Radio Suomi Kotka

Kirjankustantaja uudesta oppikirjastaan: Luotetaan alakoululaisen lapsen kykyyn ratkaista asioita

 • 7 min
 • toistaiseksi

Kouvolalainen pienkustantamo lähtee mukaan oppikirjamarkkinoille. Aarni Kustannuksen Pasi Luhtaniemi uskoo, että uudenlaiselle historian oppikirjalle on tarvetta alakouluissa. Petri Niemi haastattelee Luhtaniemeä.

Lähetykset

 • ke 24.1.2018 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Kotkalaisen Hovinsaaren hoivakoti 2:n kaikki asukkaat pääsevät säännöllisesti ulkoilemaan. Kesällä pyörätuoliasukaskin pääsee helposti ulos kun ei tarvitse pukea paksuja toppavaatteita. Talvella tilanne on toinen, ja pyörätuolissa tulee nopeasti vilu. Olli Törönen kävi Hovinsaaren hoivakoti 2:ssa kyselemässä asukkaiden ulkoilusta.

 • 60-vuotias Kotkan Latu rakentaa vaellusreitin lähes kaupungin keskustasta Valkmusan kansallispuiston Moronvuorelle asti. Reitti palvelee niin patikoitsijoita, maastopyöräilijöitä kuin polkujuoksijoitakin. Suunnitteluvaiheessa olevasta reitistä juttelevat reittihankkeen vetäjä Raimo Karjalainen ja toimittaja Olli Törönen.

 • Kouvolassa toimii Intomartat, jossa porukka on suhteellisen nuorta väkeä ja tekevät hyvinkin mieleinkiintoisia asioita. Intomarttojen äiti on Kati Sailio, joka oli Maija Tuunilan vieraana.
  Jutussa puhutaan mm virkatuista tisseistä, joita Intomartat tekee Imetyksen tuki ry:lle. Niiden avulla annetaan tuleville ja tuoreille äideille opastusta muun muassa imetysotteista ja lypsytekniikasta.
  Kati Sailio kertoo haastattelussa mitä kaikkea muuta he ovat tehneet ja mitä aikovat tällä kaudella tehdä.

 • Kiusaamisepäilyn selvittely Kotkassa on nostattanut someraivoa etenkin aikuisissa. Nuorisovaltuuston sihteeri Mindi Havumäki toivoo aikuisilta medianlukutaitoa sekä maltillisuutta kommentointiin raivoamisen sijaan. Toimittaja Kiira Ikävalko.

 • Kouvolan kaupunki valmistautuu historiansa suurimpaan koulu-uudistukseen. Päättäjien hahmotelmissa vanhoja ja huonokuntoisia kouluja suljettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusia, isompia kouluja. Kaipiaisten koulun opiskelijat Kapris Peltola, Sanni Mankki, Saana Merta ja Vilma Vellinki pitävät pienestä koulustaan. Rehtori Veikko Valve toivoo Kaipiaisten koulun säästyvän kouluverkkouudistuksessa.

 • Shell's Angles on rock-musikaali, jonka toteuttamiseen on tarvittu laaja-alaista yhteistyötä nuorten ja aikuisten ammattilaisten välillä. Kotkan Nuorisoteatterin iso produktio saa ensi-iltansa Kantasataman V2-hallissa lauantaina 1. syyskuuta. Kiira Ikävalko tapasi produktiossa mukana olevat näyttelijäsisarukset Lotta ja Alinan Pajun, stailausalan opiskelija Sonja Rannan sekä ohjaaja, teatterikuraattori Pia Lunkan ensi-illan kynnyksellä.

 • Ennätyskuiva kesä on koetellut viljelijöitä ja maitotilallisia. Roimolan maatalousyhtymän pihatossa Miehikkälässä rehuseosta märehtii parhaillaan noin 200 lypsävää - viereisessä navetassa käyskentelee parikymmentä kantavaa hiehoa. Vettä on tällä tilalla toistaiseksi riittänyt omassa kaivossa ja rehuakin on tarjolla jos kolmas sato vain onnistuu. Moni maidontuottaja miettii parhaillaan sitä viimeistä ratkaisua, eli laittaako eläimiä teuraaksi. Roimolassa kuitenkin jaksetaan uskoa tulevaisuuteen, kun toukokuussa sukupolvenvaihdoksen yhteydessä vastuun ottivat veljekset Miika ja Juho Roimola. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Osa Virolahden Vilkkilänturan asukkaista ja mökkiläisistä on huolissaan pimeällä tapahtuvasta sorsastuksesta. Sorsastuskausi alkoi maanantaina puolilta päivin ja virolahtelaismökkiläisen ja ornitologin Jari Venemiehen mukaan innokkaimmat sorsastajat räiskivät vielä pimeän tullen kaislikossa.
  Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas tunnistaa huolen pimeällä sorsastuksesta, mutta sanoo runsaan 20 vuoden kokemuksella sen olevan marginaali-ilmiö. Toimittajana Kirsi Lönnblad:

 • Hamina Bastionissa sai perjantaina 17.8 ensi-iltansa Taivaanraapijat -musikaali, joka jäi Esa Kaartamon viimeiseksi työksi. Kaartamo teki siihen musiikin yhdessä Kari Pyrhösen kanssa. Taivaanraapijat on Antti Tuurin kirjan mukaan tehty tarina, jonka musikaalikäsikirjoituksen ja ohjauksen on tehnyt Jalle Niemelä. Esa Kaartamo menehtyi päivä ensi-illan jälkeen, eikä ehtinyt katsomaan musikaalia. Jalle Niemelä kertoo seuraavassa mm. siitä miten Esa Kaartamo valikoitui musiikin tekijäksi Taivaanraapijoihin. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kouvolan uimahallien tulevaisuutta pohtinut työryhmä esittää, että uimahallien määrän voisi karsia puoleen nykyisestä. Ryhmän mielestä kaupunkiin pitää rakentaa yksi uusi ja nykyaikainen halli.Tämän lisäksi Inkeroisten ja Valkealan hallit pitäisi peruskorjata. Petri Niemi haastattelee ohjausryhmän ja aikuisväestön lautakunnan puheenjohtajaa Sinikka Rouvaria (kok.)

 • Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka jää äitiyslomalle marraskuussa. Kolmatta lastaan odottava Toikka kertoi vauvauutisen maanantai-iltana kaupunginvaltuuston kokouksessa. Petri Niemi haastattelee Toikkaa.

 • Kotkalainen Martin Köckritz on intohimoinen metsästäjä. Tänään alkanut karhunmetsästys jää väliin, sillä mies on ostanut maatilan ja kunnostaa sitä parhaillaan. Metsästys on vienyt hänet 14. eri maahan mm. Afrikkaan suurriistan perään. Myös karhuja on kaatunut. Ensimmäinen karhu kaatui kuitenkin vasta nelisen vuotta sitten syyskuussa Romaniassa. Eikä mikä tahansa karhu, vaan 450 kiloinen ennätyssuuri eläin, jonka nahka ja kallo komistaa nyt metsästäjän seinää. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä