Radio Suomi Helsinki

Mitä keinoja poliisilla on vähentää huumeiden käyttöä Sellon kirjastossa?

 • 2 min
 • toistaiseksi

Onko huumeidenkäyttö Espoon Leppävaarassa Sellon kirjastossa suurempi ongelma kuin muualla? Ari Tuhkanen soitti Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle komisario Hannu Väänäselle:

Lähetykset

 • ti 30.1.2018 17.13 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Arto Sinisalo on 61-vuotias lohjalainen kolmen lapsen isä. Sunnuntaina hän viettää isänpäivää onnellisen ja tasapainoisen elämäntilanteen keskellä, vaikka hän ehti jo päättää viettävänsä sitä haudassa. Kahdeksan vuotta sitten Sinisalo oli jo matkalla tappamaan itseään, mutta lopullinen toteutus jäi kuitenkin tekemättä onnekkaan sattuman seurauksena.
  Vesa Marttinen lähti Lohjalle kuuntelemaan Arto Sinisalon kokemuksia.

 • Radio Suomen Nenäpäivä-etkoilla puhuttiin tunteista - onhan Nenäpäivä yhtä tunteiden vuoristorataa, kun vaikeista asioiden äärellä nauretaan. Riikka Porttila ja Vesa Marttinen laittoivat vieraansa pyörittämään tunnepyörää ja juttelemaan siitä tunteesta, joka kohdalle osui.

  Vieraat järjestyksessä:
  Tiia Rantanen ja Anna Karhunen Kaverin, puolesta kyselen -podcast
  Merja Ylä-Anttila, Ylen toimitusjohtaja
  Pekka Pouta, tv-meteorologi
  Christoffer Strandberg, näyttelijä, koomikko
  Mikko "Peltsi" Peltola, juontaja, toimittaja
  Kimmo Ohtonen, luontokuvaaja ja -toimittaja
  Yona, laulaja-lauluntekijä

 • Ronja Oja on Espoossa asuva parayleisurheilija. Hänen päälajinsa on pituushyppy ja kakkoslaji pikajuoksu.
  Elokuussa hän herätti kauaskantoisen yhteiskunnallisen keskustelun kerrottuaan twitterissä, että parayleisurheilun EM-kisoissa voitettu pituushypyn pronssimitali säästi häneltä 900 euroa. Ilman mitalia hän olisi joutunut maksamaan tuon summan, jonka Suomen Urheiluliitto oli asettanut parayleisurheilijoiden omavastuuksi.
  Radio Suomen Helsingin-toimituksen reportteri Vesa Marttinen tapasi Ronja Ojan, joka on paljon muutakin kuin sokea yleisurheilija. hän on muun muassa intohimoinen koodaaja ja tietojenkäsittelytieteen opiskelija, joka harrastaa neulomista, äänikirjojen kuuntelua sekä kitaran ja renessanssiluutun soittamista.

 • Tuhannet ihmiset marssivat Helsingissä 20. lokakuuta ilmastonmuutoksen pysäyttämisen puolesta. Ilmastonmuutos ei ole mikään yksittäinen trendi tai muodikas puheenaihe vaan todellinen uhkakuva, maailmanlopun ainekset sisältävä tieteellinen fakta.
  Suomen paras ja ajantasaisin tieto ilmastonmuutoksesta ja ilmastoon ja säähän liittyvistä asioista löytyy Ilmatieteen laitokselta, Helsingin Kumpulasta.
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen piipahti Ilmatieteen laitoksella, tapasi ilmastotutkijan ja meteorologin, perehtyi merentutkimukseen ja avaruuslaboratorioon ja tutustui säähavaintoasemaan.
  Punaisena lankana kulki koko aamun ajan ilmastonmuutokseen liittyvät näkökulmat.

 • Voiko nainen mennä yksin baariin? Pitääkö eri sukupuolten olla täysin tasa-arvoiset? Entä, kuinka puhua lapsille alkoholista? Muun muassa näihin teemoihin keskustelu kääntyy, kun toimittaja Maija Ilmoniemi vie seurueensa olutravintolaan. Maijan kanssa samaan pöytään istuvat Anikò Lehtinen ja Sofia Kilpikivi, he muuten rakastavat olutta.

 • Miten sinä kertoisit Helsingistä ulkomaalaisille? Kertoisitko Kauppatorista vai Keskuspuistosta? Hyvästä ruuasta vai tunnelmallisista kapakoista? Avoimista ja iloisista ihmisistä vai juroista sisäänpäin lämpenevistä mököttäjistä?
  Helsingin imagoa, ja sittemmin brändiä, on pohdittu ihan virallisillakin tahoilla jo hyvä tovi. Englanninkieliseen Helsinki Quarterlyyn aiheesta juuri kirjoittanut kaupunkitutkija Salla Jokela pitää erityisesti matkailun kannalta tärkeimpänä käännekohtana pääkaupunkimme imagon kehityksessä Helsingin matkailutoimiston perustamista vuonna 1963. Mutta kuinka asiat olivat ennen sitä?

 • Antti Orama ei tunnustaudu himopyöräilijäksi, vaikka kaupunkipyörillä taittuikin melkoinen kilometri määrä.
  – Hyvä ilma saattaa hetkellisesti nostaa pyöräilyhimoa, mutta ei minun pyörän selässä pidä jatkuvasti olla, toteaa Antti Radio Suomen haastattelussa.
  Radio Suomi kruunasi Antin epäviralliseksi metropolialueen kaupunkipyöräilijäksi ja tämän kunniaksi Justus Laitinen jututti miestä saavutuksesta.

 • Kuolema tuntuu suomalaisessa kulttuurissa kuuluvan asioihin, joista ei puhuta, jos ei ole ihan pakko. Tätä keskustelua ja aiheen monipuolista käsittelyä pitää yllä muun muassa teologeista, psykoterapeuteista, hoitoalan ammattilaisista ja eri alojen tutkijoista koostuva Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura.
  Seuran yleisötilaisuuksissa on kuultu alustuksia esimerkiksi kemiallisista aseista maailman konflikteissa, itsemurhien historiasta, zombeista ja uskomusolennoista sekä kuoleman kohtaamisesta eri kulttuureissa.
  Vesa Marttinen tapasi pyhäinpäiväviikon alkajaisiksi seuran varapuheenjohtajan Kaarina Kosken, joka on folkloristiikan dosentti. Hän on väitellyt kuolemaan liittyvistä uskomusolennoista.

 • Sitä ei ole tapahtunut jos siitä ei ole tehty kirjaa, vai menikö se niin, että sitä ei ole tapahtunut, jos siitä ei ole kuvaa sosiaalisessa mediassa. No niin tai näin.
  Suomalaisen hiphopin ja räpin alkutaival on nyt laitettu kuvien kera kansien väliin Mikko Aaltosen toimista.
  7 veljestä – 20 vuotta rähinää laitos kertoo Suomen tunnetuimmasta hiphop-jengistä Rähinästä ja sen seitsemästä perustaja jäsenestä. Samalla kirja on kapea katsaus siihen miltä Suomi näytti 20 vuotta sitten.

 • Ollaanpa nyt rehellisiä. Puolukkarupunen ei koskaan päätynyt reseptinä Korsolainen jälkiruoka-kirjan sivulle. Se meni niin pahasti pieleen, ettei sitä pystynyt syömään.

  Kaikki muut reseptit Samuli Mänttäri on maistellut joko korsolaisten kotona tai omassa kotikeittiössään. Radio Suomen aamussa vieraillut korsolaiseen ruokaan erikoistunut kirjailija tuo resepteineen veden kielelle ja hymyn huulille. Riikka Porttila haastattelee.

 • Oletko törmännyt ongelmaan, että lapsesi pelaa mobiilisti tai pelikonsolilla ns. ilmaista peliä, mutta alkaakin kohta kinuamaan sinulta luottokorttia, jotta hän saisi ostettua pelissä kauniille yksisarviselle kimaltelevan satulan? Tai kenties olet itse pelaillut jotain peliä ja edistymisen alkaessa takkuilemaan, peli ehdottaa sinulle ostamaan arkullisen merirosvohelyjä, joilla saat taas pelisi kulkemaan?

  Otaniemessä, Aalto yliopiston Design Factoryssä, järjestettiin perjantaina 19.10. “Ansaitse peleillä tuloksellisesti ja eettisesti” -seminaari, jonne oli kutsuttu guruja ympäri maailmaa puhumaan eettisistä haasteista pelialalla. Mutta miksi aiheesta puhutaan nyt ja kuinka suurien eettisten haasteiden kanssa pelialalla painitaan. Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen haastatteli aiheesta Hatch-pelipalvelusta Vesa Jutilaa sekä Suomen pelialan kattojärjestö Neogamesista Suvi Latvaa, joka kertoo heti alkuun, että minkälaisia eettisiä ohjeistuksia suomalaiset pelinkehittäjät seuraavat.

 • Minkälainen ympäristöhirviö on tavallinen helsinkiläinen avokonttori? Millaisilla asioilla oman työpaikan ympäristökuormitusta voisi vähentää?
  Aalto-yliopiston kestävän kiinteistöliiketoiminnan professori Seppo Junnila tuli pyynnöstämme tutkimaan, mitä Yle Helsingin toimituksessa voisi tehdä ympäristöystävällisemmin.
  Ylen Mediatalo on Pasilassa sijaitseva liki 40-vuotias betonirakennus. Rakennuksen energiatehokkuuden lisäksi tarkastellaan työntekijöiden tottumuksia: toimituksesta löytyy ainakin turhaan printattuja papereita, kertokäyttöastioita ja päälle jätettyjä tietokoneita. Mikä näiden merkitys on suuressa kokonaiskuvassa?
  Toimittajana Vesa Marttinen, studiossa Maija Ilmoniemi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Helsingin Puistolassa asuva 18-vuotias abiturientti Erik Hansson voitti elokuun alkupuolella Kiinassa päättyneissä bridgen juniorien MM-kisoissa kultamitalin. Hansson edustaa kansainvälisissä turnauksissa synnyinmaataan Ruotsia: hän on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut vanhempiensa eron jälkeen äidin kotimaahan Suomeen.

  Mikä nuorta abiturienttia kiehtoo bridgessä, joka on mielikuvissa iäkkäämmän polven korttipeli?

  Vesa Marttinen tapasi tuoreen maailmanmestarin.

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä