Yle Huvudstadsregionen

Yle Huvudstadsregionen: "I Esbo ryms det nog flera invånare" - tre beslutsfattare spanar in det politiska året 2018 i Finlands näststörsta stad

 • 14 min
 • toistaiseksi

Mögelskolor, skolnät och tillväxt stod på agendan då fullmäktigeledamöterna Martti Hellström (SDP), Anders Portin (SFP) och Henrik Vuornos (Saml) gästade Ted Urho för att dryfta vilka frågor (förutom social- och hälsovårdsreformen) som blir viktiga år 2018.

Lähetykset

 • ke 10.1.2018 12.25 • Yle Areena

Klipit

 • Hur såg Vanda ut på istiden och hur har området utvecklats fram till idag? I början av april lanserades den andra delen i spelserien Kungsvägen som utforskar fyra olika områden i Vanda genom ett mobilspel. Kungsvägen II: Fornparkens Anselmiu tar spelaren på ett äventyr i fornparken vid Stenkullaberget och kan spelas både på distans och på plats. Spelet riktar sig särskilt till Vandas skolelever i årskurserna 4-7, men passar alldeles utmärkt också för nyfikna vuxna. Hanna Othman träffade arkeolog Andreas Koivisto.

 • De diskuterar också restauranger som ska stänga, vårtecken och om man får ljuga. Charlotte Granberg, Maj Långström, Vera Keskikallio och Olivia Roberts går i daghemmet Tärnan på Drumsö. Karin Filén pratade med dem.

 • Många dagisbarn har fått nya rutiner då föräldrar uppmanas sköta sina barn hemma. Barnen på Tölö Daghem träffas varje dag, vare sig de kommit till dagis eller stannat hemma, genom en videosamling. Trots att en del av dagisbarnen inte för tillfället kommer till daghemmet ville daghemmets föreståndare Marianna Jämsen se till att gruppens gemenskap bevaras. Den största ändrignen i dagisrutinerna är att barnen tvättar händerna oftare och att det är färre barn på dagis. Det berättar Selma Boldt, Daniel Husu, Anni Salmela och Alma Sjövall när reporter Charlotte Lindberg ringer upp dom.

  Vi hör också föreståndare Marianna Jämsen och Julia Grönvall, lärare inom småbarnspedagogik på Tölö Daghem i Helsingfors.

 • Vad säger det om vårt rättssamhälle ifall lindrigare brott inte utreds, och hur håller vi efter vår hälsa när vardagsrutinerna står på ända i coronaepidemins tidevarv? Torsdagssnackarna Pia Sundell, verksamhetsledare för barnavårdsföreningen, och Calle Lindgren, frilansande kulturproducent, biter tag i aktuella frågor tillsammans med programledare Julie Ebbe.

 • Hur får vi ett slut på mobbning? Det får vi inte, säger Mary Juusela som står bakom den svenska metoden Lika Olika, vars syfte är att motverka diskriminering och utanförskap. Människan är ett flockdjur som vill höra samman med andra, och i den strävan trampar man lätt på andra. I Sverige har runt 150 grund- och gymnasieskolor börjar jobba med metoden och i mars 2020 blev Juusela inbjuden av rektorer i Grankulla till ett möte om den. Så blev det inte, men Yle Huvudstadsregionen ringde upp Juusela för att höra mera om metoden och hur den skiljer sig från andra liknande metoder och program. Redaktör Julie Ebbe.

 • Barnpanelen består den här veckan av Sebastian Lindberg, Maj Långström, Ian Knaapila och Amos Knaapila. De går i daghemmet Tärnan på Drumsö. Karin Filén talar med dem.

 • Regeringen hade ursprungligen tänkt att alla restauranger, nattklubbar, barer, caféer och pubar skulle stängas det här veckoslutet för att stoppa spridningen av coronaviruset. Det är ändå inte möjligt att göra det genom ett beslut utan det måste göras med en komplementerande förordning. Benjamin Elf och William von der Pahlen äger restaurangen Green Hippo Café i Rödbergen i Helsingfors. De försöker hålla sig positiva till situationen och ser det som en möjlighet att utveckla verksamheten. Det är ändå inte lätt för alla restauranger och i värsta fall kommer en del krögare inte att klara sig genom krisen, menar dom. De tror också att det rådande läget kommer ändra på konsumenternas vanor i det långa loppet och att allt fler kommer satsa på hemleverans och att efterfrågan kommer växa. Reporter Charlotte Lindberg.

 • Fredagen den 20 mars beslöt regeringen att alla elever i årskurs 1–3 får delta i närundervisningen i skolorna trots läget med coronaviruset. Lärare har fått planera om sina lektioner och lära sig att undervisa på distans. Enligt rektor Catharina Sunesdotter, rektor för Granhultsskolan i Grankulla, har lärarna varit flexibla och undervisningen har löpt på bättre än vad hon hade förväntat sig. Normalt fylls skolans korridårer och klassrum av 366 elever på klasserna 1–6. För tillfället är de sju elever och en lärare på plats. Enligt Sunesdotter har alla lärare rätt att jobba på distans och de har ett rullande schema för vems tur det är att ordna närundervisning i skolan.

  Reporter är Charlotte Lindberg.

 • Abiturienterna skrev båda realproven den här veckan, med påskyndad tidtabell. Egentligen skulle de avläggas först nästa vecka. "Det var ett radikalt beslut" tycker studerande Axel Falck och Christoffer Stenius vid Brändö gymnasium som svettats med fem prov den här veckan, alla lika viktiga med tanke på framtida studier. Också Cindy Lindströms studieplan åkte ut genom fönstret på grund av beslutet.

 • Barnpanelen har de märkliga tiderna till trots sammanträtt i daghemmet Tärnan på Drumsö. De är Maj Långström, Sebastian Lindberg, Ian Knaapila och Amos Knaapila.

 • Groparna i huvudstadsregionens vägar blir allt fler, och NTM-centralen och kommunerna får in allt fler kontakter om dem. Många söker också om skadestånd för bilskador, men det kan vara svårt att få några pengar. Ollipekka Heikkilä blev utan pengar trots att varnignskonen vid en farlig grop hade försvunnit. Reporter Lukas Rusk.

 • För vuxna är det relativt enkelt att hålla sig uppdaterad om Covid-19, i folkmun det nya coronaviruset. Nyhetsflödet närmast bågnar av information om läget. Men hur ska man tala med barn som känner sig oroliga över viruset och den rapportering som förekommer? Vi ställde den här frågan åt Mirjam Kalland, professor i småbarnspedagogik vid Helsingfors universitet. Reporter: Charlotte Lindberg.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä