Yle Huvudstadsregionen

Yle Huvudstadsregionen: "I Esbo ryms det nog flera invånare" - tre beslutsfattare spanar in det politiska året 2018 i Finlands näststörsta stad

 • 14 min
 • toistaiseksi

Mögelskolor, skolnät och tillväxt stod på agendan då fullmäktigeledamöterna Martti Hellström (SDP), Anders Portin (SFP) och Henrik Vuornos (Saml) gästade Ted Urho för att dryfta vilka frågor (förutom social- och hälsovårdsreformen) som blir viktiga år 2018.

Lähetykset

 • ke 10.1.2018 12.25 • Yle Areena

Klipit

 • Visste du att det går att få gratis hjälp av advokater? Helsingfors advokatförening ger avgiftsfria råd på bibliotek i Esbo och Helsingfors. En av dem som jourar är advokat Max Lindholm. Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Är undervisningen i modersmålsinriktad finska på en tillräckligt hög nivå för de tvåspråkiga barn och unga som läser det i skolan? Inte enligt Julia Huovinen, som tidigare i år i en insändare till Hufvudstadsbladet riktade kritik mot undervisningens form. Det borde vara mer som modersmålsundervisningen och mindre som när man läser ett främmande språk. Yle Huvudstadsregionens torsdagssnackare Ludde Liljequist och Karolina Lång funderar på språkundervisning och vikten av att kunna tillräckligt bra finska för att klara sig i Finland. Redaktör Julie Ebbe.

 • I höst har föreningen för förebyggande rusmedelsarbete Ehyt startat ett svenskspråkigt projekt med syftet att lära ut spelkunskap i grundskolan. Både barn och föräldrar får möjlighet att diskutera och fundera kring källkritik, medieläskunnighet, säkerhet och tidsanvändning när det gäller digitala spel och digitala miljöer. Utbildningsplanerare Annukka Såltin vid Ehyt intervjuas av Julie Ebbe.

 • Klubben The Circus stänger sina dörrar nästa sommar, på grund av för dyrt renoveringsbehov. Kulturcentret Gloria flyttade bort från Lilla Robertsgatan i vintras, och vid årsskiftet stänger både Virgion Oil Co - för att bli hotell - och Nosturi, för att göra plats för nya bostadshus. Kvar blir bara Tavastia, och mindre spelningslokaler. Vad händer med centrums kulturliv när livemusiken flyttar bort? Julie Ebbe har träffat Tuomas Finne, ordförande för föreningen ELMU som driver verksamheten i Nosturi.

 • Helsingforsflickor utsätt för sexuella trakasserier i högre grad än andra unga, flickor som pojkar, i landet, visar resultaten från skolhälsoenkäten. Men bara en knapp tredjedel av de som utsätts berättar om det för en vuxen. Hur skapar man förutsättningar för unga att berätta om svåra saker för vuxna i deras närhet, och hur jobbar skolorna förebyggande för unga dels inte ska utsättas, men om de gör det, berätta det för någon? Skolkuratorerna Mimmi Malik och Monica Kulmala diskuterar med programledare Julie Ebbe.

 • Ska man ge upp sin sittplats då en äldre person stiger på bussen? Och vem är He-Man? Bland annat det funderar veckans barnpanel, från daghemmet Knatte-Hörnan, på. I panelen medverkar Alexandra Kiviniemi, Alvin Langén, Ronja Siljander, Casper Mailasalo, Alfred Löf och Hugo Siljander. Reporter i inslaget är Karin Filén.

 • Borde barn i huvudstadsregionen ha lagstadgade hemkomsttider? Och vad ska hända med Hagalunds simhall? Torsdagssnackarna Magnus Winberg och Jonna Sundberg diskuterar veckans ämnen. Programledare är Julie Ebbe.

 • Artisten Ida MM, eller Ida Mansikka som hon heter, är en av de tio finalisterna i årets upplaga av Melodi Grand Prix, MGP 2019. MGP är en låtskrivartävling för barn och unga i åldern 8-15 år. Det är inte bara Ida MMs låt som handlar om disco, det finns i hennes vardag på flera sätt. Hon intervjuas av Alexander Beijar.

 • Artisten Milla, i efternamn Pirjetä, är en av de tio finalisterna i årets upplaga av Melodi Grand Prix, MGP 2019. MGP är en låtskrivartävling för barn och unga i åldern 8-15 år. Förutom att syssla med musik så går hon i en språkbadsklass i skolan. Hon intervjuas av Alexander Beijar.

 • I Helsinge skola i Vanda har eleverna ett nytt spännande sätt att lära sig närhistoria. Med sin mobiltelefon och ett helt färskt spel fick eleverna ta del av Kyrkobyns historia. Spelet heter Kirkonkylän Agnes. Reporter Mathias Gustafsson har träffat arkeolog Andreas Koivisto, eleverna Stella Solström och Rebecka Schildt från 7D och historieläraren Minna Nunez.

 • Finlands leksaksmuseum Hevosenkenkä i Hagalund öppnar en pop-up utställning med temat: 80-talets barn. Inför utställningen samlar museet in folks barndomsminnen från just 80-talet. Och sitter du på en kortklippt barbiedocka från den här perioden är den också väldigt välkommen! Karin Filén träffar museiguide - och 80-talsbarn - Magnus Rask.

 • I anslutning till vår värnpliktsgranskning diskuterade torsdagssnackarna Pia Sundell och Oscar Taimitarha värnplikten. Bland annat gav de sin syn på hur jämlik värnplikten är och hur man ska komma åt mobbning som enligt vittnesmål förekommer. Christoffer Kaski modererar.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä