Kulttuuriykkönen

Kauhu antaa iloa ja riemua

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kauhukirjallisuuden suhteesta todellisuuteen keskustelemassa ovat kauhukirjailija Marko Hautala, nuorempi tutkija Susanne Ylönen ja väitöskirjaa tekevä Onni Mustonen.

Lisäksi kuullaan esikoiskirjailija Maija Sirkjärveä, jota Kaisa Pulakka haastatteli.

Juontajana Pauliina Grym.

Lähetykset

 • to 8.2.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • #Metoo johti työpaikkojen menettämiseen, Helsinki syrjii maakuntia, englannin kieli syrjii suomen kieltä, mutta uutisissa yhä vaan puhutaan Lauri Markkasen levypalloista. Kulttuuriykkösen kisastudiossa kosmologi Kari Enqvist, taiteilija Nastja Säde Rönkkö ja eläkeläinen Seppo Tiitinen.
  Juontajana Jakke Holvas.

 • Kulttuuriykkösen aiheena on elämäkerrat ja inspiraatio, taidemaalarin Ellen Thesleffin kautta. Kuinka kirjailija valitsee kohteensa ja miten tämä henkilö inspiroi itseä ja muita. Vieraina kirjailijat Hanna-Reetta Schreck ja Kati Tervo ja Ellen Thesleff-fani, taiteilija Manuela Bosco.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola

 • Onko pop-musiikin maailma sovinismin temmellyskenttä vai uusien sukupuoliroolien laboratorio? Populaarimusiikin sukupuolirooleista, rap-musiikin naiskuvasta ja naisartistien työtaakasta keskustellaan keskiviikon Kulttuuriykkösessä. Mukana musiikkitoimittaja Renaz Ebrahimi, muusikko Heinäsirkka, eli Anne Taskinen, sekä muusikko Ona Kamu.

  Lähetyksen juontaa Pietari Kylmälä.

 • Virolainen nykytaide valtaa Kiasman, kun Viron tasavalta täyttää sata vuotta. Kulttuuriykkösen vieraina ovat Viron suurlähetystö kulttuurineuvos Anu Kippasto ja toimittaja Rain Kooli sekä Kiasma-teatterin vastaava tuottaja Jonna Strandberg. Keskiviikkona 21.2. alkavan UUE-nykyesitystaiteen festivaalin virolaiset nykytaiteilijat kertovat todellisuudestaan.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Lauantai-iltaisin kodeissa jännitetään ja nauretaan Putouksen jutuille. Menestysohjelmien salaisuuksia paljastavat MTV:n sisältöjohtaja Marko Karvo, Nelosen televisiojohtaja Ville Toivonen, Aito Median vastaava tuottaja Katri Varjos sekä Ylen tilaaja Arttu Nurmi.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa aiheena on paasto, Ekbergin konditorian remontti, Michelle ja Barack Obaman muotokuvat, henkilöbrändäys ja kuorolaulu. Vieraina Helsingin Musiikkitalossa ovat Henrika Franck, Pia Maria Montonen ja Sami Kuusela.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola

 • Suomi on lukutaidon mallimaa, ja kirjojen lukemista on arvostettu erittäin paljon. Kulttuuriykkönen kysyy, onko kirjojen lukemiselle tilaa digitaalisten tekstien maailmassa.

  Keskustelemassa ovat YleX:n Aamu-show'n Viki Eerikkilä, Otavan kustannuspäällikkö Minna Castrén ja professori Raine Koskimaa. Lähetyksen juontaa Pietari Kylmälä.

 • Sota-aikana musiikki piti suomalaiset jotenkin järjissään ja ennen kaikkea toiveikkaina sekä korsuissa että kotirintamalla. Sisällissodan traumoja käsitellään Tampere-talon lavalla, nyt oopperana. Sodanjälkeinenkin sukupolvi käsittelee omia traumojaan kulttuurin keinoin.

  Sisällissotaamme käsittelevä Veljeni Vartija saa kantaesityksensä Tampere-talossa perjantaina 16. helmikuuta. Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta kertoo teoksen synnystä.

  Kirjailija ja suomalaisen viihteen historioitsija Maarit Niiniluoto on tutkinut musiikin roolia suomalaisissa juoksuhaudoissa ja kodeissa sotien aikana.

  Sodanjälkeisellä sukupolvellakin on omat kipupisteensä. Värityskirja-romaanillaan Tiiliskivi-palkinnon pokannut muusikko Marko Annala on tuonut rohkeasti julkisuuteen oman masennuksensa ja epätoivonsa turvallisessa maailmassa.

  Juontajana Pauliina Grym.

 • Vuonna 2018 suomalaisilla on tapana töiden jälkeen rentoutua - tekemällä mitä? Mitä sellaista puuhaamme kotona, jota voi kutsua kulttuuriksi, ja josta tulevat sukupolvet meidät muistavat. Arkikulttuuria ja rahvaan luovuutta etsimässä käsikirjoittaja Kirsikka Saari, valokuvaaja Ida Pimenoff ja Helsingin yliopiston alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta.

  Juontana on Jakke Holvas.

 • Kulttuuriykkösessä aiheena vuoden 2018 trendiväri, ultravioletti. Mitä se kertoo ajastamme ja mikä sen merkitys on ollut taiteessa, kirkossa ja muodissa. Vieraina studiossa tekstiilitaiteilja ja Intercolor Suomen jäsen Maija Arela, taidehistorioitsija Pia Maria Montonen ja kirkkotekstiilitaiteilija Helena Vaari. Mukana myös Pantone-värijärjestelmän asiantuntijan Antti Rimmisen analyysi ultravioletista. Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kisastudion vakioraadin aiheina tunneli Tallinnaan, autopilottielämä, saamelaisten oikeudet ja Suomen arkkitehtuuripolitiikka. Viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista porisevat professori Sixten Korkman, oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja yrittäjä Anna Moilanen. Juontajana Pietari Kylmälä.

 • Kauhukirjallisuuden suhteesta todellisuuteen keskustelemassa ovat kauhukirjailija Marko Hautala, nuorempi tutkija Susanne Ylönen ja väitöskirjaa tekevä Onni Mustonen.

  Lisäksi kuullaan esikoiskirjailija Maija Sirkjärveä, jota Kaisa Pulakka haastatteli.

  Juontajana Pauliina Grym.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä