Aktuellt 17

ke 28.3.2018

 • 31 min
 • ei kuunneltavissa

Varannan arbetslös står nu inför sänkt arbetslöshetspenning, som följd av den kritiserade aktiveringsmodellen. Enligt Johannes Kananen, universitetslektor i socialt arbete, verkar aktiveringsmodellen fungera så som regeringen planerade. Själv är han ändå kritisk till vad det här gör åt hela samhällsklimatet.

Efter vårdreformen kommer socialskyddsreformen - följande mastodonta utmaning. Finlands nuvarande socialskydd beskrivs som ett lapptäcke, som borde göras mera enhetligt. Men hur den nya modellen ska se ut, lär bli följande ideologiskt laddade politiska långkörare.

Skådespelarnas dåliga arbetsvillkor har aktualiserats i och med #metoo. Problemet är ändå strukturellt, filmbranschen saknar helt kollektivavtal. I dag måste skådespelaren själv avtala om allt från lön till nakenscener inför varje filminspelning.

Bättre ekonomi betyder fler drinkar på krogen - finländarna dricker mindre och allt färre köper spriten i Estland, visar färsk statistik. Vilken effekt den nya alkohollagen har är ändå för tidigt att säga, konstaterar Thomas Karlsson, alkoholforskare vid THL.

Vad var syftet med det historiska mötet mellan Nordkorea och Kina? Vilken roll spelar USA i ekvationen? Och vad kan följderna bli? Det handlar om en klar och medveten signal till USA, säger Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitutet i Sverige.

Lähetykset

 • ke 28.3.2018 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Petteri Orpo synas i sömmarna av sitt folk - vad ska Samlingspartiets strategi vara i den nya rollen som oppositionsparti ?

  Regeringens löfte om vårdardimensionering är en stor politisk fråga. Löftet ser ut att stå och falla på om det verkligen hittas vårdare för äldreomsorgen.

  I Turkiet går Istanbul till borgmästarval på söndag - det är ett omval efter krav från Erdoans parti AFP som förlorade senast. Oppositionen har vunnit makten i flera stora turkiska städer under våren.

  Och i Bryssel är det toppmöte, där ska det bland annat dryftas utnämningar till de topposter som blir lediga i höst.

 • Samtliga åtal i Finlands största polisrättegång har förkastats i Helsingfors tingsrätt i dag.

  I USA har Donald Trump lanserat en nygammal kampanj för att få stanna kvar i Vita huset, Keep America Great är sloganen den här gången. Och i Storbritannien fortsätter processen för att hitta Toryledaren som ska efterträda Theresa May.

  Debatten om IS-kvinnor och barn har gått het och många hänvisar till barnkonventionen - men enligt läkaren Nemam Gafouri som arbetat i al-Hol-lägret borde barnen skiljas från sina mammor.

  Så rapporterar FN:s flyktingorgan att allt fler människor är på flykt. Fyra av fem av dem flyr till närmaste grannland.

 • Jämlikheten har blivit bättre i riksdagen - men vissa utskott är fortfarande klart mansdominerade, och andra klart kvinnodominerade. Det här blev klart då riksdagen i dag under eftermiddagen slog fast vem som sitter i vilket utskott.

  Samlingspartisterna är delade då det gäller Petteri Orpos ställning som partiordförande.
  Omkring 40 procent av de tillfrågade i en YLE-enkät tycker att Orpo borde få en motkandidat på partikongressen nästa år. Lite fler, 45 procent, anser att Orpo borde vara ensam kandidat.

  Miljöorganisationer hoppas Finland har höga miljöambitioner under sin nära förestående EU-ordförandeperiod. Klimatmålen hör också till de frågor som tas upp i förhandlingarna mellan fyra politiska grupper som pågår i Europaparlamentet som bäst.

  Ryssland och Kina oroar sig för risken för krig efter att president Donald Trump beslöt att skicka ytterligarre 1 000 soldater till Iran. Iran i sin tur meddelade igår att man snart kommer att överskrida de gränser för lager av anrikat uran som regeleras av det internationella kärnavtalet.

  I Hongkong fortsätter protesterna trots den ursäkt som Hongkongs ledare Carrie Lam framfört över den kontroversiella utlämningslag som utlöste de största demonstrationerna sedan Kina tog över den forna brittiska kolonin. Lam, som har fått starkt stöd från Kina, sade att hon vill ha en andra chans för att göra bättre ifrån sig än tidigare.

 • Det akuta hotet mot samjouren vid Raseborgs sjukhus är avvärjt. Nu tillsätts i stället en arbetsgrupp som ska dra upp riktlinjerna för sjukhuset. Formuleringen om att samjouren ska läggas ned efter sommaren ströks i dag då styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt behandlade en utredning om Raseborgs sjukhus.

  Finansministeriet tror att den ekonomiska tillväxten i Finland avtar ytterligare under de närmaste åren.
  Den årliga tillväxten är en hel procent för långsam för att regeringen ska kunna höja sysselsättningen till 75 procent ifall de åtgärder som den tänker sätta igång inte fungerar.

  Dom så kallade Gullrandasamtalen fortsatte i dag med Finlands beslutsfattare samlade i Nådendal. Världen blir alltmer polariserad i liberaler och nationalister. De demokratiska värderingarna är under hot och dialogen är allt viktigare.

 • De gröna samlas på veckoslutet i Björneborg för partikongress. Inrikesminister Maria Ohisalo väljs på mötet till ny partiordförande, utan motkandidat.

  I ett av världens rikaste länder, det lilla alplandet Schweiz, har det i dag pågått en stor kvinnomanifestation. Jämställdheten i Schweiz är inte alls vad den borde vara anser kvinnorna.

  Igår attackerades ett norskt och ett japanskt fraktfartyg i Hormuz-sundet i Omanbukten utanför Iran.
  Efter attackerna skyllde USA på Iran, som å sin sida tillbakavisade anklagelserna. Idag har världen med oro följt med vilka de politiska och ekonomiska konsekvenserna av attackerna kommer att vara.

  Medborgarinitiativet om samtyckeslag gavs till riksdagen. I Sverige infördes samtyckeslagen för knappt ett år sen. Våldtäktsdomarna ser helt annorlunda ut nu, men fortfarande har både polisen och vården bristande resurser och prioriterar inte våldtäktsoffren. Här i Finland lovar den nya regeringen införa en liknande samtyckeslagstiftning som i Sverige. I regeringsprogrammet står det både att straffen för grova vålds- och sexualbrott ska skärpas - och att våldtäkt ska definieras som avsaknad av samtycke.

 • Två tankfartyg rapporteras ha angripits i morse i Omanbukten utanför Irans kust - båda fartygen fattade eld efter stora explosioner. Angreppen väcker både förundran och oro - då de kommer mitt i ett mycket spänt läge mellan USA och Iran.

  Nio högerpopulistiska, främlingsfientliga EU-partier presenterade sin nya parlamentarikergrupp under namnet Identitet och Demokrati. Sannfinländarna ingår i gruppen som blir den femte största i EU-parlamentet.

  Anttis Rinnes regering har vunnit sin första förtroendeomröstning i riksdagen när regeringsprogrammet godkändes med rösterna 113 mot 75.

  Frågan om staten ska betala för och arrangera hemresor för de finska barnen och kvinnorna i IS-läger i Syrien delar det finska folket. Enligt ny undersökning som Taloustutkimus gjort för Yle så finns det ingen åsikt som får stöd av en majoritet av befolkningen. Mest negativa ställde sig Sannfinländare och
  Samlingspartister.

 • En familjeledighetsreform ser ut att bli verklighet - den nya regeringens förslag är en kompromiss - där båda föräldrarna får öronmärkta dagar men där det omtvistade hemvårdsstödet blir kvar.

  Regeringen är alltså överens, men kritiken från oppositionen var hård i riksdagen idag.

  Reformen är ett steg i rätt riktning, men att hemvårdsstödet bevaras är problematiskt - säger professor i socialpolitik - som nämner den förlängda läroplikten och vårdardimensioneringen som de viktigaste socialpolitiska satsningarna.

  I Hongkong har ett lagförslag om utvisningar till Kina lett till våldsamma protester - som har fortsatt idag.

  och vi ska också tala om Venezuela - det humanitära och ekonomiska läget är kritiskt - men proffesor vid universitetet i huvudstaden ser för första gången på länge ljus i tunneln!

 • Gruvbolaget Terrafame får grönt ljus för att utvinna uran av strålsäkerhetscentralen - men en politisk diskussion väntar och frågan kan bli en knäckfråga för De gröna
  Finland är stortkonsument av energi och måste ta sitt ansvar - istället för att skjuta produktionen till tredje världen -säger professor i geologi

  Den pinfärska regeringen fick ett smakprov på oppositionens agerande de kommande fyra åren - kritiken var hård

  En färsk rapport ger en mer nyanserad bild av unga som har hamnat utanför arbets- och studieliv -

  Lektor i socialt arbete och sociologi hoppas att den nya regeringen kommer att gå från en aktiveringspolitik mot en inkluderingspolitik!

 • En ny funktionshinderlag har varit efterlängtad i branschen i över tjugo år - men också det nya lagförslaget är problematiskt - vi ska diskutera mer kring det här med FDUV:s verksamhetsledare Lisbeth Hemgård.

  Brexit är på agendan igen - i Storbritannien ska man välja en efterträdare till Theresa May - och en hårdför Brexit-linje ser ut att segra.

  Helsingfors har ovanligt besök - av Sydkoreas president - hur kan norden påverka fredsprocessen mellan Nord- och Sydkorea - det frågar vi i dagens sändning.

 • En explosion i Linköping - knappa 200 km söder om Stockholm - i morse sprängde bort balkonger och fönsterrutor på två höghus. Tre personer fördes till sjukhus med ambulans efter explosionen och tre tog sig till sjukhus själva. Enligt polisen finns det mycket oklarheter gällande explosionen.

  I dag har domen i tingsrätten fallit i helheten där ärekränkningarna i fallet Marjaana Toiviainen behandlades. Samtliga 28 åtalade personer dömdes för ärekränkning, och en person dömdes för både ärekränkning och olaga hot i tingsrätten i Helsingfors.

  Riksdagen valde i dag Centerns Matti Vanhanen till talman. Valet var dramatiskt, då samlingspartisterna protesterade genom att rösta blankt. I dag klarnade också att Antti Kurvinen är ordförande för Centerns riksdagsgrupp, Paavo Arhinmäki för Vänsterförbundets riksdagsgrupp och Anders Adlercreutz för Svenska folkpartiets riksdagsgrupp.

  Regeringen Rinne vill bekosta sina reformer med höjd sysselsättning. Och det visar sig att vi har fått mycket mera kunskap om hur man ska höja sysselsättningsgraden under de tre senaste åren. Det första är att lägga in skräddarsydda åtgärder för att hjälpa personer som saknar annan utbildning än grundskola. Det andra är att stöda personer med invandrarbakgrund som kanske tampas med språkproblem med hjälp av mycket noggrant riktade och planerade lönestöd.

 • Idag har Riksdagen har valt Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne till statsminister. I samma veva beviljade presidenten Juha Sipiläs regering avsked, och nu tar alltså Rinnes regering vid.

  Den nya regeringen har klimatet som en tyngdpunkt och i kampen mot klimatförändringen dyker nu också nya aktörer upp - en av dem är stiftelsen Compensate - Kompensäätiö som vill ge den vanliga konsumenten verktyg att själv med sina egna val kompensera för hens koldioxidavtryck. Stiftelsens grundare Antero Vartia ser verksamheten som en väckarklocka för politiker.

  Magnus Cederlöf miljöråd vid miljöministeriet ser risker med att kompensationen eventuellt leds utomlands och inte gagnar Finland.

  Den senaste tiden har Kina och presidenten Xi Jinping försökt profilera sig som en lysande stjärna på klimatkrishimlen, och deras åtgärder för att förbättra landets rykte som ett av världens största miljöbovar har mötts med skepsis men med också ett visst mått av positiva reaktioner.

  Till sist stämningar från firandet av 75-årsdagen av de allierades landstigning i Normandie.

 • Jussi Hallaaho vill fortsätta leda Sannfinländarna och laddar för en ettrig tid i opposition

  De sista ministernamnen klarnar ikväll - samtidigt väcks frågan om Centerns starke man Antti Kaikkonen faktiskt är lämplig för finansministerposten.

  Vi ska också analysera läget i Danmark där man går till folktingsval idag - socialdemokraterna ser ut att gå starkt framåt - bland annat på grund av en strikt invandringspolitik

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä