Radio Suomi Kotka

Kirjankustantaja uudesta oppikirjastaan: Luotetaan alakoululaisen lapsen kykyyn ratkaista asioita

 • 7 min
 • toistaiseksi

Kouvolalainen pienkustantamo lähtee mukaan oppikirjamarkkinoille. Aarni Kustannuksen Pasi Luhtaniemi uskoo, että uudenlaiselle historian oppikirjalle on tarvetta alakouluissa. Petri Niemi haastattelee Luhtaniemeä.

Lähetykset

 • ke 24.1.2018 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Puck Camp -kiekkoleiri Kuusankosken jäähallissa Kouvolassa veti runsaat 100 osallistujaa ympärisuomea. Leirillä vetäjinä oli mm. Erik Haula ja Eeli Tolvanen. Pelkästään kovat nimet eivät houkuta leirille - motiivina on myös valmistautua tulevaan kiekkokauteen kovan treenin kautta. Leirille osallistuivat myös Joel Määttä Helsingistä ja Aleksi Friman Vantaalta. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kotkassa on aloittanut kesällä työnsä uusi liikuntaneuvoja. Maksuttoman liikuntaneuvojan kanssa voi sopia tapaamisen vaikka kaupungin lähiliikuntapaikoille tai terveyskioskiin. Hän auttaa sopivan liikuntatavan valitsemisessa ja tutustuttaa eri lajeihin.
  Liikuntaneuvoja Tapani Laakso kertoo, että hän aikoo tehdä tiivistä yhteistyötä myös kaupungin terveydenhuollon kanssa. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kotkalainen Sanna Räty leipoo yrittäjänä kotikeittiössään kakkuja. Alunperin kokiksi kouluttautunut Räty päätti puolisentoista vuotta sitten irtisanoutua työstään ja ryhtyä tutun harrastuksensa pariin yrittäjäksi. Petri Niemi haastattelee Rätyä.

 • Ravintolat ovat voineet halutessaan sallia koirien tuomisen sisätiloihin vuodesta 2012. Käytännöstä on ilmoitettava asiakkaille sisäänkäynnin yhteydessä. Kesäisin terassit ovat suosittuja pistäytymispaikkoja myös koiralenkillä. Jorma Ihalainen ja ranskanbuldoggi Romeo olivat aamukahvilla Kotkassa ravintola Tulikukon terassilla. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Muun muassa pakkauskartonkia valmistava Kotkamills on ottanut viime vuosina tuntuvia taloudellisia riskejä ilman suuria liikevoittoja. Kotkassa runsaat 500 ihmistä työllistävä yritys miettii nyt muun muassa uuden laminaattipaperikoneen rakentamista. Petri Niemi haastattelee toimitusjohtaja Markku Hämäläistä

 • Merikeskus Vellamo Kotkassa täytti 10 vuotta 11.7. Vellamon suojissa toimivat Suomen Merimuseo sekä Kymenlaakson museo.
  Syntymäpäivän kunniaksi sadalle lapselle oli tarjolla jäätelöt ja kaikki Vellamo- ja Tarmo -nimiset pääsivät näyttelyihin ilmaiseksi. Kymenlaakson museon johtaja Kirsi Niku muistelee vuosikymmenen takaisia aikoja ja kertoo miten museotoimi on muuttunut. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kymijoen jokivarren teollisuusarkkitehtuuria halutaan tehdä tunnetummaksi. Karhulan Teollisuuspuistoyhdistys tekee mobiilisovellusta merkittävimmistä arkkitehtuurikohteista. Sovellus ja verkkosivut ohjaavat matkailijat ja alueen asukkaat muun muassa Sunilaan, Karhulan teollisuuspuistoon, Inkeroisten tehtaanmäelle ja Kuusankoskelle. Sovellus on Kymenlaakson kulttuurirahaston kuluvan vuoden kärkihanke. Kirsi Lönnbladin haastattelussa Karhulan Teollisuuspuiston toiminnanjohtaja Hannu Oksanen.

 • Yhteensä noin 1500 nuorta pesäpalloilijaa ja toimihenkilöä on kokoontunut Tenavaleirille Kouvolaan. E-juniori-ikäiset tytöt ja pojat täyttävät noin parikymmentä pesiskenttää, mutta leirillä riittää myös vapaa-aikaa. Petri Niemi haastattelee Fera Rauman kakkosvahtia Martta Uusitorppaa ja joukkueenjohtaja Sanna Uusitorppaa sekä Vihdin Pallon lukkaria Tuulia Nylanderia ja pelinjohtajaa Lotta Lehtirantaa.

 • Kouvolan Urheilupuistoon on avattu uusi skeittipuisto. Betoniparkin suunnittelussa on ollut mukana muu muassa lumilautailun maailmanmestari Roope Tonteri, jolla on myös skeittaustaustaa. Petri Niemi haastatelee parkin testannutta Tonteria.

 • Iittiläinen luokanopettaja Jari Haapala on tehnyt urheiluselostajan töitä Ylelle jo yli 20 vuotta. Mies on tuttu ääni muun muassa jääkiekosta ja pesäpallosta, mutta jalkapallosta Haapala tunnetaan myös. Viimeksi hän selosti alkusarjan otteluita Venäjän MM-kisoissa, kunnes jäi kesälomalle pelejä seuraamaan.
  Vesa Grekulan haastattelussa Jari Haapala kertoo millaista selostajan työ on jalkapallon MM-kisaselostamossa, ja mikä joukkue ihastutti pelillään selostajan itsensä.

 • KTP Basketin paidassa pelaa tulevalla kaudella kolme Lehtorannan veljestä Juho, Joonas ja Janne. Lehtorannan perheessä on kaikkiaan seitsemän lasta, joista kuusi pelaa koripalloa. Sisarussarajasta Laura ja Linda ripustivat kaulaansa SM-mitalin Pellikarhujen paidassa tänä vuonna. Veljeksistä Juho Ja Joonas ovat Suomen mestareita päättyneeltä kaudelta Kauhajoen Karhun joukkoeesta. Kirsi Lönnblad tapasi veljekset tutun kotisalin ovella, eli Karhuvuoren Urheilutalolla.

 • Valokuvaaja Juha Metso ei halua olla kulttuurinarisija vaan tekijä. Kotkan valokuvakeskuksessa on avautunut Metson näyttely, joka esittelee musiikin kotimaisia ja ulkomaisia legendoja. Petri Niemi haastattelee Metsoa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä