Tunteiden tiistai

Tuoko nuukailu sinulle onnen tunteen?

 • 45 min
 • toistaiseksi

Onko nuukailu sinulle elämäntapa? Nuukuuteen yhdistyy yleensä vain negatiivisia mielleyhtymiä, mutta voiko pennin venyttämisestä saada kiksejä? Keskustelemassa Leila Saarivirta, joka kirjoittaa Pihin naisen elämää - blogia. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Saarivirta on kolmen lapsen äiti, nuorin lapsista on 7 viikkoinen. Heidän perheessään vauvaperheen tavarataivas ei ole toteutunut, koska uusia tarvikkeita ei ole turvakaukaloa lukuunottamatta ostettu. Olemme hankkineet paljon tavaroita kierrätyksestä, löysimme esim. 40 eurolla rattaat.

Säästäväisyys on tullut minulle kodin perintönä, kertoo Saarivirta.
- Meillä kotona 80-luvulla ajateltiin asioita jo aika ekologisesti, esim. kierrätimme, kompostoimme ja mietimme energian kulutustakin. Kotona oli seinillä tarroja, joissa muistutettiin, että ethän sauno yksin, säästimme myös veden käytössä. Nuukailimme myös harrastuksissa, mikä ei lapsen mielessä ollut niin hauskaa.

Leila Saarivirran lastenkirja Nukkumatin vastaisku on juuri julkaistu. Kirjassa säästäväisyys teemaa myös sivutaan.
- Säästäminen kuuluu niin vahvasti elämäntapaani, siksi kirjassakin aihetta käsitellään, mutta ei kuitenkaan paasaten. Aikuisten epäloogisuuksia vähän pohditaan. Voimme puhua lapsille, että ei saa haluta jotain lelua sen vuoksi, että kaverilla on sellainen. Aikuiset kyllä voivat käydä vaikkapa verkko-ostoksilla, ostamassa sellaista, mitä on nähnyt esim. blogeissa ja mainoksissa.

Nuukan ihmisen elämästä ajatellaan usein, että se elämyksetöntä, kurjaa ja tylsää, pohtii Leila Saarivirta.
- Mielestäni ostoskeskuksissa vietettävän ajan voi hyvin korvata, vaikka käymällä museoissa tai patikoimalla luonnossa. Nuukailijana voi viettää iloista elämää, paljon löytyy aineetonta ja ilmaistakin tekemistä. Blogissani yritän hälventää ajatusta, että nuukan ihmisen elämä on ikävää.

Lähetykset

 • ti 6.3.2018 19.05 • Yle Radio Suomi Pohjanmaa

Jaksot

 • Mikä meissä vaatii kauhua, kompensoiko se tylsää elämäämme? Miksi toiselle on helpompi katsoa tai kuunnella kuin lukea kauhutarinoita? Milloin kauhu menee överiksi - sisällöllisesti ja määrällisesti?

  Tunteiden tiistaissa keskustelemassa kirjailija Tiina Raevaara ja Outo laakso podcast-sarjan toimittaja Ville Yli-Knuutila. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

  Kuva: Unsplash/Daniel Jensen

 • Miten nykyaikaisessa työyhteisössä viihdytään ja luodaan yhteishenkeä? Voiko työpaikalla pitää hauskaa? Mitkä asiat ovat työntekijälle tärkeitä työssä viihtymisessä?

  Keskustelemassa ovat Järvenpään kaupunginkirjaston vastaava kirjastonhoitaja Paula Niemi, Reaktorin HR-asiantuntija Ossi Kontio ja Radio Suomen vastaava tuottaja Aino Töllinen.

  Juontajana Markus Turunen.

 • Millainen on Metalllica- tai Ed Sheeran- fani? Kuinka kauas hän ovat valmis matkustamaan nähdäkseen suosikkinsa? Millaisia syitä fanitukseen on ja miksi hurahtaa yhteen artistiin enemmän kuin toiseen?

  Rockajättiläinen Metallica ja pop-tähti Ed Sheeran ovat molemmat ajankohtaisia, sillä heidän ensi kesän Suomen suurkonserttien liput ovat tulleet myyntiin.

  Tunteiden tiistaissa keskustelemassa Metallica mies Stephen Burgess ja Ed Sheeran fani Hanna Kivimäki. Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

 • Metsä on lempeä, sammalpeitteen syliin voi kätkeä murheet. Metsä on arkinen, se toimii herkkuvarastona ja varakukkarona. Metsä on uhkaava, se nielee hätäisen kätköönsä. Metsä on mystinen, sen salaisuudet avautuvat kun malttaa jättää järjen naulaan.
  Tunteiden tiistain suora lähetys Evolta Syrjänalusen laavulta. Nuotiotulen äärellä suunnistaja Sirpa Liukkonen, kirjailija Mikko Kamula, Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun lehtori Martti Kolkka, metsänomistaja - metsäpalveluiden tuottaja Timo Kujala ja metsätalousinsinööriksi opiskeleva Aino Kallio. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Pariutuminen on herkkä asia. Miltä tuntuu rakentaa parisuhdetta tv-kameroiden loisteessa? Kun kamerat sammuvat, muuttuuko suhde?

  Keskustelemassa ovat Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu pari Tiina ja Samuel Svahnström sekä Bachelor Suomi -ohjelman finalisti Kaisa Koivuniemi.

  Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Miltä tuntuu kun oma yritys tekee konkurssin? Entä millaiset ovat tuntemukset, kun postilaatikkoon kolahtaa romaanin hylkäyskirje kustantamolta? Tunteiden tiistai pohtii menestysyhteiskunnan turbulenssia - syitä ja seurauksia.

  Keskustelemassa ovat konkurssin kokenut yrittäjä Vili Santala ja esikoiskirjailija Sisko Savonlahti.

  Juontajina ovat Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Mitkä asiat vaikuttavat tekemiimme päätöksiin, millaiset seikat vaikuttavat valintoihimme ja onko mahdollista jättää kokonaan valitsematta?

  Kuinka voisi saada arjesta sujuvampaa tekemällä mahdollisimman vähän ja miten liika suunnitelu pilaa kaiken?

  Keskusteluun osallistuu myös Lyhyt matka perille ja Iso ajatus -kirjat kirjoittanut Kati Reijonen.

  Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

 • Pelkäätkö, että et ole tarpeeksi hyvä?

  Häpeästä keskustelevat teatteri-ilmaisun ohjaaja Jenni Hoppi ja laulupedagogi Iris Seesjärvi.
  Jenni Hoppi kiertää esiintymässä yhden naisen Hävettää!- komediansa kanssa.
  Iris Seesjärvi kirjoittaa Häpeästä hiljaiset -blogia ja luonnostelee kirjaa laulullisesta häpeästä.

  Mukana myös kuuntelijoiden kertomuksia häpeästä.

  Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Kesälomakausi on alkanut ja on aika suunnitella, minkälaisia kirjoja lomalle mukaan pakkaa. Vaatiiko kesäloma erilaista luettavaa kuin mitä talvella luemme? Kuuntelijat lähettivät omia lukuvinkkejään. Vieraana oli vauhdikkaista ja humoristisista chick lit -kirjoistaan tunnettu kirjailija Laura Paloheimo. Kirjastovirkailija Henriika Tulivirran tavoitteena on lukea 365 kirjaa vuoden aikana. Soitimme Henriikalle ja tiedustelimme, montako kirjaa on luettuna. Juontajana Markus Turunen.

 • Häähumua lähetyksessä, kun studiovieraina ovat kesällä avioituva morsiuspari Jasmin Salminen ja Matti Airola sekä morsian Veera Hahtala.

  Mistä lähti pariskunnan yhteinen taival? Oliko rakkautta ensi silmäyksellä vai pikkuhiljaa kasvava tunne? Millaisia odotuksia ja pelkoja tulevaisuuden suhteen?

  Juontajana Paula Jokimies.

 • Sana "tantra” herättää voimakkaita mielikuvia. Oudot rituaalit, seksi ja orgasmi liitetään usein tantraan. Mutta onko mielikuva liian kapea, voiko tantralla tavoitella hyvää oloa myös korvien väliin? Oppaina perinteisen tantran maailmaan toimivat joogaopettajat Miska Käppi ja Laura Foon. Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

  Miska Käppi vertaa tantraa sipulin kuorimiseen.
  - Olemme tulleet maailmaan autuaina, hyvinvoivina olentoina, mutta vuosien saatossa keräämme päällemme rooleja ja maskeja, sipulin kuorina. Tantrassa kuorimme sipulista kuoret ja alta löytyy aito, alkuperäinen sinä.

  Tantra on filosofia ja jooga käytäntö selittää Miska Käppi käytännönläheisesti.
  - Tantraa voisi kuvailla tieteilijäksi ja joogit ovat insinöörejä, jotka tekevät jotain.

  Tantra on syventänyt kokemusta ja yhteyttä omaan elämään, ei niinkään muuttanut ulkoisia normeja luonnehtii Laura Foon.
  - Muistan hyvin kun ensimmäisen kerran huomasin, että lopetin tilanteen, hetken ja kehoni kontrolloinnin. Pikkuhiljaa tästä tantrisesta kokemuksesta on tullut oleellinen osa joogaharrastustani.

 • Näemme unia kolmasosan yöstä ja unet ovat tärkeitä erityisesti uuden oppimisessa. Omien unien miettiminen voi myös parantaa ihmisen itseymmärrystä.

  Tiede etenee koko ajan ja ihmisten aivoistakin tiedetään jo vaikka mitä. Miksi unennäkö on edelleen pysynyt niin suurena mysteerinä? Pitääkö unia ymmärtää, onko niillä meille viesti? Keskustelemassa selkouniohjaaja Olli Erjanti ja uniohjaaja Kirsi Virkkunen. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä