Radio Suomi Helsinki

Henriika Tulivirran hurja lukuhaaste: "Luen aina ja kaikkialla!"

 • 8 min
 • toistaiseksi

Helsinkiläinen Henriika Tulivirta aikoo lukea tämän vuoden aikana vähintään 365 kirjaa. Parhaimmillaan hän lukee kolmesta neljään teosta yhden illan aikana. Lukemansa kirjat hän listaa Twitter-tilillään. Määrä kuulostaa hurjalta, mutta sitä se ei ole Henriikalle, joka on suorastaan hulluna kirjoihin. Lukeminen ei ole vain harrastus, se on elämäntapa. Leikkimielisesti voisi sanoa, että Henriika on ihan crazy booklady!

– Ihmiset ovat tottuneet siihen, että luen aina ja kaikkialla: luen samalla, kun tiskaan, kun olen suihkussa ja minulla on myös erillinen saunakirja!

Toimittajana Olli-Pekka Kursi

Lähetykset

 • pe 19.1.2018 8.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintola Wildin keittiömestari Jouni Toivanen tekee ennakkoluulotonta ja luonnon inspiroimaa ruokaa. Toimittajamme Justus Laitinen kävi heittämässä hänelle haasteen yhdistää käynnissä oleva villiyrittikausi ja kesäjuhlien klassikkoherkku, voileipäkakku. Minkälainen olisi keittiömestari Toivasen voileipäkakku? Entä mitä muita herkkuja luonto on pullollaan? Toimittajana Justus Laitinen.

 • Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan Helsingissä on maailman paras ympäristö kasvuyritysten verkostoitumiselle. Suomen tunnetuimmat startupit ovat peliteollisuuteen ja siihen liittyviin tukirakenteisiin, kuten teknologiaan, keskittyviä yhtiöitä. Helsingin startupskene taas on keskittynyt entisen Marian sairaalan kampuksen rakennuksiin. Niinpä onkin täysin luonnollista, että juuri Maria 01:een on kaikessa hiljaisuudessa rakennettu Suomen peliteollisuuden keskittymää, Helsinki Games Factoryä, joka aukaisee ovensa 1. kesäkuuta. Toimittaja Justus Laitinen tapasi kiireisen rakentamisen keskellä pitkään pelialalla itsekin vaikuttaneen Jyri Partasen, Games Factoryn operatiivisen johtajan, joka valotti lisää, että mistä kyse:

 • Wilhelmina Af Fera eli Ida Bragge tuli huhtikuussa toiseksi maailman suurimmassa pin-up-tapahtumassa Las Vegasissa. Braggen itsevarma olemus ja kuvauksellisuus on niittänyt ylistystä ja mainetta maailmalla, mutta aina hän ei ole ollut täysin sinut itsensä kanssa. Toimittajana Justus Laitinen. Kuva: Maria Kima

 • Dallapenpuistossa vietetiin 22. toukokuuta Vankimessuja. Tapahtuma on tarkoitettu vangeille, yhdyskuntaseuraamusta suorittaville sekä heidän perheenjäsenilleen ja omaisilleen. Messujen tarkoituksena on ohjata ja tuoda tietoa palveluista, joita vangit ja muut rikostaustaiset voivat käyttää rangaistuksen aikana ja sen jälkeen. Toimittaja Justus Laitinen tapasi Vankimessuilla Tomi Liljan, joka on pitkän vankilakierteen jälkeen päättänyt jättää rikollisen elämän taaksensa. Mitä 90-luvulla ensimmäistä kertaa vankilaan tuomittu Lilja ajattelee vankiloiden toimivuudesta? Mikä hänen mielestään on vankiloiden tehtävä?

 • Tammikuun 22. päivä 2018 Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti ostaa Eero Järnefeltin taiteilijakodin Suvirannan kaupungin omistukseen 775 000 euron hinnalla.
  Näihin päiviin saakka Suvirantaan on järjestetty vain satunnaisia yleisökäyntejä, mutta kaupanteon jälkeen yli satavuotiaan taiteilijakodin ovet on tarkoitus avata yleisölle pysyvämmin.
  Opastuskierrokset alkoivat heti vapun jälkeen. Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti katsomaan, miten yleisö on löytänyt Suvirannan. Tutustuminen alkaa puutarhasta, jota hoitaa Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keudan puutarhuri Sirpa Oksa.

 • Suomalaisen äitienpäivän viettäminen on perinne, joka täyttää tänä vuonna pyöreät sata vuotta. Miten äitienpäivä Suomessa oikein sai alkunsa? Entä mitä tekemistä Vantaan Korsossa sijaitsevalla kallioisella metsällä on äitienpäivän kanssa?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti korsolaismetsään penkomaan äitienpäivän juuria.

 • Kuule, minä sävellän! on monimuotoinen koulutushanke, jossa lapset ja nuoret ja muut erityisryhmät saavat mahdollisuuden säveltää sinfoniaorkesterin soittimille. Hankkeen näkökulma ja kohderyhmä vaihtuu vuosittain, ja tänä vuonna sävellystyöhön pääsi kahdeksan kehitysvammaista nuorta ja aikuista.
  Heitä ohjaavat ammattisäveltäjät, eri taiteidenalojen taiteilijat ja opiskelijat.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti oopperatalolle seuraamaan projektin harjoituksia.

 • Kyykkä on vanha karjalainen kyläpeli, joka muistuttaa monin tavoin tämän päivän mölkkyä. Helsingin Seurasaaressa on pelatty kyykkää jo 50-luvun alkuvuosista saakka. Presidentti Urho Kekkosella oli näppinsä pelissä Seurasaaren kyykkäkentän perustamisessa.
  Vesa Marttinen lähti Seurasaareen perehtymään lajin saloihin Karjalan sivistysseuran kyykkäkerhon pelaajien kanssa. Oppaina toimivat Kimmo Kuikka, Pekka Pamilo sekä Väinö Oksman.

 • Matinkylän ruotsinkielisen lukion historian, psykan ja yhteiskuntaopin tunneilla kiertää pahvilaatikko, johon opiskelijat laittavat kännykkänsä. Näin on toimittu opettaja Uffe Lindroosin tunneilla jo lähes kahden kuukauden ajan.

  Solveig Molander, Emilia Mäkinen, Edvin Voutilainen ja Iida Westermark opiskelevat lukion toisella vuosikurssilla. Nelikko myöntää, että kännykästä luopumisella on ollut hyviä vaikutuksia koulutyöhön.

 • Keravan kaupunki päätti viime vuonna, että kaupunki alkaa tarjota alle 20-vuotiaille nuorille ilmaisen ehkäisyn. Samanlainen päätös on tehty hiljattain monissa muissakin kunnissa, mutta Keravalla toteutustapa on virkistävän erilainen.
  Kaupunki on tilannut 40 000 kondomia, jotka on kääritty vihreään pakkaukseen, jotka koristaa kaupungin logo ja teksti Keravan kolli -kondomi. Tilaus on saapunut tällä viikolla kaupungille, ja nyt mietitään, missä, miten ja kenelle näitä kondomeja tullaan jakamaan.
  Vesa Marttisen haastattelussa on sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Erja Wiili-Peltola.

 • Nuorena kuolleen muusikon Pekka Strengin musiikillinen perintö elää itäuusmaalaisessa Myrskylän kunnassa. Kartanonmäen kaupunginosan kujat Magneettimiehenkuja ja Mimosaneidonkuja on nimetty Strengin muistoa kunnioittaen.
  Kaksi omaleimaista LP:tä Love Recordsille levyttäneen Pekka Strengin syntymästä tulee torstaina 26.4. 2018 kuluneeksi 70 vuotta. Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti Myrskylään etsimään ihmisiä, jotka muistavat Pekka Strengin. Jutussa haastateltavina ovat Sari Kauppinen, Reijo Hyvärinen, Matti Kuosa, Lasse Virén sekä Joonia Streng.

 • Helsingin Kamppi on kävijämäärältään Suomen suurin kauppakeskus. Se on myös Suomen ensimmäinen täysin äänimaisemoitu kauppakeskus.
  Äänimaisema syntyy erikoisen automaatin tekemänä: äänet tuottaa Ambifier-niminen laite, joka säveltää itse itseään koko ajan tiettyjen ennalta määriteltyjen reunaehtojen mukaisesti.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti ottamaan selvää, miltä Kampissa kuulostaa ja miten kauppakeskuksen äänimaisema syntyy. Haastateltavana Bauer Median ääniasiantuntija Lauri Domnick. (Kuva: Henrietta Hassinen / Yle)

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä