Mahadura & Özberkan

Terveisiä Arkadianmäelle: Translapsia ja nuoria on olemassa. Olisiko aika päivittää translaki?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Transpolilla kysytään nuorilta transtytöiltä sukupuolta vähätteleviä kysymyksiä kuten: Miltä sinusta tuntuu se, että olet poika ja tulet aina olemaan poika?​

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna tekemän kouluterveyskyselyn mukaan 5-6% yläaste-, lukio- ja ammattikouluikäisistä lapsista ja nuorista kokee sukupuolensa olevan joku muu kuin esitiedoissa ilmoitettu sukupuoli.

Minkälaista on transnuoren elämä Suomessa? Mitä kokemuksia heillä on koulumaailmasta? Miten he kokevat translain ja keskustelun sen ympärillä?

Mahadura & Özberkan päästää nuoret ääneen ja etsimään ratkaisuja miten transnuoret tulisi kohdata.

Studiossa vieraana transnuoret Aarni Myllyaho Setan nuorisotoimikunnasta ja Linus Peltonen sekä Trasekin puheenjohtaja Panda Eriksson.

Lähetykset

 • to 15.3.2018 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Onko kirkossa tilaa sateenkaariväelle? Onko Jumala tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannattaja? Mikä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema kristinuskossa?

  Mahadura&Özberkanissa keskustellaan uskosta, Jumalasta ja tasa-arvosta.

  Studiossa vieraana pappi Laura Mäntylä sekä teologian opiskelija ja aktivisti Mio Kivelä, joka tekee sateenkaarevaa työtä kirkossa.

 • Ilmastoraportin mukaan ihmiskunnalla on suunnilleen 12 vuotta aikaa välttää ilmastokatastrofi. Mahadura & Özberkanissa pohditaan, pystyykö ihmiskunta siihen ja millä keinoin?

  Miten päättäjien tulisi nyt reagoida ilmastonmuutokseen? Ollaanko kauniiden puheiden lisäksi valmiita tekemään konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen lämpenemisen hidastamiseksi? Kuinka ongelmaan tulisi reagoida globaalisti ja mikä on yksilön vastuu?

  Vieraana toimittaja Jari Hanska, Greenpeace Nordicin maajohtaja Sini Harkki sekä kansanedustaja Hanna Kosonen, joka on ympäristövaliokunnan jäsen sekä keskustan ilmasto-, energia- ja ympäristötyöryhmän puheenjohtaja.

 • Elämme ihmeellisiä aikoja. Naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen maailmalla on yksi vahvoja painopisteitä Suomen ulko- ja kehityspolitiikassa. Ulkoministeri Soinin oma kanta aborttioikeuteen liittyen vei kuitenkin uskottavuuden asiasta. Kirsikkana kakun päälle eduskunnassa äänestettiin ulkoministeri Timo Soinin luottamuksen puolesta kaiken hänen sanomisensa jälkeen.

  Oi voi. Miten uskottava on hallitus, joka puhuu toista ja tekee toista?

  Abortti laillistettiin Suomessa 50-luvulla ja lakia uudistettiin 70-luvulla ja edelleen aiheesta väitellään. Mahadura & Özberkan pohtivat lähetyksessä mikä mättää aborttikeskustelussa taas kerran ja kuka saa päättää abortista?

  Suomessa tehdään vuosittain vajaat 10 000 aborttia. Suurin osa tehdään sosiaalisista syistä. Julkisessa keskustelussa esiin nousevat seuraavat kysymykset: onko abortti oikein tai väärin. Kiristetäänkö lakia vai löysätäänkö? Päätyvätkö naiset aborttiin liian kevein perustein?

  Mahadura & Özberkan selvittävät lähetyksessä minkälainen aborttiprosessi on Suomessa? Minkälaista vertaistukea meidän yhteiskunta tarjoaa abortin tehneille entä olisiko aika uudistaa 48 vuotta vanha aborttilaki?

  Studiossa vieraana Väestöliiton asiatuntijalääkäri Miila Halonen, pappi Minna Jaakkola sekä Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhonen.

 • Spike Leen ohjaama elokuva BlacKkKlansman nousi Suomen katsotuimpien elokuvien joukkoon ensi-iltanaan ja yhtä kova menestys on muuallakin Euroopassa, Yhdysvalloista puhumattakaan.

  Elokuvan tarina on aika erikoinen ja vielä tositapahtumiin pohjautuva. Elokuva kertoo 1970-luvun Colorado Springsin poliisilaitoksen ainoasta afroamerikkalaisesta poliisista Ron Stallworthista, joka kyllästyy päivittäin kohtaamaansa rasismiin ja päättää soluttautua Ku Klux Klaniin.

  Mahadura & Özberkanissa pureudutaan BlacKkKlansmaniin ja pohditaan, miten elokuva ei kerro pelkästään 70-luvun Amerikasta, vaan on oikeastaan aika osuva kuvaus myös tästä päivästä.

  Mikä on elokuvan merkitys aikansa kuvaamisessa? Voiko elokuvalla muuttaa yhteiskunnan ilmapiiriä? Miksi vähemmistöjen tarinoita tulee kertoa?

  Lähetyksen toisessa osiossa pureudutaan äärioikeiston nousuun Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Spike Leen mukaan hänen elokuvansa on kannanotto vihan kasvulle, joka tapahtuu globaalisti. Mahadura & Özberkanissa pohditaan, mitä ilmapiirin muutos tarkoittaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa asuville vähemmistöille? Mitä on tehtävissä?

  Vieraina historiantutkija Oula Silvennoinen, tanssija sekä aktivisti Ajak Majok sekä Ruskeat Tytöt Median päätoimittaja Koko Hubara.

 • Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2017 Perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista 68,1 % oli naisia, syylliseksi epäillyistä 77,8% oli miehiä.

  Mahadura & Özberkanissa pureudutaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Mitä väkivallalla tarkoitetaan? Mitä eri väkivallan muotoja on? Miksi väkivaltaa tapahtuu?

  Onko Suomi epäonnistunut turvaamaan naiselle väkivallattoman elämän?

  Vieraina väkivaltatutkija ja tietokirjailija Satu Lidman, Monika-naiset liitto ry:n kriisikeskuksen johtaja Natalie Gerbert sekä Miessakit ry:n Lyömättömän linjan psykoterapeutti Matti Kupila

 • Netti pursuaa seksiä. Mainokset tihkuvat seksiä. Elokuvat, sarjat, kirjat ja pelit ovat kyllästetty seksillä. Seksi myy, seksiä on kaikkialla ja vaikuttaisi siltä, että koko yhteiskuntamme olisi seksualisoitumassa.

  Ja silti Väestöliiton teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten yhdyntämäärät ovat vähentyneet.

  Mahadura & Özberkan kysyvät, miksi suomalaiset harrastavat vähemmän seksiä? Mikä aiheuttaa haluttomuutta? Onko seksi parisuhteen ja elämän peruspilari, joka hävitessään pilaa kaiken? Onko suhdetta ilman seksiä?

  Vieraina Sexpon seksuaaliterapeutti ja -kouluttaja, Suomen seksologisen seuran tiedottaja Veera Uusoksa, seksuaalineuvoja ja seksologi Satu Söderström sekä seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti Roni Grinberg.

 • "Suurin osa maahanmuuttajista on liikkeellä taloudellisten syiden takia"

  "Saksan mielenosoitukset johtuvat hallitsemattomasta maahanmuutosta"

  "Päättäjien pitää ottaa huomioon suomalaisten pelot"

  Pääministeri Juha Sipilän kommentit maahanmuutosta saivat Mahadura & Özberkanin pohtimaan, millä tavalla poliitikot puhuvat maahanmuutosta, maahanmuuttajista ja suomalaisuudesta.

  Keskustelussa otetaan selvää, millä tavalla narratiivia maahanmuuttajista rakennetaan Suomessa.
  Minkälaista retoriikkaa käytetään, kun puhutaan maahanmuuttajista? Mitä tekemistä on populismilla ja maahanmuuttokeskustelulla? Onko rasismista tullut salonkikelpoista vai heilutteleeko media turhaan ja liian usein rasismikorttia? Millä tavoin poliitikkojen puheet maahanmuuttajista vaikuttavat kansalaisiin?

  Studiossa vieraina tutkijatohtori Jouni Tilli Helsingin yliopiston tutkijakollegiumista, dosentti, yliopistotutkija Tuija Saresma Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimuskeskuksesta sekä feministisen ja antirasistisen kansalaisjärjestö Fem-R:n puheenjohtaja Nitin Sood.

 • "Oletko sä mies vai nainen vai mikä sä oikein olet? "
  Tämän saattaa kuulla henkilö, joka ei yksinkertaisesti koe olevansa nainen tai mies vaan muunsukupuolinen. Muunsukupuolinen voi olla sekä että jotakin naiseuden ja mieheyden väliltä tai tyystin ulkopuolella tätä jakoa.

  "Virallisesti" näitä ihmisiä ei kuitenkaan ole olemassa, koska kolmannen vaihtoehdon saaminen juridiseksi sukupuoleksi ei ole mahdollista Suomessa.

  Minkälaista on elää yhteiskunnassa, missä olet "näkymätön"?

  Muunsukupuolisten oikeuksissa otettiin surullista takapakkia, kun transpoliklinikoiden uusi linjaus vei mahdollisuuden sukupuolenkorjaushoitoihin muunsukupuolisilta. Mitkä ovat ennen kaikkea muunsukupuolisten oikeudet Suomessa?

  Studiossa vieraana tuottaja, taiteilija ja aktivisti Kasper Kamppuri, vaikuttaja Kuisma Ilves sekä Setan varapuheenjohtaja, lääketieteen opiskelija ja transaktivisti Sakris Kupila.

 • "...otaksumme, että jokainen nainen haluaa itselleen miestä, sillä ne poikkeukset, etteivät jotkut naiset tahdokkaan päästä naimisiin ovat siksi harvoja, ettei tarvitse kiinnittää niihin huomiota."

  Näin kirjoitettiin vuonna 1929 parisuhdeoppaassa, jossa jaeltiin naisille käteviä neuvoja päästä morsiameksi. Sitähän kaikki haluavat. Edelleen. Löytää sen oikean. Ja tottakai elää elämä onnellisena loppuun asti sen oikean kanssa. Vai?

  Aihetta ruotimassa studiossa Mielikuvituspoikaystävän ja Bikinirajatapauksen kirjoittaja Henriikka Rönkkönen sekä somekersantti Joonas Pesonen.

 • Minkälaisia kehoja tulee vastaan, kun selailet naistenlehtiä tai Netflixin tarjontaa? Minkälaisia naisten representaatioita on lempisarjoissasi, elokuvissa, musiikkivideoissa, catwalkeilla, televisiossa tai mainoksissa?

  Aivan.

  Varsin heikosti tuntuu olevan edustettuna naiseuden monimuotoisuus yhteiskunnassa, mediassa ja muodissa.

  Mahadura & Özberkanin syksyn ensimmäisessä jaksossa kapinoidaan yhteiskunnan kapeita kauneusihanteita vastaan, puhutaan marginalisoiduista kehoista ja naiseuden monimuotoisuudesta.

  Vieraina vapaa taiteilija ja yksi Ruskeiden tyttöjen perustajista Caroline Suinner, kehopositiivisuusaktivisti Saara Sarvas sekä Meriam Trabelsi.

 • Kielletty rakkaus, kielletty himo, kielletty ystävyys. Kevään viimeisessä jaksossa Mahadura & Özberkan puhuvat kaikista niistä asioista, joista ei saisi puhua ääneen.
  Vieraina Patisse A Lody sekä Muttaqi Khan.

 • Minkälaisia kulttuureja syntyy, kun elät marginaalin marginaalissa, vähemmistönä vähemmistön sisällä, rodullistettuna seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustajana?

  "Make that pussy pop", huutaa Vogue Ballin juontaja mikkiin, kun vogue-tanssijat astelevat lavalla ja kilpailevat parhaasta kävelytyylistä, asenteesta ja poseerausasennoista.

  Vogue-tanssi syntyi New Yorkin kaduilla 60-luvulla rodullistettujen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarpeesta luoda turvallinen ympäristö yhteisölleen. Nimensä mukaisesti vogue-tanssi sai inspiraationsa muotimaailmasta, malleista ja mallien poseerausasennoista. Vogue houset olivat rodullistettujen queer-ihmisten kokoamia perheitä, jotka kilpailivat toisiaan vastaan Vogue Ball -tanssikilpailuissa.

  Mahadura & Özberkan syventyvät Vogue-skeneen ja ottavat selvää, miten tanssityyli on kehittynyt ja löytänyt tiensä 60-luvun New Yorkista Helsinkiin ja mikä merkitys vogue-skenellä on ollut rodullistettujen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteiskunnallisen aseman määrittämisessä.

  Sideways festivaalilla nauhoitetussa ohjelmassa vieraana vogue-artistit ovat Lola Mizrahi, Kelet Mizrahi sekä vaatesuunnittelija ja kirjoittaja Ervin Latimer.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä