Radio Suomi Helsinki

Viikin kumigorilla-veistoksen tuhoutuminen herättää pohtimaan julkisen taiteen merkitystä

 • 6 min
 • toistaiseksi

Helsingin yliopiston kampuksella Viikissä sijaitseva kumigorilla-veistos tuhoutui viime yönä tulipalossa. Lasiseinäisen yliopiston kirjastorakennuksen vieressä vuodesta 2009 seisonut viisimetrinen autonrenkaista valmistettu Kaikki on mahdollista-niminen teos tuhoutui palossa kokonaan. Ari Tuhkanen kysyi savuavan gorillaveistoksen jäännösten juurella, kuinka iso menetys patsaan palo viikkiläisille oli. Haastattelussa myös teoksen tekijä virolainen kuvanveistäjä Villu Jaanisoo.

Lähetykset

 • ke 10.1.2018 17.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Pihlajalinna Oulun toimitusjohtaja Riikka Moilanen sai viime viikolla potkut, koska hän kutsui päihdeongelmaisia kaupunginvaltuuston kokouksessa ihmisroskaksi ja puhui heidän siivoamisestaan.
  Tapausta on puitu jälkikäteen useista näkökulmista: milloin sosiaalisesta mediasta tuli tuomioistuin? Millainen anteeksipyyntö on riittävä? Millainen imagohaitta on yritykselle riittävä irtisanomisperuste?
  Sen sijaan keskustelu koko tapauksen ytimestä on jäänyt alkutekijöihinsä: miksi meidän on niin vaikea kohdata ja ymmärtää päihde- ja elämänhallintaongelmista kärsiviä ihmisiä?
  Humaania päihdepolitiikkaa ry:n jäsen Henry Vistbacka muistuttaa, että päihdeongelma on useimmissa tapauksissa seuraus jostain, ei syy itsessään. Ja kaikkien olisi aiheellista pohtia syitä, jotka voivat tällaiseen tilanteeseen johtaa. (Kuva: AOP)

 • Uuden poliisihevosen palkkaaminen on hidasta puuhaa. Kun sopiva hevonen löytyy, alkaa perehdytys, jonka aikana vielä moni asia voi mennä pieleen. Millainen kaviokonstaapelin koeaika on ja miten uudet ratsut yleensä hankitaan? Helsingin Ratsupoliisin vanhempi konstaapeli Jukka Aarninsalo ja ylikonstaapeli Timo Kossila vastaavat. Heitä haastatteli Ippi Arjanne.

 • Aalto-yliopistossa opiskellut Maria Korkeila valittiin syyskuussa Design Helsinki Awardseissa Vuoden lupaukseksi. Tunnustus ei ole muotisuunnittelijan ensimmäinen: vuonna 2017 hän sai Hyères-festivaalilla tuomariston kunniamaininnan. Ovatko tällaiset pystit ainoa tie muotiuralle? Entä onko oikea muoti vain Pariisin catwalkeilla ja miten Korkeilan tie vei sinne? Ja miten nuoren polven suunnittelija suhtautuu muodin ekologisuuteen?

  Maria Korkeilan haastattelu kuultiin Radio Suomen aamussa. Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Helsingin Puistolassa asuva 18-vuotias abiturientti Erik Hansson voitti elokuun alkupuolella Kiinassa päättyneissä bridgen juniorien MM-kisoissa kultamitalin. Hansson edustaa kansainvälisissä turnauksissa synnyinmaataan Ruotsia: hän on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut vanhempiensa eron jälkeen äidin kotimaahan Suomeen.
  Mikä nuorta abiturienttia kiehtoo bridgessä, joka on mielikuvissa iäkkäämmän polven korttipeli?
  Vesa Marttinen tapasi tuoreen maailmanmestarin.

 • Keravan kartanon vanhaan navettarakennukseen ja kartanomiljööseen perustettu kiertotalouskeskus ja kestävän elämän yhteisö Jalotus Upcycling Collective. Keravan kaupungin ja Sitran yhteishanke perustuu lainaus-, vaihdanta- ja jakamistalouteen. Kokonaisuuteen kuuluu muun muassa ompelimo, puusepänverstas, yhteisöviljelmä, pyöränkorjausverstas ja tavaranlainaamo.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi tutustumassa Jalotuksen toimintaan.

 • Syyskuun puolivälin tietämillä vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Radio Suomen Helsingin aamulähetys tutustui aiheen tiimoilta Kalliolan Setlementtitalolla toimivan Keru-yhteisöjääkaapin toimintaan sekä espoolaiseen elintarvikkeiden poistoeriä verkossa myyvään Fiksu Ruoka Oy:hyn.
  Vesa Marttisen haastateltavina Keru-kaappia pyörittävän Waste Food Crew:n Tuomas Lilleberg ja Heidi Uppa sekä Fiksu Ruoka Oy:n Riku Poutanen ja Juhani Järvensivu.

 • Millaisia vahvoja naisia löytyy Helsingin Kallion kaupunginosan historiasta? Perjantaina 7.9. alkavilla Helsingin kävelyfestivaaleilla yksi kävelykierros perehtyy naisten historiaan Kalliossa. Kierroksella kuullaan esimerkkejä muun muassa traagisista taiteilijakohtaloista, huippupoliitikkojen elämästä sekä prostituution historiasta Kalliossa.
  Osa kierroksen tuotoista menee ihmiskaupan vastaiseen työhön, ja kierrokseen liittyy myös surullisia Kallioon linkittyviä esimerkkejä ihmiskaupasta aivan viime vuosilta.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tutustui Kallion naisten historiaan FinnWID - Naiset kehitystyössä ry:n vapaaehtoisten kanssa.

 • Kun koulujen alkamisesta on muutama viikko, ensimmäiset koulukiusaamistapaukset nostavat päätään. Se tapahtuu joka vuosi tähän samaan aikaan, kun uutuudenviehätys lukuvuodesta on hälvennyt, tietää Radio Suomen aamussa vieraillut Mervi Juusola.

  Miksi lapsi kiusaa ja millaisia keinoja kiusatulla on päivittäisissä tilanteissa? Sanat, ajatukset ja asennot antavat voimaa, kertoo Juusola. Mervi Juusola on neuropsykiatrinen valmentaja, työnohjaaja ja kuvataideterapeutti. Hän on kirjoittanut 17 kirjaa, joista viimeinen on lapsiperheille ja kasvattajille suunnattu "Kuinka minusta tuli rohkea".

  Toimittajana Riikka Porttila.

 • Kamala luonto on alunperin Jarkko Vehniäisen luomus. Se sai alkunsa pöytälaatikkosarjakuvana vuonna 2002 ja alkoi levitä koko kansan tietoisuuteen vuonna 2008. Tekijöiden määrä tuplaantui vuonna 2016, kun Marja Lappalainen tuli mukaan parisuhteen myötä. Nyt sarjakuvat syntyvät yhteistyönä. Jarkko ja Marja vieralivat Yle Helsingin iltapäivässä Paavo Häikiön ja Anna Keräsen juttusilla.

 • Sarana-, ovenkahva- ja helakauppa hyvällä liikepaikalla Helsingissä ei vaikuta äkkiseltään ajateltuna kovinkaan hyvältä bisnekseltä. Harmonikkojen tai autoradioiden erikoisliikkeet eivät nekään kuulosta rahanhimoisten yrittäjien keksinnöiltä. Onko kivijalkaliikeyrittäjän ura selviytymistä ja viivytystaistelua kauppakeskuksia ja nettikauppaa vastaan? Mikä saa pysymään kauppiaana vuosikymmenestä toiseen?

  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen teki kivijalkakierroksen Helsingin kantakaupungissa. Haastateltavina ovat Hokola oyn omistaja Rainer Broman, yrittäjä Anssi Tenhunen Helsingin Autoradiosta ja haitarikauppias Eero Nissinen nimikkoliikkeestään.

 • Kulttuuritalolla filmataan parhaillaan elokuvaa Kari Tapiosta. Elokuvan tekijöille yllätyksenä tuli halukkaiden avustajien hakemusten suuri määrä. Apulaisohjaaja Emma Heino kertoo, että hakemuksia tuli heti noin 400 ja niitä tulee edelleen. Toimittaja Lena Nelskylä tapasi kuvauksissa Emma Heinon ja avustajina toimivat Karoliina Jalarvon sekä Natalia Toimelan. Elokuva tulee ensi-iltaan syyskaudella 2019.

 • "Kollega sanoi, että et sinä noin voi juontaa. Minä sanoin, että okei, tämä on kuitenkin minun tapani ja minä juonnan nyt näin."

  Näin rakastettu radioääni Erkki Pälli suhtautui kollegansa arvosteluun täysin uudenlaisesta radiojuontamisesta. Tuohon saakka oli totuttu, että kaikki radiopuhe on hyvin hiottua ja tarkkaan mietittyä, mutta Pälli luotti vapaamuotoiseen puheeseen, jota hän tuotti lukematta papereita. Yleisö rakastui uuteen tyyliin.

  Tässä Erkki Pällin pitkäaikainen työtoveri ja henkilökohtainen ystävä Olli Ihamäki muistelee kollegansa vaiherikasta uraa. Kuulemme myös otteita Erkki Pällin viimeisestä haastattelusta edeltävältä viikolta. Studiossa Olli Ihamäen kanssa on Paavo Häikiö.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Helsingin Puistolassa asuva 18-vuotias abiturientti Erik Hansson voitti elokuun alkupuolella Kiinassa päättyneissä bridgen juniorien MM-kisoissa kultamitalin. Hansson edustaa kansainvälisissä turnauksissa synnyinmaataan Ruotsia: hän on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut vanhempiensa eron jälkeen äidin kotimaahan Suomeen.

  Mikä nuorta abiturienttia kiehtoo bridgessä, joka on mielikuvissa iäkkäämmän polven korttipeli?

  Vesa Marttinen tapasi tuoreen maailmanmestarin.

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä