Kulturklipp

Teaterrecension: Fylla sex 2.0 - i radhusköket tjugo år senare

 • 10 min
 • ei kuunneltavissa

Teater Mars sätter upp en reviderad version av Joakim Groths Fylla sex från år 1998.
De flesta av skådespelarna gör samma roller som vid urpremiären men hur är det med
världen - är den också densamma?
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

Lähetykset

 • ti 6.2.2018 17.45 • Yle Areena

Jaksot

 • I Ryhmäteatteris uppsättning av Ken Keseys Gökboet på Sveaborg råder inget tvivel om vad berättelsens psykiatriska sjukhus representerar, parallellen till dagens samhälle är uppenbar. I Juha Kukkonens regi viner piskan över såväl maktmissbruk som flathet.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • I vår är Fredrik Hertzberg aktuell med den första biografin över Gunnar Björling – en av den finlandssvenska modernismens portalfigurer. ”Mitt språk är ej i orden. Gunnar Björlings liv och verk” heter boken, och Marit Lindqvist stämde träff med Fredrik Hertzberg för att få veta vad det är som fascinerar honom med både Björlings poesi och Björling som person.

 • “I don’t mind living in a man’s world, as long as I can be a woman in it.” Med cirka trehundra föremål, lånade ur samlaren Ted Stampfers kollektion, tecknar museicentret Vapriikki porträttet av en viljestark kvinna som ville utveckla både sig själv och samhällets syn på vad kvinnor kan och får göra.
  Redaktör: Christel Pettersson.

 • Ebban är ett prenumerationsbaserat skolbibliotek på nätet som erbjuder skolelever och lärare tillgång till tusentals svenskspråkiga böcker som e-böcker och ljudböcker. Tillsvidare är utbudet av finlandssvenska böcker rätt litet, men projektledaren Erik Berglund och bibliotekarien Mikael Gros hoppas kunna engagera också de finlandssvenska förlagen i högre grad. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Anna Maria Lenngrens författarskap är väldokumenterat men det är inte mycket hennes biografer har haft att utgå ifrån i sina försök att teckna ett helporträtt av författaren själv. I Gunnar Artéus lilla bok Anna Maria Lenngren. Ett kvinnoliv mejslas bilden fram mot bakgrunden av tidens sociala och politiska förhållanden.
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • När man en gång gått in i kriget kan man aldrig komma ut ur det igen. Det finska inbördeskriget 1918 kommer att definiera och påverka de danska frvilliga tvillingbröderna Ib och Kajs liv och följa dem under resten av deras liv. Marit Lindqvist presenterar Kim Leines roman "Avgrunden" i Vega Dag 30.05.2018, programvärd är Hannah Norrena.

 • Carl var 25 år gammal när han dog en plötslig och våldsam död. I boken ”Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka” skriver författaren Naja Marie Aidt om smärtan, sorgen och saknaden efter sin son. Marit Lindqvist presenterar boken i Vega Dag 28.05.2018 programvärd är Peter Fahllund.

 • I dag tar de flesta av oss bilder med mobilkameran på den där underbara stranden eller den där pittoreska marknaden och laddar upp dem på sociala medier istället för att skicka en personlig och handskriven hälsning på ett vykort. Annat var det förr. Om vykort förr och nu i Vega Dag 24.05.2018 - redaktör är Marit Lindqvist och programvärd är Hannah Norrena.

 • Antti Lang, Elina Reinikka och Matti Onnismaa gestaltar Raskolnikov, Sonja och Porfirij Petrovitj i en tät bearbetning av Dostojevskijs roman på Nationalteatern. I Johanna Freundlichs tolkning ligger tonvikten på hoppet. Raskolnikovs räddning blir den unga kvinnans kärlek och den vuxna mannens tilltro till ynglingens potential som människa.
  Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

 • Johanna Grönqvist, Thomas Silén och Anne Hietanen ger de bästa TV-tipsen just nu.

 • Antonia Hamberg bodde tre år i New York och därifrån tog hon med sig en just-do-it-mentalitet. Så när Hamberg kom på att hon vill ordna konstutställning i sitt hem satte hon bara igång och kavlade upp ärmarna.

  Skulptören Emma Helle och bildkonstärerna Eeva Peura och Fanny Tavastila är de som ställer ut och vår reporter Anne Hietanen har besökt Antonia Hambergs hem och talat med både henne och Fanny Tavastila. Varför väljer man att visa konst på det här sättet?

 • En berättelse om barnsköterskan Louise som tar livet av de två små barn hon fått ansvar för att ta hand om. En berättelse om klass, könsroller, modersrollen, maktstrukturer och samhälle, bland annat. Marit Lindqvist berättar om Leïla Slimanis Goncourtprisade roman "Vaggvisa" i Vega Dag 9.5.2018, programvärd är Hannah Norrena.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä