YleX Etusivu

Keskiviikon koko lähetys: Ystävyyttä vai romantiikkaa ystävänpäivänä sekä somejättien vastuu

 • 1 h 14 min
 • ei kuunneltavissa

Moikku ja hyvää ystävänpäivää, toivottaa YleX Etusivu! Onks ystävänpäivä nyt yhä ystävien juhla vai romanttinen parisuhteen ylistys? Entä kannattaako olla sinkku vai parisuhteessa? Rakkausspesialistit Jussi ja Hanna pohtivat myös some-jättien vastuuta siinä, mitä jengi somessa näkee. Myös Keski-Eurooppa kiinnostaa: miksi ajattelemme heidän siellä olevan parempia kuin täällä peräpohjolassa?

Lähetykset

 • ke 14.2.2018 12.02 • YleX

Jaksot

 • Tänään Etusivussa käsittelyssä "kohufestari" Weekend - onko ilmoilla paljon kohua tyhjästä vai häiritsikö festari liikaa lähiympäristöä? Paljonko festareista saa ylipäänsä koitua haittaa alueen muille asukkaille? Lähetyksessä on haastattelussa Some Deep Story -sarjaa Areenaan tekevä Sami Kieksi! Miten entisestä ylilautalaisesta tuli nettikiusaamisen vastustaja? Lisäksi puhetta muovipillikiellosta ja suomalaisia uhkaavasta vaaliähkystä!

 • Etusivun perjantaishow’n kunniaksi paluun tekee rakastettu ohjelmaosio: tarot-kortit, täällä taas! Hannan ja Jussin ennustuslahjojen avulla selviää, millainen syksy on tulossa. Lähetyksessä puhutaan myös yksityislentokoneista: yksityiskoneita vuokraavan firman edustajan mukaan suomalaisia hävettää ottaa käyttöön yksityiskonetta, vaikka rahaa olisikin. Onko tällainen häpeä hyvä vai huono juttu? Lisäksi ruodinnassa suomalaisten suhde muslimeihin sekä planeetan kuivuus: onko epäeettistä pohtia, voisiko Suomi hyötyä taloudellisesti hyvistä vesivarannoistaan, jos muualla maailmassa kuivuus aiheuttaa katastrofeja?

 • Disneyn uudesta elokuvan näyttelijävalinnoista on noussut kohu. Jack Whitehall (kuvassa) tekee heterona Jungle Cruise -elokuvassa homoroolin ja tämä on joidenkin mielestä väärin. Pitäisikö vain homojen tehdä homorooleja vai kertooko noussut kohu enemmänkin vallitsevasta epätasapainosta roolimarkkinoilla, siitä puhuttiin YleX Etusivussa. Kuva: EPA/Facundo Arrizabalaga

 • Kouvolan lähelle Iittiin rakennetaan moottoriurheilurata Kymi Ring ja sekös on saanut suomalaisten haaveet omasta F1-kisasta heräämään! Onko idis kakkaa vai timanttia? Sen kertovat Etusivun kuuntelijat! Isoimmilla maatiloilla on suhteessa pienemmät päästöt kuin pienemmillä tiloilla. Onko siis tilakokojen kasvamisesta mitään haittaa? Lisäksi Etusivun oma lukupiiri palaa kesälomalta! Lukuseuraksi saamme Yle Kioskin Toivo Haimin. Mutta mikä kirja on valikoitunut lukuun? Se selviää kuuntelemalla!

 • Christine and the Queensia syytetään valmiin loopin käytöstä biisissä. Mutta miksi kaiken pitäisi olla popmusassa autenttista ja itse tehtyä? Festaritalkoolaiset ovat usein heikommin vakuutettuja kuin varsinaiset työsuhteessa olevat työntekijät. Onko tämä ongelma? Vaikuttaako tieto jengin intoon osallistua festaritalkoisiin? Ulkomaan katsauksessa ihmetellään menoa Euroopassa. Pariisissa kohistaan pissaamisesta kaduille ja Britanniassa puolestaan kerätään adressia, jolla vastustetaan poneihin piirtämistä.

 • Yleisurheilun EM-kisat eivät menneet Suomelta ihan putkeen ja potkujahan tässä on jo vaadittu. Miksi urheilupomojen potkut ovat aina vastaus huonosti menneisiin kisoihin? Tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä ilmestyi kaksi kirjaa, joista toinen pyrki tarjoamaan "kohupaljastuksia" Niinistön osuudesta sisäspolitiikassa. Muuttaako uudet tiedot suomalaisten käsitystä Niinistöstä? Nuoret ovat aiempaa huolissaan ilmastonmuutoksesta. Mutta miksi erityisesti koulutustaso vaikuttaa huolen määrään? Ekologiset valinnat tuntuivat myös liian kalliilta monelle, miten halvan ja ekologisen elämän voisi yhdistää?

 • Monet festarit teettää ison osan töistä ranneke- ja ruokapalkalla hommia paiskivilla vapaaehtoisilla. Hanna ja Viljami pohtivat, onko voittoa käärivien osakeyhtiöiden ok teettää talkootöitä. Ulkoministeri Timo Soini onnitteli blogissaan Argentiinaa tiukan aborttilain säilyttämisestä. Saako ulkoministeri ilmaista mielipiteitä, jotka ovat näin kovassa ristiriidassa Suomen linjan kanssa? Kesän aikana Suomessa on päästy näkemään poliittisia kohuja niin vihreiden kuin perussuomalaistenkin ansiosta. Miten saunasotkut ja priden bailaaminen paidatta vaikuttaa puolueiden kannatuslukuihin? Vieraana ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila.

 • Yle julkaisi tuoreen puolueiden kannatusmittauskyselyn. Viime aikoina ertiyisesti Vihreiden ja Perussuomalaisten ympärillä on pyörinyt kohuja, mutta ne eivät asiantuntijoiden mukaan ole vaikuttaneet kyseisten puolueiden kannatuksiin. Pitäisikö arvelluttavasti käytettyjen verorahojen käyttö johtaa kannatuksen vähenemiseen? Entä homoklubilla bailaamisen? Lisäksi puhetta Suomen Lukiolaisten Liiton ehdotuksesta, jonka mukaan kahdeksan aamut pitäisi kieltää. Studiossa Hanna ja Viljami.

 • Oscar-gaalalla on hätä pienenevästä katsojamäärästä ja yhtenä uutuutena gaalaan ollaan tuomassa suosituimman leffan Oscar-pysti! Onko se hyvä vai huono idis? Cd-levyt kiinnostaa taas jengiä - miksi?! Lisäksi päivän lehdissä huomautetaan, että jo muutama desi pissaa vedessä samentaa uimavettä paikallisesti. Pitääkö tästä huolestua vai olisko ihmiskunnalla isompiakin ympäristöongelmia pohdittavaksi? Studiossa Hanna ja Viljami!

 • Miksi Viljami kammoaa kasvojentunnistusten hyödyntämistä Tokion tulevissa olympialaisissa? Entä onko hyvä juttu että salaliittosivusto Infowars sai bannit YouTubesta ja Facebookista? Ja miksi Kiinan johto ei diggaa Nalle Puhista? Etusivun studiossa tänään Viljami!

 • Helsinkiin perustetaan kauppa, joka myy ylijäänyttä hävikkiruokaa. Miksi tähän tarkoitukseen tarvitaan oma kauppa? Eikö syötäväksi kelpaava ruoka voisi olla myynnissä ihan perusmarketissa? Suomalaiset eivät ole edes alkoholilain uudistuksen myötä lähteneet ravintolaan juomaan, vaan kotikulutus on edelleen suosittua. Onko tämä huono juttu? Entä onko ok julkaista julkkiksesta meikitön kuva, jos hän ei sitä itse halua? Lisäksi puhetta Sacha Baron Cohen Who is America -sarjan Suomi-tubettajasta! Studiossa Hanna ja Viljami.

 • Parhaat puheenaiheet.
  YleX Etusivu on ajankohtaisohjelma, joka tarjoaa analyysia ja näkökulmia uutisiin ja popkulttuuriin. Tänään luvassa parhaita paloja.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä