Slaget efter tolv - dagens debatt

14.02.18 Gratis kondomer till 13-åringar?

 • 31 min
 • 23 pv

Ska 13-åringar få gratis preventivmedel av kommunen? den frågan är aktuell på många håll nu. Moraliskt betänkligt eller medicinskt försvarsbart? Gratis preventivmedel åt unga diskuteras i Slaget efter tolv. Debattledare är Filip Sten.

Ida-Maria Skytte sfp korsholm
Bengt-Eric Rönn
Eva-Maria Rajamäki, sexualrådgivare Vasa stad

Lähetykset

 • ke 14.2.2018 12.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Partiledaren sjuk i ett kritiskt skede inför valet - en politisk mardröm för det stora oppositionspartiet. Tidigare talmannen byter parti strax före valet.
  Oro i politiken är ämnet i Slaget efter tolv där Susanna Ginman, chef för ledar- och opinionsredaktionen vid Huvfudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland, Marianne Laxén (Sdp) samt Magnus Swanljung (bilden), politisk reporter på Svenska Yle deltar.
  Programledare: Bettina Sågbom
  slaget@yle.fi

 • Kommer Storbritannien att lyckas komma ur den politiska återvändsgränd landet har försatt sig i? Har diskussionen om sexualbrott mot minderåriga gått in på fel spår? Bland annat det diskuteras av De äldres råd. I rådet sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius. E-post: slaget@yle.fi

 • Sverige har en ny regering. Det har tagit fyra månader, längre än någonsin tidigare att få ihop den ochdet har låtit på svenska politiker som det viktigaste är att tala om vilka som inte ska få ha något att säga till om.
  Varför är det så och vad kan vi vänta oss av den nya regeringen i västra grannlandet det diskuterar Johan Strang (bilden), nordenforskare vid Helsingfors Universitet, riksdagsledamoten Juhana Vartiainen (Saml) och Yles nordenkorrespondent Linda Söderlund.
  Programledare: Stefan Winiger
  slaget@yle.fi

 • De ungas verklighet på nätet ser i många fall helt annorlunda ut än en vuxens – redan generationsklyftan kan göra det svårt att som förälder hålla jämna steg med sitt barn online. Fenomenent grooming tycks bli vanligare – vad kan vi göra för att skydda våra barn på internet? Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning, Max Holm, informatör på Rädda barnen, och Teresa Backas (bilden), sexualrådgivare och ungdomsinformatör, diskuterar grooming i Slaget efter 12.
  Programledare Filip Stén
  slaget@yle.fi

 • Det brttiska parlamentet sa under dramatiska former och med stor majoritet nej till det avtal om att lämna EU som premiärminister Theresa May förhandlat fram.
  Slaget efter tolv analyserar omröstningen och dess konsekvenser tillsammans med vd Risto E.J. Penttilä, Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu, och Beata Björkvall (bilden), medarbetare för Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP).
  Ville Hupa leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Hundratals unga samlades i fredags på riksdagens trappa för att klimatstrejka. En del riksdagsledamöter valde att möta de unga och stödja deras strejk. Men är det tomma ord i valtider? De unga kräver förändringar med snabb tidtabell, men är det realistiskt? Hur mycket kan riksdagsledamöterna de facto påverka i en global värld?
  Klimatångesten är stor bland de unga. Hur bemöter riksdagsledamöterna denna ångest?

  I Slaget efter 12 hör vi Anders Adlercreutz (sfp) och Silvia Modig (vf) samt en av initiativtagarna till klimatstrejken, Grankullagymnasisten Catarina Korkman (bilden).
  Programledare: Carmela Walder.
  slaget@yle.fi

 • Sexualbrottshärvan i Uleåborg har fått hela det politiska Finland upp och ner. Ministrar har besökt staden och den här veckan har alla riksdagsgrupper kallats in till två extra möten.
  Debatten bland medborgarna är så polariserad och tonfallet på social media så hårt att det lett till polisanmälningar om olaga hot och ärekränkning.
  Med riksdagsval om några månader är läget eldfängt.
  Hur får vi kontroll på läget och en respektfull debatt?

  I Slaget efter 12 möts Wille Rydman (saml) och Eva Biaudet (sfp).
  Programledare Bettina Sågbom
  slaget@yle.fi

 • Mest känt är fallet med presidentvalet i USA 2016 då kampanjer på sociala som styrdes från Ryssland försökte påverka amerikanerna att rösta på Donald Trump. Men även i andra länder har man på senare år kunnat konstatera aktivitet på sociala medier vars syfte var att påverka människor att rösta på ett visst sätt.
  Hur säkra står vi i Finland inför det kommande riksdagsvalet?
  Det diskuterar statsvetaren Linnea Henriksson från Åbo Akademi, forskaren Sebastian Bay från Natos Strategiska kommunikationscentrum i Riga, Heini Huotarinen från Justitieministeriet och Charly Salonius-Pasternak (bilden), äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet.
  Programledare: Stefan Winiger
  slaget@yle.fi

 • Sysselsättningssiffrorna visar uppåt och det går bra för Finland men samtidigt halkar allt fler efter och lever under fattigdomsgränsen. Speciellt utsatta är barnfamiljer.
  Vad har gått snett och vad bör göras annorlunda i framtiden för att situationen ska förbättras för de tusentals som har svårt att få vardagen att gå ihop.
  I Slaget efter tolv diskuterar Eva Österbacka, professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi, Janina Andersson (bilden), verksamhetsledare för Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finland och Ted Apter (Saml) från Helsingfors stadsfullmäktige.
  Programledare: Jesper Alm
  slaget@yle.fi

 • Tiden börjar bli knapp för regeringen att genomföra vård- och landskapsreformen. Om inte heller den här vårdreformen genomförs har ytterligare fyra år gått till spillo. Klarar Finland av att genomföra en vårdreform alls, och vilka blir konsekvenserna om man än en gång misslyckas?

  I Slaget efter tolv deltar direktören för vasa sjukvårdsdistrikt Marina Kinnunen (bilden), direktören för svenska ärenden vid Kommunförbundet Kristina Wikberg och journalisten Henrik Othman, tidigare verksam vid Österbottens tidning.

  slaget@yle.fi

 • De grönas Osmo Soinivaara har kallat Finald för Europas Kongo, han menar att vår gruvlag är Europas slappaste.
  Och efter att ett australiskt gruvbolag skrutit på Hongkong-börsen med att det utnyttjar de finska myndigheternas långa besvärstider, är måttet rågat.
  Mineralerna i vår bergrund måste klassas som nationell egendom, krävs i ett färskt medborgarinitiativ, och många politiker håller med.
  Finlands gruvlag debatteras av de grönas Ville Niinistö och Katri Kulmuni (bilden) från centerpartiet.
  Programledare: Bettina Sågbom
  E-post: slaget@yle.fi

 • Brexit, president Trump i svårigheter, social- och hälsovårdsreformen, riksdagsval och val till Europaparlamentet, ekonomisk nedgång. Det nya året erbjuder en lång lista på politiska utmaningar. De äldres råd botaniserar i det kommande årets mest intressanta frågor i Slaget efter tolv. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.
  slaget@yle.fi

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä