Politiikkaradio

Putinin Venäjä – nykymeno, kiristyminen, romahdus vai liennytys?

 • 1 h 1 min
 • toistaiseksi

Putin jatkaa Venäjän presidenttinä seuraavat kuusi vuotta. Vai jatkaako? Voiko Putin luopua vallasta jo ennen alkavan kuusivuotiskauden loppua? Entä voiko Putin luopua vallasta alkavan kauden loputtua?

Mihin suuntaan Venäjä on menossa, mitä on luvassa? Millaisia havaintoja eilen käydyistä presidentinvaaleista vaalien jälkeisenä päivänä tehdä?

Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi Helsingin yliopistosta ja Maanpuolustuskorkeakoulusta, tutkija Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista sekä ulkomaantoimittaja Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomista.

Lähetykset

 • ma 19.3.2018 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Juhannuksen aaton aattona Suomen hyvinvointiyhteiskunnan sfääreissä. Miltä tulevaisuus näyttää?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Paula Laien Sitrasta, Anna Kontula (vas.) ja Juhana Vartiainen (kok.).

 • Saksassa liittokansleri Angela Merkel on keskellä hallituskriisiä: kahdessa viikossa Merkelin pitäisi ratkaista Euroopan turvapaikkapolitiikka sekä hallituksen sisäinen riita Saksan rajavalvonnasta.

  Merkelin hallituskoalitiossa oleva baijerilainen CSU ja sen sisäministeri Horst Seehofer uhkaa heinäkuusta lähtien käännyttää Saksan rajoilta turvapaikanhakijat, jotka jokin muu EU-maa on jo rekisteröinyt turvapaikanhakijoiksi. Merkel sen sijaan ajaa yleiseurooppalaista ratkaisua ja vastustaa jyrkästi, että Saksa ajaisi omilla toimillaan turvapaikkapolitiikkaa EU-tasolla umpisolmuun.

  Syntyykö yleiseurooppalainen ratkaisu turvapaikkapolitiikkaan kahdessa viikossa? Voidaanko taakanjakoa vastustavat Itä-Euroopan maat velvoittaa vastuunjakoon turvapaikanhakijoista, jotta tilanne Välimeren maissa helpottuu? Hyväksyykö Suomi taakanjakoa?

  Luoko Saksan hallituskriisi EU-huippukokoukselle ratkaisun tuottavan paineen?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) ja valiokunnan jäsenet Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) sekä perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio (ps.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Politiikan ikiliikkuja, sote-uudistus liikahti uuteen asentoon, kun hallituksen vastine eduskunnan perustuslakivaliokunnan edellyttämiin muutoksiin julkaistiin.

  Onko hallitus ottanut perustuslakivaliokunnan huolet maakuntien rahoituksen riittävyydestä, sote-markkinoiden avaamiseen liittyvistä ongelmista sekä uudistuksen EU-oikeudellisista riskeistä tosissaan?

  Vai onko hallituksen vastineessa tehty vain minimikorjaukset, jotta prosessi etenisi mahdollisimman pian ja aika uudistukselta ei loppuisi kesken?

  Keskustelemassa ovat Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja eduskunnan perustuslakivalokunnan jäsen Wille Rydman (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • EKP:n torstainen korkokokous muuttuiko linja ja millaisia vaikutuksia?

  Lähtevätkö korot nyt nousuun - pitääkö asuntovelallisten huolestua?

  Euroopan poliittinen sekamelska - millainen vaikutus talouteen on Saksan poliittisella kriisillä ja Italian eurokriittisellä hallituksella?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomisti Heidi Schauman Aktia-pankista, markkinaekonomisti Marianne Palmu Inderesiltä sekä rahapolitiikka- ja tutkimusosaston päällikkö Tuomas Välimäki Suomen Pankista.

 • Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti keskustan puoluekokouksessa kaksi merkittävää puhetta. Puheet olivat sekä henkilökohtaisia poliittisia välitilinpäätöksiä että eräänlaisia lopputilinpäätöksiä hallituskaudesta. Puheet valmisteltiin huolellisesti pääministerin virka-asunnolla Kesärannan saunassa.

  Miksi hallituskausi jää pääministeri Sipilän mukaan plussan puolelle? Minkälainen on keskustan puheenjohtajan henkilökohtainen välitilinpäätös?

  Entä mihin Sipilä viittaa maininnalla ”bolshevistisesta rauhallisuudesta”? Edustaako puhe ”luottamuksen apilasta” pitkää poliittista jatkumoa keskustalaisessa retoriikassa jo kaukaa Urho Kekkosen ajoilta?

  Politiikkaradio Extrassa toimittaja Tapio Pajunen ja suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen analysoivat Juha Sipilän (kesk.) puoluekokouspuheita sekä Sipilän aikaa pääministerinä ja puoluejohtajana.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Kuluva viikko on ollut jälleen kovaa turbulenssia maailmanpolitiikassa. G7, Kim ja Trump, kauppapolitiikan viritykset. EU:ssa huippukokous lähenee ja asialistalla kaksi erittäin haastavaa ja kovaa aihetta: maahanmuuttopolitiikka ja rahaliiton uudistaminen.

  Mikä on analyysi? Mitä tulee tapahtumaan?

  Tänään on jälleen sote-päivä. Politiikkaradion aluksi sote-update: Pertti Salolainen luovuttaisi sotelle sekavuuden Nobel-palkinnon! Erkki Tuomioja toivoo, että uudistus kaatuu ja että ensi vaalikaudella uudistus toteutettaisiin kaikkien puolueiden parlamentaarisella yhteistyöllä.

  Erkki Tuomioja (sd.) ja Pertti Salolainen (kok.) ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

 • Globaalit kyberuhat, EU-yhteistyö ja kyberturvallisuuden syventäminen, yritykset - etenkin GAFA eli Google, Amazon, Facebook ja Amazon. Suomi ja kotikenttä.

  Kyberuhat muuttuvat nopeasti ja jatkuvasti. Pitäisi tietää mitä vastapuoli tietää, jotta osattaisiin tehdä oikeita analyysejä ja päätöksiä. Paitsi uhkia, kolikon kääntöpuolelta löytyy myös mahdollisuuksia.

  Sakari Sirkkasen studiovieraana on kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell Aalto-yliopistosta.

 • Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin allekirjoittama asiakirja pitää sisällään neljä yleisluontoista kohtaa. Asiakirja sisältää samat lupaukset, jotka Pohjois-Korea on pettänyt aiemminkin. Asiakirjasta puuttuu maininta Pohjois-Korean täydestä, todennettavasta ja peruuttamattomasta ydinaseriisunnasta. Toisaalta Trumpin henkilökohtainen turvatakuulupaus Pohjois-Korealle on epäselvä ja vailla konkretiaa.

  Oliko Trumpin ja Kimin tapaaminen muutakin kuin suuri mediaspektaakkeli?

  Onko ydinsodan uhka poistumassa Trumpin ja Kimin allekirjoittaman asiakirjan myötä? Onko kysymys rauhasta, Koreoiden yhdistymisestä lähempänä ratkaisua?

  Vai onko Trumpin ja Kimin tapaaminen alkupiste kehitykselle, joka vähitellen toteuttaa Kiinan pitkäaikaiset tavoitteet Korean niemimaalla?

  Vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Ville Sinkkonen ja Elina Sinkkonen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kaksi maailmanpolitiikan muutoksesta kertovaa kuvaa leviää maailmalla: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kättelemässä Pohjois-Korean diktaattoria sekä istumassa kuunteluoppilaana G7-maiden kokouksessa.

  Kuvat ovat dramaattisia otoksia. Toisessa ikuistuu hetki, kun Yhdysvaltojen istuva presidentti tapaa ensimmäistä kertaa Pohjois-Korean diktaattorin.

  Toinen kuva on välähdysmäinen otos G7-kokouksesta Kanadasta, jossa Saksan liittokansleri Angela Merkel nojautuu pöydän yli, näyttäen kuin ripittävän presidentti Trumpia. Merkelin ympärillä ovat Iso-Britannian pääministeri Theresa May, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Japanin pääministeri Shinzo Abe. Tilanteessa on kuusi vastaan yksi asetelma: G7-maiden johtajat ryhmittyvät Merkelin ympärille Trumpia vastaan.

  Minkälainen muutos kuvissa kiteytyy?

  Voidaanko Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin tapaamisesta odottaa kestäviä tuloksia? Vaadittiinko Trumpia G7-kokouksessa tilille vallitsevasta tilanteesta, jossa maailmankaupan isot kumppanit ovat ajautuneet kauppasodan partaalle?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.), valiokunnan jäsenet Pekka Haavisto (vihr.) ja Lenita Toivakka (kok.) sekä suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kokoomus Turussa, Keskusta Sotkamossa. Perinteiset puoluekokousrituaalit eletty, koettu ja nähty. Mutta mitä jäi poliitttisesti käteen politiikan ns. superviikonlopusta?

  Kenen kanssa hallitukseen, verotus, Nato, eriarvoituminen, naiset johtopaikoille jne. Tietenkin myös sote!

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikan emeritustoimittaja Unto Hämäläinen ja Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

  Areena-jatkoilla puhelimessa on Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

 • Voittaako John Nashin peliteorian arvaamaton ja ennalta arvaamaton "hullu" globaalisaatiossa ja kauppasodassa? Tässä yksi kysymys tämänkertaisessa Politiikkaradio Extrassa. Ja paljon muutakin.

  Missä asennosssa globalisaatio on? Ollaanko menossa kohti kahdenkeskisisä diilejä vai multilateralismiin vai johonkin kolmanteen? Mikä on siis suunta globalisaatiossa?

  Kuinka globalisaation suuntakuvaan istuu kauppasota? Jatkuuko kauppasota, tuleeko uusi kierroksia? Iskeekö Trump autotullit Euroopalle? Kestääkö EU:n yhtenäisyys?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat erikoistutkija Saara Tamminen Vattista, pääekonomisti Aki Kangasharju Nordeasta sekä tutkimusjohtaja Mika Maliranta Etlasta.

 • Politiikan sote-veteraanit ovat lujilla. Perustuslakivaliokunta kirjoitti sote-lakeihin vinon pinon muutosesityksiä, jotka lykkäävät jälleen kerran sote-päätöstä. Sote-rauha ei laskeudu, vaan taisto jatkuu syksyyn, kenties pidemmällekin. Sote-veteraanin Sari Sarkomaan (kok.) mukaan, jos sote ei mene läpi tällä hallituskaudella "seuraavakin hallitus tekee takuuvarmasti uudistuksen, jossa sote saa leveämmät hartiat".

  Entä jos sotesta väännetään vielä ensi vaalikaudella? Olemmeko silloin matkalla kohti SDP:n "sote-kuntia"? Poistuuko niin sanottu "markkinamalli"? Katoavatko "maakunnat"?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä