Aktuellt 17

Aktiveringsmodellen drabbar mer än hjälper de arbetslösa

 • 31 min
 • 3 kk 14 pv

Varannan arbetslös står nu inför sänkt arbetslöshetspenning, som följd av den kritiserade aktiveringsmodellen. Enligt Johannes Kananen, universitetslektor i socialt arbete, verkar aktiveringsmodellen fungera så som regeringen planerade. Själv är han ändå kritisk till vad det här gör åt hela samhällsklimatet.

Efter vårdreformen kommer socialskyddsreformen - följande mastodonta utmaning. Finlands nuvarande socialskydd beskrivs som ett lapptäcke, som borde göras mera enhetligt. Men hur den nya modellen ska se ut, lär bli följande ideologiskt laddade politiska långkörare.

Skådespelarnas dåliga arbetsvillkor har aktualiserats i och med #metoo. Problemet är ändå strukturellt, filmbranschen saknar helt kollektivavtal. I dag måste skådespelaren själv avtala om allt från lön till nakenscener inför varje filminspelning.

Bättre ekonomi betyder fler drinkar på krogen - finländarna dricker mindre och allt färre köper spriten i Estland, visar färsk statistik. Vilken effekt den nya alkohollagen har är ändå för tidigt att säga, konstaterar Thomas Karlsson, alkoholforskare vid THL.

Vad var syftet med det historiska mötet mellan Nordkorea och Kina? Vilken roll spelar USA i ekvationen? Och vad kan följderna bli? Det handlar om en klar och medveten signal till USA, säger Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitutet i Sverige.

Lähetykset

 • ke 28.3.2018 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Motståndet mot en ambitiös klimatpolitik är störst i de rikaste länderna, men genom att förändra sättet på hur vi talar om klimatpoliken kan det bli lättare att komma överens, visar en doktorsavhandling. Jonas Biström från Fingo kommenterar. Storbritanniens premiärminister Theresa May är i ännu mer trängd situation efter beslutet att skjuta upp brexitomröstningen. Vi hör Londonbor kommentera. Från samer kommer hård kritik mot planerna på en ny tågbana genom Lappland, den beferas hota renskötsel och samernas kultur.

 • I Sverige är regeringsförhandlingarna tillbaka på ruta ett då Centern och Annie Lööf sade nej till ett samarbete med socialdemokraterna.

  Skyddspolisen vill utreda ifall nazistiska symboler borde förbjudas.

  FN:s nya så kallade migrationspakt antogs idag. Den ska ge världen redskap att hantera nya flyktingkriser men alla länder vill inte vara med.

  Fotfolket bland Sannfinländarna tror starkt på en ny skräll i riksdagsvalet i vår.

 • E-post: aktuellt@yle.fi

 • Övervakarna skall övervaka sina egna övervakare - låter det rörigt. Den sista tvistefrågan om underrättelselagarna handlar om just det här. Skyddsspolisens rätt att granska sina egna övervakare.

  Världens värsta humanitära kris, säger FN om krisen i Jemen där miljontals barn hotas av svält och krisen riskerar förvärras nästa år. Blickarna riktas nu mot Johannesbergs slott utanför Stockholm där fredsförhandlingar inleds på torsdag!

  Det bidde ingen regering i Sverige idag heller regeringssonderaren har bett och fått tilläggstid. Det sägs vara ett gott tecken!

  Innebär klimatarbetet ett uppsving för kärnkraften och vi besöker vi den sjunkande ön Tangier Island.

 • Den franska regeringen tar tillbaka sina planer på att höja bränsleskatten för att få slut på de våldsamma upploppen. Frågan är om det lyckas för demonstranterna planerar trots detta nya protester.

  Eventuellt kan Storbritannien göra en u-sväng i Brexitfrågan och dra tillbaka sin ansökan om utträde. Det här säger en generaladvokat i EU-domstolen ovch det kan göra läget ännu mera osäkert.

  Slush-mässan pågår i Helsingfors. Uppstartmässan har vuxit till sig och blivit stor. Uppstartföretagen spelar en allt större roll i näringslivet och stora bolag är till och med beroende av dem.

 • Den stora klimatkonferensen började i Polen idag. Motstridiga intressen och starka viljor gör förhandlingsläget svårt. De stora och mäktiga aktörerna Kina, USA och Ryssland har alla sina egna intressen.

  Platsen för mötet, Katowice, är en av Europas mest nedsmutsade städer. Här finns nu miljöpoliser som gör räder i hus med nedsmutsande kolugnar.

  Brexit närmar sig. Hör hur ekonomin i Storbritannien drabbas.

  Och självständighetsdagen närmar sig och polisen gör sig redo för demonstrationer. Vi tittar närmare på Nordiska motståndsrörelsen - organisationen är förbjuden enligt beslut i hovrätten men tänker ändå demonstrera.

 • Mässlingsfallet i Larsmo har fått flera i regionen att villa vaccinera sig!

  Oron på högsta politiska ort är ändå stor för att andelen vaccinerade är så låg i vissa områden.

  Ett vaccinationstvång är inte aktuellt - men lagen ger rätt att isolera smittobärare. Det betyder i praktiken karantän för en del i Larsmo.

  Fackföreningarna lockar inte de unga. Vad kunde fackrörelsen göra för att bli mer lockande?
  Fackrörelsen har varit lite gammaldags när det gäller att rekrytera de unga - medger den expert som vi har talat med idag.

 • Försvarsviljan i Finland har sjunkit och är lägre än på 30 år - och inte är folket intresserat av att Finland går med i Nato heller. Det visar den årliga undersökning om finländarnas attityder till utrikes- och säkehetpolitiken. Nedgången i försvarsviljan syns speciellt bland ungdomar yngre än 25 år - i den åldersgruppen anser knappt hälften att Finland borde försvara sig med vapen mot ett eventuellt anfall.

  Läget mellan Ryssland och Ukraina gällade Kerch-sundet mellan Krimhalvön och fastlandet, samt herraväldet över Azovska sjön är fortsatt spänt. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har i en tweet idag hotat med ospecifiserade restriktioner för ryska medborgare i Ukraina. Han har också uttryckt en önskan om att Nato skulle assistera Ukraina och garantera säkerheten till sjöss.

  Foodora-kampanjen går vidare. Cykelbudens kampanj för bättre arbetsvillkor startade i september. Efter det har mycket hänt. Servicefacket PAM har tagit sig an matbudens utsatta situation och riksdagen har hört matleverantörerna som sakkunniga om förändringarna i arbetslivet.

  Bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen har bett Jarmo Partanen, professor i elektroteknik om en utredning utedning gällande framtida kostnader för eldistribution.
  Partanen ger inget hopp till dem som är kritiska till prisnivån på eldistributionsbolagens överföringsavgifter. Han menar att de till och med kan komma att höjas rejält eftersom elmarknadslagen kräver att distributionsbolagen ska garantera att elen levereras.

 • Skärpta klimatmål där ingen går oberörd, där nya branscher uppstår och gamla får sätta lapp på luckan - EU-kommissionen presenterade ny klimatstrategi idag.

  Vi ska diskutera Finlands och framför den finländska skogens roll i det här - det gröna guldet som har blivit ett hett klimatpolitiskt tema.

  Och så handlar det om hur de enorma mängderna information och data om oss alla riktigt ska hanteras. Å ena sidan behöver vi stor öppenhet här, å andra sidan måste all data hanteras säkert.

 • Medborgarinitiativet för att slopa arvsskatten fick kalla handen i riksdagen, trots mer än 50-tusen namn - alla initiativ borde få en rättvis behandling i plenum och inte röstas ned bakom stängda dörrar, lyder kritiken idag.

  Storm i ett vattenglas eller en befogad oro för att skolan går i fel riktning? Ja den nya läroplanen väcker starka känslor och häftig debatt, och vi ska strax titta närmare på vad debatten egentligen handlar om.

  Får glesbygden tyna bort i det tysta eller kan hela Finland leva? Hör röster från södra Savolax där nästan alla städer och byar krymper - mera stöd från staten är knappast att vänta och omställningen är troligen större än vi anar.

 • Skärpt tonläge mellan Ryssland och Ukraina - vår medarbetare i Ryssland analyserar läget.

  Föräldrar önska flexibilitet i hur samhället stöder dem, visar årets Familjebarometer. Familjepolitiken väntas bli ett hett valtema i valrörelsen inför riksdagsvalet 2019.

  Kristdemokraterna vill minska fackets makt och halvera de skatteavdrag som fackmedlemmarna får göra.

 • Vi ska granska hur den hårt trängda yrkesundervisningen ska hitta nya sätt att få ekonomin att gå Vi granskar hur den hårt trängda yrkesundervisningen ska få ekonomin att gå ihop. Ministeriet tänker grunda ett aktiebolag för att dra in pengar - yrkesskolorna är måttligt entusiastiska och önskar istället en stabil ekonomisk grund.

  Det handlar också om Finlands vapenexport till krigförande länder i den blodiga Jemen-konflikten. Inga nya licenser ska beviljas men den pågående exporten stoppas inte.

  Och det är Black Friday idag - alla shoppares julafton. Hjälporganisationerna passar på att få konsumenterna att tänka om och tänka efter och skänka en slant till nödlidande, till exempel just Jemen.

  Vi tittar närmare på de stora skillnader som finns mellan södra Finland och svenskösterbotten när det gäller integration av flyktingar på svenska.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä