Radio Suomi Helsinki

Lutikkkakoira tarkastaa Kierrätyskeskuksen säännöllisesti - löytyykö mitään?

 • 3 min
 • toistaiseksi

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen myymälöissä suoritetaan lutikkatarkastus kolmen kuukauden välein. Kierrätyskeskus haluaa tarkastuksella varmistaa, että lutikoita ei päädy heidän myymissään tuotteissa riesaksi asiakkaiden kotiin. Yritys aloitti lutikkatarkastuksen reilut kaksi vuotta sitten, kun julkisuudessa puhuttiin lutikoiden lisääntyneen. Tänään oli tarkastuspäivä Nihtisillan tavaratalossa Espoossa. Ari Tuhkanen kävi katsomassa, miten lutikkatarkastus tehdään. Haastateltavina lutikkakoiraohjaaja Karita Häkkinen Anticimex Oy:stä ja Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen Nihtisillan tavaratalon myymäläpäällikkö Pirjo Sorjonen.

Lähetykset

 • ti 6.2.2018 16.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Karoliina Luoto koki myöhäisen keskenmenon ja joutui synnyttämään lapsen, jolla ei ollut mahdollisuutta eloonjäämiseen. Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Miltä tuntuu, kun oma lapsi kuolee? Kuinka lapsen kuolemasta saa ja tulee puhua? Muun muassa näistä asioista keskustellaan Karoliina Luodon kanssa. Toimittajana Maija Ilmoniemi

 • Ruoka jota syömme, kasvaa pellossa. Ajatus kuulostaa maailman yksinkertaisimmalta, mutta joskus pyörä vain täytyy keksiä uudelleen. Tämä kuningasidea on syntynyt Perhon liiketalousopistossa, jossa keksittiin perustaa oppilaitoksen naapuriin oma pelto. Näin opiskelijat pääsevät seuraamaan lähietäisyydeltä raaka-aineiden koko elinkaaren pellolta ruokapöytään.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti tutustumaan Malmin Longinojalla sijaitsevan Perhon kampuksen peltoon.

 • Millaisia elämäntarinoita löytyy pitkäaikaisasunnottomille tarkoitetusta asumisyksiköstä?
  Espoon Lippajärvellä avattiin vuoden 2012 alussa Diakonissalaitoksen pyörittämä Kuninkaankallion asumispalveluyksikkö. Merkittävällä osalla asukkaista on päihdeongelmia tai mielenterveysongelmia. Paikkaan muuttaminen ei vaadi elämäntapojen muutosta: Kuninkaankallioon saa tulla sellaisena kuin on, eli esimerkiksi päihteettömyys ei ole edellytys. Lähtökohtana on asunto ensin -periaate: arki ja elämisen perustaidot kasvavat hiljalleen, kun on ensin koti ja katto pään päällä.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kolme Kuninkaankallion asukasta, he ovat Kimmo Melto, 43, Niko, 28 ja Suski, 44.

 • Hallituksen työllisyyspolitiikan kuumin palanen on syksyn ajan ollut niin sanottu irtisanomislaki. Lain ydintarkoitus on lieventää irtisanomisperusteita pienyrityksissä. Hallituksen lähtökohta on, että jos työntekijöistä pääsee helpommin eroon, myös kynnys uusien palkkaamiseen on entistä matalampi.
  Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä on asiasta kuultu jo kyllästymiseen asti. Vesa Marttinen lähti kysymään niiltä, joihin kiistelty laki oikeasti vaikuttaisi: pienyrittäjältä ja heidän edunvalvojaltaan.
  Jutussa haastateltavina tilitoimisto Profitcountin toimitusjohtaja Markus Seppänen sekä Helsingin yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

 • Freelancekirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka pitää naisille röyhkeyskoulutuksia. Niissä opetellaan olemaan röyhkeä, positiivisesti röyhkeä. "Kymppityttö ajattelu täytyy lopettaa, koskee muuten muitakin kuin naisia", toteaa haastattelussa Jenni.

 • Syksy saa ja niin saat sinäkin pitkin talvea kun hoksaat säilöä kesän herkut talteen hyvissä ajoin. Helsingin työväenopistossa järjestettiin luentosarja, jossa esiteltiin säilömisen eri muotoja. Toimittajamme ja vannoutunut kulinaristi Justus Laitinen käytti tilaisuuden hyväkseen ja meni tutustumaan vanhan kansan tuntemiin saloihin - elämänladun parantamiseksi.

 • Marica Kuukka sai ADHD-diagnoosin neljä vuotta sitten, 32-vuotiaana. Miten ADHD vaikuttaa Marican perhe-elämään ja parisuhteeseen? Millä tavalla aikuisena saatu diagnoosi vaikutti Marican minäkuvaan? Eroaako lapsuusajan ja aikuisiän ADHD toisistaan? Toimittajana Olli Aimola.

 • Twitterissä on jo useamman vuoden ajan voinut perehtyä suomalaisen kirjallisuuden klassikoihin rivi kerrallaan. Nummisuutatwit on ohjelmoitu Twitter-robotti, joka twiittaa automaattisesti pätkän vaikkapa Aleksis Kiven Nummisuutareita kymmenen minuutin välein.
  Ideassa on jotain niin kiehtovaa ja samalla pöhköä, että Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen päätti lähteä Aleksis Kiven päivän aamuna tapaamaan botin tekijöitä Tuukka Palomäkeä ja Olli Sulopuistoa.

 • Kalasataman kauppakeskus Redissä aukesi vajaat kolme viikkoa sitten Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa WeFood. Kirkon ulkomaanavun pyörittämä liike myy ruokaa, joka muuten menisi roskiin. Liikkeen tuotteet saadaan lahjoituksina yhteistyökumppaneilta, joista osa toimii samassa kauppakeskuksessa.
  Vesa Marttinen lähti kyselemään tarkemmin, miten WeFood toimii. Studiossa Riikka Porttila.

 • Oletko koskaan miettinyt miltä Helsinki näyttää lasten ja nuorten silmin? Mikä heitä siellä kiinnostaa, kuinka turvallinen olo heillä on ja riittääkö paikkoja missä hengailla?
  Taiteilija ja kaupunkiaktiivi Lauri Jäntti alkoi miettimään juuri tätä ja otti yhteyttä Käpylän yhteinäiskouluun, jonka rehtori Sari Sola innostui yhteistyöstä. Projektista kiinnostui myös Helsingin kaupunki ja yliopisto, Diakonia ammattikorkeakoulu, Aseman lapset. Yliopistosta tätä koululaisten uutta oppimiselämystä lähti Jäntin mukaan suunnittelemaan kaupunkitutkija Noora Pyyry. Projekti huipentui Käpylän yhtenäiskoulun 6. luokkalaisten viikon mittaiseen kokeiluun, jossa he kulkivat annettujen tehtävien tiimoilta kaupungilla vapaasti Diakonia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden turvassa. Millainen kokemus oli Käpylän yhtenäiskoulun 6. luokkalaisille Monalle, Aleksille ja Pessille? Entä oppivatko DIAKin opiskelija Jessica tai kaupunkitutkija Noora Pyyry maailmasta lapsen silmin? Toimittajan Justus Laitinen.

 • Suomen museoissa vierailtiin viime vuonna ennätykselliset 7,1 miljoonaa kertaa. Suosituimpien museoiden ykköspaikalla komeilee Ateneumin taidemuseo.
  Nyt Suomen suosituin museo saa uuden vetäjän: Ateneumin taidemuseon johtajaksi on valittu filosofian tohtori Marja Sakari. Hän siirtyy tehtävään Kiasman vaihtuvien näyttelyiden intendentin paikalta.
  Millaisilla tavoilla hän aikoo pitää museon kiinnostavuuden yllä? Entä voiko museo ottaa kantaa ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun?
  Marja Sakari piipahti Radio Suomen Helsingin aamussa Vesa Marttisen vieraana. Studiossa Riikka Porttila.

 • Lintujen syysmuutto on lokakuun alkupäivinä täydessä vauhdissa. Radio Suomen aamureportteri Vesa Marttinen kiipesi Pornaistenniemen lintutorniin Tringa ry:n tuoreen suojelusihteerin Kalle Mellerin kanssa.
  Jutunjuurta löytyi aamun aikana paitsi muuttolinnuista, myös Helsingin kaavoituksesta ja tulevaisuudensuunnitelmien vaikutuksesta kaupungin linnustoon. Meller on taustaltaan biologi, ja väitöskirjansa hän teki ilmastonmuutoksen vaikutukset lintujen muuttoon ja pesintään.
  Studiossa Olga Ketonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Helsingin Puistolassa asuva 18-vuotias abiturientti Erik Hansson voitti elokuun alkupuolella Kiinassa päättyneissä bridgen juniorien MM-kisoissa kultamitalin. Hansson edustaa kansainvälisissä turnauksissa synnyinmaataan Ruotsia: hän on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut vanhempiensa eron jälkeen äidin kotimaahan Suomeen.

  Mikä nuorta abiturienttia kiehtoo bridgessä, joka on mielikuvissa iäkkäämmän polven korttipeli?

  Vesa Marttinen tapasi tuoreen maailmanmestarin.

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä