Slaget efter tolv - dagens debatt

ke 14.2.2018

 • 32 min
 • 3 kk 30 pv

Ska 13-åringar få gratis preventivmedel av kommunen? den frågan är aktuell på många håll nu. Moraliskt betänkligt eller medicinskt försvarsbart? Gratis preventivmedel åt unga diskuteras i Slaget efter tolv. Debattledare är Filip Sten.

Ida-Maria Skytte sfp korsholm
Bengt-Eric Rönn
Eva-Maria Rajamäki, sexualrådgivare Vasa stad

Lähetykset

 • ke 14.2.2018 12.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Finland är bäst i Europa på att få ner hemlösheten. Varje år sedan 2012 har antalet hemlösa minskat. Kan vi lita på att den goda utvecklingen håller i sig, eller finns det en risk antalet hemlösa börjar växa igen? Exempelvis antalet unga hemlösa har ökat. E-post: slaget@yle.fi

 • Klimatrapporten från förra veckan ställer högre krav på miljöpolitiken: de nuvarande åtgärderna räcker inte, målen måste ställas högre. Vad lovar partierna för klimatåtgärder nu när det är ett halvt år kvar till val? Vilka krav ska partierna ställa på utsläppen från energi och trafik? E-post: slaget@yle.fi

 • Statsministern och miljöministern är överens - vi ska inte ändra på våra skogsavverkningsplaner på grund av IPCCs larmrapport. Men vi skall sträva till att plantera flera träd för att skapa flera kolsänkor på sikt. Varför duger inte det åt miljöorganisationerna? E-post: slaget@yle.fi

 • Hur tar vi hand om dem som får cancer? Var tredje finländare drabbas någon gång under livet av cancer. Trots att läkarvetenskapen kan bota allt fler, söker många efter svar och hjälp även utanför sjukvården. Saknas det tro och hopp i den finländska cancervården? E-post: slaget@yle.fi

 • Var tionde fotbolls- och ishockeyspelare i de finska landslagen har utsatts för sexuella trakassier eller trakasserats på grund av sitt kön. Det visar en färsk utredning av Finlands centurm för etik inom idrotten. Slaget efter tolv på torsdag frågar hur man hanterar trakasserier inom lagidrott i dag?
  I debatten medverkar tidigare damlandslagstränaren i fotboll, Michael Käld, sportjournalisten Anki Karhu från Yle Sporten och före detta landslagsspelaren i ishockey, Merita Bruun.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Det kommer att krävas stora och verkliga förändringar i alla människors beteende och livsstil om det ska gå att bromsa klimatförändringen - det slår FN:s klimatrapport fast. Betyder det slutet för det tillväxt- och teknikdrivna samhället - eller är det just det som ska möjliggöra förändringen?
  I Slaget efter tolv debatterar entreprenören och författaren Rune Westergård med Maria Ehrnström-Fuentes, forskardoktor på Hanken.
  Programledare: Filip Stén
  E-post: slaget@yle.fi

 • Utsläppen måste börja minska - och det redan om tio år. Det slår FN:s internationella klimatpanel IPCC fast i en färsk rapport. Läget är alltså ännu värre än vi tidigare trott, men slaget är inte förlorat.
  Vad kan du och jag göra för att bidra till att avvärja en annalkande klimatkatastrof?
  Tina Nyfors, yngre forskare med fokus på konsumtion (till vänster på bilden), Riikka Suominen, chefredaktör för Vihreä Lanka (till höger) och Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund diskuterar åtgärder under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Bör politiska strejker förbjudas? Vilken roll spelar fackföreningsrörelsen i dagens samhälle? Vad handlade det stora pådraget mot Airiston Helmi egentligen om? Bland annat detta diskuterar De äldres råd. I rådet sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius. E-post: slaget@yle.fi

 • Just när det gäller val av fredspristagare brukar åsikterna gå isär. Fick rätt person priset och hur välförtjänt var det? Fredsforskaren Tarja Cronberg (på bilden), Marianne Laxén, vice ordförande i Finlands Fredsförbund och Viktor Heikel, utrikesredaktör på Yle diskuterar.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Åbo hovrätt har upplöst Nordiska motståndsrörelsen och förbjudit dess verksamhet i Finland.
  Farhågorna är att verksamheten nu går under jorden och radikaliseras. Finns det risk för att NMR ersätts av nya organisationer med liknande verksamhet? Forskaren Ann-Cathrine Jungar, journalisten Marcus Floman och överkommissarie Stephan Sundqvist (bilden) deltar i debatten som leds av Peter Petrelius.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Lever facket kvar i en svunnen tid?

  Har arbetsgivarsidan sig själv och regeringen att skylla då fler fackförbund går ut i strejk - eller lever fackförbunden kvar i en svunnen tid, oförmögna till förändring? Slaget efter tolv diskuterar idag upptakten till dagens infekterade läge. I programmet deltar företagaren och tidigare riksdagsledamoten Lars-Erik Gästgivars och forskarna Mika helander och Katarina Sehm-Patomäki (bilden).
  Programledare: Filip Stén
  slaget@yle.fi

 • Under fackliga konflikthot är regerigen delvis beredd att backa från sina förslag, men facket och delar av oppositionen kräver att hela paketet om ändrigar i uppsägningsreglerna tas tillbaka.
  Vem håller ut längst och vilka förändringar av lagstiftningen på arbetsmarknaden är nödvändiga?
  I debatten: Juhana Vartiainen (Saml.), Maria Ohisalo (Gröna) (på bilden), Mikaela Nylander (Sfp) och Li Andersson (Vf).
  Programledare: Freddi Wahlström
  E-post: slaget@yle.fi

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä