Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen: "Lost Highwayn jälkeen hahmotin sielua, identiteettiä ja aikaa eri lailla" - David Lynch haastaa yksiulotteisen ihmiskuvan

 • 48 min
 • toistaiseksi

Twin Peaksillään televisiokerronnan vuonna 1990 räjäyttänyt amerikkalaisohjaaja David Lynch on oman tiensä kulkija. Leffojen ja television lisäksi Lynch on toiminut muusikkona, äänisuunnittelijana ja kuvataitelijana.

Lynchin tuotannon on löytänyt jo useampi sukupolvi. Tämän vuonna 1946 syntyeen miehen teokset ovat nousseet kulttimaineeseen ja palvonnan kohteeksi.

Lynchin merkityksestä ja fanituksesta keskustelevat esitystaiteilija Vili Nissinen, antropologi Emmi Huhtaniemi ja teatteriohjaaja Mikko Kanninen. Juontajana Pauliina Grym.

Ohjelmistossa on neljä Lynchin fiktioelokuvaa – Eraserhead, Twin Peaks: Tuli kulje kanssani, Lost Highway ja Dyyni sekä uusi dokumenttielokuva David Lynch: The Art Life.

Lähetykset

 • ma 19.3.2018 15.53 • Yle Radio 1

Jaksot

 • J-P Piirainen ja Venla Ilona Blom ovat kansanmusiikin nuoren polven menestyneimpiä muusikoita. Venla kuuluu Tuuletar-yhtyeeseen, joka palkittiin Etnogaalassa Vuoden kansainvälistyjäksi ja J-P on julkaisee uuden levyn ja keikkailee ahkerasti. Molemmat kuvailevat kansanmusiikkia juurevaksi ja ammentavat omasta lapsuudestaan ja kodistaan inspiraatiota. Mukana keskustelussa myös kanteletar ja Talvijamit Musiikkitalossa -tapahtuman tuottaja Sanni Virta.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Vasta 1970-luvulla alkanut luontokuvaus on nopeasti kasvava harrastus. Otokset leviävät verkossa ja niillä saadusta huomiosta kilpaillaan. Kansallispuiston yhdestä nyppylästä voi tulla varsinainen kuvaajien hotspot.

  Luontokuvaukseen ja kuvaan liittyy eettisiä kysymyksiä: pahimmillaan harvinaisuuksia kamerallaan metsästävät häiritsevät kohteitaan, vaikka kuvilla voidaan herättää myös tunteita ja halua suojella ympäristöä.

  Keskustelemassa ovat valokuvaajat Lisse Tarnanen ja Seppo Pöllänen sekä yliopettaja ja dosentti Juha Suonpää.

  Juontajana on Pekka Toikka.

 • Miia Tervon esikoispitkä elokuva Aurora on ihastuttanut niin kriitikoita kuin yleisöäkin uudenlaisena romanttisena komediana. Elokuvassa naiset esitetään raikkaalla tavalla epätäydellisinä ja uskottavina hahmoina.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

  Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55, keskiviikkoisin ja perjantaisin Helsingin Musiikkitalon kahvilasta.

 • Kulttuuriykkösen vakiovierasraadissa viikon ajankohtaisista aiheista ovat keskustelemassa oikeushammaslääkäri Helena Ranta, muodin ja tyylin asiantuntija Mirva Saukkola ja toiminnanjohtaja Annu Kemppainen, joka pohtii seksuaalista väkivaltaa ja sitä, miten naisen keho on perinteisesti taiteessa nähty.

  Juontajana Helsingin Musiikkitalossa on Pauliina Grym.

 • Hämmästyttävän moni merkittävä suomalaiskirjailja fanittaa Thomas Bernhardia, itavaltalaiskirjailijaa jonka teksti on jankkaavaa ja fanaattista. Miksi Bernhard uppoaa ammattikirjoittajiin? Mikä on hänen salaisuutensa? Keskustelemassa kirjailja Eeva Turunen, kääntäjä Olli Sarrivaara sekä kriitikko Vesa Rantama.

  Juontajana on Jakke Holvas.

 • Viime vuonna Suomi-palkinnon saanut taiteellinen johtaja Paola Suhonen on tunnettu persoonallisista, eeppisistä vaatteistaan, joita on esitelty Pariisin muotiviikoilla. Suhonen oli äsken miesystävänsä, Olli Happosen, kanssa Nashvillessä tekemässä ensimmäistä musiikkialbumiaan, josta kuulemme pari kappaletta suorassa lähetyksessä Helsingin Musiikkitalossa. Vieraina ovat Paola Suhonen ja Olli Happonen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Mitä ihmettä Unkarissa oikein tapahtuu? Unkarista kantautuu uutisia sananvapauden rajoituksista, kansalaisyhteiskunnan polkemisesta ja kulttuurielämän valjastamisesta kansallismielisen politiikan välineeksi. Unkarilaisesta kulttuuripolitiikasta ovat keskustelemassa Wienin yliopiston fenno-ugristiikan professori Johanna Laakso ja elokuvaohjaaja Mara Jelinko.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Helsingin Kaupunginteatterin Comeback-esityksessä tehdään pilaa kovasti megatähti Cheekin oloisesta artistista, jonka imago on materialistinen ja macho. Suomalainen räp on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkää blingiä ja miehistä uhoa, ja naiset pyrkivät tasavertaiseksi esiintyjiksi räp-estradeille.

  Heini Strandin Hyvä verse -kirjassa kerrotaan suomalaisista naisräppäreistä, jotka ovat joutuneet kuulemaan olevansa "naisiksi hyviä räppäreitä" tai saaneet palautetta perseistään eivätkä verseistään eli kirjoittamistaan räp-riimeistä.

  Vieraina ovat Comebackin pääosaa "Biiffiä" esittävä Peter Kanerva ja ohjaaja Sakari Hokkanen sekä räppäri Yeboah alias Rebekka Kuukka ja Hyvä verse -kirjan kirjoittaja Heini Strand.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kisastudion vakiovierasraadissa viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa yrittäjä Anna Moilanen, taidehistorioitsija ja ekonomi Pia-Maria Montonen ja kosmologi Kari Enqvist, jonka mukaan jotkut uhraavat elämänsä kääntääkseen upeita, vaikeaselkoisia runoteoksia suomen kielelle.

  Juontana Helsingin Musiikkitalossa on Jakke Holvas.

 • Mitkä ovat tämän kevään kiinnostavimmat lifestylekirjat ja mikä sanoma puree suomalaisiin? Pia-Maria Lehtolan vieraina lifestylekirjoista ovat keskustelemassa uuden, filosofisen sisustuskirjan, Asiat jotka tekevät kodin, kirjoittaja Sara Karlsson ja kuusi lifestylekirjaa kirjoittanut kirjailija ja kustantaja Heli Thorén. Mukana on myös kirjailija ja supersuositulle Hidasta elämää-sivustolle kirjoittava Aaro Löf.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Yleisradion Vuoden levy 2018 on Kajsa Dahlbäckin johtaman Earthly Angels -yhtyeen levy, joka esittelee musiikkia 1600-luvun nunnaluostareista. Levy on yllättävän ajankohtainen!

  Äänessä ovat myös Alba Recordsin toimitusjohtaja Erkki Nisonen, musiikkitoimittaja Kare Eskola, Ylen klassisen musiikin toimituksen vastaava tuottaja Miikka Maunula, sekä äänittäjät Mikko Murtoniemi ja Jonte Knif. Palkinnon jakaa Yle Kulttuuri ja viihde -osaston päällikkö Minna-Mari Parkkinen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • "Tämä ei ole piippu" lukee maalauksessa, jossa on kovasti piipun näköinen esine. Puu onkin tarkemmin katsoen vain yksi suuri lehti, patongit seilaavat sinisellä taivaalla pilvien kanssa, avoimesta ikkunasta avautuu näkymä huoneeseen, jossa on talo. Kuuluisassa taiteilijan omakuvassa nenä jatkuu piipuksi, jota taiteilija polttaa.

  René Magritten (1898-1967) töitä nähdään ensi kertaa Suomessa, kun belgialaisen surrealistin näyttely aukeaa 8. helmikuuta 2019 Helsingin Amos Rexissä.

  Surrealismi syntyi 1910-luvun ja 1920-luvun taitteessa kirjallisena liikkeenä. Max Ernstin ja André Bretonin keksimä taidesuuntaus sai oman manifestinsa vuonna 1924 ja levisi kuvataiteisiinkin. Traumaattisen teini-iän eläneen Magritten brysseliläiset surrealistiystävät muodostivat tälle tärkeän tukiverkon, joka kantoi läpi koko elämän.

  Haastateltavana ovat Helsingin yliopiston filosofian dosentti Timo Kaitaro ja Taidemuseo Amos Rexin johtaja Kai Kartio. Lähetyksessä kuullaan myös näyttelyn toista kuraattoria, taidehistorioitsijaa Julie Waseigea.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä