YleX Etusivu

Keskiviikon koko lähetys: Ystävyyttä vai romantiikkaa ystävänpäivänä sekä somejättien vastuu

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Moikku ja hyvää ystävänpäivää, toivottaa YleX Etusivu! Onks ystävänpäivä nyt yhä ystävien juhla vai romanttinen parisuhteen ylistys? Entä kannattaako olla sinkku vai parisuhteessa? Rakkausspesialistit Jussi ja Hanna pohtivat myös some-jättien vastuuta siinä, mitä jengi somessa näkee. Myös Keski-Eurooppa kiinnostaa: miksi ajattelemme heidän siellä olevan parempia kuin täällä peräpohjolassa?

Lähetykset

 • ke 14.2.2018 12.02 • YleX

Jaksot

 • Liioitellaanko Yhdysvaltojen kahtiajakautuneisuutta? Onko jenkkiyliopistojen kampuksilla oikeasti käynnissä sellainen kulttuurisota kuin uutisista joskus saa kuulla? Etusivuun saadaan tänään vieraaksi Helsingin Sanomien tuleva Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner, joka vastaa näihin kysymyksiin. Hannaa ja Jussia kiinnostaa myös hampaiden oikominen: voiko olla perusteltua oikoa hampaita verovaroin, jos syyt ovat vain esteettiset? Lisäksi puhetta siitä, mitä kaikkea pelit mahdollistavat, sekä Aung San Suu Kyin palkinnosta, jonka Amnesty päätti vetää takaisin.

 • Etusivussa puhutaan tänään raiskauslaista. Suostumus2018-kampanja haluaa, että raiskaus tarkoittaisi seksiä, johon ei ole suostumusta. Mihin tällaista muutosta tarvittaisiin, siitä on kertomassa yksi kampanjan vetäjistä Iiris Suomela! Lisäksi Etusivussa puhutaan siitä, miksi kuvittelemme asioiden olevan huonommin kuin ne ovatkaan: moni luulee väkivaltarikollisuuden kasvavan, vaikka tilastot kertovat toista. Viikonloppuna Trump ei mennyt vesisateeseen edustamaan ja tästä tuli iso uutinen - miksi, sitä pohtivat Hanna ja Jussi!

 • Linnan juhlien teema on tänä vuonna ekologisuus. Jussi ja Hanna pohtivat, pelastuuko maailma sillä että Jenni Haukio pukee päälleen puukuidusta tehdyn koltun. Etusivun Amy Schumer-lukupiiri kokoontuu tänään viimeisen kerran, studiossa mukana myös Uuden Musiikin Viikon Katri Norrlin!

 • Jussi ja Hanna analysoivat tänään Twitterissä trendaavaa #helvettihaastetta: Miksi isäinpäivälahjaksi on tarjolla lähinnä sellaisia kirjoja, joiden nimissä toistuu sana helvetti? Hanna on huolissaan suomalaisen nuorison perunasuhteesta, Jussi taas säälii aiheettoman kritiikin kohteeksi jatkuvasti joutuvaa VR:ää. Lisäksi ennustetaan tarot-korteilla, miten jenkkien välivaaleissa oikein käy.

 • Odottavat vanhemmat ovat alkaneet järjestää bileitä, joissa syntymättömän lapsen sukupuoli kerrotaan koko suvulle konfettisateen keskellä. Olisiko tässä ratkaisu Suomen heikkoihin syntyvyyslukuihin? Tämän kysymyksen lisäksi Jussi ja Hanna pohtivat, miksi naiset saavat lempeämpiä tuomioita rikoksista kuin miehet ja pitääkö luonto-ohjelmien herätellä katsojissa ilmastoahdistusta. Luvassa myös tiukka paketti Brexit-tietämystä, kun studioon saadaan Ylen erikoistoimittaja Susanna Turunen kertomaan, voisiko Britannian EU-eron sittenkin perua.

 • Sekasin-sarjan kakkoskausi on Areenassa! Sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Teemu Nikki ja Hydeä esittävä Anssi Niemi kävivät kertomassa sarjasta ja sen hahmoista YleX Etusivussa.

 • Ihanaa perjantaita! Huippusuositun Sekasin-sarjan kakkoskausi on tullut tänään Areenaan, ja se käsittelee mielenterveysaiheiden lisäksi nuorten syrjäytymistä. Mitä sarja haluaa sanoa? Onko tekijöiden ollut vaikea yhdistää huumoria ja rankat aiheet? Vieraana Hyden näyttelijä Anssi Niemi ja käsikirjoittaja-ohjaaja Teemu Nikki! Lisäksi puhetta ghostaamisesta sekä deittisovelluksissa että mailin inboxissa. Etusivun kuuntelijat do no not approve! Entä miltä vihreiden pj-tilanne näyttää nyt ja miksi nuoret tyypit eivät halua pyrkiä puoluejohtoon? Tätäkin selvittää tänään Etusivu!

 • Maailmanloppuun liittyviä uhkakuvia kyllä riittää! Tänään YleX Etusivussa keskitytään digitalisaatioon, joka toimittaja Pekka Vahvasen mielestä uhkaa kaikkea meille arvokasta. Pekalta kysytään haastattelussa, miksi hän sitten itse käyttää Facebookia ja sähköpostia, jos teknologia kerran on niin pahasta. Lahdessa taas on kokeiltu muutaman viikona ajan koulupaitoja, ja oppilaat näyttävät tykkäävän. Siksi Etusivun kuulijoilta kysytään, ovatko koulupaidat ja -puvut kakkaa vai timanttia! Lisäksi puhetta romanien työnhausta: tarvittiinko oikeasti julkkikset testaamaan ja osoittamaan, että romanit kohtaavat yhä syrjintää? Studiossa Hanna ja Jussi!

 • Sekasin-kampanjan Discord-kanavalla päivystävät tubettaja Sillis ja Suomen mielenterveysseuran Joosua Valkonen vierailivat YleX Etusivussa. Heidän kanssaan keskusteltiin nuorten miesten syrjäytymisestä sekä keinoista sen ehkäisyyn. Sekasin-sarjan 2. tuontantokausi alkaa 2.11.

 • Miten pojilla menee ja mikä yhdistää syrjäytymisvaarassa olevia poikia? Studiossa Sekasin-kamppikseen liittyen Suomen Mielenterveysseuran Joosua Valkonen ja tubettaja SilliS. Suomeen huhutaan tulevaksia uusia datakeskuksia, mutta mitä ne oikein on ja kuka niitä puuhaa? Entä onko hyvä juttu että erityisesti nuoret haluavat nyt yhden kyselyn mukaan säästää rahaa?

 • Red Dead Redemption 2 on ollut viikonlopun isoin ilmiö. Mikä merkitys isoilla pelijulkistuksilla on koko alalle? Onko huippugrafiikkaisen pelin pelaamisella jotain huonojakin puolia? Viime vuoden verotiedot ovat julkisia torstaina, mutta hieman yllättäen suomalaiset eivät tutkimuksen mukaan erityisesti kannata julkisuutta! Miksi? Lisäksi ennustamme Euroopan tulevaisuutta post-Merkel-aikana sekä ihmettelemme lähihoitajaksi kouluttautuvien julkista sheimaamista!

 • Etusivussa starttaa tänään Sekasin-viikko, jonka aikana puhutaan erilaisista nuorten hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tänään puhutaan perheväkivallasta. Miten jeesata itseä tai kaveria, jolla on ongelmia kotona? Vieraana Poikien Puhelimen Miguel Reyes sekä kokemastaan perheväkivallasta YouTube-videolla kertonut Henkka. Lisäksi puhumme Australian survivalisteista, joille maailmanloppu on läsnä arjessa! Entä onko huoli suomen kielen kuihtuvasta asemasta koulu- ja tutkimusmaailmassa liioitelua vai tärkee juttu?

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä