysvaatteet ja sosiaalisen median. Jakke Holvas juontaa.

 • 1800-1900- lukujen taitteessa saamelaisia vietiin Lapista suurkaupunkien eläintarhoihin esiintymään yhdessä intiaanien ja eskimoiden kanssa. Sata vuotta myöhemmin saamelaiset kertovat omasta kulttuuristaan elokuvin ja joi'uin.

  Solju-yhtyeen äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille. Hildá Länsman haluaa tehdä musiikkia, jota saamelaisnuoret haluavat kuunnella omalla äidinkielellään.

  Inarin Skábmagovat-festivaali taiteellinen johtaja ja saamelaiskulttuurin asiantuntija Jorma Lehtola kertoo saamelaiskulttuurin historiasta ja uuden saamelaiselokuvan noususta.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kirjastot herättävät tunteita. Minkälainen on unelmien kirjasto ja mitkä kirjastot ovat jääneet sydämeemme muistoiksi. Helsingin uusi kaupunginkirjasto Oodi avaa keskiviikkona ovensa. Mitä Kansalliskirjaston uusi johtaja Cecilia af Forselles, Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen ja kirjoista bloggaava Anna Piiroinen odottaa uudelta kirjastolta. Vieraana myös Yleisradion toimittaja Minna Joenniemi, joka on ollut mukana tekemässä dokumenttielokuvaa Kohti tulevaisuuden kirjastoa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Lapissa taitelijat kamppailevat vähistä resursseista, mutta esittävät ryhmät tavoittavat pienimpienkin kylien taiteesta kiinnostuneet. Samalla pohjoisetn taitelijat tekevät laajaa yhteistyötä yli rajojen Grönlannista ja Färsaarilta Murmanskiin ja Kanadaan. Minkälainen on näyttämön pohjoinen henki? Keskustelemassa ovat tanssija Marjo Selin, Rovaniemen teatterin yleisötyövastaava Anne Niskanen ja taideyhdistysaktiivi Joonas Martikainen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kisastudion vakiovieraat Henrika Franck, Silvia Hosseini ja Kari Enqvist keskustelevat laivaristeilyjen junttileimasta, julkkisten seuraamisen hyödyistä, historiakirjallisuuden jatkuvasta vyörystä ja eksistentiaalisen ajan hitaudesta yhä kiihtyvässä kulttuurin virrassa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Millaista on kirjailijan menestys Suomessa? Esseisti Antti Nylén on kaikilla mittareilla menestynyt kirjailija, mutta elää silti kuristavassa köyhyydessä. Hänen teoksensa Häviö on monologi, jossa tehdään ruumiinavaus taiteen tekemisen todellisuuteen Suomessa. Teos laajenee kuvaukseksi Suomesta, jossa työn arvo piilee jossain muualla kuin työn tuloksissa ja merkityksessä.

  Antti Nylénin mukaan suomalaiset taiteilijat eivät pääse kasvamaan ammatilliseen kypsyyteen, koska taiteen apurahajärjestelmä asettaa taiteilijat kilpailemaan toisiaan ja sattumaa vastaan. Hän tarjoaa ratkaisuksi taiteilijapalkkaa.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Jazz tuli Suomeen 1920-luvulla, kun S/S Andania-laiva Andania Yankees -bändeineen rantautui Helsinkiin. Jazzilla oli pitkään kielletyn musiikin leima, kunnes se tietoisesti mystifioitiin klassisen musiikin veroiseksi musiikkigenreksi.
  Nyt jazz kuuluu Yhdysvaltain länsirannikon populaarimusiikissa ja Suomessakin se kiinnostaa nuoria. We Jazz järjestää Helsingissä kahdeksan päivän mittaisen festivaalin joulukuussa 2018.

  Vieraana ovat We Jazzin perustajajäsen ja taiteellinen johtaja, Matti Nives, Musiikkiarkiston arkistonjohtaja ja jazz-historian luennoitsija Juha Henriksson sekä Mopo-trion palkittu saksofonisti Linda Fredriksson, joka esittää lähetyksessä saksofonimusiikkia.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Hollywoodin blockbuster-elokuvat ja Elon Muskin suuret projektit ovat nostaneet avaruuteen liittyvän hypen jälleen uudelle tasolle. Avaruus on myös monessa mielessä ottanut taivaan paikan elämän suurten kysymysten reflektiopintana. Mutta mitä avaruuden tutkimus käytännössä on, vieläkö ufoihin uskotaan ja millaista perspektiiviä avaruus ihmiselle antaa?

  Keskustelemassa avaruustekniikan tohtori Antti Kestilä, supermassiivisia mustia aukkoja tutkiva Sissi Enestam sekä ufologiasta väitellyt uskontotieteen tohtori Jaakko Närvä. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Pimeys on laskeutunut mutta valotaide auttaa pimeässä! Viides tammikuuta Lux Helsinki kerää ihmiset valotaiteen ympärille. Tällä kertaa reitti on siirtynyt Tuomiokirkolta Kansalaistorille.

  Valotaide on ainoa taidemuoto, joka saa ihmiset sankoin joukoin liikkumaan ulkoilmaan. Tämä taidemuoto irroittaa ihmiset näyttöpäätteiltään ja houkuttelee heidät takaisin reaalimaailmaan.

  Miksi valotaide on nousussa meillä ja maailmalla, ja mikä valotaiteessa kiehtoo. Siitä keskustelemme valotaiteilijoiden Tarja Ervastin ja Kari Kolan ja Lux Helsinki valofestivaalin kuraattorin Ilkka Paloniemen kanssa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa tasa-arvolain vastainen all-male panel käsittelee Black Fridayn kulutushysteriaa, pikkujoulujen siistiytymistö, Trumpin haravointikommentteja ja tekoälyn tuottamaa maalaustaidetta. Keskustelijoina ovat entinen eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen, copywriter ja yrittäjä Jussi Turhala sekä kolumnisti ja yrittäjä Sami "Hupparihörhö" Kuusela.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Pitkittynyt suruhäriö on uusi lääketieteellinen diagnoosi. Diagnostinen kieli on arkipäiväistynyt: vilkkaalla koiralla on ADHD, entiset puolisot ovat kaikki narsisteja. Nuoret tytöt ehkä vähän jopa kilpailevat siitä, kenellä on tai voisi olla joku diagnoosi.

  2010-luvulla mielenterveysongelmat näkyvät selkeämmin myös kaunokirjallisuudessa.

  Kirjailijan ja kuvataiteilijan Katariina Sourin kymmenes romaani Sarana kertoo omakohtaisen tarinan siitä, millaista on elää sen jälkeen, kun on saanut diagnoosin sekä persoonallisuushäiriöstä että kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

  Kirjailijan ja luovan kirjoittamisen opettajan Niina Revon seitsemäs romaani Vyöry kertoo paikaltaan muljahtaneesta mielestä ja siitä, miten mieleltään järkkyneet retusoitiin aikoinaan pois perhepotreteista.

  Jani Tanskanen tarkastelee työn alla olevassa väitöskirjassaan sitä, miten psykiatrisia diagnooseja käsitellään kolmessa kotimaisessa omaelämäkerrallisessa teoksessa.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Juha Ilmari Laine korjasi vuoden 2018 Oulun Musiikkivideofestivaalien pääpalkinnon. Viivi Huuska herätti huomiota vuonna 2016 Pete Parkkosen röyhkeän seksuaalisella "Kohta Sataa" -videolla ja Taito Katawa on ohjannut lukuisia videoita etenkin rap-artisteille, mm. Graciakselle, Noah Kinille sekä Elastiselle. Millaisena poliittisen sanoman, taiteellisen työn ja markkinaehtoisuuden välimaastona ohjaajat näkevät musiikkivideon vuonna 2018? Onko se yhä relevantti ilmaisumuoto? Kuinka paljon joutuu pohtimaan videoiden luomaa maailmankuvaa ja tuleeko videon shokeerata, ihastuttaa vai molempia?

  Huuskaa, Katawaa ja Lainetta haastattelee Tuukka Pasanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä