Kulttuuriykkönen

Kauhu antaa iloa ja riemua

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kauhukirjallisuuden suhteesta todellisuuteen keskustelemassa ovat kauhukirjailija Marko Hautala, nuorempi tutkija Susanne Ylönen ja väitöskirjaa tekevä Onni Mustonen.

Lisäksi kuullaan esikoiskirjailija Maija Sirkjärveä, jota Kaisa Pulakka haastatteli.

Juontajana Pauliina Grym.

Lähetykset

 • to 8.2.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Digitaalinen teknologia älylaitteineen tuntuu liittyvän nykyään aivan kaikkeen. Huvittaako ikäihmistä hypätä tähän kehitykseen mukaan?

  Keskustelemassa sosiologian professori Terhi-Anna Wilska, digi-vertaisneuvoja Maarit Fred sekä eläkkeellä oleva rakennusneuvos Olli Lehtovuori, joka lukee harvoin edes sähköpostia. Kulttuuriykkösen juontaa Jakke Holvas.

  Asiasta lisää: yle.fi/aihe/nettia-ika-kaikki

 • Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu näyttää tulkinnan evoluutiosta, teknologiasta ja sen mahdollisuuksista. Helsingin Juhlaviikot näyttää vuoden 1968 klassikon tiistaina 21. elokuuta Bio Rexissä.

  Kaksi vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen syntynyt brittiohjaaja Christopher Nolan kertoi kesän alussa Cannesissa, miksi jumaloi Avaruusseikkailua ja miksi hän halusi nähdä sen jälleen filmillä. Miten me jatkossa tallennamme taiteemme jälkipolville ja mikä ansaitsee tulla tallennetutuksi? Kulttuuriykkösen studiossa Arthur C. Clarken romaaniin pohjautuvasta tieteiselokuvasta ja taiteen tallennuksesta ovat keskustelemassa dosentti Sirkka Heinonen Turun Yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin esitystoiminnan erityistutkija Antti Alanen ja Yleisradion medianhallinnan päällikkö Pasi Ekman.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym. Christopher Nolanin osuudet Cannesista toimitti Janne Sundqvist.

 • Kulttuuriykkösen kisastudion syyskauden avauksessa panelistit pohtivat sitä tulisiko marginaaliäänille antaa yhteiskunnallisessa keskustelussa tilaa. Death of Stalin-elokuvan kautta kysymys herää saako Stalinille tai yleisemmin diktaattoreille nauraa? Miksi naispuolisten vallanpitäjien puolisoiden tai joskus itse vallanpitäjienkin pukeutumiseen kiinnitetään niin paljon huomiota? Entä minkä vuoksi räppäri Tekashi 6ix9ine saa esiintyä Weekend- ja Blockfest-festivaaleilla, mitä se viestii? Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Mikä saa teatteriammattilaiset sovittamaan yhä uudelleen Anton Tsehovin yli 100 vuotta sitten kirjoittamia näytelmiä? Mikä saa ihmiset sankoin joukoin katsomaan Tsehovin klassikoiksi kasvaneita näytetelmiä? Siksi, että ne kertovat jotain olennaista meistä ihmisinä.

  Keskustelemassa ovat kriitikko ja Tsehov-entusiasti Kirsikkka Moring ja ohjaaja, dramaturgi Paavo Westerberg, jonka ohjaama Kolme sisarta tulee Kansallisteatterissa ensi-iltaan marraskuussa 2018.

  Juontajana on Anna Tulusto.

 • Candide-operetin juoni perustuu ranskalaisen kirjailijan Voltairen satiiriseen romaaniin. Elokuun 25. päivä tulee kuluneeksi sata vuotta sen säveltäjän, Leonard Bernsteinin syntymästä. Helsingin Savoy-teatterissa Candiden ensi-ilta kruunaa Bernsteinin juhlavuoden. Tuottaja Heli Immonen jätti virkansa tämän tuotannon takia. Mikä tässä aiheessa sai hänet liekkeihin. Vieraina ovat puvustaja Annukka Pykäläinen, ohjaaja Tuomas Parkkinen ja kapellimestari Jonas Rannila.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola

 • Soitin lasista, toinen bambusta. Cembalo ja elektroninen soitin. Kullakin on vahva kulttuurinen, poliittinen ja materiaalinen lataus. Muusikko sulautuu soittimeensa, esineestä tulee keho.

  Lönnströmin taidemuseo ja kuvataiteilija Jani Ruscica ovat työstäneet yhteistyössä Flatlands-projektia vuoden 2017 alusta asti. Kesäkuun alussa esitykset koettiin ensimmäisessä Riian kansainvälisessä nykytaiteen biennaalissa RIBOCA1:ssä. Elokuussa 2018 Flatlands-esitykset nähdään Suomessa.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Susanna Leinonen Companyn tuleva teos Nasty tarttuu kehoihin jatkuvasti kohdistuviin odotuksiin ja hyökkäyksiin. Leinosen mukaan erityisesti naisten kehojen suhteen ei puhuta enää laihoista ja lihavista, vaan kehovaatimukset ovat yhä moninaisempia mm. plastiikkakirurgian lisääntyessä.

  Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen professorina juuri aloittanut Eeva Muilu sekä freelance-tanssija-koreografi Mira Kautto näkevät, että tanssin kentällä kehojen arviointi alkaa hyvin varhain nuoruudessa, mutta jäljet voivat jäädä pitkäksi aikaa.

  Tanssi on kehon taidetta, mutta kuinka sitä sanallistaa? Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Suomen vanhin, yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkifestivaali Turun musiikkijuhlat tarjoaa yli 30
  konserttia ja tapahtumaa perjantaista 10. elokuuta alkaen. Konserttipaikkojen joukossa on perinteisten tilojen lisäksi niin turkulaisia koteja kuin remontin jälkeen avattu, 200-vuotias Akatemiatalokin ja Pyhän Hengen kappeli.

  Yksi esilläolevista musiikkityyleistä on napolilainen laulutraditio, joka oli aikansa populaarimusiikkia.

  Kulttuuriykkösen vieraina Turun konserttitalossa ovat toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki, sopraano Anneliina Koskinen ja kontra-altto Anna Edgren sekä Flavia di Nola Napuletanate-yhtyeestä, joka esittää napolilaisia lauluja Irma ja Benito Casagranden kotikonsertissa launtaina.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kirjailija ja historioitsija Kaari Utrio aloitti koulutiensä elokuussa 1949 Kaisaniemen kansakoulussa. Koulun portaat olivat valtavat. Mutta niin oli halu oppiakin. Kirjailija Siri Kolun koulutaival taas alkoi kolmekymmentä vuotta myöhemmin Lohikosken pienessä kyläkoulussa Jyväskyskylässä. Millainen vaikutus koululla on ollut kirjailijaksi kasvamiselle? ”Ilman koulua meistä ei olisi tullu kirjailijoita”, sanovat Utrio ja Kolu. Koulu on opettanut lukemaan ja kirjoittamaan, mutta se on myös paitsi kirjallisuuden, myös ihmiselämän arkkipaikka

  Kulttuuriykkösen juontaa Anna Tulusto.

 • Digitaalinen empatia on uuden pelikulttuurin perusta. Myötätunnon lisäksi uudet pelit edistävät myös rauhaa ja turvallisuutta. ”Pelaaminen on aktiivinen kulttuurimuoto - ilman pelaaja ei ole peliä. Oleellista on toimijuus ja se, mitä pelistä seuraa”, sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ja taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun apulaisprofessori Miikka Lehtonen. Kulttuuriykkösessä tulevaisuuden peleistä puhuvat myös ilmastonmuutoksen jälkeistä maailmaa kuvaavan VR Stranded -pelin käsikirjoittaja Essi Aittamaa ja pelin visuaalisesta suunnittelusta vastaava Vera Anttila sekä pelikeskittymä Games Factoryn markkinointipäällikkö Meela Leino.

  Pelit ovat myös taidetta ja tarinankerrontaa. Pelit eivät ole erillään muusta yhteiskunnasta, vaan peilaavat maailmaa samalla tavalla kuin muukin taide.

  Kulttuuriykkösen juontaa Pauliina Grym.

 • "On se todella surrealistista kuulla omia hirvittäviä naisvihamielisiä monologejaan Vesa-Matti Loirin äänenpainolla toimitettuna", sanoo ohjaaja-käsikirjoittaja Ilja Rautsi. Rautsin ohjaama Helsinki Mansplaining Massacre voitti Etelä-Korean Bucheon Internation Film Festival -tapahtuman lyhytelokuvien kilpasarjan pääpalkinnon heinäkuun lopulla.

  Nollabudjetilla juuri Metatitanic-elokuvan ohjannut Hannaleena Hauru puolestaan näkee, että viisi vuotta valmisteilla ollut elokuva alkaa jo vanhentua omissa käsissä, jos sitä ei pääse tekemään.

  Rautsi, Hauru sekä ohjaaja-tuottaja-festivaalijärjestäjä Otto Kylmälä kertovat omista töistään, jälkimmäinen etenkin mykkäelokuvafestivaali Loud Silentsin parissa, ja toivovat Suomen Elokuvasäätiöltä sekä Yleisradiolta nopeampia rahoituspäätöksiä ja läpinäkyvyyttä elokuvarahoitukseen. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Tänä vuonna 80 vuotta täyttänyt keramiikkataiteilija ja professori Heljä Liukko-Sundström toivoo, että ihmiset sanoisivat toisilleen kauniita asioita ja olisivat avoimia. Hän hurmaantui jo lapsena luonnon kauneuden keskellä ja oppi lapsuuden kodin perintönä rakastamaan hyvyyttä ja kauneutta. Liukko-Sundström haluaa taiteellaan nostaa ihmiset arkisen yläpuolelle. Taiteilija pitää aika ajoin itselleen myös ”ole kiltti Heljälle” –päiviä ja haluaa pysyä liikkeessä. "Mietin joka aamu, mitähän jännää tänään tapahtuu”, sanoo Liukko-Sundström.

  Juontajana Pia-Maria Lehtola

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä