Radio Suomi Lappeenranta

Radio Suomi Lappeenranta: Vuoden professori Karl-Erik Michelsen on intohimoinen opettaja ja koripallomies

 • 22 min
 • toistaiseksi

Lappeenrannan teknillisen yliopiston prosessori Karl-Erik Michelsen on valittu vuoden professoriksi. Professoriliitto perustelee valintaansa sillä, että Michelsen on edistänyt tieteiden välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua. Liiton mukaan Michelsenin tutkimustyö teknologian ja muiden tieteenalojen sekä yhteiskunnan vuorovaikutuksesta on ajankohtaista ja laajasti kiinnostavaa. Intohimoisen opettajan ja koripallomiehen tapasi Kalle Schönberg ja intohimoisen koripallomiehen kanssa puheeksi tulivat luonnollisesti myös Lauri Markkasen edesottamukset NBA:ssa.

Lähetykset

 • pe 12.1.2018 13.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Lappeenrannan kaupunginorkesterin uusi taiteellinen johtaja on Erkki Lasonpalo. Mies on opiskellut Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla orkesterin johtamista. Hänen mukaansa kapellimestarina toimiminen ei ole yhtä herkkää kuin soittaminen. "Kun minä heilutan kättä, ei siitä ääntä lähde. Toisin on viululla."

  Viulistin taustan omaava 34-vuotias kapellimestari on jääkiekkoharrastaja, joka haluaa, että kaupunginorkesteri alkaisi tehdä yhteistyötä esimerkiksi SaiPan ja yliopiston kanssa. Lisäksi hän haluaisi houkutella konsertteihin yhä enenevissä määrin venäläisturisteja.

 • Kotiteollisuus-yhtyeestä tuttu Jouni Hynynen on kuluneen vuoden aika julkaissut uutta musiikkia Maanalainen Armeija -kokoonpanonsa kanssa yhdessä Mira Luodin kanssa. Hynysellä on monta rautaa tulessa, mutta Vain Elämää -ohjelmalle hän antoi pakit.

  Ratkaisua hän joutui tovin pohtimaan. Mikä oli syynä ja miten hän jakaa aikansa uuden ja vanhan kokoonpanon välillä. Näitä Jouni Hynyseltä kysyy Juha-Pekka Taskinen.

 • Poliisi ei aloita esitutkintaa Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen toiminnasta.

  Poliisin saaman selvityksen mukaan Vesterinen ei ole rikkonut virkavelvollisuuksiaan, eivätkä virkarikosten tunnusmerkit täyty.

  Eksoten tarkastuslautakunta pyysi marraskuussa poliisia tutkimaan, onko Eksoten hallituksen puheenjohtaja Vesterinen syyllistynyt toiminnassaan rikoksiin. Hänen väitettiin esimerkiksi puuttuneen operatiiviseen toimintaan, vaikuttaneen rekrytointeihin ja toimineen epäasiallisesti.

  Eksoten tarkastuslautakunta selvittää Vesterisen toimintaa, vaikka poliisitutkintaa ei tullutkaan.

  Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • SaiPan kausi on jääkiekon Liigassa sujunut odotettua heikommin. Kysymyksiä on myös kulisseissa, sillä SaiPan kotihalli Kisapuisto on elinkaarensa päässä, mutta tulevasta monitoimihallista voidaan esittää vain arvauksia. SaiPassa vuodet 2010-2016 työskennellyt urheilutoimittaja Mikko Pehkonen pitää muuttoa uuteen halliin mahdollisuutena ja nykyiseen jäämistä suurena riskinä. Toimittajana on Vesa Winberg.

 • Naisten salibandymaajoukkue voitti joulukussa mm-pronssia. Moni odotti mestaruutta, mutta kahden vuoden takainen hopea ei tällä kertaa kirkastunut.
  Joukkueen päävalmentaja lappeenrantalainen Lasse Kurronen kertoo, millainen mm-turnaus oli. Mukaan mahtui muutama yllätys, joiden aikana joukkueen yhtenäisyys ja tiukkojen tilanteiden käsittely vaati joukkueelta paljon.
  Toimittajina ovat Juha-Pekka Taskinen ja Ville Toijonen.

 • Älypuhelin on korvannut jo monet asiat, joiden hoitamiseen ennen tarvittiin tietokonetta.
  Mutta, jos haluaa hankkia uuden tietokoneen, on varauduttava tarkkaan miettimään, millaiseen käyttöön sen hankkii. Riittääkö tabletti, vai tarvitseeko kannettavan tietokoneen, läppärin. Paljon verkossa pelaavat tarvitsevat taas tehoa, joten pöytäkone on luonnollinen vaihtoehto.
  Toimittaja Ville Toijonen selvitti tietokoneiden vaihtoehtoja Etelä-Karjalan ammattiopisto Sampon tieto- ja viestintätekniikan lehtorin Mika Hiltusen kanssa.

 • Imatralle kaavaillaan uuden urheilutalon ja uimahallin rakentamista. Puntaroitavana on neljä vaihtoehtoa, joiden kustannushaarukka vaihtelee 19 miljoonasta 24 miljoonaan euroon.
  Edullisin vaihtoehto olisi rakentaa uudisrakennukset nykyiselle paikalleen Pässinniemeen Mansikkalaan. Paljon kannatusta on saanut myös hallien rakentaminen Ukonniemen alueella, missä on keskitetysti paljon muutakin urheiluun liittyvää toimintaa.
  Keskustelua herättää myös se, tulisiko uimahalliin 25 vai 50 metrin mittainen uima-allas.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi Imatralla sdp:n kaupunginvaltuuston ryhmän puheenjohtaja Markus Niskasen sekä perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsenen Sari Miettisen.

 • Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja, eversti Ismo Kurki arvioi laittomien rajanylitysten määrän kasvaneen kahden viime vuoden aikana. Sen lisäksi laittomia maahantulijoita on enemmän kuin aikaisempina vuosina.

  - Prosentuaalinen kasvu on iso, mutta määrät ovat kuitenkin aika pieniä. Kiitos siitä kuuluu Venäjän rajavartiopalvelun tekemän hyvän työn, Ismo Kurki kiittelee naapurimaan virkaveljiä.

  Reissumiehen töitä kolmisenkymmentä vuotta tehnyt Kurki jää eläkkeelle vuoden vaihteessa.

 • Rauhan sairaalan lähellä Lappeenrannan Joutsenossa on yksi Suomen erikoisimmista hautausmaista. Sinne on haudattu noin 300 psyykkisesti sairasta sotasiirtolaista, jotka sotien alueluovutusten yhteydessä menettivät rajan taakse jääneen kotikuntansa.

  Vaikka he olisivat parantuneet, oli heidän kohtalonaan elää sairaalassa koko loppuelämänsä, sillä yksikään kunta ei halunnut heitä asukkaakseen. Monien kohdalla se tarkoitti sairaalassa asumista vuosikymmenien ajan. Petri Kivimäen haastateltavana ovat Rauhan sairaalassa mielenterveyshoitajana ollut Matti Hjerppe ja psykiatri Antti Henttonen.

 • Talvisodan jälkeen Lappeenrannan Joutsenossa sijaitsevaan Rauhan sairaalaan evakuoitiin Karjalassa sijainneista hoitolaitoksista liki 300 psyykkisesti sairasta ihmistä. Alueluovutuksen takia he menettivät kotikuntansa rajan taakse, eikä yksikään suomalainen kunta ollut halukas ottamaan heitä asukkaakkseen. Rauhan sairaalasta tuli heidän kotinsa lopun elämän ajaksi. Monet viettivät siellä useita vuosikymmeniä, ja tulivat lopulta haudatuksi Rauhan sairaalan hautausmaalle. Kaarina Alanen on toimittanut radiodokumentin Sodan pitkät varjot, jossa hän seurasi sotasiirtolaisten elämää Rauhan sairaalassa. Ohjelma on tehty joulukuussa 1990, jolloin sotasiirtolaisia oli elossa vielä reilut 30.

 • Metsäyhtiö Tornator on yksi Suomen suurimmista metsänomistajista. Sillä on töissä noin 60 metsuria. Yksi heistä on Aura Kinnari, joka on tehnyt 15 vuotta metsurin töitä. Kinnari työskentelee lähinnä Etelä-Karjalan alueella ja joskus myös Suomen ja Venäjän välisellä rajavyöhykkeellä.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi ottamassa selvää metsurin nykyisestä työnkuvasta ja metsänhoidon eri vaiheista.

 • Vanhempien olisi hyvä säätää ruutuajan rajoitukset myös itselleen ja pysähtyä kuulemaan, miten muilla perheenjäsenillä menee. Tätä mieltä on kaksi lastenkasvatuksen ammattilaista. Nykyisin lapsiperheessä on tavallista, että yhdessäoloon kuuluu olennaisena osana jokaisen oma älylaite.

  Tämä muutos huolestuttaa erityistason psykoterapeutti Pia Penttalaa ja kasvatustieteen professori Juha T Hakalaa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lappeenrantalainen kirjailija Annamari Marttinen on saanut tämän vuoden Nuori Aleksis -palkinnon teoksestaan Korsetti. Palkinto jaettiin lauantaina 26.10.2019 Helsingin kirjamessuilla parhaalle viime vuonna ilmestyneelle romaanille. Nuori Aleksis -palkinnon kirjan raatiin kuului toisen asteen opiskelijoita. Palkintoperusteluissaan raati kertoo, että teoksen aihe on poikkeuksellinen ja kaivattu. Petri Kivimäen haastattelussa ovat Annamari Marttinen ja yksi voittajan valinneen raadin jäsenistä, Savitaipaleen lukion abiturientti Inka Illukka.

 • Erektiohäiriö tunnetaan usein nimellä ovenkahvatauti. Se on viimeinen asia, mikä otetaan lääkärikäynnillä puheeksi, kun toinen käsi on jo ovenkahvassa.
  Kiusallisuus leimaa edelleen miesten vaivaa, johon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä ja hoitoja. Lääkkeillä on myös haittavaikutuksia, joten käynti lääkärillä tuo ongelmaan oikean hoidon ja lääkkeet.
  Toimittaja Ville Toijonen ottaa asiasta selvää Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Haastateltavana on urologian osaston ylilääkäri Nikola Fösel.

 • Etelä-Karjalan Vuoden 2018 yrittäjinä palkittiin Mikko ja Marko Kilpiä Kuljetus Kilpiä Oy:stä Lappeenrannasta.

  Kilpiän veljekset edustavat kolmatta sukupolvea 90 vuotta toimineen perheyrityksen johdossa.

  Kilpiän kalusto kuljettaa eri puolilla Suomea ja myös Venäjällä. Yhtiön palveluksessa on noin 70 ihmistä Suomessa ja kolmisenkymmentä Venäjällä. Katsastettavaa kalustoa on 250 ajoneuvon verran.

  Valinnan teki Etelä-Karjalan yrittäjäyhdistys. Ville Toijonen tapasi yrittäjäveljeksistä vanhemman, Marko Kilpiän.

 • Rajavartijan työ on etenkin rajalla partioidessa hyvin erähenkistä. Työpäivän aikana metsässä vietetään tunteja säällä kuin säällä ja siellä on selvittävä työtehtävistä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
  Toimittaja Ville Toijonen selvittää rajapartion työtä Lappeenrannassa Nuijamaan rajavartioaseman päällikön Janne Määttäsen kanssa.

 • Imatran kaupunki palkitsi Vuoden liikuttaja 2018 tunnustuksella Mika Hallikaisen. Hallikainen on 19 vuoden ajan käyttänyt vapaa-aikaansa ja kalustoaa tehdäkseen hiihtolatuja Vuoksenniskan pohjoispuolella Imatralla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi vaatimattoman, tunnustusta saaneen Hallikaisen.

 • Puheterapeuteilla on kädet täynnä töitä ainakin Etelä-Karjalassa. Puhe- ja äännevikoja korjataan edelleen hyvin tuttujen keinojen avulla. Kielen, suun ja leuan motoriikkaa harjoitellaan ohjatusti ja kotiharjoituksissa.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi kyselemässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin puheterapeutilta Maija Ylämäeltä, millaista puhevikojen korjaaminen nykyään on.

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä