Puheen Aamu

Hengitä, hengitä, kyllä se siitä! Mindfulnessilla ei ratkaista työelämän rakenteellisia ongelmia

 • 34 min
 • toistaiseksi

Onko tietoisuusharjoitukset, meditaatio tai mindfulness uhka vai mahdollisuus työyhteisöissä? Mihin asioihin ne auttavat ja miten? Näitä asioita pohdiskeltiin Puheen Aamussa kun vieraina olivat tulevaisuuden työelämää Suomen Akatemian WeAll-hankkeessa tutkiva filosofian tohtori Mira Karjalainen sekä stressinhallinnan kouluttaja Mia Jokiniva.

- Meneillään on mindfulness hurmos. Siitä haetaan pelastusta työelämäään, joka on tässä ajassa jossain määrin kriisissä, ihmiset tekevät liikaa töitä, on kauhea kiire ja työt valuvat vapaa-ajalle. Organisaatioiden täytyykin tarkkaan miettiä, mitä he hakevat mindfulnessilla sillä se ei ole mikään nopea fixi ongelmiin, muistuttaa Karjalainen.

- Sillä on iso merkitys, millä tavalla mindfulness esitellään työyhteisöissä. Kun se tuodaan esille fysiologisten tai työyhteisöön liittyvien sosiaalisten hyötyjen kautta on se helpompi ottaa vastaan kun, että harjoitukset repäistään tyhjästä jolloin monen on vaikea ymmärtää miksi tätä tehdään, toteaa Jokiniva.

Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen.

Lähetykset

 • pe 19.1.2018 0.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Kirjailijan ammattiin liitetään paljon romanttisia mielikuvia ja tietynlaista vapautta. Todellisuus voi ja onkin monesti tekstitaiteilijoille paljon karumpaa tai ainakin arkisempaa.

  Puheen Aamussa puhuttiin siitä, kenellä oikeasti on mahdollisuus tulla kirjailijaksi. Vieraina olivat Kustannusyhtiö Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö Salla Pulli sekä ensiromaaninsa Absentian juuri julkaissut nuori kirjailija Enni Vanhatapio.

  Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen keskustelevat heidän kanssaan siitä, mitä romaanin työstäminen vaatii, mitä ominaisuuksia sekä ideoita kirjoittajalta vaditaan, ja kuinka paljon esimerkiksi kirjoituskoulut vaikuttavat siihen, että saa oman romaaninsa julkaistua.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Miksi ihminen ajautuu eri tilanteissa täysin tunteidensa vietäväksi? Oli se sitten raivoa tai rakkautta, rationaalinen ajattelukyky hämärtyy ja saatetaan tehdä mitä tahansa täysin vastoin omaa etua. Voiko emotionaaliselta käyttäytymiseltä välttyä, vai onko se edes tarvittavaa? Näitä asioita pohdiskeltiin Puheen Aamussa kun vieraana oli kognitiotieteilijä Jussi Palomäki.

  Hän pelasi opiskeluaikoina pokeria ja kiinnitti siinä huomiota ns. "tilttiin" eli pelistä johtuvaan raivotilaan. Hänen mukaansa tilttaaminen on universaali ilmiö ja on havaittavissa pelaamisen lisäksi myös esimerkiksi tieraivossa.

  - Kysymys on moraalisesta raivosta, jossa koetaan, että meitä kohtaan on toimittu väärin. Koetaan, että emme ole saaneet sitä, mitä meille on kuulunut reiluuden nimissä, jota sitten lähdetään jahtaamaan oikeudenmukaisuuden nimissä.

  - Emootio, gut feeling, näppituntuma on ikäänkuin yksi mekanismi, joka ohjaa meitä elämässä jossa meillä on loputon määrä vaihtoehtoja. Emootio tai tunne antaa meille informaatiota valintavaihtoehdoista ja jatkuvasti ohjaa meitä valitsemaan asioita.

  Toimittajina Jere Pehkonen ja Linda Vettanen.

 • Koiranpentutehtailu on Euroopassa kasvava bisnes. Rotukoiranpennusta saattaa saada itäeurooppalaista kuukausipalkkaa vastaavan summan rahaa. Kun laittoman koirakaupan kiinnijäämisen riskit ja tuomiot ovat pienemmät kuin esimerkiksi huume- ja asekaupassa, houkuttaa ala järjestäytynyttä rikollisuutta.

  Dokumentaristi Jon West tekee parhaillaan elokuvaa "Pedigree Dream - syntynyt kauppatavaraksi". Se on dokumentaarinen reportaasi EU-alueen yli 1,3 miljardin euron vuotuisesta koirakaupasta, pentutehtailusta ja koirien kuljetuksista sekä miten tämä kaikki vaikuttaa Suomeen. Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtajalla Harri Lehkosella on oma lapsuudenkokemus siitä, millaisia ongelmia pentutehtailtu koira aiheuttaa isäntäperheelleen. Toimittajina ovat Linda Vettanen ja Jere Pehkonen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Suomalainen tervehtimiskulttuuri on tilaa antavaa tai töykeää. Vastaus riippuu siitä, keneltä kysyy. Koiranpentukuume vaivaa useassa kodissa kesälomien lähestyessä. Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen ja dokumentaristi Jon West kertovat, miksi pentua ei kannata ostaa peräkontista bensiksellä.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Ilmastonmuutoken myötä hyvä kahvi tulee olemaan tulevaisuudessa ylellisyystuote. Helsingin Punavuoressa toimivan Kaffa Roasteryn yrittäjä Svante Hampf kutsuu kahvia nautintoaineeksi, jonka laatuun kannattaa satsata.

  Valta kahvintuotannossa on Hampfin mukaan välikäsillä. Indonesiassa Hampf esiteltiin vaikuttajalle, joka kertoi normaalina asiana laittaneensa kehittämisrahaa omaa taskuunsa. Jotta tuotanto olisi mahdollisimman eettistä, ostaa Helsingin Punavuoressa toimiva Kaffa Roastery papunsa suoraan viljelijöiltä. Paahtimoyrittäjät haluavat myös itse tavata kaikki, jotka viljelmillä työskentelevät.

  Puheen Aamussa puhuttiin kahvista, kun Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan vieraana oli paahtimoyrittäjä Svante Hampf.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Jos Donald Trump lopettaisi twiittaamisen, katoaisi arvion mukaan Twitterin arvosta kaksi miljardia dollaria. Ketkä somekäyttäjät määrittävät, mitä somea käytämme? Kahvin ennustetaan muuttuvan luksustuotteeksi lähivuosikymmenien aikana. Olisiko teestä haastajaksi? Uhasta huolimatta Suomeen on viimeisten viiden vuoden aikana noussut useita pienpaahtimoita. Yhdeksän jälkeen perehdytään suomalaiseen kahvikulttuuriin oppaana alalla 10 vuotta toiminut punavuorelainen pienpaahtimo Kaffa Roasteryn Svante Hampf.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo erosi kokoomuksesta torstaina. Nyt hänen huhutaan puuhaavan maahan peräti uutta poliittista liikettä - tämä hanke kulkee nimellä Liike nyt.

  Politiikkaradion Sakari Sirkkanen kommentoi Hjalliksen eroa tuoreeltaan perjantaina Puheen Aamussa.

  - Ero ei yllättänyt, Hjallis on jo pitkään halunnut nostaa kytkintä. Hjallis joka tulee bisnesmaailmasta haluaa enemmän kuin mitä poliittinen koneisto enää antaa siellä ryhmäkokouksissa, halutaan omaa kontribuutiota, toteaa Sirkkanen yhdeksi syyksi Hjalliksen lähdölle.

  Keskustelussa mukana Linda Vettanen ja Jere Pehkonen.

 • Täydelliseltä johtajalta vaaditaan kokonaisvaltaista pakettia, jollaisia ei löydy edes sarjakuvien supersankareista. Mutta ilmeisesti näytelmien avulla voi päästä ainakin lähemmäs täydellisyyttä. Näin sanoo työelämäprofessori, Aalto University Executive Education -yhtiön toimitusjohtaja Pekka Mattila, jonka viides kirja on nimeltään Peilejä johtamiseen.

  Hän oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana puhumassa siitä, onko täydellistä johtajaa olemassakaan, millaisia vinkkejä johtajuuteen voi saada kirjasta Muumipappa ja meri sekä miten Mattila itse suhtautuu hänen omista johtamistavoistaan saatuun kririikkiin.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Hyvä uni on luksusta ja se kiinnostaa myös markkinavoimia. Taiteen yksi tehtävä on ravistella asenteitamme - milloin kynnys ylittyy? Synnytys ei lopu ponnistukseen vaan sen jälkeen voi olla edessä paljon henkistä työtä. Yhdeksän jälkeen vieraana on "Matkaopas synnytykseen ja sieltä takaisin" -kirjan kirjoittaja kätilö Laura Kosonen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Valtakunnansovittelijalle on riittänyt tällä liittokierroksella töitä - ensimmäinen riita tuli lokakuussa ja siitä lähtien on koko ajan ollut joku lakonuhka päällä, pahimmillaan kuusikin päällekkäin. Näin kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle. Hän on nyt julkaissut neuvottelukokemuksistaan kertovan kirjan nimeltään Järki ja tunteet.

  Onko työmarkkinariidoissa samoja piirteitä kuin ihmissuhderiidoissa? Tästä puhuttiin Puheen Aamussa kun Minna Helle oli Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Riitojen sovittelu on täyttä työtä. Tämän tietää parhaiten valtakunnansovittelija Minna Helle, joka kertoo vinkkinsä yhdeksän jälkeen. Lisäksi puhutaan nopeasti kokattavasta vegeruuasta ja kaurasta, tuosta kotimaisesta moneen taipuvasta ruokaihmeestä.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

Klipit

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä