Halme & Saarinen - Diginen iltapäivä

Ikuiset aiheet, digiset näkökulmat.

Jani Halme ja Tomi Saarinen tarkkailevat ohjelman toisella tuotantokaudella ihmiselämää digivinkkelistä seitsemän vuoden palasissa.

Miten digitaalisuus on muokannut lapsuutta, nuoruutta, aikuisuutta, kuolemaa? MIkä on pysynyt ennallaan, mikä mullistunut täysin? Jokaisessa jaksossa kuullaan myös asiantuntijavierasta.

Jaksot

 • Onko nykyään enää edes mahdollista harrastaa liikuntaa ilman, että mittaa kaiken mitä tekee – ja kertoo siitä sosiaalisessa mediassa tutuille ja tuntemattomille? Diginen iltapäivä pohtii 35–42-vuotiaiden elämää kuntoilun näkövinkkelistä.

  Tomi Saarinen esittelee aktiivisuusrannekkeensa piirtämiä käppyröitä ja analysoi niiden saloja. Jani Halme varoittelee jatkuvasti enemmän ja enemmän kertyvän datan synnyttämästä kaikkitietoisuusharhasta. Vieraana studiossa on Oura-älysormuksen kehittäneen yhtiön innovaatiojohtaja ja perustajajäsen Petteri Lahtela.

  Ja mitä olisikaan Diginen iltapäivä ilman Kivaa vai kauheaa -osiota? Se ei olisi mitään, ei niin yhtään mitään.

 • Mikä yksinkertainen oivallus sinkautti Airbnb-majoituspalvelun käytön rakettimaiseen kasvuun? Miksi TripAdvisor ei enää ole luotettavia suosituksia etsivien matkailijoiden suosiossa? Ja miksi ihmeessä Spotify-tietojen jakaminen parantaa deittailutodennäköisyyksiä Tinderissä?

  Jani Halme ja Tomi Saarinen selvittävät, miksi matkailu ei ole muuttunut kotisohvalta tehtäväksi virtuaalireissaamiseksi. Digisen iltapäivän vieraana on matkamedia Tripsterin luova johtaja ja viestintäpäällikkö Paula Kultanen-Ribas.

 • Onko millenniaalille digimaailmassa tärkeintä vähentäminen? Miksi kaksikymppinen konmarittaa somekanavansa? Jani Halme ja Tomi Saarinen analysoivat 21–28-vuotiaiden eli milleniaalien digitaalista elämää.

  Miltä maailma näyttää viimeisen digimurroksen alusta loppuun todistaneen sukupolven silmin? Kalenterikarjuna tunnettu tubettaja Mikko Toiviainen kertoo, mikä on someammattilaisen “creator burnout”. Ovatko milleniaalit koelaboratoriosukupolvi, jolta nykyajan työelämä vaatii digiosaamista ja itsensä johtamista, vaikka niitä ei ole opetettu missään?

  Vastauksen näihin kysymyksiin sekä siihen, mitkä sovellukset Halme ja Saarinen poistavat pakon edessä puhelimistaan, kuulet vain Digisessä iltapäivässä.

 • Teini-ikä on aina ollut vaikeaa ja mahtavaa aikaa. Diginen iltapäivä pohtii, millaista on etsiä itseään ja rakentaa maailmankuvaa 14–21-vuotiaana Tiktokissa, Snapchatissä ja YouTubessa. Jani Halme ja Tomi Saarinen keskustelevat aiheesta Anni Lintulan kanssa, joka työskentelee nuorten liiketoiminnan johtajana A-lehdissä.

  Entä millainen ansa viritetään Kivaa vai kauheaa -osiossa, jossa Halme etsii ihmeellisiä vekottimia internetin kummallisimmista nurkkauksista?

 • Miksi kouluikäinen selviytyy ilman älypuhelinta Yhdysvaltain Piilaaksossa muttei Suomessa? Jani Halme ja Tomi Saarinen tutkailevat 7–14-vuotiaiden elämää, haastateltavanaan startup-yrittäjä ja pääomasijoittaja Jyri Engeström.

  Engeström viettää puolet ajastaan Suomessa ja puolet Kaliforniassa, joten hän osaa kertoa, miksi Steve Jobsin tytär voi rajoittaa lastensa tietotekniikan käyttöä. Entä mitä suomalaisen koulujärjestelmän pitäisi pitäisi jättää uhraamatta digitalisaation alttarilla? Millaisia kulttuurisia voimia ovat Fortnite ja YouTube-draamat ja mitä niistä pitäisi tietää?

  Vastaukset näihin kysymyksiin sekä Kivaa vai kauheaa -mysteeriosion kuulet vain Digisessä iltapäivässä.

 • Kumpi tarvitsee enemmän rajoituksia ruutuaikaan, vanhemmat vai lapset? Miten opitaan sietämään tylsistymistä, jos kosketusnäytöltä löytyy loputtomasti uutta kivaa ja kesken tarinan päättyvä sarjakuvalehti aiheuttaa itkukohtauksen?

  Jani Halme ja Tomi Saarinen tarkastelevat Diginen iltapäivä -ohjelman uusissa jaksoissa ihmisen elon kaarta syntymästä kuolemaan digitaalisesta näkövinkkelistä. Ensimmäisessä jaksossa puhutaan 0–7-vuotiaiden elämästä ja siitä, miten teknologia on sitä muuttanut – vai onko? Haastateltavana jaksossa on Maija Koski, Vauva- ja Meidän Perhe -lehtien päätoimittaja.

  Mukana myös jo ikoniseksi noussut Kivaa vai kauheaa, jossa Jani tiedustelee Tomilta, voiko vaipan vaihtaa ilman internetiä.

 • “Koitetaan olla edes vähän viisaampia”, on Tomi Saarinen lupaillut Yle Puheessa koko kevään 2018 ajan. Diginen iltapäivä -sarjan viimeisessä jaksossa testataan, onko lupaukselle katetta.

  Halme & Saarinen heittäytyvät jaksossa oraakkeleiksi ja antavat joukon ennustuksia digimedian tulevaisuudesta. Kaksikon mankeloitavaksi pääsevät vanhat tutut, kuten Youtube Music, Snapchat, lineaarinen televisio ja algoritmien avoimuus. Lisäksi Jani Halme kertoo päivän tarkkuudella, milloin Amazon saapuu Suomeen.

  Sarja päättyy legendaariseen Kivaa vai kauheaa -osioon, jossa Halme ottaa käyttöön kauden isoimmat kaliberit. Vastineeksi Saarinen puolustaa kuluttajaa ja kertoo, milloin digimedian palvelun on syytä kuolla pois.

 • Mikä yhdistää huutamista, hashtageja ja baseballia? Tietysti Twitter, tuo mikroblogaamisesta yhteiskunnallisen keskustelun areenaksi kasvanut verkkopalvelu. Palvelu, jolla on 330 miljoonaa käyttäjää ja silti siitä puhutaan pettymyksenä.

  Halme (@janicky) & Saarinen (@tomisaarinen) pohtivat Digisessä iltapäivässä Twitterin luonnetta. Mistä siellä keskustellaan? Ketkä siellä pärjäävät? Onko Twitter itse asiassa maailman vaikutusvaltaisin media? Ajatuksia jaksossa kertoo myös Twitterin aktiivikäyttäjä, toimittaja Salla Vuorikoski (@svuorikoski).

  Lopuksi Halme esittelee jälleen kaksi digimaailman jännittävää tuotteita ja kysyy Saariselta, ovatko ne kivoja vai kauheita. Keskustelu ohjelmasta jatkuu Twitterissä aihetunnisteella #digineniltapäivä

 • Halme & Saarinen kuuntelevat heikkoja signaaleja tulevaisuudesta. Podcastien kuuntelu kasvaa humisten ja podcast-sana pääsee tänä vuonna Kielitoimiston sanakirjaan. Mitä aiheesta tulee tietää ja miksi podcastit soivat kaikkien korvanapeissa juuri nyt?

  Diginen iltapäivä syväluotaa puheohjauksen nykytilannetta niin meillä kuin maailmalla, ehdottaa podcast-keisari Olli Sulopuistolle ohjelmaa kansallisurheilustamme ja vastaanottaa suomalaisilta podcastaajilta nipun ääniviestejä, joissa kerrotaan miksi podcastien tekeminen kannattaa.

  Ohjelma loppuu jo ilmiöksi kasvaneeseen Kivaa vai kauheaa -osioon, jossa Jani Halme esittelee kaksi digimedian syövereistä löytynyttä tuotetta ja Tomi Saarinen kertoo, mitä mieltä niistä pitäisi olla.

  Keskustelu ohjelmasta jatkuu Twitterissä aihetunnisteella #digineniltapäivä

 • Puhelin mankuu huomioitasi, kun WhatsAppin, Messengerin ja muiden pikaviestinten keskusteluihin pukkaa koko ajan uutta viestiä. Kuinka suuren osan nämä sovellukset täyttävät elämästämme juuri nyt? Entä tulevaisuudessa?

  Digisessä iltapäivässä Jani Halme ja Tomi Saarinen pohtivat, mikä pikaviestimissä koukuttaa. Kaksikko ruotii läpi aiheeseen liittyvät ilmiöt robottiaspasta chatfiktion kautta nuorison kirjoitustyyliin ja ennustaa, että viestien maailman seuraavat kehitysaskeleet haetaan Kiinasta.

  Jaksossa pääsevät ääneen myös Pientä säätöä -chatfiktiota kirjoittanut Ryöväri-tuotantoyhtiön Veera Ojola sekä Kotipizzan viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Antti isokangas.

  Lopuksi Halme esittelee jälleen kaksi digimaailman jännittävää tuotetta ja kysyy Saariselta, ovatko ne kivoja vai kauheita.

  Keskustelu ohjelmasta jatkuu Twitterissä aihetunnisteella #digineniltapäivä

 • Jos se alkaa #-merkillä ja päättyy kohu tai gate, kyseessä on tämän viikon uusin sosiaalista mediaa kuohuttava aihe. Ne kuplivat pinnan alla, nousevat esille ja kuihtuvat pois nopeammin kuin tiedostammekaan. Mikä yhdistää somekohuja ja miksi me lähdemme niiden mukaan?

  Halme & Saarinen pohtivat Digisessä iltapäivässä kohun reseptiä. Mitä sellaisen syntymiseen tarvitaan ja mikä kasvattaa kohun ns. nextille levelille? Kuinka kohua voi käyttää työkaluna vai ovatko ne pelkkiä virtuaalisia sirkushuveja?

  Ajatuksia Jani Halmeen ja Tomi Saarisen lisäksi jaksossa kertovat somekohun keskelle itsekin päätynyt Tuomas Saloniemi sekä somekohujen asiantuntija, tutkijatohtori Essi Pöyry.

  Lopuksi Halme esittelee jälleen kaksi digimaailman jännittävää tuotteita ja kysyy Saariselta, ovatko ne kivoja vai kauheita. Keskustelu ohjelmasta jatkuu Twitterissä aihetunnisteella #digineniltapäivä

 • Diginen iltapäivä on ohjelma, joka kertoo kuulijalle mitä digitaalisesta mediasta tarvitsee tällä viikolla tietää – ja mistä voi kaikessa rauhassa olla tietämättä. Jani Halme ja Tomi Saarinen kertovat, mikä on olennaista, mikä hypeä, mitä ehkä tapahtuu viiden minuutin päästä ja miten tämä kaikki vaikuttaa juuri sinuun.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä