Ajantasa

Bitcoinin vaarat, Irakin uhka ja moninainen mikromuovi

  • 0 s
  • toistaiseksi

Virtuaalivaluutta terveyden uhkana? Lahden kaupungin kaikki tietokoneet oli viime viikolla pantu louhimaan bitcoineja niin, että jopa terveydenhuolto hidastui. Kuka tällaista tekee, miten ja kuinka sen voi estää? Vastaamassa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki.
Mihin oloihin turvapaikanhakijoita palautetaan? Irakin tilanteeseen on käynyt tutustumassa toimittaja Eero Mäntymaa. Mikromuoveja kertyy meriin - ja niitä irtoaa paljosta muustakin kuin vartalonkuorinta-aineista. Todellisuudessa kosmetiikkateollisuus on mikromuovien tuottajana yksi pienimmistä teollisuudenaloista. Mitä mikromuovit ovat, milloin muovi oikein hajoaa ja kuinka ongelmaa voitaisiin suitsia? Haastattelussa erikoistutkija Outi Setälä Suomen ympäristökeskuksesta ja tutkimusprofessori Ali Harlin teknologian tutkimuskeskus VTT:stä. Taidenäyttely kärsimyksestä ja haavoittuvuudesta. Tampereella on Suomen sisällissodan muistovuonna avattu taidenäyttely, jossa voi kohdata ihmisen kärsimyksen ja haavoittuvuuden. Ensimmäisen maailmansodan tuhoisimpien taisteluiden seudulla asuvan belgialaisen kuvanveistäjä Berlinde De Bruyckeren töissä kuolleet hevoset - viattomat uhrit - nousevat vertauskuvaksi sodan kärsimyksen nostattamille tunteille. Berlinde De Bruyckeren näyttelyssä on käynyt Jari Mäkäräinen. Avoauto ja diskopallosatelliitti maata kiertävällä radalla. Avaruuden hyödyntäminen kiihtyy, onko menossa uudenlainen avaruuden valloituksen aika. Keskustelemassa avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta ja avaruustekniikan professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.
Kolumni, Heli Vaaranen: Avioeron kultaiset säännöt. MOT: Kuuden miljoonan euron terapeutit. Illan ohjelma kertoo kalliista, mutta köykäisestä lyhytterapiakoulutuksesta. Illan MOT-ohjelmasta kertoo toimittaja Kirsi Skön. Ajantasan toimittaa Tuukka Pasanen.

Lähetykset

  • ma 12.2.2018 14.02 • Yle Radio Suomi

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä