Kulturklipp

Teaterrecension: Den Andra Naturen utmanar vår maktfullkomliga självbild

 • 8 min
 • ei kuunneltavissa

I Pipsa Lonkas nya pjäs på Teater Viirus får den mänskliga maktfullkomligheten en välbehövlig törn när subjektet förvandlas till objekt. I Den Andra Naturen granskas människan som art med den utomståendes blick och resultatet är både roligt och berörande - men framför allt avslöjande absurt.
Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

Lähetykset

 • ma 5.3.2018 16.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Antti Lang, Elina Reinikka och Matti Onnismaa gestaltar Raskolnikov, Sonja och Porfirij Petrovitj i en tät bearbetning av Dostojevskijs roman på Nationalteatern. I Johanna Freundlichs tolkning ligger tonvikten på hoppet. Raskolnikovs räddning blir den unga kvinnans kärlek och den vuxna mannens tilltro till ynglingens potential som människa.
  Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

 • Johanna Grönqvist, Thomas Silén och Anne Hietanen ger de bästa TV-tipsen just nu.

 • I RyhmisNuorets fräscha version av George Orwells klassiker 1984 fungerar den bitska samtidssatiren som avstamp för en dyster framtidsdystopi.
  Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

 • På nycirkusfestivalen Cirko samsas det intima med det storslagna. För det största gästspelet i år står Circolombia som kommer med en hel cirkuskonsert i bagaget.
  Redaktörer: Peter Fahllund och Christel Pettersson.

 • Antonia Hamberg bodde tre år i New York och därifrån tog hon med sig en just-do-it-mentalitet. Så när Hamberg kom på att hon vill ordna konstutställning i sitt hem satte hon bara igång och kavlade upp ärmarna.

  Skulptören Emma Helle och bildkonstärerna Eeva Peura och Fanny Tavastila är de som ställer ut och vår reporter Anne Hietanen har besökt Antonia Hambergs hem och talat med både henne och Fanny Tavastila. Varför väljer man att visa konst på det här sättet?

 • Aleksi Holkko, Joel Mäkinen, Pyry Nikkilä, Sinna Virtanen och Linda Wallgren är fem teaterproffs som med åren utvecklat en gemensam tradition - platsspecifika sommarteaterföreställningar. Årets uppsättning ges i Kvarnbäckens ishall i Helsingfors där gruppen utforskar Gamla testamentets berättelser på skidskor.
  Redaktör: Christel Pettersson.

 • Aleksi Holkko, Joel Mäkinen, Pyry Nikkilä, Sinna Virtanen och Linda Wallgren är fem teaterproffs som med åren utvecklat en gemensam tradition – platsspecifika sommarteaterföreställningar för en urban publik. Årets uppsättning ges i Kvarnbäckens ishall i Helsingfors där gruppen utforskar Gamla testamentets berättelser på skridskor.
  Redaktör: Christel Pettersson

 • En berättelse om barnsköterskan Louise som tar livet av de två små barn hon fått ansvar för att ta hand om. En berättelse om klass, könsroller, modersrollen, maktstrukturer och samhälle, bland annat. Marit Lindqvist berättar om Leïla Slimanis Goncourtprisade roman "Vaggvisa" i Vega Dag 9.5.2018, programvärd är Hannah Norrena.

 • Anne Hietanen och Hannah Norrena om Joonas Suotamos roll i den nya Star Wars-filmen.

 • Todellisuuden tutkimuskeskus granskar människans framfart i sceninstallationen Shawarma - Pahan koreografia, förlagd till oljecistern 468 på Degerö i Helsingfors. Finns det ännu tid för bot och bättring?
  Redaktörer: Hannah Norrena och Christel Pettersson.

 • Vilken funktion har visualiseringen för vår orientering i en teaterupplevelse? Scenografen Kati Lukka och kostymdesignern Tarja Simone firar i år trettioårsjubileum som konstnärer. I boken Yhteisiä suunnitelmia presenterar de ett urval av sina arbeten.
  Redaktörer: Nina Sederlöf och Christel Pettersson.

 • När konstnären Magdalena Åberg var liten märkte hon att farfar var en person man helst inte pratade om. Någonting var skamligt och onämbart.
  Som vuxen ville hon återskapa farfaderns aldrig berättade berättelser.
  Åberg började ett långt detektivarbete och resultatet finns just nu i Björneborg som en utställning under namnet Fältskärns (aldrig berättade) berättelser.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä