YleX Etusivu

YleX - Yle Areena 30 pv

YleX Etusivu on ajankohtaisohjelma, joka tarjoaa analyysia ja näkökulmia uutisiin ja popkulttuuriin. Studiossa Hanna Hantula ja Jussi Latvala.

Jaksot

 • Benjamin vetää päänsä kaljuksi uudella musavideollaan ja purskahtaa saman tien itkuun. Hanna ja Ida pohtivat, miksi tukasta luopuminen on populaarikulttuurissa aina tragedia. Suomen Yrittäjät haluaa oppisopimuksen yliopistoihin. Onko tämä uhka vai mahdollisuus? Lisäksi kiinnostaa ainakin se, miksi aikuisen ihmisen pitäisi olla siisti ja miksi poliittiset nuorisojärjestöt on aina fiksumpia kuin emopuolueensa.

 • Olympiakomitea haluaa tehdä urheilukisoista ekollogisempia. Hanna ja Iida pohtivat, voisiko tässä olla keino pelastaa maailma. Antti Rinnettä kaivataan todistajaksi Lapin käräjäoikeuteen Kittilän hiihtohissitapauksessa. Etusivussa puhutaan siitä, onko poliitikon järkevää kaihtaa tällaista velvollisuutta. Lisäksi käydään läpi Trumpin haravointipuheet ja pohditaan, onko ulkomaille matkustelu välttämättömyys.

 • Espoolaisessa kirjastossa voi 3D-printata vaikkapa dildon. Mutta kirjaston twiitin mukaan tämä on sallittua vain täysi-ikäisille - miksi? Entä onko ylipäänsä hyvä juttu, että kirjastossa voi tulostella seksileluja? Draama Brexitin ympärillä jatkuu! Vaikka brittihallitus päätti seistä Brexit-sopimuksen takana, analyysien mukaan sopimus ei miellytä oikeasti ketään. Onko touhussa siis järkeä? Lisäksi puhetta muun muassa siitä, jos nuoret aikuiset lainaavat vanhemmiltaan rahaa, sekä sikarintupruttelusta: eikö maailmassa ole enää sijaa sikarikerhoille? Studiossa Hanna ja Jussi!

 • Liioitellaanko Yhdysvaltojen kahtiajakautuneisuutta? Onko jenkkiyliopistojen kampuksilla oikeasti käynnissä sellainen kulttuurisota kuin uutisista joskus saa kuulla? Etusivuun saadaan tänään vieraaksi Helsingin Sanomien tuleva Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner, joka vastaa näihin kysymyksiin. Hannaa ja Jussia kiinnostaa myös hampaiden oikominen: voiko olla perusteltua oikoa hampaita verovaroin, jos syyt ovat vain esteettiset? Lisäksi puhetta siitä, mitä kaikkea pelit mahdollistavat, sekä Aung San Suu Kyin palkinnosta, jonka Amnesty päätti vetää takaisin.

 • Etusivussa puhutaan tänään raiskauslaista. Suostumus2018-kampanja haluaa, että raiskaus tarkoittaisi seksiä, johon ei ole suostumusta. Mihin tällaista muutosta tarvittaisiin, siitä on kertomassa yksi kampanjan vetäjistä Iiris Suomela! Lisäksi Etusivussa puhutaan siitä, miksi kuvittelemme asioiden olevan huonommin kuin ne ovatkaan: moni luulee väkivaltarikollisuuden kasvavan, vaikka tilastot kertovat toista. Viikonloppuna Trump ei mennyt vesisateeseen edustamaan ja tästä tuli iso uutinen - miksi, sitä pohtivat Hanna ja Jussi!

 • Linnan juhlien teema on tänä vuonna ekologisuus. Jussi ja Hanna pohtivat, pelastuuko maailma sillä että Jenni Haukio pukee päälleen puukuidusta tehdyn koltun. Etusivun Amy Schumer-lukupiiri kokoontuu tänään viimeisen kerran, studiossa mukana myös Uuden Musiikin Viikon Katri Norrlin!

 • Jussi ja Hanna analysoivat tänään Twitterissä trendaavaa #helvettihaastetta: Miksi isäinpäivälahjaksi on tarjolla lähinnä sellaisia kirjoja, joiden nimissä toistuu sana helvetti? Hanna on huolissaan suomalaisen nuorison perunasuhteesta, Jussi taas säälii aiheettoman kritiikin kohteeksi jatkuvasti joutuvaa VR:ää. Lisäksi ennustetaan tarot-korteilla, miten jenkkien välivaaleissa oikein käy.

 • Odottavat vanhemmat ovat alkaneet järjestää bileitä, joissa syntymättömän lapsen sukupuoli kerrotaan koko suvulle konfettisateen keskellä. Olisiko tässä ratkaisu Suomen heikkoihin syntyvyyslukuihin? Tämän kysymyksen lisäksi Jussi ja Hanna pohtivat, miksi naiset saavat lempeämpiä tuomioita rikoksista kuin miehet ja pitääkö luonto-ohjelmien herätellä katsojissa ilmastoahdistusta. Luvassa myös tiukka paketti Brexit-tietämystä, kun studioon saadaan Ylen erikoistoimittaja Susanna Turunen kertomaan, voisiko Britannian EU-eron sittenkin perua.

 • Sekasin-sarjan kakkoskausi on Areenassa! Sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Teemu Nikki ja Hydeä esittävä Anssi Niemi kävivät kertomassa sarjasta ja sen hahmoista YleX Etusivussa.

 • Ihanaa perjantaita! Huippusuositun Sekasin-sarjan kakkoskausi on tullut tänään Areenaan, ja se käsittelee mielenterveysaiheiden lisäksi nuorten syrjäytymistä. Mitä sarja haluaa sanoa? Onko tekijöiden ollut vaikea yhdistää huumoria ja rankat aiheet? Vieraana Hyden näyttelijä Anssi Niemi ja käsikirjoittaja-ohjaaja Teemu Nikki! Lisäksi puhetta ghostaamisesta sekä deittisovelluksissa että mailin inboxissa. Etusivun kuuntelijat do no not approve! Entä miltä vihreiden pj-tilanne näyttää nyt ja miksi nuoret tyypit eivät halua pyrkiä puoluejohtoon? Tätäkin selvittää tänään Etusivu!

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä