Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen: "Lost Highwayn jälkeen hahmotin sielua, identiteettiä ja aikaa eri lailla" - David Lynch haastaa yksiulotteisen ihmiskuvan

 • 48 min
 • toistaiseksi

Twin Peaksillään televisiokerronnan vuonna 1990 räjäyttänyt amerikkalaisohjaaja David Lynch on oman tiensä kulkija. Leffojen ja television lisäksi Lynch on toiminut muusikkona, äänisuunnittelijana ja kuvataitelijana.

Lynchin tuotannon on löytänyt jo useampi sukupolvi. Tämän vuonna 1946 syntyeen miehen teokset ovat nousseet kulttimaineeseen ja palvonnan kohteeksi.

Lynchin merkityksestä ja fanituksesta keskustelevat esitystaiteilija Vili Nissinen, antropologi Emmi Huhtaniemi ja teatteriohjaaja Mikko Kanninen. Juontajana Pauliina Grym.

Ohjelmistossa on neljä Lynchin fiktioelokuvaa – Eraserhead, Twin Peaks: Tuli kulje kanssani, Lost Highway ja Dyyni sekä uusi dokumenttielokuva David Lynch: The Art Life.

Lähetykset

 • ma 19.3.2018 15.53 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kuhmon kamarimusiikkifestivaali juhlii viidettäkymmenettä vuottaan ja epätodennäköisestä unelmasta on tullut totta. Miksi Kainuun perukoille vuonna 1970 perustetusta kamarimusiikkifestivaalista tuli niin suosittu ja pitkäikäinen? Vastaamassa ovat festivaalin perustaja, sellisti Seppo Kimanen, muusikot Kaisa Kortelainen ja Emil Hartikainen, sekä tuoreen festivaalihistoriikin kirjoittaja Juhani Koivisto.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Oulun lähellä Hailuodossa vietetään poikkitaiteellista Bättre Folk -festivaalia. Haastateltavana kirjailijat Sisko Savonlahti ja Saara Turunen sekä festivaalin perustaja Aki Roukala. Mukana myös supersuosittu duo Maustetytöt eli Anna ja Kaisa Karjalainen.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Yhdysvalloissa kuolee opioidiepidemian seurauksena lähes 50 000 ihmistä vuosittain. Jäljet johtavat lääketeollisuuden 90-luvun lopussa lanseeraamiin kipulääkkeisiin. "Hillbilly-heroin" -lempinimen saaneiden lääkkeiden taustalta löytyvät yhtiöt ovat saaneet lähes jokaisen Yhdysvaltain osavaltion nostamaan syytteet niitä vastaan epidemian synnyttämisestä.

  Miten tähän tilanteeseen on päädytty ja kuinka tilannetta hoidetaan? Ketkä käyttävät ja millaisia tekijöitä riippuvuuksien taustalta löytyy? Kuinka huumeiden vastainen sota on ollut luomassa nykyistä käyttäjiin kohdistunutta stigmaa?

  Keskustelemassa talous- ja sosiaalihistorian dosentti, huumekulttuureista väitellyt Mikko Salasuo sekä Turun yliopiston päihdelääketieteen apulaisprofessori, päihdepsykiatri Solja Niemelä. Tuukka Pasanen juontaa.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Suomessa on niin politiikan kuin kulttuurinkin kentällä noussut esiin keskustelu sananvapauden rajoista. Mistä keskustelu kumpuaa ja onko huoli aiheellinen? Sanavapauteen liittyviä oikeustapauksia on vireillä, mutta onko se oikea tie vastuuseen ja vuoropuheluun? Euroopassa puolestaan valtaan päätyneet populistit ovat paikoin kuristaneet vapaan median toimintaedellytykset olemattomiin. Sananvapaudesta ja vastuusta keskustelevat Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila, Helsingin Sanomien toimittaja Jarno Hartikainen sekä Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka. Juontajana on Ville Talola.

 • Tenori Jorma Silvastilla lopettaa tämän kesän jälkeen kuusivuotisen kautensa juhlien taiteellisana johtajana. Hän kertoo mitä kaikkea taiteellisen johtajan työ on pitänyt sisällään ja millä mielin jättää tehtävänsä rakkaassa kotikaupungissaan. Mukana keskustelussa pitkän uran juhlien kulisseissa tehnyt puvustamon sanavalmis ompelija "Memma" eli Merja Kervinen. Lähetyksen juontaa Vesa Kytöoja.

 • Miten "Amerikan idea" on muuttunut vuosisatojen aikana? Tähän kysymykseen vastaa Kulttuuriykkösessä kokenut diplomaatti Jukka Valtasaari, joka on ollut suurlähettiläänä Washingtonissa kahteen otteeseen. Lähetyksessä luodaan syväsukellus Yhdysvaltain kulttuuriin, politiikkaan ja asemaan muuttuvassa maailmassa.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Jotta voi ymmärtää Yhdysvaltain nykyistä kulttuurista ilmapiiriä, täytyy ymmärtää myös taustalla vaikuttavaa politiikkaa. Donald Trumpin presidenttikausi on ollut poikkeuksellinen uudessa sosiaalisen median värittämässä ympäristössä. Demokraattien ja republikaanien välinen kuilu syvenee samalla kun Yhdysvaltain globaali ilmaherruus on ensimmäistä kertaa vakavasti haastettu sitten Neuvostoliiton - nyt Kiinan toimesta. Mitä virtauksia Yhdysvalloissa on havaittavissa ja mitä sieltä on odotettavissa?

  Vieraana ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sekä Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen. Tuukka Pasanen juontaa.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Yhdysvaltain kansallispäivän kunniaksi Kulttuuriykkönen sukeltaa amerikkalaisen kirjallisuuden maailmaan. Vieraina ovat runoilija Anni Sumari, joka on kääntänyt amerikkalaista nykyrunoutta, suomentaja Tero Valkonen, joka kääntää parhaillaan David Foster Wallacen Infinite Jest -teosta, Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula, sekä HS:n kulttuuritoimittaja Jukka Petäjä.

  Ohjelmassa keskusteltiin mm. seuraavista teoksista:

  Merenvaahdon palatsi. Amerikkalaista nykyrunoutta (suom. ja toim. Anni Sumari)
  Laila Lalami: The Other Americans
  George Saunders: Lincoln Bardossa (suom. Kaijamari Sivill)
  George Packer The Inner History of America
  Jill Lepore: The Whites of Their Eyes
  Ethan J. Kytle, Blain Roberts: Denmark Vesey’s Garden
  Arlie Hochschild: Strangers in Their Own Land

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Suomalaisen musiikkikoulutuksen kenttä on leveä ja pitkä. Järjestelmän puitteissa ihminen voi edetä taaperosta seniori-ikään asti ja tehdä musiikista itselleen joko harrastuksen tai ammatin. Koulutuksen arvoja Suomessa ovat saavutettavuus, tasapuolisuus ja laatu, Miten ne toteutuvat musiikin opiskelun kohdalla? Suomalaisesta musiikkikoulutuksesta keskustelevat Suomen musiikkioppilaitosten liiton hallituksen puheenjohtaja Jouni Auramo, Rondo Classic-lehden päätoimittaja Harri Kuusisaari sekä kanteleartisti Ida Elina.

  Juontaja on Ville Talola.

 • Lomamatkailu vastaan ilmastonmuutos. Olemme kaikki tietoisia, että lentäminen ja matkustaminen kuormittavat ympäristöä, mutta silti haluamme nähdä ja kokea uusia kulttuureja, maita ja mantuja. Mitä tehdä tämän vaikean yhtälön edessä? Tätä pohtimassa lähetyksessä ympäristöpolitiikan asiantuntija Leo Stranius, Olympia Kaukomatkojen kehitysjohtaja Ari Huuskonen, Icelandair:in Suomen toimitusjohtaja Pekka Mäkinen ja Ilmastoveivi-kampanjan primus motor, ympäristöaktivisti Laura Kolehmainen.

  Juontajana on Vesa Kytöoja.

 • Kanadanranskalais-suomalainen laki- ja liikemies André Noël Chaker on lähtöisin Montrealista, mutta asunut Suomessa jo liki 30 vuotta. Chaker on kirjoittanut suomalaisuudesta kirjoja, ollut mukana suomalaisen urheilu- ja rahapelibisneksen kovassa ytimessä, tehnyt musiikkia sekä palkittu mm. Speakersforumin Vuoden Puhujana. Kuinka Kanadassa varttunut Chaker oikein Suomen näkee ja kokee? Entä miltä Atlantin toinen puoli näyttää nykyään suomalaistunein silmin?

  Uuden maailman heinäkuu alkaa Kulttuuriykkösessä Kanadan kansallispäivän kunniaksi maanantaivieras André Noël Chakerin vierailulla. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Seksistä kieltäytyminen tuntuu haastavan monia normaaliksi oletetun ihmisyyden ja elämän piirteitä. Kulttuuriykkösessä aseksuaaleiksi identifioituvat ihmiset kertovat omista elämäntarinoistaan ja kohtaamistaan ennakkoluuloista. Samalla keskusteluun nousee syviä kysymyksiä kulttuurimme luonteesta: Mikä on seksuaalisuuden rooli kulttuurissamme? Entä kosketuksen? Vieraina ovat Pii ja Sofia, sekä seksuaalineuvoja Mikko Väisänen.

  Sari Möttösen aseksuaalisuudesta kertova podcast-sarja Viimeinen perversio on kuunneltavissa Yle Areenasta.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä