Yle Huvudstadsregionen

"I Esbo ryms det nog flera invånare" - tre beslutsfattare spanar in det politiska året 2018 i Finlands näststörsta stad

 • 14 min
 • toistaiseksi

Mögelskolor, skolnät och tillväxt stod på agendan då fullmäktigeledamöterna Martti Hellström (SDP), Anders Portin (SFP) och Henrik Vuornos (Saml) gästade Ted Urho för att dryfta vilka frågor (förutom social- och hälsovårdsreformen) som blir viktiga år 2018.

Lähetykset

 • ke 10.1.2018 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • I Nurmijärvi bor det 42 305 invånare, varav 1,2 procent är svenskspråkiga. Det vill säga 507 personer. I början av bestämde dom sig för att träffas och göra något som finlandssvenskar ofta gör då vi samlas, det vill säga sjunga tillsammans under ledning av Thomas Lundin och Calle Petterson.

  Tina Kärkinen var på plats under allsången vid Taborberget, osm samlade närmare 100 deltagare. Hon passade på att ta sig en pratstund med Siv Jansson, ordförande för Svenska föreningen i Nurmijärvi.

 • Petra Theman vid Utrikesministeriet ansvarar för den offentliga Finlandsbilden. Hon är mycket nöjd med pressarrangemanget kring toppmötet i Helsingfors mellan Donald Trump och Vladimir Putin och noterar att Helsingfors setts i positiv dager världen över.

  Men nyheten om att bl.a. annat Expressen kallat president Sauli Niinistö för premiärminister och att Aftonbladet skrivit om toppmötet i Helsingborg får henne att reagera.

  - Det är ju nog en skam för dem. Om journalister från Sydafrika eller Sydkorea kan få fakta rätt så borde nog svenska journalister också göra det.

  Ted Urho intervjuade Petra Theman dagen efter toppmötet.

 • Plötsligt känns det tomt i stan, efter att världens blickar i flere veckor har riktats mot Helsingfors. Tillsammans med Ted Urho tacklar tisdagssnackarna Elias Edström och Larrie Griffis sin toppmöteskrabbis.

 • Följ med oss till en jordgubbsodling i Esbo där vi träffar Noomi Währn och Sari Rossi. Christoffer Kaski intervjuar och provsmakar.

 • Sommarens nya resetrend, staycation, är bokstavligen här. Det mest ekologiska sättet att resa är nämligen att inte åka någonstans, utan att ta in på hotell i hemstaden.

  - Man är dessutom betydligt mer avslappnad än när man annars rör sig i stan, berättar Taika Mannila, DJ och konstnär.

  Felicia Aminoff satte sig ner med den barfota helsingforsaren över en frukost på hotell Kämp för att snacka hur man genomför en staycation.

 • Tisdagssnackarna Mia Haglund och Larrie Griffis tar sig an veckans heta samtalsämnen: flickorna som drog i nödbromsen samt presidentmötet i Helsingfors den 16 juli. Ted Urho leder ordet.

 • I våras uppmuntrade några dagisbarn i Esbo Donald Trump att börja sortera. Och nu då det blev klar att han ska besöka Helsingfors så återvände vi till Storängens daghem och förskola där dagisgruppen Dinosaurierna har specialiserat sig på sortering. Och de hade många nya idéer till presidenten.

  Oscar, Elina, Ebba, Felix, Scott, Alvar, Uno och Anton kommer med många innovativa förslag på hur man i framtiden ska kunna minska på mängden skräp i naturen - kanske till och med president Trump skulle kunna bygga någon maskin som städar upp rosk.

  Barnträdgårdsläraren Jessica Högström och närvårdaren Anette Gestrin som jobbar med gruppen har blivit experter på hur man får barnen att engagera sig i skräpsortering. De tipsar också om vad man ska tänka på när man pratar med barn om miljön och problemen med skräp i till exempel havet. Reporter Anna Aaltonen.

 • Pride 2018. Hela staden svämmar över i alla regnbågens färger. Då 22-åriga Peter Oljemark i medlet av 1970-talet insåg att han är homosexuell kunde han aldrig föreställa sig en sådan färgprakt i hemstaden Helsingfors. Följ med på en resa längs med minnenas aveny. Reporter Ted Urho

 • På söndagen öppnas portarna till hundratals trädgårdar runtom i Finland i och med evenemanget Öppna trädgårdar. Hanna Othman träffade systrarna Catharina och Monica Hanstén i en av trädgårdarna i Britas i Helsingfors.

 • Både antalet djur och djurarter blir allt fler i städerna. Så länge människan lämnar mat och skräp efter sig så kommer djuren att söka sig till vår närhet. Citydjuren har lärt sig läsa sin omgivning och vet exempelvis när en hund är ett hot och när den är i koppel eller bakom ett staket och ingenting kan göra. Mindre däggdjur behöver ändå vår hjälp då sommaren är så torr som den varit i år. Biolog Mimma Ekblad diskuterar citydjur med reporter Hanna Othman.

 • Pride betyder vajande regnbågsflaggor över hela stan. Under senare år har allt fler företag gett sig helhjärtat in i Prideveckan. Tisdagssnackarna Elias Edström och Oscar Taimitarha funderar kring regnbågar och företag. Ted Urho leder ordet.

 • Popstjärnan Isac Elliot har haft ett tjejfölje efter sig vart han än går ända sedan barnsben. Det var också något hans pappa Fredi Lundén fick ta i beaktande då det vara dags för ”snacket”. Ted Urho bjöd in pappa Lundén till studion för att snacka föräldraskap, pengar och livet efter fyllda 40.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • I Gäddvik i Esbo bor två små killar. Bägge har en funktionsnedsättning och går i Zacharias Topelius-skolan, Toppan, i Tölö. Skillnaden mellan de killarna i Esbo är att den ena får skolskjuts till skolan, medan den andre åker efter taxin i pappans skjuts.

  Orsaken till detta? Den ena killen, Kevin, bor turvis hos pappa i Gäddvik och turvis hos mamma i Helsingfors. Från adressen i Helsingfors får Kevin skjuts till skolan men så fort han sover i Esbo så är det stopp.

  Pappa Daniel Stenius finner detta mycket frustrerande. Det är nämligen så att i fallet Stenius så säger Esbo att det är Helsingfors sak att fixa skolskjutsen medan Helsingfors säger att skjutsen ligger på Esbos ansvar. Bägge städer avsäger sig alltså ansvar och en liten kille kommer i kläm.

  Ted Urho bjöd in Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen (Saml) och Esbopolitikern Eva-Lena Gästrin (SFP) för att fråga dem vad de tänker göra åt saken.

 • Kyrkslättstjejerna Matilda Sjöstedt, Sofia Forsman och Joanna Hägg har grundat och driver ett företag som tillverkar och säljer glassliknande nerfryst kexdeg. De tävlar just nu mot andra unga företagare i Finland och de handleds av läraren Tanja Ingelin.

 • Invånarna Ebba och Klas och avdelningsskötare Katja Mattila berättar hur det är då sommarjobbarna kommer för att jobba på Forsby servicehus ett par månader.

 • Jan Söderblom är ny konstnärlig ledare för Grankulla musikfest. Hans främsta mål är att locka ny publik till kammarmusiken med bland annat pop up-konserter. Ted Urho intervjuar.

 • "Bestämmelserna ändrar varje år så vi springer från lucka till lucka med våra ansökningar." Nika Junker har bott i Rödbergen sedan 1982 och de senaste åtta åren har hon varit med om att ordna stadsdelsfesten Rööperifest. Ted Urho intervjuade henne om alla de byråkratiska kringelikrokarna.

 • I samband med lanseringen av Staffan Bruuns nya bok Bergsrådet som inte ville betala skatt var det ombytta roller vid författarintervjun: f.d. politikern Carl Haglund intervjuade f.d.Hbl-journalisten Staffan Bruun. Det klarade Calle bra, konstaterade Staffan Bruun då Ted Urho pratade med bägge två efter författarsamtalet.

 • Flygvärdinnan Johanna "Nunnu" Monto och studerande Pavel Petrov i studion. Ted Urho leder ordet.

 • Då världsstjärnorna gästade lilla Helsingfors var de betydligt mer tillgängliga än idag, berättar Yrsa Grüne i en intrevju för Ted Urho.
  - Jag har ännu kvar en sträng som jag fick av The Who-gitarristen Pete Townshend. Jag gick fram till honom och bad om ett minne, så han rev av den och gav den till mig. Inte var det så märkligt på den tiden, säger Grüne.

 • Samhällsvetaren Karin Palmén älskar att fira första maj i Kajsaniemi, medan kulturproducenten Calle Lindgren i år smög iväg från kindpusskalaset då studentorkestern humpsvakar gjorde sorti. Ted urho leder ordet.

 • I yrkesskolorna finns det endast en obligatorisk kurs i samhällskunskap och också de valbara kurserna är väldigt få, och det här till ett jämlikhetsproblem, eftersom gymnasierna i regel erbjuder mångdubbelt med kurser i samhällskunskap. Det säger Peter Ammondt, lärare i samhällskunskap vid Prakticum. Nyhetsskolan, represneterad av Saga Strandén och Emmy Wikström från Tölö gymnasium samt Aino Asklöf från Kyrkslätt högstadieskola, åkte till Prakticum för att tala med studerande. projektet leddes av Kristian Svensson, och Ted Urho presenterade det i Yle Vegas morgonprogram i huvudstadsregionen.

 • - Det känns obehagligt för egen del och för många andras del. Jag har många vänner och bekanta som har hört av sig. En frågade om vi ska föda i Kajana, säger Karin Palmén som har beräknat datum i juli. Palmén är också aktiv inom lokapolitiken i Helsingfors och hon representerar SFP. Marianne Sundholm ringde upp henne.

 • Nyårsafton 1980. Snön glimmar vit på marken, himlen sprakar av färg från fyrverkerier. Vi står på en innergård i östra Helsingfors, omgiven av höghus. Johan Ekroth är sex år gammal, och blir bjuden på sprit av de äldre killarna för första gången. Här börjar en sprial som skulle ta slut först 34 år senare. Redaktör Karin Filén.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä