Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkösen kisastudio: Helena Ranta, Sixten Korkman ja Anna Moilanen

 • 53 min
 • toistaiseksi

Kisastudion vakioraadin aiheina tunneli Tallinnaan, autopilottielämä, saamelaisten oikeudet ja Suomen arkkitehtuuripolitiikka. Viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista porisevat professori Sixten Korkman, oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja yrittäjä Anna Moilanen. Juontajana Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • pe 9.2.2018 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Helsingin keskustaan avataan torstaina Garden, suomalaisen muodin keskus. Muodin ammattilaiset Terhi Pölkki, Viivi Arela ja Marta Valtovirta kertovat millä keinoilla suomalainen muoti tulee menestymään maailmalla. Ekologisuus ja kestävyys ovat suomalaisen muodin valtavirtaa ja se erottaa sen ulkomaisista kilpailijoistaan.

  Onko suomalaisen muodin tulevaisuus laajassa muotiteollisuudessa vai paikallisissa pientuottajissa? Ja kuka on Musta Nuuskamuikkunen, tuo marraskuisessa pimeydessä elävä muodin ikoni?

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kulttuuriykkönen esittelee syksyn elokuvia kriitikoiden Anton Vanha-Majamaa (mm. Aamulehti, Helsingin Sanomat) ja Martta Kaukosen (mm. Me Naiset, Helsingin Sanomat) kanssa.

  21. marraskuuta käynnistyvän Pohjoismaiden suurimman fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin keskittyvän Night Visions -festivaalin tarjonnasta kertoo festivaalijohtaja Mikko Aromaa.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa taloustieteilijä Sixten Korkman, yrittäjä Anna Moilanen sekä copywriter-yrittäjä Jussi Turhala puivat Haminaan nousevaa 100-metristä lipputankoa, UMO Jazz Orchestran rahoituksen leikkausta, sitä miten läsnäolo vaikuttaa ihmisen luovuuteen, älykkyyteen ja merkityksen tunteeseen sekä kulttuurin itseisarvon merkitystä suhteessa sen välinearvoistamiseen.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kirjoittaminen on miellyttävää, mutta raskasta sanoo Kulttuuriykkösen maanantain kesävieras, kirjailija Olli Jalonen. 40 vuotta sitten esikoiteoksensa julkaissut Jalonen on sijoittanut kirjojensa tarinoita ympäri maailmaa ja maailman historiaa. Vaikka Jalonen on matkustanut paljon, hän viihtyy hyvin kotona ja on kova ikävöimään. Mutta jos kirjailija olisi eläin, hän olisi korkealla lentävä suuri lintu. Jalonen kertoo myös ajatuksiaan arvojen koventumisesta, mieskuvan murroksesta, kuunnelmien teosta, kääntämisestä ja työkyvyn ylläpidosta. Juontajana Anna Tulusto.

 • Eksentriset naiset ovat aina valinneet oman polkunsa, jota muut myöhemmin ovat alkaneet seurata. Niin teki keräilijä-mesenaatti ja menestynyt vaatealan yrittäjä Sara Hildén. Anna Kortelaisen uudessa kirjassa Hyvä Sara! saamme kulkea Saran kengissä. Leena Virtanen on kirjoittanut lastenkirjan toisesta eksentrisestä naisesta, Minna Canthista. Agneta Rahikainen tutkii omaperäisen runoilijan Edith Södergranin ajatusmaailmaa. Mikä näiden naisten sanoma on melle tänään? Anna Kortelainen, Agneta Rahikainen ja Leena Virtanen ovat Kulttuuriykkösen vieraina.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Pohjoismaiset musiikkipäivät täyttävät tänä vuonna 130 vuotta, mikä tekee niistä maailman vanhimman nykymusiikkifestivaalin. Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Osmo Tapio Räihälä sekä säveltäjä Maija Hynninen avaavat pohjoismaisen yhteyden merkitystä musiikkielämän kannalta. Entä kuinka yhteiskunnallista nykymusiikki on?

  Juontajana on Pietari Kylmälä

 • Vihapuhe ei suinkaan ole sosiaalisessa mediassa syntynyt ilmiö vaan sitä on ilmennyt jo Antiikin Roomassa. Keskiajalla vihapuhe levisi hitaammin, mutta oli muuten hyvin samankaltaista kuin nykyään. Vihan pitkät jäljet -hanke tarkastelee vainon ja vihapuheen historiaa länsimaisessa kulttuurissa.

  Vieraina ovat Turun yliopiston Vihan pitkät jäljet -hankkeen koordinaattori Karoliina Sjö ja sen työpajan kaksi edustajaa, Rooman valtakunnan kristillistymisen tutkija Maijastina Kahlos ja 1970-luvun median saamelaiskuvaa tutkiva Niina Siivikko. Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Timo Huovinen kertoo vihapuheesta ja sananvapaudesta juristin ja journalistin näkökulmasta. Lähetyksessä kuullaan myös Vihan pitkät jäljet -hankkeen tutkijatohtori Reima Välimäkeä.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • 1980-luvun lopussa Yleisradiossa päätettiin, että kaupallisille kanaville menetetty nuoriso on saatava takaisin yhtiön taajuuksille. Päätettiin perustaa Radiomafia, joka ennakkoluulottomasti ja nöyristelemättä onnistui tehtävässään.

  Nyt Yle kohtaa vuonna 2018 samoja kysymyksiä pirstoutuneella medikentällä - kuinka nuoriso saada takaisin? Radiomafian synnystä kertovan Isku Vyön Alle -kirjan kirjoittaja, Radiomafian ensimmäinen ohjelmapäällikkö Pentti Kemppainen, entiset mafialaiset, Ylen Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén sekä Popradion Susanna Vainiola muistelevat Radiomafia-aikaa ja pohtivat nykytilanteen probleemia. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa raatilaiset Annu Kemppainen, Pia Maria Montonen ja Helena Ranta ruotivat ajankohtaisia kulttuuriaiheita. Tällä kertaa puheena ovat taideväärennökset, todellinen hyvinvointi, se miksi hautaudumme koteihimme ja räppäri Mercedes Bentzon hurja tarina.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kirjailijaliitto on tasaisin väliajoin samojen syytösten kohteena. Kuka kelpaa Suomen Kirjailijaliiton jäseneksi ja kuka ei? Konservatiivisena pidetyn liiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen perustelee miksi kaikki kirjailijat eivät pääse jäseneksi. Keskusteluun osallistuvat ja oman näkökulmansa kirjailijan ammattiin tuovat myös kirjailijat Juha Vuorinen, Henriikka Rönkkönen ja Hassan Blasim, sekä historioitsija Kai Häggman.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Vuonna 1996 Kiteellä perustettu sinfonista metallia soittava Nightwish on saanut 15 Emma-palkintoa, julkaissut kahdeksan albumia ja myynyt 8 miljoonaa levyä. Edellisellä Endless Forms Most Beautiful -levyllä fantasia-aiheet väistyivät evoluutioteeman tieltä ja kuullaanpa sillä julkiateistia ja biologia Richard Dawkinsiakin, joka on myös esiintynyt yhtyeen kanssa Lontoossa.

  Suomen menestyneimmän metalliyhtyeen pääasiallinen säveltäjä ja sanoittaja, kosketinsoittaja Tuomas Holopainen kertoo, miksi haluaa tunnustaa evoluution, miten kokee uskonnot ja mikä tekee hänet onnelliseksi.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Luontovalokuvauksen maailmassa pelataan todellisuuden, valon leikin ja mystiikan rajapinnalla. Miten luontoa kuvata ja miksi juuri valitsemallaan tavalla?

  Kansainvälisesti palkittu luontokuvaaja Markus Varesvuo, metsiä pitkään kuvannut Sanni Seppo sekä tummia ja myyttisiäkin eläinkuvia kuvannut Heikki Willamo pohtivat luontokuvauksen etiikkaa, luonnon tilaa ja omaa luontosuhdettaan. Mitä sallii itselleen mitä ei muille sallisi kuvaamisen ehdoilla?

  Juontajana Tuukka Pasanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä