Politiikkaradio

Politiikkaradio: Elina Lepomäki (kok.) haluaa, että sote kaatuu – miksi?

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kokoomuksen Elina Lepomäki haluaa, että sote kaatuu.

Miksi?

Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Lepomäen lisäksi kansanedustajat Katri Kulmuni (kesk.) ja Krista Kiuru (sd.).

Lähetykset

 • to 1.3.2018 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Pitääkö Suomen lisätä hakkuita vai ei? Onko Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 2 -kaasuputki sekä turvallisuus- että kauppapoliittinen riski? Pitääkö Suomen tukea vai vastustaa hanketta EU:ssa?

  Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa?

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan Euroopan unioni on rakennettu kristillisdemokraattisen liikkeen ydinarvojen ympärille. Nyky-Euroopassa näitä arvoja uhkaavat äärioikeisto sekä antisemitismi. Politiikkaradion eurovaalitentissä Essayah sanoo, että "juutalaisperheet joutuvat miettimään samoin kuin 30-luvulla, että voivatko rakentaa elämää Euroopassa".

  Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa?

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • RKP:n mukaan populismin ja nationalistisen äärioikeiston esiinmarssi on uhka liberaalille demokratialle sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolella. RKP:n mukaan nykyaikaista Eurooppaa ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa?

  Politiikkaradion eurovaalitenttissä on vieraana RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin.

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Pitäisikö EU:n säätää kaikille vähimmäispalkka? Onko Irlanti pakotettava nostamaan yhteisöveroastettaan? Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa?

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • SDP:n mukaan unonin valtaa pitäisi lisätä työlainsäädännössä, sosiaaliturvassa, pakolaispolitiikassa, rajavalvonnassa. EU:n pitäisi taata kaikille eurooppalaisille vahvat työelämän ja sosiaaliturvan vähimmäisoikeudet ja säälliset työehdot, SDP linjaa. Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa?

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa? Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Perussuomalaiset suunnittelevat hyppäävänsä EU-vaalien jälkeen Euroopan parlamentissa perusteilla olevaan uuteen kansallismielisten ryhmään. Miten yhteistyö italialaisten ja ranskalaisten kansallismielisten kanssa edistäisi Suomen intressejä? Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa?

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa? Kokoomuksen mukaan vahva ja yhtenäinen Euroopan unioni on Suomen etu. Puolue kannattaa läheistä yhteistyötä tiukkaa talouskuria ajavien Hansa-maiden kanssa.

  Eurovaalitentissä on Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Aloittiko pakolaiskriisi eurooppalaisen liberalismin kriisin? Repäisikö eurokriisi railon pohjoisen ja etelän välillä? Miksi moni itäisen Euroopan maa ratsastaa avoimesti EU-vastaisella politiikalla? Mistä on kyse?

  Elääkö Eurooppa keskellä polittista murrosta vai kriisiä? Mitä Euroopalla on edessään?

  Vieraina ovat Vapiseva Eurooppa -kirjan kirjoittajat väitöskirjatutkija Antti Ronkainen sekä yliopistonlehtori Katalin Miklóssy.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) hallituspohjaratkaisu on tehty. Rinteen kanssa hallitusneuvotteluihin lähtevät Suomen Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP.

  Alkavatko neuvottelut perinteisen punamultahallituksen, uuden punamultahallituksen, kansanrintamahallituksen, viherpunamultahallituksen vai peräti hillotolppahallituksen synnyttämiseksi?

  Mitä nimityksiä Rinteen valitsemalle hallituspohjalle on some-kansan toimesta keksitty?

  Mikä on kuvaavin lempinimi rakenteilla olevalle pääministeri Antti Rinteen hallitukselle? Kenen ehdotus kruunataan?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP istuvat nyt Säätytalolla neuvottelemassa.

  Onko Suomessa pian punamulta-hallitus?

  Onko kokoomuksen paikka pian oppositiossa 12 vuoden hallitusvastuun jälkeen?

  Studiossa kansanedustajat Antti Kurvinen (kesk.), Hanna Sarkkinen (vas.) ja Jukka Kopra (kok.). Haastattelijana Linda Pelkonen.

 • Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) aloittaa hallitusneuvottelut punamultahallituksen synnyttämiseksi. Rinteen kanssa hallitusneuvotteluihin lähtevät Suomen Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP.

  Syntyykö perinteinen punamultahallitus vai uusipunamulta, kansanrintama, vai viherpunamulta?

  Studiossa politiikan toimittajat Tulikukka de Fresnes, Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

Klipit

 • Politiikkaradion Puheet päreiksi -kaksikko dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat vaalikeskustelua ja sitä, miten hallitus-oppositio -asetelman katoaminen päivän politiikan kartalta vaikuttaa eduskuntavaaleihin ja puolueiden kannatukseen.

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä