Ruben Stiller

Varastatko sinä vähemmistön kulttuuria?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Oletko syyllistynyt kulttuuriseen omimiseen viime aikoina? Moni vähemmistön kieli ja kulttuuri on oikeasti uhanalainen. On arvioitu, että 6 000 tunnetusta kielestä kuolee tämän vuosisadan aikana jopa 90 prosenttia.
Mutta onko kulttuurinen omiminen todellinen uhka vai pelkkää vähemmistön kiukuttelua?
Miten saamelaisasua käytetään väärin? Millaista vihollista tarvitset määritelläksesi oman identiteettiisi?
Ruben Stillerin vieraina ovat Piritta Näkkäläjärvi ja Tere Sammallahti.

Lähetykset

 • ma 5.3.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Donald Trump ja hänen hallintonsa tuottavat lähes joka päivä jonkin kohu-uutisen. Trumpin tapa tehdä politiikkaa on niin uusi ja poikkeuksellinen, että se herättää toistuvia tunnemyrskyjä myös Euroopassa.
  Millainen poliittinen kulttuuri synnytti Donald Trumpin? Millaisen perinnön hän jättää jälkeensä?
  Ruben Stillerin vieraina ovat professori Mikko Saikku, dosentti Markku Ruotsila ja kansanedustaja Laura Huhtasaari.

 • Raiskausten määrä on kasvanut viime vuosina. Viime vuonna poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä kasvoi 9 prosentilla. Samaan aikaan raiskauksista tuomittuja rangaistuksia pidetään liian lievinä. ? Suomi on Eu:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille

  Mikä suomalaisessa yhteiskunnassa on vikana? Pitäisikö raiskauslainsäädäntöä muuttaa ja miksi naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa yleisempää kuin muissa Eu- maissa? Onko keskustelu maahanmuuttajien seksuaalirikoksista savuverho, jolla peitetään perisuomalainen väkivalta?

  Vieraina ovat raiskaustukikeskus Tukinaisen lakimies Riitta Silver, psykoterapeutti Heli Heinjoki ja Naisasialitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro.

 • Natsihenkisen Pohjoismainen vastarintaliikkeen jäsenet marssivat Turussa yhdessä muiden maahanmuuttoa vastustavien kanssa terroriteon vuosipäivänä. Saksan Chemnitzissä äärioikeiston järjestämässä mielenosoituksessa natsit ja tavalliset kaupunkilaiset seisoivat rinta rinnan.

  Nouseeko äärioikeisto Euroopassa? Kuinka suuri uhka on Pohjoismainen Vastarintaliike, jonka Poliisihallitus haluaa kieltää? Ovatko äärioikeistosta tulossa uusi normaali? Maanantaina keskustellaan natsien ja äärioikeiston mielenmaisemasta.
  Vieraina ovat tutkija Tommi Kotonen, Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeen entinen jäsen Esa Holappa ja toimittaja Marko Hietikko.

 • Presidentti Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani sanoi, että totuus ei ole totuus.
  Näinä valemedioiden, vaihtoehtoisten totuuksien ja somekohujen aikana on yhä useammalla ihmisellä on vaikeuksia erottaa propaganda ja totuuteen pyrkivä viestintä.

  Oletko sinä propagandan uhri? Miten meitä manipuloidaan? Maanantaina puhetta propagandan kikoista ja spinnauksesta. Vieraina ovat tutkija Saara Jantunen ja toimittaja Joonas Pörsti.

 • Autot palavat ja ruotsidemokraateille ennustetaan suurta vaalivoittoa. Mistä Ruotsin jytky kumpuaa? Onko kansankoti suuren murroksen partaalla? Vieraina ovat professorit Anu Koivunen ja Juha Herkman sekä Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila.

 • Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen protesti Finnairin lentokoneessa Suomen pakkopalautuskäytäntöjä vastaan on herättänyt laajan keskustelun sekä Suomen turvapaikkapolitiikasta että kansalaistottelemattomuudesta. Pennasen mukaan pakkopalautukset saattavat ihmisiä hengenvaaraan.
  Millainen on Suomen maahanmuuttopolitiikan moraali? Entä kuinka monta pakolaista Suomi kestää? Vieraina Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja Outi Popp Stop Deportations- verkostosta.

 • Sauli Niinistö sai presidentinvaaleissa 62,7 prosentin kannatuksen. Viime vuonna Niinistö tapasi kolmen suurvallan, USA:n, Kiinan ja Venäjän presidentit. Tänä kesänä Niinistö isännöi Trumpin ja Putinin huippukokousta.

  Suomen tasavallan presidentti on onnistunut keräämään kannatusta ja suosiota poliittisen kentän kaikilta kulmilta. Miksi Niinistön julkisuuskuva on puhdas ja särötön? Onko hänestä tulossa erehtymätön? Miksi valtamedia kumartaa Niinistön edessä?
  Ruben Stillerin vieraina ovat tutkija Johanna Vuorelma, kustantaja Jouni Tervo ja toimittaja Marko Junkkari.

 • Hyvinvointivaltio ei enää kelpaa kaikille. Työ muuttuu projekteiksi, co-workingiksi ja moniosaamiseksi.
  Robotit ja tekoäly hoitavat suurimman osan nykyammateista.
  Myös käsityksemme oppimisesta, tiedosta ja totuudesta muuttuvat.
  Tunnetko Zeitgeistin, ajan hengen puhalluksen niskassasi? Millaisessa historiallisessa murroskohdassa elämme Suomessa kesäkuussa 2018? Kuljemmeko me sokeina ja historiatajuttomina yhtenäiskulttuurin raunioilla? Ruben Stillerin vieraina ovat kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Jari Ehrnrooth sekä toimitusjohtaja Risto E J Penttilä.

 • Albert Camus sanoi että kaiken minkä olen oppinut elämästä, olen oppinut sen jalkapallosta.
  Nyttemmin jalkapallo on opettanut sellaisiakin inhimillisiä taitoja kuin ahneutta, korruptiota ja lahjontaa.
  MM-kisaoikeuksia tavoitellaan lahjusten avulla. Vuoden 2022 Qatarin MM-kisojen kisapaikkoja rakennetaan orjatyövoimalla.
  Kuinka kauan katsojat ja sponsorit nielevät kulissien takaisen likaisen pelin? Vai onko rikollinen maine yksi jalkapallon viehätyksen salaisuuksista?

  Ruben Stillerin vieraina ovat MM-kisojen historiasta kirjan kirjoittanut Jari Ekberg, urheilutoimittaja Juha Kanerva ja lajia fanittava ulkomaantoimittaja Sami Sillanpää.

 • Tervetuloa vallankumouksen vuosijuhlaan! Tänä vuonna vietetään vuoden 1968 nuorisovallankumouksen vuosijuhlaa. Millainen on vallankumouksen perintö? Miksi uusvasemmiston antiautoritäärinen kapina muuttui Suomessa autoritääriseksi taistolaisuudeksi? Studiossa psykiatri, kirjailija Claes Andersson, kansanedustaja Anna Kontula ja Evan johtaja Matti Apunen.

 • New Yorkissa on listattu 31 eri sukupuolta. USA:ssa Facebook tarjoaa käyttäjilleen yli 50 eri sukupuolivaihtoehtoa. Mutta mistä me oikein puhumme kun me puhumme sukupuolesta? Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan sukupuolista, heteronormatiivisuudesta ja oikeasta kielenkäytöstä. Oletko sinä cis? Vieraina ovat Helsingin yliopiston tutkijatohtori Julian Honkasalo, professori emerita Päivi Korvajärvi ja Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

 • Skandaali, mediakohu ja someraivo syttyvät nykyään silmänräpäyksessä ja ne voivat levitä ja laajeta aivan odottamattomalla tavalla. Yritys, viranomainen, julkkis tai jopa tavallinen ihminen voi joutua räväkän arvostelun ja repostelun kohteeksi.

  Oletko sinä jo löytänyt oman syntipukkisi? Kummasta kiihdyit enemmän: Laura Huhtasaaren gradusta vai Susanna Kosken ylimielisyydestä?

  Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomalaisen mediakohun dramaturgiasta ja kriisiviestinnästä. Vieraina ovat professori Anu Koivunen sekä viestinnän ammattilaiset Taru Tujunen ja Harri Saukkomaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä