Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä: Vuoden turkulainen

 • 11 min
 • toistaiseksi

Satu Rasilalla, Anna Soraisella ja Roope Lipastilla tuntuu olevan yhteinen suosikki Vuoden turkulainen –äänestykseen: eläköityvä arkkipiispa on tehnyt vaikutuksen rauhallisuudellaan, linjauksillaan ja karismallaan. Hajamainitoja - syystä tai toisesta - saavat myös ainakin Saana ja Olli, Lukas Hradecky, Tomi Kallio, Aleksi Randell, Sohvaperunat ja siitosoriksi siirtyvä Kiss My Turku.

Lähetykset

 • pe 12.1.2018 13.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Turun puukotusoikeudenkäynnissä ei tekijän syyllisyydestä ole epäselvyyttä. Teot tiedetään ja tuomio tulee varmasti. Miten tarkasti tätä oikeudenkäyntiä kannattaa seurata? Monille tähänastinen ahdistus on riittävä eikä lisää tarvita. Toiset taas odottavat josko tieto vähentäisi tuskaa. Jorma Tuominen koettaa asettaa Saramäen oikeudenkäyntiä vähän isompiin raameihin.

 • Sähköpyörä on kaikkien huulilla. Ministeri Anne Bernerin ehdotus valtion tuesta sähköpyörien ostajille oli loistava mainostemppu. Mikään ei puhuta suomalaista niin kuin ajatus ilmaisesta rahasta. Jorma Tuominen vie Järeissä jos ei koeajolle niin ehkä edes sinutteluasteelle sähköavusteisen pyörän kanssa.

 • Suomalaiset ovat yhtä mieltä, että kaikki valtionavut pitää lopettaa turhina. Ja siitä, että sitä valtionapua ei saa lopettaa, jota itse saa. Ongelmat ovat yleensä tilapäisiä - niiden paikkaamiseen perustetut tuet jäävät pysyviksi. Jorma Tuominen toteaa, ettei apujen noin vain lopettaminen oikeasti niin helppoa ole.

 • Onko peli menetetty, katoaako kaunis suomen kielemme ennen pitkää maailmankartalta? Tätä kysytään tänään Jorman järeissä sen maailmankartalle tuoneelta Mikael Agricolalta. Jorma Tuominen on mikrofoneineen passissa Mikael Agricolan Suomen kodin ulkopuolella. Elättelemme toivoa että harvoin haastatteluja myöntävä Mikael tekee ns. ulostulon.

 • "Aikooko Virtasen Tomi Suomen Turusta tulla miljonääriksi ja Doerz yhtä isoksi kuin Airbnb?"
  "No meistähän tulee isompia kuin Airbnb ja me ostetaan se Airbnb:n elämyspuoli eikä toisin päin."

  Start up -yrittäjän toimenkuvaan kuuluu kasvuhakuisuus ja se että pitää uskaltaa ajatella isosti. Turkulainen start up -yritys Doerz välittää tällä hetkellä "elämysoppaita" ja tekemistä niin paikallisille kuin turisteillekin Turun lisäksi esim. Helsingissä ja Tallinnassa, mutta tavoitteet ovat maailmalla. Toimitusjohtaja Tomi Virtanen jätti ison kuukausipalkan ja työsuhde-Audinsa ja ryhtyi toteuttamaan omaa ideaansa täysillä. Hän kertoo Kalle Talosen haastattelussa mitä kaikkea start up -yrittäjyys tarkoittaa ja millaista se maailmanvalloitus on Suomen Turusta käsin.

 • Koko maailma seuraa miten pikku Donald ja pikku Xi ovat hiekkalaatikolla nyrkit pystyssä. Tuleeko siitä veret seisautava kauppasota? Harva nykyihminen on elänyt sellaisen aikana. Vapaakauppaa on käyty ja EU:ssa oltu niin kauan, että harva enää ymmärtää mitä korkeat tullimuurit vaikuttaisivat. Jorma Tuominen pohtii erikoista tilannetta johon maailmankauppa uhkaa nyt ajautua:

 • Joskus puhuttiin paljon paperittomasta toimistosta. Hups. Moni toimisto on jo muuttunut paikaksi, jossa säilytetään papereita sillä aikaa kun työntekijät liehuvat ties missä. Työnantaja tyrkyttää vehkeitä, joilla voit tehdä työt etänä. Jorman järeissä Jorma Tuominen ihmettelee, mitä tämä tällainen peli on, toimiston dramaattinen loppuko.

 • Mitä öljyä oli Öljymäessä ja mihin pääsiäisenä pitäisi päästä? Teologeille pääsiäinen tarjoaa mojovan mysteerin ihmeteltäväksi. Maallistuneen nykyihmisen mietteet tahtovat kompastua jo terminologiaan. Jorma Tuominen tarjoilee pääsiäiselle taustaa Jorman järeissä:

 • Muovinpaloja kertyy, luotto-, maksu-, kela-, kirjasto-, henkilö-, jäsen-. alennus- ja kanta-asiakaskortteja. Jorma Tuominen nostaa Jorman järeissä tikun nokkaan viimemainitut. Kanta-asiakasjärjestelmillä on yllättävän monenlaisia vaikutuksia:

 • Ostaisitko sähköpyörän jos saisit siihen valtiolta 400:n euron lahjakortin? Ja pitäiskö sitten saada vastaava tukisumma tavallisiinkin pyöriin?

  Liikenne- ja viestintäministeriö esitti, että sähköpyörän ostoon voisi saada lähitulevaisuudessa 400:n euron hankintatuen. Esitys on ollut lausuntokierroksella ja liikenneministeri Anne Berner on sen jälkeen itsekin tullut siihen tulokseen, että prosenttimääräinen tuki olisi parempi kuin 400:n euron könttäsumma jokaiselle sähköpyörän ostajalle. Miksi näin?

  Kalle Talonen jututtaa turkulaisen Ajopyörän toista omistajaa Visa Nummioraa, joka muotoili, keräsi allekirjoitukset ja toimitti pyöräkauppiaiden lausunnon sähköpyörätuesta liikenneministeriölle.

  Lisäksi jutettavana on turkulainen Miika Hjorth, joka osti sähköpyöränsä juuri nyt, vaikka moni odottaa tällä hetkellä tukipäätöksen varmistumista. "Olen ensirakastunut pyörääni. Se piti saada nyt, oli tukea tai ei. Syön sitten jatkossa vaikka 400:n euron edestä vähemmän hampurilaisia" sanoo Hjorth haastattelussa.

 • Salon Vilppaalla on ollut kuluvalla kaudella enemmän yleisöä kuin millään joukkueella aiemmin suomalaisen seurakoripalloilun historiassa. Miten Vilpas-ilmiö on saatu Salossa aikaan? Vilppaan pelaaja Juho Nenonen puhui aiheesta Vilppaan järjestämässä Ilmiö-seminaarissa ja tässä Radio Suomen Turun lähetyksen haastattelussa Kalle Talosen kanssa. Nenonen on sopiva mies puhumaan urheilun ilmiöistä myös sen takia, että koripalloammattilaisuuden lisäksi tämä kauppatieteiden maisteri pyörittää toimitusjohtajana SportSpot Oy -nimistä yritystä, joka välittää urheilijoita puhumaan erilaisiin tilaisuuksiin.

 • Kyllä ottaa pannuun kun YK:n onnellisuusraportissa väittävät, että Suomessa olis maailman onnellisimmat ihmiset! Ei helvata varmaan ole! Kallen Kantapöydässä onnellisuudesta puhumassa Kalle Talosen kanssa Sinikka Svärd, Marko Laihinen ja Roope Lipasti.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä