Yle Huvudstadsregionen

"I Esbo ryms det nog flera invånare" - tre beslutsfattare spanar in det politiska året 2018 i Finlands näststörsta stad

 • 14 min
 • toistaiseksi

Mögelskolor, skolnät och tillväxt stod på agendan då fullmäktigeledamöterna Martti Hellström (SDP), Anders Portin (SFP) och Henrik Vuornos (Saml) gästade Ted Urho för att dryfta vilka frågor (förutom social- och hälsovårdsreformen) som blir viktiga år 2018.

Lähetykset

 • ke 10.1.2018 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Mest missnöjda med mödrarådgivningen är föderskorna i Åbo, på andra plats kommer Esbo. Tisdagssnackaren Stina Nybäck kommer ändå ihåg att allting "inte var bättre förr", men funderar kring det att moderna mödrar både behöver kolla upp fakta på nätet och höra det på rådgivningen. Med på ett hörn även Magnus Winberg. Ted Urho leder ordet.

 • År 2023 är tanken att det ska stå färdigt, västra Vandas nya svenska rum. På Mårtensdals campus ryms både daghem, skola, bibliotek, musikinstitut och Folkhälsan under samma tak. Mårtensdals skolas rektor Per Wiander berättar om planerna. Hur låter det enligt eleverna? Sexorna Matilda Laxström, Lina Kivistö och Frank Berghäll svarar.

 • En elev i en Esboskola fick ett sjukdomsanfall under ett konditionstest, fördes till sjukhus och avled. Tisdagssnackarna Pia Sundell och Hannes Nykänen dryftar den tragiska nyheten och funderar också allmänt kring behovet av tävling i vårt samhälle. Ted Urho leder ordet.

 • I Kyrkslätt, närmare bestämt Porkala udd har en ny vrakpark under vatten öppnat. Det är en grupp frivilliga från Finlands marinekologiska sällskap och dykarföreningen Nousu som har ansvarat för parkbygget. Framför Porkala udd ligger vraken av tiotals båtar, de äldsta från ungefär 1600-talet. I den nya vrakparken kan man bekanta sig med vraken antingen genom att dyka där eller digitalt på nätet med hjälp av 3D-modeller och dykningsvideor. Reporter Sofia Strömgård besökte Porkala udd för att träffa Patrick Lybeck, ordförande för dykarföreningen Pirajorna i Ekenäs, och ta reda på mer. Foto: Antti Iskala.

 • Helsingfors universitets studentkår fyller i år 150. Ted Urho bad Laura Kolbe, professor i europeisk historia, ta oss igenom de första åren och de turbulenta tiderna under inbördeskriget 1918 och studentrevolutionerna 1968.

 • Redan i så många år att han inte själv ens kommer ihåg har Göran Westerholm fungerat som en medfostrare, eller skolfarfar som han kallas bland eleverna, i Mårtensdals skola i Vanda. Reporter Christoffer Kaski träffade honom under en slöjdtimme tillsammans med rektor Per Wiander och fjärdeklassarna Eskil, Laura och Milton.

 • Vi besökte Fallåker teater i Esbo, som sätter upp familjepjäsen Folk och rövare i Kamomilla stad. Reporter Hedvig Sandell träffade regissör Tom Rejström och skådespelarna Danielle Engström, som också är projektansvarig, Isabelle Gustafsson och Lars M. Huldén.

 • Hur ofta skriver du för hand? Den frågan dök upp då undervisningsproffsen Laila Andersson och Amanda Audas-Kass besökte studion för att tisdagssnacka om digitaliseringen i skolan. Med på ett hörn även veckans praoelev Albert Sahlström.

 • På uppdrag av beslutsfattarna i Helsingfors tog tjänstemännen fram några förslag på var det kunde sparas. Ted Urho bjöd in fyra politiker för att tycka till om förslagen. I studion Harry Bogomoloff (Saml), Silja Borgarsdottir Sandelin (SFP), Veronika Honksalo (VF) samt Kati Juva (Grön).

 • Oscar Taimitarha och Pia Sundell pratar om aktuella händelser samma vecka som lektionerna kör igång på Helsingfors universitet. Vilka minnen har de från sina egna gulisintagningar? Är ett matsvinnskylskåp något de kan tänka sig ha använding av?

 • Spännande saker kan hända då studerande från helt olika vetenskapsområden träffas och tillsammans ska lösa problem. Under Helsinki Digital Humanities Hackaton skedde just det här och resultatet blev en karta över de lyckligaste och dystraste platserna i Helsingfors. Som handledare för projektet fungerade Tuuli Toivonen, biträdande professor i geoinformatik. Toivonen berättade om projektet i Yle Huvudstadsregionens morgonsändning.

 • Hösten är här och för många studenter är det dags att inleda studierna. Men före det ska det ordnas gulnäbbsintagning. Fanny Hatunpää och Aino Jauhiainen började studera i början av 2010-talet, och minns inte sina gulistagningar med värme. Fanny, som valt att inte dricka alkohol lurades av grupptrycket att dricka. Aino reagerade i efterskott på de maktstrukturer som ligger i gulisintagningen och gör det svårt att säga nej till förnedrande programpunkter.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • I Gäddvik i Esbo bor två små killar. Bägge har en funktionsnedsättning och går i Zacharias Topelius-skolan, Toppan, i Tölö. Skillnaden mellan de killarna i Esbo är att den ena får skolskjuts till skolan, medan den andre åker efter taxin i pappans skjuts.

  Orsaken till detta? Den ena killen, Kevin, bor turvis hos pappa i Gäddvik och turvis hos mamma i Helsingfors. Från adressen i Helsingfors får Kevin skjuts till skolan men så fort han sover i Esbo så är det stopp.

  Pappa Daniel Stenius finner detta mycket frustrerande. Det är nämligen så att i fallet Stenius så säger Esbo att det är Helsingfors sak att fixa skolskjutsen medan Helsingfors säger att skjutsen ligger på Esbos ansvar. Bägge städer avsäger sig alltså ansvar och en liten kille kommer i kläm.

  Ted Urho bjöd in Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen (Saml) och Esbopolitikern Eva-Lena Gästrin (SFP) för att fråga dem vad de tänker göra åt saken.

 • Kyrkslättstjejerna Matilda Sjöstedt, Sofia Forsman och Joanna Hägg har grundat och driver ett företag som tillverkar och säljer glassliknande nerfryst kexdeg. De tävlar just nu mot andra unga företagare i Finland och de handleds av läraren Tanja Ingelin.

 • Invånarna Ebba och Klas och avdelningsskötare Katja Mattila berättar hur det är då sommarjobbarna kommer för att jobba på Forsby servicehus ett par månader.

 • Jan Söderblom är ny konstnärlig ledare för Grankulla musikfest. Hans främsta mål är att locka ny publik till kammarmusiken med bland annat pop up-konserter. Ted Urho intervjuar.

 • "Bestämmelserna ändrar varje år så vi springer från lucka till lucka med våra ansökningar." Nika Junker har bott i Rödbergen sedan 1982 och de senaste åtta åren har hon varit med om att ordna stadsdelsfesten Rööperifest. Ted Urho intervjuade henne om alla de byråkratiska kringelikrokarna.

 • I samband med lanseringen av Staffan Bruuns nya bok Bergsrådet som inte ville betala skatt var det ombytta roller vid författarintervjun: f.d. politikern Carl Haglund intervjuade f.d.Hbl-journalisten Staffan Bruun. Det klarade Calle bra, konstaterade Staffan Bruun då Ted Urho pratade med bägge två efter författarsamtalet.

 • Flygvärdinnan Johanna "Nunnu" Monto och studerande Pavel Petrov i studion. Ted Urho leder ordet.

 • Då världsstjärnorna gästade lilla Helsingfors var de betydligt mer tillgängliga än idag, berättar Yrsa Grüne i en intrevju för Ted Urho.
  - Jag har ännu kvar en sträng som jag fick av The Who-gitarristen Pete Townshend. Jag gick fram till honom och bad om ett minne, så han rev av den och gav den till mig. Inte var det så märkligt på den tiden, säger Grüne.

 • Samhällsvetaren Karin Palmén älskar att fira första maj i Kajsaniemi, medan kulturproducenten Calle Lindgren i år smög iväg från kindpusskalaset då studentorkestern humpsvakar gjorde sorti. Ted urho leder ordet.

 • I yrkesskolorna finns det endast en obligatorisk kurs i samhällskunskap och också de valbara kurserna är väldigt få, och det här till ett jämlikhetsproblem, eftersom gymnasierna i regel erbjuder mångdubbelt med kurser i samhällskunskap. Det säger Peter Ammondt, lärare i samhällskunskap vid Prakticum. Nyhetsskolan, represneterad av Saga Strandén och Emmy Wikström från Tölö gymnasium samt Aino Asklöf från Kyrkslätt högstadieskola, åkte till Prakticum för att tala med studerande. projektet leddes av Kristian Svensson, och Ted Urho presenterade det i Yle Vegas morgonprogram i huvudstadsregionen.

 • - Det känns obehagligt för egen del och för många andras del. Jag har många vänner och bekanta som har hört av sig. En frågade om vi ska föda i Kajana, säger Karin Palmén som har beräknat datum i juli. Palmén är också aktiv inom lokapolitiken i Helsingfors och hon representerar SFP. Marianne Sundholm ringde upp henne.

 • Nyårsafton 1980. Snön glimmar vit på marken, himlen sprakar av färg från fyrverkerier. Vi står på en innergård i östra Helsingfors, omgiven av höghus. Johan Ekroth är sex år gammal, och blir bjuden på sprit av de äldre killarna för första gången. Här börjar en sprial som skulle ta slut först 34 år senare. Redaktör Karin Filén.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä