Ruben Stiller

Varastatko sinä vähemmistön kulttuuria?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Oletko syyllistynyt kulttuuriseen omimiseen viime aikoina? Moni vähemmistön kieli ja kulttuuri on oikeasti uhanalainen. On arvioitu, että 6 000 tunnetusta kielestä kuolee tämän vuosisadan aikana jopa 90 prosenttia.
Mutta onko kulttuurinen omiminen todellinen uhka vai pelkkää vähemmistön kiukuttelua?
Miten saamelaisasua käytetään väärin? Millaista vihollista tarvitset määritelläksesi oman identiteettiisi?
Ruben Stillerin vieraina ovat Piritta Näkkäläjärvi ja Tere Sammallahti.

Lähetykset

 • ma 5.3.2018 15.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Skandaali, mediakohu ja someraivo syttyvät nykyään silmänräpäyksessä ja ne voivat levitä ja laajeta aivan odottamattomalla tavalla. Yritys, viranomainen, julkkis tai jopa tavallinen ihminen voi joutua räväkän arvostelun ja repostelun kohteeksi.

  Oletko sinä jo löytänyt oman syntipukkisi? Kummasta kiihdyit enemmän: Laura Huhtasaaren gradusta vai Susanna Kosken ylimielisyydestä?

  Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan suomalaisen mediakohun dramaturgiasta ja kriisiviestinnästä. Vieraina ovat professori Anu Koivunen sekä viestinnän ammattilaiset Taru Tujunen ja Harri Saukkomaa.

 • Sarjakuristaja Michael Penttilän tapaus on herättänyt kiivaan keskustelun vakavien väkivaltarikosten oikeuskäsittelystä. Rangaistuskäytännöt näyttävät olevan ristiriidassa kansalaisten oikeustajun kanssa.
  Ruben Stillerin ohjelmassa puhutaan pahuudesta ja pahuuden kohtaamisesta.
  Miten tehdään mielentilatutkimus ja rikollisen vaarallisuusarvio? Millainen ihminen on psykopaatti? Vieraina ovat oikeuspsykiatrian professori Nina Lindberg ja poliisi ja kansanedustaja Kari Tolvanen.

 • Osaatko käyttäytyä? Käytätkö v-sanaa, istutko invalideille varatulla paikalla raitiovaunussa? Maanantaina puhetta tapakulttuurista ja tapojen rappiosta. Studiossa herrasmieheksi muuttunut Joonas Konstig ja feministi Saara Särmä.

 • Onko vallankumous lopullisesti peruutettu sään vuoksi?
  Ruben Stillerin tulipunaisessa vappulähetyksessä kaivetetaan punaliput vielä kerran esiin ja aloitetaan viimeinen taisto. Veljet, siskot baarikaapin luo!
  Vieraina ovat Li Andersson ja Mikael Jungner.

 • Rasismi tarkoittaa toisen ihmisen tai ihmisryhmän arvottamista etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Rasismin määritteleminen on helppoa mutta sen tulkitsemisesta arkielämässä riidellään jatkuvasti.

  Missä kulkee maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin välinen raja? Onko puhe poliittisesta korrektisuudesta vain olkinukke, jolla lyödään vastustajaa? Millainen on rasistin psyyke? Kuinka monta rasistista ajatusta sinulla on päivässä?

  Ruben Stillerin vieraina ovat kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim ja tietokirjailija Marko Hamilo

 • Jännitys Venäjän ja länsimaiden välillä kiristyy entisestään. Näyttää siltä, että Ukrainan kriisi, Krimin kaappaus, Syyrian sota ja Skripalien murhayritys kietoutuvat vähitellen yhteiseksi ongelmavyyhdeksi, joka jakaa maailman jälleen kahteen toisiaan vastaan kamppailevaan blokkiin.
  Mutta miksi Venäjä toimii niin röyhkeästi kansainvälisessä politiikassa? Vai onko länsi provosoinut Venäjää? Mitkä ovat Venäjän syvimmät motiivit?
  Ruben Stillerin vieraina ovat Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi, tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtori Arto Luukkanen,

 • Facebook antoi 87 miljoonan käyttäjänsä tiedot luvattomasti analytiikkayhtiö Cambridge Analyticalle. Cambridge Analytica hyödynsi tietoja muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalikampanjassa. Facebookin menettely on virittänyt laajan keskustelun sosiaalisen median tietoturvasta ja suurten nettiyhtiöiden etiikasta.
  Pitäisikö Facebook ja Google laittaa kuriin? Oletko sinä Facebookin ja Googlen sinisilmäinen orja; oletko myynyt yksityisyytesi ilmaiseksi? Miten sinua manipuloidaan algoritmilla?
  Ruben Stillerin vieraina ovat Aalto-yliopiston uuden median muotoilun professori Teemu Leinonen, Tampereen yliopiston journalistiikan vierailuprofessori Jussi Pullinen ja toimittaja Sami Kuusela.

 • Suomen tunnetuimmat näyttelijät joutuvat elokuvatyössä alistumaan nöyryytyksiin. Jotkut ohjaajat ovat syyllistyneet seksuaaliseen häirintään. Naisten ohjaamat elokuvat saavat selvästi vähemmän tukea kuin miesten ohjaamat. Elokuva-alan lieveilmiöt ovat olleet jo kauan tiedossa mutta niistä on vaiettu.
  Alkaako Törhösen ja Louhimiehen keissien jälkeen suuri puhdistus? Onko miespuolisten taitelijanerojen aika ohi? Muuttuvatko leffojen rahoitusjärjestelmät, miehinen maailmankuva ja työkulttuuri?
  Ruben Stillerin vieraina ovat ohjaa Taru Mäkelä, Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti ja näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila.

 • YK:n julkaiseman raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa.
  Suomalaisten nousu maailman onnellisuusrankingin ykköseksi on onnistunut vain kovalla työllä ja suurilla uhrauksilla. Mutta voiko onnea oikeasti mitata? Yritetäänkö suomalaisen synkkyyden kulttuuri nitistää leimaamalla meidät onnellisiksi? Pitääkö meidän hyväksyä tämä maailman onnellisimman kansan asema?
  Ruben Stillerin vieraina ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar, toimittaja Tuomas Enbuske ja kirjailija Tommi Melender.

 • Jeesus kehotti tekemään kaikki kansat hänen opetuslapsikseen.
  Nyt Jeesuksen tahdon toteuttamiseen on tullut oiva mahdollisuus
  kun sadat turvapaikanhakijat ovat kääntyneet kristityiksi.
  Kääntynyt muslimi voi joutua vainotuksi, jos hänet palautetaan kotimaahan.
  Pitääkö turvapaikanhakijan kääntymiseen luottaa?
  Miten uskonnollista vakaumusta mitataan?
  Ruben Stillerin vieraina ovat Helsingin piispa Teemu Laajasalo, pastori Marjaana Toiviainen ja Maahanmuuttajaviraston uskontoasiantuntija Anu Karppi.

 • Oletko syyllistynyt kulttuuriseen omimiseen viime aikoina? Moni vähemmistön kieli ja kulttuuri on oikeasti uhanalainen. On arvioitu, että 6 000 tunnetusta kielestä kuolee tämän vuosisadan aikana jopa 90 prosenttia.
  Mutta onko kulttuurinen omiminen todellinen uhka vai pelkkää vähemmistön kiukuttelua?
  Miten saamelaisasua käytetään väärin? Millaista vihollista tarvitset määritelläksesi oman identiteettiisi?
  Ruben Stillerin vieraina ovat Piritta Näkkäläjärvi ja Tere Sammallahti.

 • Ensi kuussa Vladimir Putin valitaan neljännen kerran Venäjän presidentiksi. Hänen gallup-kannatuksensa on 80 % luokkaa. Miksi venäläiset rakastavat Putinia? Pitääkö venäläisten äänestää Putinin ja kaaoksen väliltä? Onko Suomi-Neito Putin salarakas? Kuka Putinin sankaritarua käsikirjoittaa?
  Ohjelmassa sukelletaan myös seksuaalisen häirinnän hämärään maailmaan. Suomalaisnaisista yli puolet on kokenut seksuaalista häirintää. Enemmän kuin kolmannes naisista on joutunut häirinnän kohteeksi työpaikallaan. Miksi häirinnästä on julkisuudessa syytetty vain yhtä eläkeukkoa? Pitäisikö kaikkien käpälöijien nimet julkistaa? Miten metoon tarina jatkuu?
  Ruben Stillerin vieraina ovat kirjailija Jukka Mallinen ja Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä